PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Wanneer je mensen geld leent, bestaat de kans dat ze je niet terugbetalen. De schuldenaar is zijn belofte aan jou niet nagekomen en je moet je niet schuldig voelen om naar het geld te vragen dat die persoon jou schuldig is. De reden voor de lening maakt niet uit; wanneer iemand jou geld schuldig is, zijn er altijd stappen die je kunt ondernemen. Soms moeten ze er gewoon nog eens op worden gewezen. Door bereid te zijn om je vraag kracht bij te zetten en nog verdere stappen te ondernemen, zal je meer kans hebben om het geld zonder al te veel problemen te kunnen innen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Geld vragen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als jullie in de oorspronkelijke overeenkomst geen specifieke datum hebben vastgelegd, dan zal jij je vastberadenheid moeten tonen. Bepaal in welke mate je erin gelooft dat de persoon het geld zal teruggeven zonder daarnaar gevraagd te worden.
    • Houd rekening met het verschuldigde bedrag. Een kleine schuld moet misschien niet meteen opgeëist worden, maar een grote schuld zal mogelijk wat tijd vergen om te kunnen innen.
    • Als je geld tegoed hebt door een zakelijke transactie, vraag er dan zo snel mogelijk naar. Door erop te wachten zal het moeilijker worden om het te innen.
  2. Eenmaal de datum verstreken is, moet je vragen naar het geld. Op dit punt moet je er gewoon voor zorgen dat de schuldenaar op de hoogste is van het feit dat de schuld nog niet werd vereffend. Soms vergeten mensen het gewoon en een vriendelijke herinnering is soms het enige dat ze nodig hebben.
    • Eis geen betaling, maar biedt in plaats daarvan een herinnering (‘Weet je nog dat je me geld schuldig bent?’) zodat de schuldenaar geen gezichtsverlies lijdt.
    • Voeg alle relevante informatie toe wanneer je naar het schuldbedrag vraagt. Je moet bereid zijn om het verschuldigde bedrag op te geven, wanner er de laatste keer iets terugbetaald werd, het verschuldigde bedrag en alle overeenkomsten die je wilt aanvaarden, naast informatie om jou te contacteren en een duidelijke einddatum.
    • Als je te maken hebt met een bedrijf of een klant, dan kan het van pas komen om het verzoek in de vorm van een brief te schrijven. Hierdoor heb je bewijs op papier voor het geval de situatie escaleert.
    • Bij een einddatum is het vaak een goed idee om de schuldenaar 10 tot 20 dagen ervoor nog een brief te schrijven als herinnering. Zo heeft de schuldenaar nog wat tijd en hoeft hij niet meteen in paniek te schieten.
  3. Mogelijk is het niet de moeite om te wachten op het volledige bedrag. Als het om een klein bedrag gaat of als je denkt dat de persoon in kwestie niet zal kunnen betalen, dan kan je ook overwegen om hen op een andere manier te laten terugbetalen. Een dienst verlenen of andere gunsten kunnen werken als die overeenkomst aanvaardbaar is voor jou. In dit geval moet je duidelijk zijn over je aanbod en de schuld zo snel mogelijk proberen te innen.
    • Probeer niet te snel te bemiddelen, want dit kan het gevoel geven dat de schuld besproken kan worden of dat de schuldenaar over nog meer tijd beschikt om terug te betalen.
  4. Als de schuldenaar niet reageert, moet je voor een directe aanpak kiezen. Maak duidelijk dat je een onmiddellijke betaling verwacht of een definitieve afspraak tot betaling en bied duidelijke instructies om die betaling uit te voeren.
    • Kies in dit geval voor directere taal en toon aan dat het dringend is. Zinnen zoals ‘Je moet nu betalen’ en ‘We moeten nu tot een overeenkomst komen’ maken de schuldenaar duidelijk dat je het meent en dat je niet bereid bent om nog verder te onderhandelen.
    • Maak duidelijk wat de gevolgen zijn wanneer niet wordt betaald. Laat de schuldenaar weten wat je zal doen als je niet tijdig de betaling ontvangt en wees ook bereid om je daaraan te houden.
  5. Als je het geld nog steeds niet ontvangen hebt, dan is er een grote kans dat de schuldenaar het niet kan terugbetalen of dat gewoon niet wil. Het is jouw taak om er een prioriteit van te maken bij hen door steeds opnieuw contact op te nemen via de telefoon, e-mail of persoonlijk, zodat ze beslissen om eerst jou af te betalen (voordat ze het op een lopen zetten).
  6. Een derde partij inschakelen om je geld te innen maakt duidelijk dat het je menens is en hierdoor moet jij je niet steeds bezighouden met contact opnemen en de betaling regelen. Incassobureaus zullen tot 50% van het verschuldigde bedrag opeisen, dus beslis of een gedeeltelijke betaling beter is dan niets.. [1]
    • Als de prijs voor een incassobureau te hoog is, overweeg dan om deze stap over te slaan en de zaak naar de rechtbank van kortgeding te brengen.
  7. Als je een schuldbedrag voor jezelf probeert te innen, dan zijn er bepaalde zaken die illegaal kunnen zijn, afhankelijk van waar je woont. In elk geval moet je je houden aan de lokale wetten en deze niet overtreden. De wetten zullen in elk land anders zijn, maar probeer in het algemeen de volgende zaken te vermijden:
    • Bellen op een onredelijk tijdstip;
    • Extra kosten aanrekenen;
    • Bewust de inning uitstellen om meer geld te kunnen eisen;
    • De werknemer van de schuldenaar inlichten over de schuld;
    • Liegen over het verschuldigde bedrag;
    • Valse bedreigingen uiten tegenover de schuldenaar. [2]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Juridische stappen ondernemen

PDF download Pdf downloaden
  1. Sla je lokale wetgeving erop na om te zien of een rechtszaak in kortgeding een mogelijkheid is. Het bedrag voor een dergelijke rechtszaak hangt af van waar je woont. [3]
    • Als je toch naar de rechtszaal gaat, bereid je dan voor op de vragen die jullie worden gesteld. Als je een contract, een schriftelijke overeenkomst of een andere vorm van documentatie hebt die als bewijs kan dienen voor de schuld, zorg er dan voor dat je er voldoende kopieën van hebt voor de rechter, de schuldenaar en zijn of haar advocaat. Je moet ook kopieën maken van andere bewijsstukken die je op deze manier wenst in te dienen.
    • Dit kan een drastische stap zijn. Zorg ervoor dat het verschuldigde bedrag een rechtszaak waard is. Als de schuldenaar een vriend of familielid is, dan kan dit een zeer negatieve impact hebben op jullie relatie.
  2. Als het niet lukt in kortgeding of als je daar niet gehoord kunt worden, ga naar de rechtbank van eerste aanleg. Consulteer een advocaat of huur deze in, vul de nodige formulieren in en bereid zo voor op de rechtszaak met zoveel mogelijk papieren als je maar kunt.
    • Deze optie is gewoonlijk duurder, want er moet voor de advocaat en de rechtszaak betaald worden, maar als je wint dan kan het meer opbrengen dan het inschakelen van een incassobureau. [4]
    • Dreigen met een rechtszaak kan voldoende zijn om iemand te laten betalen, maar je mag dit niet als een dreigement gebruiken tenzij je bereid bent om ermee door te zetten.
  3. Eenmaal er een uitspraak is geweest in het nadeel van de schuldenaar en hij of zij je nog steeds niet betaald heeft, dan kan je een dagvaardingsverzoek indienen voor minachting van het hof. Door een dagvaardingsverzoek in te dienen samen met een kennisgeving van de hoorzitting, wordt de schuldenaar gedwongen om terug te gaan naar de rechtszaal en uit te leggen waarom het bedrag dat die je verschuldigd is nog steeds niet afbetaald is.
    • Tijdens de hoorzitting moet je het hof om toelating vragen om beslag te laten leggen op een deel van het loon van de schuldenaar.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Betaald worden

PDF download Pdf downloaden
  1. Na het vragen, eisen en een rechtszaak aanspannen om de schuld vereffend te zien, zal de schuldenaar gedwongen zijn om te betalen. Soms zal het zo simpel zijn. In andere gevallen zal je mogelijk niet bijkomende juridische stappen moeten ondernemen om je geld terug te zien.
    • Als deze zaak door een rechter is behandeld en als je een advocaat hebt ingehuurd hiervoor, dan moet je aan hem of haar vragen wat nu de beste manier van handelen is.
  2. Eenmaal je toestemming hebt gekregen van de rechter om loonbeslag te laten leggen, zal het aan jou liggen om de werkgever van de schuldenaar te achterhalen. De makkelijkste manier om dit te doen is door het te vragen aan de schuldenaar. Als die niet bereid is om het je te vertellen, zal je mogelijk in de vorm van een geschreven brief naar deze informatie moeten vragen.
  3. Eenmaal je van mening bent dat je de werkgever van de schuldenaar hebt gevonden, moet je officiële documenten naar die werkgever sturen zodat je bevestiging kunt krijgen dat die inderdaad de schuldenaar in dienst heeft en dat er nog geen loonbeslag van kracht is.
  4. Nadat je bevestiging hebt gekregen dat de schuldenaar bij die werkgever in dienst is, kan je aan de rechtbank vragen om een bevelschrift voor loonbeslag, die dan naar de werkgever zal worden gestuurd zodat het loonbeslag in werking kan treden.
    • De wetten wat betreft loonbeslag verschillen van land tot land, dus zorg ervoor dat je weet hoe het in zijn werk gaat waar je woont. [5]
    Advertentie

Tips

  • Voel je niet schuldig om het geld op te eisen dat je geleend hebt. Jij hebt je woord gehouden. Het is de schuldenaar deed dat niet en dus heb je alle recht om naar je geld te vragen.
  • Vergeet niet om kalm te blijven en je niet op te winden. Het is de schuldenaar die zijn kalmte zou moeten verliezen, want hij of zij is het die zich niet aan de afspraak heeft gehouden. Wees vastberaden maar vriendelijk en je zal meer kans hebben om je geld terug te krijgen.
  • Als een individu of een bedrijf bijzonder moeilijk doet om te betalen, moet je heel argwanend zijn om in de toekomst nog samen te werken.
  • Bewaar alle papieren in de loop van je pogingen om je geld terug te zien, vooral als de zaak voor de rechtbank zal komen. Bij zakelijke transacties moet je indien mogelijk alle wettelijke documenten bewaren.
  • De inningsprocedure die in dit artikel wordt beschreven, is uitsluitend voor informatieve doeleinden. Vergeet niet dat de specifieke vormen ervan afhangen van de plaats waar je woont en dat er een andere volgorde kan gelden. Doe voldoende research voordat je een rechtszaak aanspant of huur een advocaat in.
  • Als je eigenaar bent van een klein bedrijf of een freelancer bent, dan moet je mogelijk voor een andere aanpak kiezen bij klanten die weigeren te betalen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je een zakelijke schuld int, zorg er dan voor dat je alle wettelijke bepalingen naleeft, zodat je zelf geen strafbare feiten pleegt.
  • Wees voorzichtig om derden in te lichten over het feit dat iemand je niet betaald heeft, want afhankelijk van de situatie zou je aangeklaagd kunnen worden voor laster en eerroof.
  • Als een schuldenaar het faillissement heeft aangevraagd, zal je mogelijk je pogingen om je geld terug te zien moeten staken. Vraag advies aan een advocaat in dit geval.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.815 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie