Pdf downloaden Pdf downloaden

Zelfs de meest ervaren sprekers vragen zich weleens af of hun presentatie wel effectief is. Gelukkig is het vrij makkelijk om beter in het openbaar te leren spreken! Zorg er als je op een effectieve manier voor een publiek wilt leren spreken voor dat je een goed opgezette speech voorbereid die past bij je publiek. Oefen vervolgens het praatje voordat je je presentatie daadwerkelijk gaat geven. Vergeet tenslotte niet om terwijl je spreekt contact te maken met je publiek, je woorden goed te articuleren, en lichaamstaal te gebruiken, zoals gebaren en bewegingen, om je toespraak te ondersteunen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je presentatie voorbereiden

Pdf downloaden
  1. Dit houdt in dat je weet hoe groot je publiek ongeveer zal zijn, hoe oud de mensen zullen zijn, of er vooral mannen of vrouwen zullen komen luisteren, en wat hun opleidingsniveau en hun sociaal-economische status ongeveer zal zijn. Ook is het belangrijk dat je weet hoeveel de mensen ongeveer weten over het onderwerp dat je gaat behandelen. Probeer tenslotte te bedenken hoe het publiek jou zal zien, en wat je denkt dat ze van je presentatie op hopen te steken. [1]
    • Ga je bijvoorbeeld een presentatie geven voor mensen die relatief onbekend zijn met het onderwerp, of ga je spreken op een professioneel evenement waar men er al het een en ander over weet? Je zult hoe dan ook je materiaal aan hun behoeften aan moeten passen. Je moet proberen te voorkomen dat je over de hoofden van je publiek heen zult praten, maar je moet ook oppassen dat je ze niet allerlei dingen vertelt die ze al weten.
    • De inhoud van je presentatie zal ook afhangen van de manier waarop het publiek jou ziet. Als ze jou als een expert zien op het gebied van het onderwerp, moet je ervoor proberen te zorgen dat je die kennis en autoriteit in je presentatie overbrengt.
  2. Je zou de toon van je speech kunnen zien als de stemming van je presentatie. Je zult de stemming bepalen op basis van je publiek, de gelegenheid, het onderwerp, en het doel van je presentatie. Daarnaast zul je ook rekening moeten houden met je eigen persoonlijkheid, omdat je het beste een toon kunt kiezen die bij jou past. [2]
    • Als je onderwerp nogal serieus van aard is, zou je voor een wat zwaardere toon kunnen kiezen. Voor een speech bij een feestelijk diner kun je aan de andere kant waarschijnlijk beter een meer humoristische toon kiezen.
    • Over het algemeen kun je voor bijna ieder praatje een relatief interactieve toon aanhouden, onafhankelijk van het onderwerp of de grootte van de groep. Het belangrijkste is hoe dan ook dat je jezelf bent!
    • Houd in gedachten dat je niet van het begin tot het eind van je speech dezelfde toon hoeft aan te houden. Een presentatie kan bijvoorbeeld heel goed serieus beginnen maar eindigen met een grappig, meer interactief gedeelte. Probeer in dat geval de toon waarop je spreekt in de loop van je presentatie aan te passen.
  3. Als je al een deskundige bent op het gebied van je onderwerp kan het zijn dat je de presentatie uit je hoofd kunt schrijven, of op basis van aantekeningen die je eerder hebt gemaakt. Als je bepaalde dingen niet precies weet is het alleen wel belangrijk dat je wat onderzoek doet. Houd er rekening mee dat het publiek het kan merken als je kennis niet helemaal volledig is, en je vragen kan stellen. Ook zullen de meeste leden van het publiek het zeker waarderen als je je presentatie aanvult met statistieken en feiten, om je standpunten te onderbouwen. [3]
    • Als je al veel over het onderwerp weet wil je misschien liever eerst je presentatie schrijven, en daarna nog wat aanvullend onderzoek doen. Op die manier zul je geen tijd verspillen met het lezen van allerlei dingen die je al weet. Een bioloog kan bijvoorbeeld waarschijnlijk prima een presentatie geven over celdeling, zonder extra onderzoek te hoeven doen. En ook om een speech te schrijven voor het gouden huwelijksfeest van je ouders zul je waarschijnlijk geen onderzoek hoeven doen.
    • Als je niet veel over het onderwerp weet, doe dan eerst wat onderzoek, en maak daarna pas de opzet voor je speech. Als je bijvoorbeeld een speech wilt houden als eerbetoon aan een plaatselijk monument, zou je voordat je begint te schrijven eerst de geschiedenis van het monument en wat andere belangrijke details erover op kunnen zoeken.
  4. Veel mensen zeggen dat ze door een opzet voor hun toespraak te maken hun gedachten beter kunnen organiseren en een speech kunnen schrijven die beter in elkaar zit. Schrijf om te beginnen bovenaan op het papier je stelling, je doel of de sturende gedachte van je speech. Schrijf vervolgens je belangrijkste ondersteunende argumenten op. Noteer vervolgens de conclusie die je wilt dat het publiek trekt.
    • Beperk je per presentatie tot drie tot vijf hoofdpunten. Zorg ervoor dat je niet zo veel informatie geeft dat de lezer het niet zal kunnen onthouden.
    • Nadat je een basisopzet hebt gemaakt kun je aantekeningen maken over wat je met betrekking tot ieder punt wilt zeggen.
    • Je hoeft geen volledige zinnen te schrijven. Schrijf gewoon genoeg woorden op om te kunnen onthouden wat je wilt zeggen.
    • Een stelling voor een speech zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien: 'Op deze nieuwe tentoonstelling komen de persoonlijke geschiedenis van de artiest en zijn passie voor kleur goed samen, waardoor een wereld gecreëerd die voor de toeschouwer bijna tastbaar is.'
  5. Een pakkende zin of uitdrukking kan een prima manier zijn om de aandacht van je publiek te trekken. Vaak geef je de mensen op die manier een persoonlijk aandeel in datgene wat jij te zeggen hebt. Je zou ook een vraag kunnen bedenken die je in je toespraak wilt gaan beantwoorden. Waar het om gaat is dat je je publiek een reden geeft om te blijven luisteren. [4]
    • Je kunt de hierboven bedoelde zin of uitdrukking het beste in de eerste 30 seconden van je speech noemen. [5]
    • Je kunt bijvoorbeeld zeggen: 'Net als jullie vond ik het ooit ook moeilijk om mijn tijd te organiseren. Tegenwoordig krijg ik op één dag meer gedaan dan vroeger in een hele week,' of: 'Toen ik aan mijn onderzoek begon heb ik mezelf één vraag gesteld: Hoe kunnen we het onmogelijke bereiken?'
  6. Uiteraard willen de mensen naar je presentatie luisteren, maar ze raken meestal snel afgeleid. Door middel van korte verhalen, met name als ze een beetje persoonlijk getint zijn, en grapjes, zul je makkelijker de aandacht van je publiek kunnen vasthouden en je speech onderhoudender kunnen maken. Bovendien kan het je helpen om een band met de mensen in je publiek te creëren. Let alleen wel op dat je niks zegt wat ongepast is of wat mensen zou kunnen beledigen.
    • Het publiek zal graag je persoonlijke verhalen horen! Persoonlijke ervaringen vormen een van de beste manieren om het publiek bij je presentatie te betrekken en je speech boeiender te maken. [6]
    • Je zou een presentatie over je wetenschappelijk onderzoek bijvoorbeeld kunnen beginnen door een verhaal te vertellen over iets dat mislukte op je eerste dag in het lab.
    • Een training op je werk zou je kunnen beginnen met een grapje over vergaderingen op het werk.
  7. Als je een idee hebt van de vragen die het publiek zou kunnen stellen, kun je de antwoorden op die vragen alvast in je presentatie opnemen. Op die manier weet je zeker dat je publiek krijgt wat het van je presentatie verwacht. Ook voorkom je hierdoor dat je overvallen wordt door vragen tijdens een eventuele vraag-en-antwoordsessie aan het eind.
    • Probeer nog een keer het publiek voor je te zien. Wat verwachten ze dat je presentatie ze zal opleveren? Hoeveel weten ze al over het onderwerp? Gebruik deze informatie om te proberen te bedenken wat voor soort vragen de mensen zouden kunnen stellen.
  8. Je gaat je presentatie natuurlijk niet eenvoudigweg voorlezen, maar wat aantekeningen bij de hand hebben kan je wel helpen je speech op gang te houden, en voorkomen dat je belangrijke dingen overslaat. Het is een goed idee om de hoofdpunten van je toespraak op te schrijven, zodat je zo nodig tussendoor snel even omlaag kunt kijken om te zien wat er ook alweer komt. [7]
    • Als je wilt kun je een paar sleutelwoorden opschrijven om jezelf te herinneren aan belangrijke punten die je niet wilt vergeten.
    • Schrijf geen hele zinnen op, omdat lange zinnen de kans dat je je vergist juist vergroten. Noteer alleen de belangrijkste woorden.
    • Geheugenkaartjes werken ook goed, maar sommige sprekers geven er de voorkeur aan om een opzet uit te printen op één vel papier.
  9. Van tevoren plannen helpt absoluut, maar je kunt onmogelijk alles voorzien. Laat je niet van je stuk brengen door veranderingen op het laatste moment. Je hoeft de opzet van je speech zoals je hem hebt voorbereid heus niet tot in de details te volgen.
    • Het kan bijvoorbeeld zijn dat je je toespraak voor een groep deskundigen hebt voorbereid, maar dat je je op de avond voorafgaand aan je toespraak realiseert dat het publiek minder over het onderwerp weet dan je had gedacht. In dat geval zou je wat minder van het materiaal dat je van plan was met ze te delen kunnen presenteren, en in plaats daarvan meer uitleg kunnen geven zodat een beginner het ook zal begrijpen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je presentatie oefenen

Pdf downloaden
  1. Het is heel normaal om een beetje zenuwachtig te zijn voordat je voor een publiek gaat spreken, zelfs als je het al gewend bent. Je kunt ervoor zorgen dat je minder zenuwachtig wordt door je speech van tevoren te oefenen. Geef je presentatie hardop voor de spiegel. Op die manier kun je jezelf zien, zodat je je manier van staan kunt oefenen, en de eventuele gebaren en bewegingen die je gaat maken. [8]
  2. Jezelf filmen is nog nuttiger dan voor de spiegel oefenen, omdat je dan precies kunt bekijken wat het publiek zal ervaren! Doe terwijl je naar de video kijkt of je iemand uit het publiek bent. Noteer zowel de dingen die je bevallen aan je presentatie, als de dingen waar je nog wat aan moet werken. [9]
    • Als je bepaalde aspecten aan je speech wilt verbeteren, kan het een goed idee zijn om jezelf meerdere keren te filmen.
    • Een andere mogelijkheid is een vriend of vriendin van je te vragen te kijken terwijl je je presentatie oefent en je na afloop feedback te geven. [10]
  3. Je presentatie is waarschijnlijk aan een bepaalde tijdslimiet gebonden, dus je zult zeker moeten weten dat je alles kunt zeggen wat je wilt binnen de hoeveelheid tijd die je hebt. Aan de andere kant moet je er ook voor zorgen dat je niet te vroeg klaar bent. Gelukkig kun je er door te oefenen voor zorgen dat je presentatie binnen de tijdslimiet past. Gebruik de timer op je telefoon, een stopwatch of een klok om je speech te timen. Pas je timing zo nodig aan.
    • Voordat je je toespraak gaat timen kun je hem het beste een paar keer oefenen, net zolang tot je je speech vloeiend kunt geven. De eerste keren kan het zijn dat je hier en daar een paar seconden extra nodig hebt, om te bedenken wat je ook alweer precies wilde zeggen.
  4. Op die manier wordt het makkelijker om je presentatie te geven. Bovendien weet je daardoor zeker dat je alles bespreekt. [11]
    • Probeer niet om je hele speech van buiten te leren. Dat is ten eerste erg moeilijk, en het kan er bovendien voor zorgen dat je er tijdens het geven van je presentatie als een robot uitziet. Door alleen de belangrijkste punten uit je hoofd te leren zorg je ervoor dat je presentatie natuurlijk en vloeiend klinkt.
  5. Visuele hulpmiddelen als powerpointbestanden, posters of videobeelden kunnen je speech ondersteunen, maar ze kunnen hem ook verpesten, mocht er iets fout gaan. Gebruik ze daarom ook in je oefensessies, zodat je eraan gewend raakt en ze zonder problemen in de goede volgorde kunt gebruiken.
    • Wen jezelf eraan om naast je visuele hulpmiddelen te spreken, zonder dat je rechtstreeks van het materiaal leest. Mensen houden er namelijk niet van om voorgelezen te worden.
    • Houd er rekening mee dat er altijd technische problemen kunnen optreden en dat het mogelijk is dat je een bepaald Powerpoint- of Prezi-bestand niet zult kunnen laten zien. Zorg ervoor dat je als het nodig is je presentatie ook zonder die materialen kunt geven.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je presentatie geven

Pdf downloaden
  1. Dit geeft je de kans om na te gaan hoe ze zullen kunnen reageren, zodat je je toespraak zo nodig her en der een beetje aan kunt passen, door bijvoorbeeld een bepaald grapje weg te laten. Je kunt op die manier ook een beter idee krijgen van wat het publiek van je toespraak verwacht. Ook geef je je publiek hiermee de gelegenheid om jou als persoon te zien, waardoor de kans groter wordt dat ze op een positieve manier naar je zullen kijken. [12]
    • Ga bij de deur staan en heet je publiek welkom.
    • Stel jezelf voor terwijl de mensen hun plaatsen innemen.
    • Als jij tussen het publiek zit voordat je toespraak begint, praat dan wat met de mensen om je heen.
  2. Bekijk op de dag van je presentatie één of twee keer vluchtig je aantekeningen. Dat zal je geheugen opfrissen, zodat de kans kleiner wordt dat je bepaalde informatie vergeet.
    • Schiet niet in de stress! Vertrouw erop dat je je zult herinneren wat je moet zeggen.
  3. Spreek langzaam en met duidelijke stem. Neem de tijd om ieder woord zorgvuldig uit te spreken. Soms kan het voelen alsof je te langzaam praat, maar je maakt het op die manier in feite makkelijker om de inhoud van je presentatie te volgen.
    • Om te voorkomen dat je te snel gaat praten helpt het om vlak voordat je gaat spreken een paar keer diep adem te halen.
  4. Hieronder bevallen bijvoorbeeld bewuste bewegingen met je handen, en de manier waarop je over het podium beweegt. Zo kun je bijvoorbeeld je vingers gebruiken om aan te geven over welk punt je het hebt, of je hand omhoog of omlaag bewegen om een bepaald punt te benadrukken. Gebruik gebaren die voor jou natuurlijk aanvoelen, want als je geforceerde gebaren maakt lijkt het al snel nep. [13]
    • Probeer zenuwachtige gebaren zoveel mogelijk te vermijden. Zorg ervoor dat je bewegingen een bedoeling hebben en dat je niet doelloos met je handen gaan wapperen omdat je niet goed weet waar je ze moet laten. [14]
  5. Soms reageert het publiek anders dan je had verwacht, en dat is op zich prima. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze bepaalde grappig bedoelde delen niet op prijs stellen. Als dat gebeurt, pas dan je toon en je manier van spreken aan om tegemoet te komen aan de voorkeuren van je publiek. [15]
    • Als je publiek bijvoorbeeld om je grapjes moet lachen, wacht dan even tot de zaal weer stil wordt, voordat je verder gaat. Als ze niet lachen, maar wel glimlachen of knikken, hoef je je grapjes niet weg te laten. Houd er rekening mee dat een groter publiek vaak op een meer intense manier reageert dan een kleiner publiek, omdat mensen zich als onderdeel van een grotere groep minder bewust zijn van zichzelf.
    • Als je het idee hebt dat het publiek je niet kan volgen, moet je misschien je toon wat lichter maken en wat meer uitleg geven.
  6. Onnodige audiovisuele hulpmiddelen kunnen de mensen in het publiek afleiden. Dat doet afbreuk aan het niveau van je presentatie. [16]
    • Lees de tekst op de afbeeldingen niet op, want mensen houden er niet van om te worden voorgelezen. [17]
    • Je kunt audiovisuele middelen op leuke manieren gebruiken om je presentaties wat extra's te geven. Je zou bijvoorbeeld een korte video op kunnen nemen over de laatste ontdekkingen binnen je vakgebied. [18]
  7. Dit is een van de beste manieren om je publiek betrokken te houden bij wat je zegt. Ook kan het ervoor zorgen dat de mensen meer van de inhoud van je presentatie zullen onthouden. Je kunt dit doen door het publiek te vragen antwoord te geven of te reageren, of door de mensen vragen te laten stellen. [19]
    • Vraag het publiek de belangrijkste punten die je genoemd hebt te herhalen.
    • Je zou het publiek ook kunnen vragen een bepaald geluid of gebaar te maken op specifieke momenten tijdens je presentatie.
    • Vraag het publiek voorbeelden of suggesties te geven.
    • Beantwoord vragen van je publiek.
  8. Het kan misschien verleidelijk zijn om een bepaalde rol te spelen, maar probeer niet om jezelf voor te doen als iemand anders. Het publiek is gekomen om jou te zien! Zorg dat je genoeg zelfvertrouwen hebt om wat van jezelf aan je toespraak toe te voegen. Vergeet niet dat het heel goed mogelijk is om een professionele toespraak te houden en tegelijkertijd jezelf te zijn. [20]
    • Als je in het dagelijks leven bijvoorbeeld nogal levendig en luidruchtig bent, zorg dan dat je tijdens je presentatie ook zo bent. Probeer alleen niet om jezelf te dwingen je op een manier te gedragen die niet natuurlijk voelt.
  9. Het is volkomen normaal dat je een beetje zenuwachtig bent als je voor een publiek moet spreken, dus wees niet te streng voor jezelf. Als je merkt dat je nerveus begint te worden kun je er op een aantal manieren voor proberen te zorgen dat je weer rustiger wordt: [21]
    • Stel je voor dat je presentatie goed zal gaan.
    • Concentreer je in plaats van op je zenuwen liever op het doel van je presentatie.
    • Haal diep adem vanuit je buik om rustig te worden.
    • Ga even joggen op de plaats of zwaai wat met je armen boven je hoofd, om de energie van je zenuwen kwijt te raken.
    • Drink niet teveel cafeïne voordat je een presentatie moet geven.
    Advertentie

Tips

  • Probeer je niet onzekerder te voelen doordat je nerveus of zenuwachtig bent. Benut die gevoelens juist door ze te uiten als enthousiasme en opwinding.
  • Onthoud altijd dat jij de enige bent die de inhoud van je speech kent.
  • Met iedere speech zal het spreken makkelijker worden. Geef het niet op als je eerste paar toespraken niet zo'n succes zijn.
  • Het publiek is op komen dagen om jou te horen spreken, dus ze zijn geïnteresseerd in wat je te zeggen hebt. Geniet van het feit dat je even in het middelpunt van de belangstelling staat!
  • Probeer spreken in het openbaar niet als een verplichting te zien, maar als een unieke kans om een deel van jezelf met de wereld te delen.
  • Probeer altijd goed rechtop te staan om meer zelfvertrouwen te krijgen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.172 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie