Pdf downloaden Pdf downloaden

Grasmijten of oogstmijten zijn kleine rode mijten die grote problemen kunnen veroorzaken, vooral als ze je bijten. Een beet van een grasmijt is meestal niet gevaarlijk, maar kan erg jeuken en zelfs pijn doen. Blijf doorlezen als je wilt weten hoe je van grasmijten af kunt komen voordat ze je bijten.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Natuurlijke methoden voor je grasveld en tuin

Pdf downloaden
  1. Doornstruiken, onkruid en hoog gras zijn allemaal bekende schuilplaatsen voor grasmijten. Een eenvoudige en toch effectieve manier om van alle grasmijten in je tuin af te komen is om onkruid weg te halen en je gras kort te houden. [1]
    • Door het weghalen van planten en het maaien van gras verwijder je de schaduwrijke en vochtige omgeving waar grasmijten goed in gedijen. Een omgeving met veel zonlicht en een goede luchtcirculatie is niet aantrekkelijk voor grasmijten om in te leven.
    • Snoei ook regelmatig je bomen, struiken en andere beplanting zodat het rondom deze planten minder vochtig wordt en er meer zonlicht bij kan komen.
    • Ga hier het hele jaar mee door. Rustende grasmijten kunnen nog steeds terugkomen wanneer het weer warmer wordt. Om er dus volledig vanaf te komen, moet je je tuin altijd zo onaantrekkelijk mogelijk voor ze maken.
  2. Reptielen, amfibieën en kleine zoogdieren zijn de favoriete gastheren van grasmijten. Als je kunt voorkomen dat deze dieren in je tuin komen zullen de grasmijten je tuin ook niet aantrekkelijk vinden en deze verlaten. Ze zullen namelijk instinctief hun voedselbronnen willen volgen.
    • Haal waterbronnen weg die aantrekkelijk zijn voor reptielen en amfibieën.
    • Door dichte beplanting en struiken weg te halen ontmoedig je kleine zoogdieren om in je tuin te komen. Deze dieren zouden zich anders gemakkelijk op deze plekken kunnen verstoppen.
    • Zorg dat je deksels hebt op al je vuilnisbakken en denk erover om een hek rondom je tuin te maken.
  3. Als je een natuurlijk, biologisch insecticide nodig hebt om een hardnekkige grasmijtenplaag aan te pakken, dan kun je diatomeeënaarde door je hele tuin strooien om grasmijten en ander ongedierte af te weren.
    • Diatomeeënaarde is een natuurlijk middel gemaakt van zacht sedimentair gesteente, dat op zijn beurt weer gevormd is door kleine, gefossiliseerde wezentjes genaamd diatomeeën. Het is te koop als een fijn wit of gebroken wit poeder.
    • Strooi diatomeeënaarde rondom je tuin en op plekken die ideaal zijn voor grasmijten om op te leven. Dit zijn overwoekerde delen van je tuin of gedeelten met goede verstopplekken, schaduw en vocht. Richt je vooral op hoog gras, onkruid en doornstruiken.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Voorzorgs- en natuurlijke maatregelen voor je huid

Pdf downloaden
  1. Als je in een park, op een picknickplek of een andere plek loopt waar je geen controle hebt over hoe hoog het gras en het onkruid zijn, vermijd dan plekken met hoge planten en loop alleen over veelgebruikte paden. [2]
    • Vermijd ongemaaid gras en loop in het midden van gemaaide paden om te voorkomen dat je per ongeluk met je lichaam langs hoger gras strijkt.
    • Om te kunnen overleven hebben grasmijten een omgeving nodig met begroeiing waarin ze zich goed kunnen verstoppen en waar veel schaduw en vocht aanwezig is. Hoge begroeiing is daarvoor perfect en dat is waarom je hoge planten moet vermijden als je niet met grasmijten in aanraking wilt komen.
  2. Als je geen keus hebt en toch buiten over een plek moet lopen met hoge begroeiing, bedek je huid dan zoveel mogelijk. Zo voorkom je dat de grasmijten zich in je huid vastbijten. Draag lange mouwen, een lange broek en hoge laarzen.
    • Kies ook voor strak geweven stoffen in plaats van luchtige, los geweven kleding. Grasmijten zijn klein genoeg om door de gaten tussen los geweven draden te kruipen. Het zal echter een stuk lastiger voor ze zijn om door kleding te kruipen die gemaakt is van een strak geweven stof.
  3. Grasmijten kunnen op je huid terechtkomen door op je kleding te springen en onder de stof te kruipen. Om dit te voorkomen, moet je zoveel mogelijk openingen dichtmaken waardoor de grasmijten bij je huid kunnen komen. Probeer dit zo goed mogelijk te doen. [3]
    • Stop je sokken in je broekspijpen of je broekspijpen in je sokken, zodat je de opening naar je huid toe afsluit.
    • Als je door hoog gras of onkruid gaat lopen, denk er dan over om je mouwen bij je polsen af te sluiten met behulp van elastieken of linten.
    • Draag als dat mogelijk is kleding met ritsen in plaats van knopen.
  4. Bepaalde sterk geurende middelen, waaronder zwavelpoeder, kunnen helpen om grasmijten af te weren. Strooi een dun laagje zwavelpoeder in je schoenen en/of sokken om grasmijten af te weren die ter hoogte van je voeten in het gras en onkruid op de loer liggen.
    • Om jezelf nog beter te beschermen kun je een dunne laag zwavelpoeder op de binnenkant van je shirt en broek strooien.
    • Weet dat zwavelpoeder een sterke geur heeft, waardoor het misschien niet echt de ideale oplossing is als je een bijzonder goed reukvermogen hebt.
  5. [4] Grasmijten bijten graag in je onbedekte huid, maar ze doen dit niet altijd direct wanneer ze met je huid in contact komen. Als je elk half uur snel met je vingers over de onbedekte huid op je armen en benen veegt helpt dit om grasmijten die aan je lichaam hangen los te maken.
    • Om helemaal zeker te zijn kun je ook je kleding afvegen om de grasmijten los te maken die daaraan hangen.
  6. Grasmijten komen niet vaak in de buurt van kortgemaaid gras, maar als dat gras zich in de buurt bevindt van hogere planten moet je er niet op gaan zitten of liggen. Grasmijten kunnen zich naar die plekken verplaatsen, en in de onbedekte huid in je hals of gezicht bijten en zich eraan vastmaken.
  7. Als je buiten bent geweest op een plek waar veel grasmijten wonen, dan moet je direct nadat je thuis bent gekomen een heet bad of een hete douche nemen. [5]
    • Om er zeker van te zijn dat de grasmijten doodgaan, moet je je tijdens het douchen meerdere keren inzepen en afspoelen. Gebruik ook heet in plaats van lauw water.
    • Schrob je huid krachtig met een washandje om alle grasmijten los te maken die zich in je huid vastgebeten hebben.
    • Als er inderdaad grasmijten waren die zich in je huid vastgebeten hadden, dan moet je na afloop de beten verzorgen. Jeukende beten kun je tijdelijk verzachten door een zalf met benzocaïne, hydrocortisoncrème of calaminelotion te gebruiken. Je kunt de jeuk wellicht ook verminderen met vaseline, babyolie of nagellak.
  8. Als je vermoedt dat je met grasmijten in aanraking bent gekomen terwijl je buiten was, dan kun je de grasmijten die zich in je kleding verstopt hebben doden door je kleding in heet zeepsop te wassen.
    • Zorg dat het water een temperatuur van minstens 52 graden Celsius heeft.
    • Het wasprogramma moet tenminste een half uur of langer duren om de grasmijten te doden.
    • Nadat je je kleding gewassen hebt, kun je het in de wasdroger drogen of in de zon te drogen hangen.
    • Trek geen kleding aan waarin grasmijten zitten, maar was dit eerst. Was je kleding ook niet in koud water, want daardoor zul je niet van de grasmijten afkomen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Chemische afweermiddelen en insecticiden

Pdf downloaden
  1. DEET is een van de effectiefste afweermiddelen tegen insecten als grasmijten en andere soorten mijten. Breng het middel op je onafgedekte huid aan en vooral op je handen, armen en benen.
    • DEET blijft twee tot drie uur lang doorwerken.
    • Spuit niet met afweermiddelen met DEET in de buurt van je mond of ogen.
    • Spuit niet met afweermiddelen met DEET op met kleding bedekte huid. Daardoor kun je namelijk last krijgen van huidirritatie.
    • Volg de aanwijzingen op de verpakking goed op wanneer je het middel gebruikt. Sommige afweermiddelen kunnen schade toebrengen aan kleding, plastic, nagellak en geverfde of gelakte oppervlakken.
    • Roep direct medische hulp in als er een allergische reactie optreedt.
  2. Afweermiddelen met permethrin (0,5%) werken ook erg goed tegen grasmijten. Behandel hier echter alleen je kleding mee en breng het niet direct op je huid aan.
    • Afweermiddelen met permethrin kunnen meerdere dagen nadat je het aangebracht hebt nog door blijven werken. Het kan op je kleding blijven zitten zelfs nadat je het een of twee keer gewassen hebt. Het wordt aangeraden om je kleren een dag voordat je ze aantrekt te behandelen.
    • Breng het afweermiddel aan beide kanten van de stof aan en richt je vooral op openingen als manchetten, halsopeningen en taillebanden. Laat het afweermiddel opdrogen voordat je je kleding aantrekt.
    • Volg de aanwijzingen op de verpakking goed op wanneer je het middel gebruikt. Sommige afweermiddelen kunnen schade toebrengen aan kleding, plastic, nagellak en geverfde of gelakte oppervlakken, net zoals dat bij DEET het geval is.
    • Roep direct medische hulp in als er een allergische reactie optreedt.
  3. Zoek naar een insecticide met bifenthrin, cyfluthrin, esfenvaleraat, chloorpyrifos, diazinonbifenthrin, carbaryl, cyhalothrine of permethrin. Insecticiden met deze chemische stoffen werken doorgaans effectief om grasmijten te doden. Lees echter wel aandachtig de verpakking om te bepalen of het middel van je keus samengesteld is om mijten of grasmijten te bestrijden.
    • Wanneer je insecticiden gebruikt om grasmijten te bestrijden, moet je de plekken aanpakken waar veel grasmijten zitten in plaats van je hele tuin. Dit is minder duur, sneller en is over het algemeen effectiever.
    • Kijk op welke plekken zich veel grasmijten bevinden door kleine stukken zwart karton langs de rand van het grasveld te leggen. Wacht enkele minuten tot je gele of roze grasmijten ziet lopen. Als je grasmijten ziet, dan is dit zeker een plek waar zich veel grasmijten bevinden.
      • Test tien tot twaalf plekken en concentreer je daarbij op plekken met ideale leefomstandigheden voor grasmijten. Plekken met onkruid, hoog gras, dode bladeren en doornstruiken zijn de beste plekken, maar je moet kijken naar alle plekken in je tuin die vochtig en schaduwrijk zijn.
    • Volg de instructies op de verpakking goed op. Draag beschermende kleding zodat de insecticiden niet in contact komen met je huid of ogen wanneer je ze gebruikt.
    • Houd er rekening mee dat je de plek twee tot drie weken later wellicht nog eens moet behandelen als je een groot aantal grasmijten in je tuin hebt.
    • Weet dat vloeibare sprays over het algemeen effectiever tegen grasmijten werken dan insecticiden in korrelvorm. Als je echter toch voor een middel in korrelvorm kiest, zorg dan dat het bifenthrin bevat. [6]
  4. Als voorzorgsmaatregelen, natuurlijke middelen en chemische middelen voor thuisgebruik niet geholpen hebben om van de grasmijten af te komen, neem dan contact op met een ongediertebestrijder om je te helpen.
    • Ongediertebestrijders zijn gemachtigd om sterkere chemische middelen te gebruiken. Deze middelen zijn gevaarlijker, maar ook effectiever. Ongediertebestrijders gebruiken bijvoorbeeld vaak propoxur, cyfluthrin of fluvalinaat om grasmijten in een tuin te doden.
    • Blijf weg van de behandelde plekken totdat ze droog zijn. Laat kinderen en huisdieren ook niet over de behandelde plekken lopen.
    • Zelfs met deze sterkere chemicaliën kan het zijn dat de plek na twee of drie weken nog eens behandeld moet worden als het om een erg hardnekkige grasmijtenplaag gaat.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Draag geen vlooienbanden om je polsen of enkels om grasmijten weg te houden. Gebruik ook geen oormerken voor vee. Deze producten zijn niet bedoeld om door mensen gebruikt te worden. Je kunt blootgesteld worden aan schadelijke giffen of gemene chemische brandwonden op je huid krijgen als je dit wel doet.
Advertentie

Benodigdheden

  • Grasmaaier
  • Snoeischaar voor onkruid
  • Diatomeeënaarde
  • Shirt met lange mouwen, lange broek en hoge laarzen
  • Zwavelpoeder
  • Zeep
  • Heet water
  • Wasmachine
  • Afweermiddel met DEET
  • Afweermiddel met permethrin
  • Insecticiden

Over dit artikel

Deze pagina is 18.382 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie