PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Heremietkreeften zijn geweldige huisdieren. Ze zijn misschien niet zo aaibaar als puppy's, maar je kan leuk met hen spelen en ze geven kinderen de kans te leren hoe je voor een levend wezen moet zorgen. Volg de onderstaande stappen voor het huisvesten en verzorgen van een kreeft.

Methode 1
Methode 1 van 2:

De huisvesting organiseren

PDF download Pdf downloaden
  1. Voor twee tot vier kleine kreeften is een bak van 38-75 liter voldoende. Gebruik voor een dozijn kleine, of drie of vier grote kreeften een bak van 75 – 150 liter. Heremietkreeften zijn gemeenschapsdieren en hebben minstens één andere kreeft als gezelschap nodig. Een goede behuizing voor je kreeft is er een die luchtvochtigheid vasthoudt, maar ook frisse lucht binnenlaat. Een aquarium of reptielenterrarium is in het algemeen goed geschikt. Je kan zelfs een oude, lekkende aquariumbak van zolder gebruiken! Een bak van acryl is het meest geschikt omdat die luchtvochtigheid en warmte efficiënter vasthoudt.
  2. Schaf een hygrometer (luchtvochtigheidsmeter) en een thermometer aan. Deze helpen je de optimale temperatuur en luchtvochtigheid bij te houden. De optimale temperatuur is 23-29 graden Celsius, en de relatieve luchtvochtigheid is tussen de 75-85%. Ideaal is een relatieve luchtvochtigheid van minstens 75%. Van een luchtvochtigheid onder de 70% stikken de kreeften langzaam over een periode van weken of maanden op een ongelofelijk pijnlijke manier.
    • Levend mos is een uitstekende manier om de luchtvochtigheid van de bak op natuurlijke wijze te verhogen. Het zorgt niet alleen voor meer luchtvochtigheid, de kreeften kunnen het ook eten. Probeer bijvoorbeeld speciaal mos voor reptielen, verkrijgbaar in de dierenwinkel. Ook sponzen werken goed, en zijn eveneens te vinden bij een dierenwinkel. Helaas worden ze wel gauw vies en moeten iedere twee tot drie weken vervangen worden.
  3. Heremietkreeften zijn tropische dieren die het best gedijen in warmte. 23-29% is het juiste temperatuurbereik. Te warm zorgt voor onomkeerbare hitteschade, en te koud vertraagt de stofwisseling van de kreeft. Een verwarmingselement geplaatst aan de achterkant van de bak is een goede manier om de lucht in je bak vochtig te houden. Van ongeschikte leefomstandigheden kan je kreeft apathisch en versuft raken, ledematen verliezen en zelfs doodgaan.
  4. De ondergrond is het laagje waarmee je de bodem van de bak bedekt. Gebruik zand ter grootte van een suikerkorrel, want aan andere typen zand kan de krab zich snijden, en speelzand heeft schadelijke chemicaliën. Meng het zand met ontchloord zout water tot het een zandkasteel-achtige massa wordt. Je kan ook samengeperste kokosvezel gebruiken. Laat de kokosvezel uitzetten in hetzelfde zout water waar je je kreeften in zal plaatsen om schimmel te voorkomen. Ondergrond waarin de kreeften zich niet kunnen ingraven, zoals aquariumgrind (kan geen grotten dragen) of kalkzand (plakt aan elkaar en kan vies ruiken) zijn ongeschikt als ondergrond. De dikte van je laag ondergrond moet minstens 3-5 maal de hoogte van je grootste kreeft zijn. Kies voor de ondergrond een materie waarin de kreeften zich gemakkelijk kunnen ingraven, en grotten kunnen bouwen om zich te ontspannen, te verbergen en te vervellen.
    • Veel krabben graven zich ook in en vervellen zelfs in vochtig mos, zoals speciaal reptielenmos ( niet in decoratief of Spaans mos!)
  5. Een vuile ondergrond kan schimmelvorming veroorzaken, hetgeen schadelijk is voor je kreeften. Vervang de ondergrond iedere 6 maanden, en controleer het iedere maand op schimmelgroei, mieren of mijten. Kom je een van deze dingen tegen, verander dan ogenblikkelijk de ondergrond. Het is ook raadzaam om poep of eten dat de kreeften uit de etensbak hebben versleept of begraven, meteen te verwijderen. Verschoon de ondergrond niet wanneer je heremietkreeft aan het vervellen is (de kreeft graaft zich dan in en ondergaat een proces waarbij hij zijn oude pantser kwijtraakt en een nieuw pantser laat aangroeien). Verplaats nooit een vervellende kreeft.
    • Als je het nog een stapje beter wilt maken, steriliseer dan de zandondergrond. Dit kan door de oven te gebruiken. Doe het zand in een grote braadpan (die speciaal en uitsluitend voor dit doeleinde gebruikt wordt!) plaats het in de oven. Stel de temperatuur in op 120 graden Celsius, en laat het 2 uur lang braden.
    • Kook iedere twee tot drie weken alle schelpen en bakken in je terrarium in een pan met ontchloord zout water. Zo verzeker je je ervan dat schimmel en bacteriën geen kans krijgen te groeien en je kreeft te schaden. Laat alle bakken en schelpen eerst afkoelen voordat je ze weer in het terrarium plaatst.
  6. Heremietkreeften zijn dol op klimmen! In het wild beklimmen ze grote rotsen die bij eb boven het water uit komen om eten te zoeken. Ze worden soms ook 'boomkreeften' genoemd omdat ze in bomen klimmen om insecten en vegetatie te verorberen. Let wel dat je geen geverfde speeltjes koopt, aangezien het eten van de verf schadelijk kan zijn voor de kreeftjes. Enkele speelgoedsuggesties:
    • Klimspeelgoed. Klimspeeltjes zijn een must; choyahout of -stompjes zijn hiervoor bijzonder geschikt. Choya is niet giftig, en heeft gaten waar de kreeften zich aan kunnen vasthouden. Je kan het gewoon in een hoek van je bak laten leunen, maar plaats het niet te hoog, want anders klimmen je kreeften uit de bak. Lego en hennepnetjes zijn eveneens een goed idee.
    • Natuurlijk speelgoed: natuurstenen en zeeschelpen die je op het strand vindt zijn geweldig om in je terrarium te hebben. Oesterschelpen kan je zelfs tot leuke etensbakken maken. Zorg wel dat je ze eerst in kokend water ontsmet voor je ze in de bak plaatst.
    • Plastic speelgoed: planten van plastic, bedoeld voor reptielen, zijn prima speeltjes voor kreeften om in te klimmen en zich in te verbergen. Let wel dat je het deksel op je terrarium plaatst zodat je kreeften er niet uit kunnen klimmen. Houd ook in de gaten dat ze het plastic niet opeten, en verwijder het zodra je merkt dat ze dit doen!
    • Geef ze nooit de pijnboomhout die voor reptielen gebruikt wordt – pijnboom irriteert heremietkreeften en kan giftig voor ze zijn.
  7. Heremietkreeften (zoals de meeste dieren) houden van plekjes waar ze zich veilig kunnen voelen en zich kunnen verbergen als ze zich bedreigd voelen. Voor kleinere kreeften kan je een halve kokosnoot gebruiken (te koop bij de dierenwinkel), evenals kapotte bloempotten, grote schelpen enz. Let er wel op dat de kreeft er niet in klem komt te zitten, en dat hij, mocht dit onverhoopt toch gebeuren, zich er weer uit kan graven.
  8. Echte planten kunnen je terrarium mooi aanvullen. Bijzonder veilige planten zijn onder andere bamboe (dit moet wel echte bamboe zijn en niet Dracaena Sanderiana, die verkocht wordt als 'lucky bamboo'), vleesetende bromelias (luchtvochtigheidsplanten) en graslelies. Wees gewaarschuwd—je heremietkreeft gaat er misschien aan knagen, dus het kan gebeuren dat de planten geen tijd krijgen om te groeien.
  9. Alle heremietkreeftsoorten hebben zowel zoet als zout water nodig. Ze moeten twee verschillende waterbakken krijgen. Heremietkreeften moeten het zoutgehalte van het water in hun pantsers balanceren; de waterbakken moeten daarom minstens diep genoeg zijn om je kreeft er toe in staat te stellen water in zijn pantser toe te laten (C.Perlatus moet zich zelfs volledig kunnen onderdompelen), maar ze moeten er wel uit kunnen klimmen. Een goede manier is om ze een hellend watervlak te geven, met een ondiep gedeelte waar ze gemakkelijk uit kunnen klimmen en een diep gedeelte waarin ze zich in het water kunnen onderdompelen. Plaats langs de kanten het watervlak stenen of iets anders waar ze zich aan kunnen vasthouden. Plastic is daar te glibberig voor, en ze zullen moeite hebben op zo'n helling te klimmen.
    • Als je zowel grote als kleine kreeften hebt, plaats dan kleine steentjes of een klein natuurlijk sponsje in de waterbakken. Daarmee geef je grote kreeften een bak die diep genoeg is om water in hun pantser te krijgen, en tegelijk voorkom je dat kleine kreeften gevangen raken in de waterbak en verdrinken.
    • Bij de dierenwinkel kan je aquariumzout voor zeewatervissen (geen zoetwatervissen) kopen die een lange tijd meegaat. Gebruik nooit zout dat bedoeld is voor menselijke consumptie, want de antiklontermiddelen kunnen schadelijk zijn. De meeste merken heremietkreeftzout kunnen ook als tafelzout worden gebruikt. Voorgemengd 'heremietkreeftwater' heeft niet het juiste zoutgehalte. Gebruik een merk als Instant Ocean of Oceanic.
  10. De chloor, chloramine en zware metalen in veel kraanwater kan heremietkreeften doden omdat ze er blaren van krijgen op hun kieuwen (hetgeen verstikking veroorzaakt). Als je het water lang laat staan verlies je weliswaar het chloor, maar niet de chloramines, dus je hebt hoe dan ook een ontchloorder nodig als je kraanwater gebruikt.
    • Als je geen kraanwater wilt ontchloren, gebruik dan bronwater. Zorg wel dat er geen toevoegingen zijn gemaakt aan het water. Ter voorbeeld: Dasani water bevat magnesiumsulfaat 'voor de smaak' en dit is slecht voor de kreeften.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Voor je kreeften zorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. In de Verenigde Staten kan je bijvoorbeeld zes soorten vinden. Deze zijn allemaal van het genus Coenobita. De Caribische Heremietkreeft is de beste kreeft voor beginners, aangezien de andere soorten wat fragieler zijn en nauwkeurigere en intensievere zorg vereisen.
    • De Caribische Heremietkreeft (Coenobita Clypeatus) is één van de meest voorkomende soorten. Hij wordt in het Engels ook wel Purple Pincher ('PP') genoemd vanwege, je raadt het al, zijn grote paarse scharen. Caribische Heremietkreeften vind je in het wild op de Caribische eilanden. Het is hoogstwaarschijnlijk dat een heremietkreeft die je in een dierenwinkel vindt, er eentje van dit soort is. Andere soorten zijn C.Rugosus (rugosus), C.Perlatus, C.Compressus, C.Cavipes, C.Violascens en C.Brevimanus.
  2. Behandel ze met geduld als je ze voor het eerst krijgt—ze moeten even een tijdje wennen aan hun nieuwe woonomgeving. Als je ze binnenkrijgt, laat ze eerst een paar dagen in hun terrarium met rust. Zodra je ziet dat ze zich niet terugtrekken in hun schelp wanneer je voorbij loopt, wacht dan nog één dag en probeer ze dan op te tillen. Laat je heremietkreeft je hand onderzoeken en aan je te wennen.
    • Nadat je ze in hun nieuwe huis hebt gebracht, moeten ze een tijdlang ontstressen. Hoe lang dat duurt kan variëren van een paar dagen tot zelfs twee maanden. Gedurende deze tijd moet hun voedsel en water regelmatig vervangen worden, en mogen ze niet gestoord worden. Soms bezwijken de kreeftjes aan stress vanwege de verhuizing en gaan ze dood. Zelfs met de beste inspanningen van de meest ervaren kreefthouder kan dit soms gebeuren.
  3. Maak je geen zorgen als je kreeft zich wekenlang ingegraven in de ondergrond ophoudt. Zolang het niet naar dode vis ruikt, is alles in orde. Stoor je kreeft gedurende deze tijd alsjeblieft niet. Hij moet een tijdje alleen zijn en als hij gestoord wordt kan de stress dodelijk voor hem zijn. Soms is zijn pantser wat te krap, en dan vervelt hij en groeit een beetje verder, net als een slang met zijn huid doet. Haal het vervelde pantser niet weg! De kreeft moet het oude pantser opeten om zijn nieuwe pantser te laten verharden.
    • Raak niet in paniek van een zieke kreeft. Stop een isolatieterrarium in een kast met voldoende ondergrond zodat de kreeft zich volledig kan ingraven, en ruimschoots voedsel en water. Als de kreeft zich ziekig gedraagt, kan het ook zijn dat hij op het put staat te vervellen. In de isolatiebak moet je eveneens de juiste luchtvochtigheid en temperatuur bewaren die eerder beschreven is.
  4. Naarmate heremietkreeften groeien hebben ze steeds grotere schelpen nodig. Het is belangrijk om te allen tijde voldoende reserve-heremietkreeftschelpen ter grootte van hun huidige schelpen in je bak te hebben. Vervang iedere maand de ongebruikte schelpen met schelpen met een andere vorm.
    • Caribische Heremietkreeften houden van schelpen met ronde, cirkelvormige openingen. Cirkels verkiezen ze boven ovale openingen. C.Compressus kreeften verkiezen daarentegen juist de ovalen opening, omdat ze plattere buikjes hebben.
    • Koop nooit geverfde schelpen! Ondanks dat fabrikanten beweren dat hun verf veilig is kan er toch verf van de schelpen afbladderen, en als de kreeften dit eten kunnen ze vergiftigd worden. De meeste heremietkreeften zullen sowieso de voorkeur geven aan een natuurlijke schelp boven een geverfde, zelfs als de natuurlijk niet van de juiste grootte is. Onder 'Waarschuwingen' vind je meer informatie over welke schelpen je moet vermijden.
  5. Heremietkreeften zijn van nature aaseters en eten zo'n beetje alles. Wees beducht op eten dat in de handel te koop is, omdat het veel conserveringsmiddelen zoals kopersulfaat bevat, dat schadelijk is voor je kreeftje. Geef ze niets dat gekruid of heet is of conserveringsmiddelen bevat.
    • Heremietkreeften zijn dol op verse koornaarvisjes en garnaaltjes, gevriesdroogde krill, bloedwormen. en andere zeevruchten. Gewoonlijk kan je dit vissig eten bij je plaatselijke kruidenier vinden.
    • Laat bij het komen een stukje ongemarineerde rund of kip over en grill dit lichtjes voor de kreeftjes. Ze eten ook rauw vlees.
    • Als je zo'n twintig of meer kreeften hebt, probeer dan bij de plaatselijke vismarket een vissenkop te pakken te krijgen. Gewoonlijk kan je die met alle plezier meekrijgen. Je kan je kreeften met z'n allen in een andere grote bak stoppen, of in een grote schone Tupperwarebak (deze moet doorzichtig zijn, geen deksel hebben, of een deksel met HELE grote gaten), doe de vissenkop en een bak water hierin, en laat je kreeften een paar uur lang eten. Waarschijnlijk zal je dit niet al te vaak doen aangezien het behoorlijk stinkt, maar je kreeften zullen je er erg dankbaar voor zijn!
  6. Naast vlees zijn heremieten ook dol op verschillende vruchten en groente, evenals andere kliekjes (het zijn per slot van rekening aaseters). Vergeet niet hun eten bijna iedere dag of avond te vervangen. Heremietkreeften begraven graag hun ongegeten voer, en dit kan schimmel en viezigheid veroorzaken.
    • Heremietkreeften zijn dol op vers fruit zoals ananas, appels, peren, druiven, cantaloupe, watermeloenen, mango, papaja, aardbeien, bananen enz. Was je fruit grondig voordat je het snijdt om pesticiden te vermijden.
    • Kreeftjes zijn verzot op kokosschaafsel.
    • Heremietkreeften eten ook natuurlijke pindakaas op volkorentoast, hardgekookte eieren, eierschalen (gekookt), popcorn (gewone popcorn, zonder zout of boter).
    • Vermijd alles van de allium plantenfamilie (uien, knoflook enz.)
  7. Sommige heremietkreeftjes zijn dol op aandacht. Haal ze, als ze wakker zijn, voorzichtig uit hun terrarium. Wat doen ze graag? Klimmen! Laat ze over je shirt klimmen terwijl je tv kijkt, of geef ze wat bewegingsoefeningen terwijl ze over je beide handen lopen (als een soort kreeftenloopband). Het is van belang dat ze nooit vallen, en dat ze niet te lang buiten het terrarium blijven aangezien ze de luchtvochtigheid nodig hebben. Een val van 1 meter kan fataal zijn, en angst om te vallen is de voornaamste reden waarom kreeften met hun scharen knijpen. Houd ze zodanig vast dat ze niet kunnen vallen, en de kans is groot dat ze niet zullen knijpen.
    • Vergeet niet dat ze luchtvochtigheid nodig hebben. De luchtvochtigheid van een huis is gewoonlijk maar zo'n 40% of zelfs minder als de airconditioning of verwarming aanstaat. Als de kieuwen van het kreeftje bloodgesteld worden aan lage luchtvochtigheid, voelt het zich hetzelfde als wij onze adem te lang inhouden.
  8. Gewoonlijk knijpen ze alleen als ze angstig zijn of zich bedreigd voelen, maar ze kunnen ook zonder reden knijpen, dus wees hierop voorbereid. De kreeft met kraanwater besproeien om hem zijn grip te laten loslaten kan hem pijn doen en heeft hoogstwaarschijnlijk tot resultaat dat hij nog langer of harder gaat knijpen. Wees alsjeblieft heel voorzichtig als je hem aanraakt. Je kan voorkomen dat je geknepen wordt door je hand plan en strak te houden, zodat de kreeft geen of weinig huid heeft om zich aan vast te knijpen.
    Advertentie

Tips

  • Probeer geen luide geluiden of lawaai te maken als je ze vasthoudt, want dat kan ze zenuwachtig maken.
  • Adopteer of koop kreeftjes die levendig en niet apathisch zijn. Apathische kreeftjes kunnen ziek zijn, hoewel sommige gestrest zijn of gewoon van nature verlegen.
  • Een geur van dode vis kan een indicatie zijn dat je een dode kreeft hebt. Maar kijk voor je op zoek gaat naar de dode kreeft eerst of er een andere oorzaak kan zijn voor de geur. Heb je de kreeften pasgeleden zeevruchten voorgezet? Zelfs maanden later kunnen er nog stukjes overgebleven voedsel in het terrarium liggen. Kreeftjes begraven graag voedsel. Dit is dus de reden waarom je de ondergrond iedere maand moet vervangen (tenzij je ziet dat een kreeft zich in het zand ingraaft).
  • Een kreeft knijpt je niet omdat hij gemeen is, maar omdat hij bang is om van je hand te vallen, of omdat hij honger heeft. Stop hem terug in het terrarium en wacht een tijdje voordat je hem weer optilt. Schud hem ook niet van je hand af, want daar gaat hij harder van knijpen. Zorg dat hij ruim voldoende eten heeft. Straf je kreeften niet als ze knijpen, zoals door sommige websites wordt geadviseerd. Ze volgen alleen maar hun instinct, en zullen niet begrijpen waarom ze gestraft worden.
  • Heremietkreeften kunnen zich niet voortplanten zonder speciale uitrusting. Ze hebben een tropisch klimaat nodig en (belangrijker) de oceaan, om zich voort te planten. Dus tenzij je een terrarium van 400 liter speciaal voor dit doeleinde hebt uitgerust, zul je nooit een larve zien.
  • Vul je terrarium voor de helft met water en voor de andere helft met zand. Dit geeft je kreeft de kans om wat te gaan zwemmen (gebruik ongechloord zout water!).
  • Voed de heremietkreeften niet voordat ze een lange autorit moeten maken. Hier kunnen ze wagenziek van worden, wat dodelijk kan zijn.
  • Heremietkreeften zijn dol op muziek.
  • Als je kind een heremietkreeft heeft, laat het dan handschoenen dragen als het bang is.
  • Soms kunnen heremietkreeften knijpen, dus wees voorzichtig.
  • Als het je angst of zorgen baart dat je door een kreeft geknepen kan worden, probeer dan handschoenen of sokken over je handen te doen, zodat ze niet in je huid knijpen en het niet zo'n pijn doet.
  • Houd je hand over of op een tafel als je een kreeft vasthoudt. Dat is minder eng voor de kreeft dan als je hem een meter boven de vloer houdt, en loop je minder de kans dat hij je knijpt.
  • Als je je kreeftje vuil vindt, week hem 1 minuut in water van kamertemperatuur, en laat hem daarna 5 minuten lang drogen.
  • Als je kreeft minder actief begint te worden of hij witte ogen krijgt, is hij aan het vervellen. Hij kan in dezelfde bak blijven, maar plaats hem op een goed plekje dat je besproeid hebt met gedestilleerd water. Na een of twee dagen zal hij waarschijnlijk weer de oude zijn. Blaas niet op de kreeft en raak hem niet aan. Zijn nieuwe huid is gevoelig. Val hem niet lastig tot hij zijn oude kleur weer heeft. Dat duurt ongeveer een maand.
  • Op de aquariumafdeling van de dierenwinkel kan je vaak een heleboel speeltjes vinden.
  • Als je heremietkreeft zich aan je vinger vastklampt en niet wil loslaten, kan het zijn dat hij je ofwel zo zijn affectie toont, ofwel dat hij bang of gestrest is.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je overweegt de bak met drijfhout, 'meubeltjes', houten objecten of levende planten te decoreren, zorg dat je eerst goed onderzoek doet! Veel hout- en plantensoorten zijn giftig voor heremietkreeften, waaronder Lucky Bamboo en groenblijvende planten.
  • Laat de kreeft niet vallen, want dat kan hem verwonden of doden,
  • Als je vaak verdelgers in huis hebt, laat ze niet spuiten in de kamer waar het terrarium staat. Plaats een handdoek onder de deur om de gassen buiten te houden. Plaats het terrarium indien mogelijk een paar dagen lang in een kast. De kreeftjes zijn geen insecten, maar ze zijn aanverwant genoeg dat ze schade van pesticiden zullen ondervinden. Wees voorzichtig met hen.
  • Was het terrarium of het speelgoed niet met zeep! Verwijder de kreeftjes en het zand eerst, gebruik een spray van witte azijn en spoel het zorgvuldig af. Reinig speeltjes, (lege!) schelpen, en choyahout door ze in zoutwater te koken (om schimmels te voorkomen) en plaats ze op handdoeken om ze te drogen.
  • Kreeften zijn nu eenmaal kreeften. Ze kunnen krachtig en pijnlijk knijpen! Houd toezicht op kinderen als ze met de kreeften bezig zijn, en instrueer ze hoe ze met de kreeften moeten omgaan!
Advertentie

Benodigdheden

  • Glazen of plastic terrarium of aquarium
  • Stevig deksel voor het terrarium (van glas, plexiglas of plastic)
  • Twee waterbakken
  • Bronwater of zoutwater (fabriceer niet zelf zoutwater met tafelzout en kraanwater, omdat hier schadelijke hoeveelheden chloor in zitten -waar overigens een paar druppels vloeibare ontchloorder goed tegen helpen).
  • Waterbakken die zo groot zijn dat de grootste kreeft zich er volledig in onder kan dompelen, maar ook weer niet zo diep dat je kleinere kreeftjes erin verdrinken (geopende oesterschelpen zijn goed geschikt voor kleine kreeften)
  • Een verstopplaats: een halve kokosnoot waarin een deurtje is uitgesneden, een halfbegraven bloempot of een bruggetje zijn goede plekjes waar de kreeften wat tijd op zichzelf kunnen besteden.
  • Reserveschelpen, waarvan minstens eentje die een beetje kleiner is dan de huidige schelp van je kreeft, eentje van dezelfde grootte, en eentje die iets groter is dan de huidige schelp. Zorg dat er altijd een paar reserves van zijn. Gebruik geen geverfde schelpen omdat de verf er van af kan bladderen. Als je kreeftje de verf opeet, kan het ziek worden en/of doodgaan.
  • Ondergrond die tot de consistentie van een zandkasteel bevochtigd is (en minstens 5 cm diep is).
  • Witte azijn om mee te reinigen (optioneel)
  • Vers of organisch voer (verpakt voer kan schadelijke conserveringsmiddelen bevatten)
  • Iets om op de klimmen (zoals choyahout of een klein bruggetje)
  • Schopje om poep mee op te ruimen (een plastic lepel kan hiervoor geschikt zijn)
  • Speelgoed (goede speeltjes zijn ook in de supermarkt of dierenwinkel te krijg).
  • Handschoenen (voor het geval ze knijpen! Pas op hun scharen)
  • Een thermometer en hygrometer (om de luchtvochtigheidsgraad te controleren)
  • Een verwarmingselement voor een reptielenterrarium (als het in huis gewoonlijk kouder is dan 24 graden)

Over dit artikel

Deze pagina is 16.079 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie