Pdf downloaden Pdf downloaden

Honden hebben soms een injectie nodig. Vaccinaties die tegen verschillende ziekte beschermen worden in de vorm van een injectie gegeven en ook sommige medicatie moet via een injectie worden toegediend. Als je de injecties zelf wilt geven, heeft dat voordelen. Het thuis toedienen van injecties verminderd het stressniveau van de hond. Het kan ook besparen op dierenartskosten. Zorg er echter voor dat je de juiste procedure weet voordat je je hond een injectie geeft. Je moet verzekeren dat je de injectie correct toedient, zodat je hond gelukkig en gezond blijft.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Voorbereiding op de injectie

Pdf downloaden
  1. Wanneer je vaccinaties of andere medicatie bij de dierenarts koopt om deze zelf toe te dienen, moet je een vrijwaringsformulier ondertekenen. Lees dit formulier zorgvuldig door. Het bevat niet alleen waardevolle informatie, maar helpt je ook begrijpen wat je verantwoordelijkheden zijn als je ervoor kies om injecties zelf toe te dienen.
    • Door een vrijwaringsformulier te ondertekenen accepteer je de volledige verantwoordelijkheid voor de injectie van je huisdier, en alle reacties of ongelukken die zich kunnen voordoen. Er wordt verder in vermeld dat er allergische reacties en levensbedreigende reactie kunnen voorkomen, zelfs als de injectie correct wordt toegediend. [1]
    • Het formulier waarschuwt dat de injectie mogelijk niet effectief als de uiterste gebruiksdatum van het middel is verstreken, het middel te lang niet gekoeld is geweest, het onjuist wordt toegepast of als het aan hitte, zonlicht of vriestemperaturen wordt blootgesteld. [2]
    • Op sommige formulieren staat vermeld dat als je een rabiësvaccin zelf toepast, deze door wetshandhavingsinstantie en diergeneeskundigen niet als geldig wordt beschouwd. Zorg ervoor dat je weet of deze clausule aanwezig is op jouw formulier, en weet wat de gevolgen zijn. Je hond is dan wettelijk niet gevaccineerd tegen rabiës, wat betekent dat de hond door de meeste kennels geweigerd zal worden en dat je mogelijk geen andere honden mag adopteren bij asielen, afhankelijk van hun beleid. [3]
  2. Als je hond eerder altijd bij de dierenarts injecties kreeg, associeert hij de spuit waarschijnlijk met pijn en ongemak. Om dit tegen te gaan, laat je de hond de lege spuit (zonder naald) zien, ruiken en betasten. Doe dit op een rustig tempo in je huis. [4]
    • Geef lekkers en andere vormen van positieve terugkoppeling tijdens deze sessies, bijvoorbeeld aandacht, lof en spel. Je hond moet de spuit gaan associëren met positieve momenten, om angst en stress tijdens het toedienen van de injectie te verminderen. [5]
  3. Sommige substanties die geïnjecteerd moeten worden, worden in twee flesjes geleverd: een flesje met vloeistof en een flesje met poeder. De vloeistof en het poeder moeten worden gemengd voordat de injectie wordt toegediend.
    • Steek de naald van de spuit in het flesje met vloeistof en trek de trekker uit totdat alle vloeistof in de spuit zit.
    • Duw de spuit leeg in het flesje met het poeder. Zorg ervoor dat alle vloeistof uit de spuit is gespoten voordat je de naald uit het flesje trekt.
    • Schudt het flesje. Zorg ervoor dat het poeder helemaal is opgelost. Er mogen geen klontjes of residuen achterblijven op de bodem van het flesje.
  4. Je moet weten hoeveel milliliter van het medicijn of vaccin je gaan toedienen. Voordat je de injectie geeft, moet je die hoeveelheid uit het flesje trekken.
    • Steek de naald in het flesje waarin de vloeistof en het poeder zijn gecombineerd. Trek de trekker uit totdat de gewenste hoeveelheid milliliters in de spuit zit.
    • Verzeker dat er geen luchtbellen aanwezig zijn. Als je die wel ziet, duw je de spuit weer leeg en probeer je het opnieuw.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De vaccinatie toepassen

Pdf downloaden
  1. Hoewel er drie verschillende soorten injecties zijn die aan een hond gegeven kunnen worden, is er slechts één soort – onderhuidse injecties – die mogelijk kan worden toegediend door iemand die geen dierenarts is. Als de injectie die je je hond wilt geven niet in deze categorie valt, moet je de hond naar de dierenarts brengen.
    • Onderhuidse injecties worden net onder de huid toegepast. De meerderheid van vaccinaties en andere injecties worden zo toegediend. Doorgaans worden ze toegediend in de losse huid net boven de schouderbladen van de hond. Als je de injecties zelf toepast, moet je altijd de onderhuidse methode gebruiken. Als op het medicijn of vaccin specifiek vermeld staat dat er een andere methode gebruikt moet worden, breng je hond dan naar de dierenarts.ref> http://www.drsfostersmith.com/pic/article.cfm?aid=84 </ref>
    • Intramusculaire vaccins worden in de spier gespoten. Als je geen diergeneeskundige professional bent, kan het moeilijk zijn om zelf een spier te vinden. Het is het beste om je hond naar de dierenarts te brengen als hij een intramusculair vaccin nodig heeft. [6]
    • Intraveneuze injecties moeten altijd door een dierenarts worden toegediend. Deze injecties moeten in een ader worden toegediend, je mag dit niet zelf proberen. Vaccins worden niet op deze wijze toegediend.
  2. Er moet een hard, vlak oppervlak worden gebruikt wanneer je je hond een injectie geeft.
    • een vlak oppervlak, zoals een keukenblad of tafel, geeft je voldoende ruimte terwijl je het medicijn toedient. Zoek iets waardoor je comfortabel kunt werken.
    • Vraag een vriend of familielid om aanwezig te zijn. Zelfs als je hond normaal gesproken kalm is, kan hij schrikken of tegenstribbelen als hij een prik voelt. Er moet iemand aanwezig zijn om de hond vast te houden wanneer je injectie wordt toegediend. Dit is vooral belangrijk als je hond klein is en van de tafel of werkblad af kan springen.
  3. Aangezien je een onderhuidse injectie gaat toedienen, kun je het beste in de losse huid achter de schouderbladen prikken.
    • Gebruik je niet dominantie hand om de huid omhoog te trekken, van de schouderbladen af. Gebruik de wijs- of middelvinger van je dominantie hand (waar je de spuit in vasthoudt) om de naald in een hoek van 90 graden ten opzichte van het vlakke oppervlak van de huid te positioneren. Duw naar binnen om een klein huidzakje te creëren. Dit vermindert de kans dat je per ongeluk in het lichaam spuit of gevoelige gebieden raakt.
  4. Duw de naald in de huid van je hond.
    • Voordat je injecteert, trek je de trekker een klein beetje terug. Als er bloed in de spuit komt, zit je in een ader. Dit kan de hond schaden. Trek de naald terug, vul de spuit opnieuw met een nieuwe dosis medicatie en duw opnieuw in de huid.
    • Als je eenmaal een veilige plek hebt gevonden, duw je de trekker langzaam in totdat alle vloeistof uit de spuit is.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

De hond naderhand observeren

Pdf downloaden
  1. Een beetje gevoeligheid na de injectie is normaal, maar het kan soms ook een teken zijn van infectie of een allergische reactie. Houd de huid na de injectie in de gaten en kijk uit naar tekenen van een ernstige reactie.
    • Milde reacties komen veel voor en uiten zich in de vorm van een bultje o zwelling op de injectielocatie. Dit kan enkele uren duren, maar kan soms wel een week duren.
    • Als je merkt dat er roodheid, uitslag of zwelling verschijnt op een plek die niet de injectielocatie was, bijvoorbeeld op de kop of schouderbladen, moet je medische zorg zoeken. Dit is een teken van een ernstige reactie en vereist medische zorg.
  2. Reacties op injecties, vooral op vaccinaties, komen veel voor. Doorgaans wegen de voordelen zwaarder dan de risico's. Je hond kan echter een aantal milde symptomen vertonen die binnen een week moeten verdwijnen.
    • Vermoeidheid en milde koorts zijn veel voorkomende reactie op een injectie. Je hond kan lethargisch zijn en minder eetlust hebben in de dagen na een injectie. [7]
    • Je hond kan ook gevoelig zijn in het gebied rondom de injectielocatie. Wees voorzichtig wanneer je hem hanteert na een injectie, vooral als je contact maakt met zijn schouderbladen. [8]
  3. Ernstige allergische reacties zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen. Als er een allergische reactie voorkomt, is dat meestal binnen 20-30 minuten na het toedienen van de injectie, en het meest voorkomende symptoom is instorting. Als je hond een van de volgende symptomen vertoont, moet je direct medische hulp zoeken:
    Advertentie

Tips

  • Vraag indien mogelijk een vriend die ook een hond heeft om je te helpen met de injectie. Je vriend weet dan waarschijnlijk beter hoe je een hond goed vast moet houden en hoe de hond zo min mogelijk stress ervaart.
  • Je kunt overwegen om een muilkorf te gebruiken, om te verzekeren dat je tijdens het injecteren niet gebeten wordt. Zelfs de liefste honden kunnen bijten wanneer ze bang zijn of beperkt worden. Je kunt zachte, comfortabele muilkorven vinden in een dierenwinkel of de bek van je hond beveiligen middels een stuk gaas dat je om zijn snuit wikkelt en achter zijn oren bevestigd.
  • Sommige vaccins worden geleverd in de vorm van gereconstitueerde vloeistoffen die zorgvuldig in een neusgat van de hond gedruppeld of geknepen moet worden. Omdat honden tijdens dit proces meestal tegenstribbelen en er speciale uitrusting voor nodig is, moet je een intranasale vaccinatie door een dierenarts laten toedienen. [10]
Advertentie

Waarschuwingen

  • Probeer alleen onderhuidse injecties zelf. Andere soorten injecties zijn lastiger, vereisen mogelijk speciale uitrusting of mogen alleen worden uitgevoerd door iemand die geschoold is in de diergeneeskunde.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.464 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie