Pdf downloaden Pdf downloaden

Huiduitslag kan verschillende oorzaken hebben. De meeste soorten huiduitslag zijn niet ernstig, maar het is belangrijk om te weten hoe je gewone huiduitslag behandelt om jezelf en je gezin veilig te houden. Kom erachter hoe je veelvoorkomende soorten huiduitslag kunt herkennen en ze thuis kunt behandelen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Huiduitslag diagnosticeren

Pdf downloaden
  1. Huiduitslag kan verschillende oorzaken hebben, maar de meeste soorten huiduitslag zijn gemakkelijk te behandelen. Hoe je een bepaalde soort huiduitslag behandelt hangt af van de oorzaak. Kijk eerst hoe de uitslag zich over je lichaam verspreid heeft. [1] Waar bevindt de uitslag zich? Wanneer treedt hij op?
    • Als de huiduitslag zich over je hele lichaam verspreid heeft, dan is de kans groter dat het gaat om een allergie voor iets dat je gegeten hebt. Dat kan een medicijn of een voedingsmiddel zijn.
    • Als de huiduitslag zich alleen onder je kleding bevindt, dan kan het gaan om een allergische reactie op de stof waar je kleding van gemaakt is of een reactie op warmte. Huiduitslag op een enkele plek wordt meestal veroorzaakt door iets wat zich in je omgeving bevindt.
    • Als je huiduitslag gepaard gaat met andere symptomen als koorts, misselijkheid, rillingen en pijn, ga dan naar je huisarts. Het kan zijn dat je een virus opgelopen hebt dat als een van de symptomen huiduitslag heeft. [2] Als je tevens een geïrriteerde keel hebt of moeite met ademen hebt, bel dan 112. Het kan namelijk om een levensbedreigende situatie gaan.
  2. De kleur en de textuur van de huiduitslag kunnen je iets vertellen over de mogelijke oorzaak, zodat je de huiduitslag beter kunt behandelen. Probeer de huiduitslag tijdens het onderzoeken zoveel mogelijk met rust te laten en er niet te veel aan te krabben of erin te prikken. Spoel de plek met koel water en een natuurlijke zeep en dep hem grondig droog met een schone, droge handdoek. [3]
    • Als de huiduitslag rood is, jeukt en wit wordt wanneer je erop drukt, dan kan het om een allergische reactie gaan of contacteczeem veroorzaakt door een irriterende stof in je omgeving.
    • Als de huiduitslag een vreemd patroon heeft, schilfert, erg jeukt of ruikt, dan gaat het waarschijnlijk om een schimmelinfectie.
    • Als de huiduitslag zich in een rechte lijn bevindt vanaf een rood bultje, dan gaat het waarschijnlijk om een insectenbeet.
    • Als de huiduitslag verhoogd is en geelachtig is met een rode basis, en tevens erg pijnlijk aanvoelt of er vocht uit stroomt, dan is de plek geïnfecteerd en moet je hem door je huisarts laten onderzoeken.
  3. Huiduitslag wordt altijd ergens door veroorzaakt. Om de huiduitslag goed te kunnen behandelen zul je achter de oorzaak moeten komen. Stel jezelf de volgende vragen om oorzaken uit te kunnen sluiten:
    • Ben je in aanraking gekomen met stoffen, chemicaliën of dieren die de uitslag veroorzaakt kunnen hebben? Bevindt de uitslag zich op een plek op je lichaam die bijzonder zweterig wordt? Als de huiduitslag erger lijkt te worden wanneer je zweet, of midden op de dag onder je kleding, dan wordt de uitslag waarschijnlijk veroorzaakt door een irriterende stof in je omgeving als een stof of een product. Ben je onlangs een andere zeep, wasverzachter of huidverzorgingsproduct gaan gebruiken? Dat kan de oorzaak zijn.
    • Heb je onlangs iets ongewoons gegeten dat een allergische reactie veroorzaakt kan hebben? Heb je nieuwe cosmetica of een nieuwe crème of medicijn gebruikt? Sommige zelfzorgmiddelen en receptplichtige medicijnen kunnen tevens huiduitslag veroorzaken. Als je uitslag gepaard gaat met andere symptomen als zwellingen, moeite met ademen en misselijkheid, dan kan er sprake zijn van een allergische reactie die direct behandeld moet worden. [4]
    • Lijkt de huiduitslag zomaar te verschijnen en verdwijnen zonder enige aanleiding? Sommige soorten huiduitslag kunnen veroorzaakt worden door erfelijke auto-immuunziekten. Deze kunnen behandeld worden met zelfzorgmiddelen, maar de onderliggende oorzaak van de uitslag moet door een arts behandeld worden.
  4. Maak een afspraak met je huisarts om ongewone huiduitslag en uitslag die niet snel geneest te laten onderzoeken. Huiduitslag is vaak lastig te diagnosticeren en veel soorten zien er vrijwel hetzelfde uit, waardoor het lastig is om de uitslag zelf te behandelen. Als je huiduitslag met een topische behandeling niet binnen twee weken verdwijnt, laat je dan onderzoeken door je huisarts.
    • Huiduitslag kan veel oorzaken hebben, zoals verschillende auto-immuunziekten of gewoon stress. Als je huiduitslag erg pijnlijk is en binnen een week niet geneest met zelfzorgmedicijnen, ga dan naar je huisarts om je te laten onderzoeken. [5]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Huiduitslag behandelen

Pdf downloaden
  1. Er zijn twee hoofdtypen behandelingen, die aan de hand van de oorzaak van de irritatie uitgevoerd worden. Vraag altijd advies aan je huisarts als je het niet zeker weet om zo de huiduitslag op een betere manier te kunnen behandelen.
    • Allergische reacties zijn een veelvoorkomende oorzaak van huiduitslag en moeten behandeld worden met antihistaminica of corticosteroïden in topische of orale vorm. Zoek naar topische antihistaminica. Een product met corticosteroïden als hydrocortison met een sterkte van 1-1,5% mag maximaal twee weken lang twee keer per dag gebruikt worden om allergieën te behandelen. [6]
    • Zwemmerseczeem en andere schimmelinfecties moeten behandeld worden met antischimmelmedicijnen. Producten die micanozol of clotrimazol bevatten kunnen maximaal 3 maanden lang dagelijks gebruikt worden om schimmelinfecties te genezen.
  2. Er zijn veel zelfzorgmiddelen te koop die speciaal bedoeld zijn voor het behandelen van huiduitslag. Er zijn verschillende topische crèmes, zalfjes en lotions te koop.
    • Zalfjes zijn vettiger en worden langzamer door de huid opgenomen. Je kunt ze het beste gebruiken op een erg droge huid.
    • Crèmes worden sneller door de huid opgenomen, maar hydrateren de huid ook. Deze gebruik je op gevoelige plekken met dunne huid zoals in huidplooien, op de liezen en op het gezicht.
    • Lotions hydrateren de huid het minst en worden het snelst door de huid opgenomen. Je kunt ze het beste op het gezicht gebruiken omdat ze het minst vettig zijn.
  3. Als je denkt dat je allergisch bent voor een parfum, lichaamspoeder, zeep, douchegel of een ander product, probeer dan over te stappen op een hypoallergeen merk. Als je huid geïrriteerd raakt door een bepaalde stof of strakke kleding, trek dan vaker andere kleding aan en houd je huid droog.
    • Als je baby luieruitslag heeft, trek je kind dan een tijdje geen luier aan. Verschoon je baby regelmatig en breng zalf aan op de uitslag. Zo heeft je baby of peuter een waterbestendig laagje tussen de huid en de luier.
  4. Het is belangrijk om de plek schoon en droog te houden. Gebruik een milde, natuurlijke zeep en warm (maar niet te warm of heet) water om de plek met de huiduitslag schoon te maken. Laat de uitslag niet in water weken, maar spoel de plek voorzichtig af en dep hem droog met een schone, droge handdoek.
    • Houd je huid droog. Als je huid te gevoelig is om met een handdoek te kunnen drogen, dep hem dan voorzichtig en laat je huid aan de lucht drogen. De meeste soorten huiduitslag zijn niet gevaarlijk en zullen snel genezen na een eenvoudige behandeling en een milde wasbeurt.
    • Draag wijde kleding om te voorkomen dat de huiduitslag opnieuw geïrriteerd raakt.
  5. Het is normaal dat huiduitslag jeukt, maar probeer er niet aan te krabben. Daardoor kun je bij gewone huiduitslag last krijgen van een secundaire infectie. Gebruik alleen je vingertoppen als het niet anders kan. Vergeet echter niet dat je door te krabben meestal alleen nog maar meer last van jeuk krijgt. Je kunt jezelf het beste afleiden en de jeuk verzachten met een koud kompres.
    • Het is altijd belangrijk om wijde kleding van natuurlijke stoffen te dragen en ervoor te zorgen dat er genoeg lucht langs je huid stroomt. Bedek je huiduitslag niet, tenzij je arts je vertelt om dit te doen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Huismiddeltjes gebruiken

Pdf downloaden
  1. Als je huiduitslag veel jeukt en brandt, dan kan een koud washandje een hoop helpen om de pijn onder controle te houden. Pak een schoon washandje of een vel keukenpapier en laat hem in erg koud water weken. Leg het washandje op de geïrriteerde plek om de huid te helpen verzachten. Laat de huid goed drogen voordat je verdergaat met de behandeling.
    • Als je ijs gebruikt, laat het dan niet langer dan 10-15 minuten op je huid liggen. Als je huid verdoofd is door een brandwond of huiduitslag, dan kan hij bevriezen als je er lang ijs op legt. [7]
  2. Extra vierge olijfolie hydrateert de huid, wat helpt om een droge en jeukende huid te verzachten. Olijfolie bevat veel antioxidanten en vitamine E, wat het een uitstekend en natuurlijk middel maakt om een jeukende huid te behandelen.
    • Kurkumapoeder heeft ontstekingsremmende eigenschappen en wordt soms met olijfolie gemengd om de huid mee te behandelen.
    • Kokosolie, wonderolie en levertraan worden ook vaak gebruikt om de huid mee te behandelen.
    • Wees voorzichtig wanneer je olie op huiduitslag aanbrengt. Als de uitslag begint te branden, was je de plek met water en zeep en dep je hem droog met een schone, droge handdoek.
  3. Sommige mensen gebruiken graag zuiveringszout gemengd met een beetje olie als kokosolie of olijfolie om zo een balsem voor de jeukende huid te maken. Zuiveringszout helpt om de huid uit te drogen, wat soms helpt om het brandende gevoel en de jeuk veroorzaakt door huiduitslag te verzachten.
    • Als je dit probeert, spoel het middel dan na enkele minuten van je huid en houd de uitslag schoon en droog. Veel soorten huiduitslag als eczeem kunnen soms een droge huid veroorzaken, en door te lang zuiveringszout op de uitslag te laten liggen kan hij erger worden.
  4. Huiduitslag veroorzaakt door warmte, gifsumak of waterpokken en andere milde soorten huiduitslag worden vaak behandeld met havermoutbaden en -kompressen. Havermout helpt om de huid te verzachten en de door de huiduitslag veroorzaakte jeuk onder controle te houden. Je kunt bij een drogist havermout kopen dat je in je bad kunt doen of je eigen havermout klaarmaken. Om je eigen havermout klaar te maken doe je het volgende:
    • Maal havermout fijn in een koffiemolen of keukenmachine en doe 100 gram in je badwater. Roer door het water om alles te mengen en ga 15-20 minuten in het bad zitten.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.141 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie