Pdf downloaden Pdf downloaden

Inflatie is een onmisbaar begrip binnen de economie. Inflatie geeft de toename weer in de prijs van consumptiegoederen gedurende een bepaalde periode. [1] Je kunt inflatie ook gebruiken voor het berekenen van deflatie, oftewel een daling in de prijzen. Om inflatie te kunnen berekenen heb je de Consumentenprijsindex of historische prijsgegevens nodig en een formule. Die formule kun je gebruiken om de inflatie te berekenen voor zo ongeveer iedere periode in de geschiedenis.

Deel 1
Deel 1 van 2:

De benodigde gegevens met betrekking tot inflatie verzamelen

Pdf downloaden
  1. Inflatie bereken je door de prijzen te berekenen van standaard goederen in de loop der tijd – standaard goederen kunnen dingen zijn als een bruin brood of een liter melk. Deze informatie krijg je ofwel gepresenteerd in je probleemstelling ('In 1962 kostte melk 1,00 gulden per liter...'), of je kunt de echte prijzen opzoeken op de website van het CBS. [2] [3]
    • Hoe meer gegevens je hebt, hoe beter. Als je bij een praktisch vraagstuk voorbeeldprijzen krijgt aangeboden moet je het gemiddelde van al die prijzen berekenen en gebruiken – kies voor de vergelijking dus niet simpelweg één prijs.
    • De CPI wordt ieder jaar berekend op basis van de gemiddelde prijs van een groot aantal goederen en is daarmee veel effectiever dan de prijs van één enkel goed. [4]
  2. Ga naar de Consumentenprijsindex . Dit is een lijst van de maandelijkse en jaarlijkse wijzigingen in de inflatie op basis van de hierboven genoemde gemiddelden. Wanneer de CPI hoger is dan die van de huidige maand wil dat zeggen dat er inflatie is geweest. Als de CPI lager is, is er sprake van deflatie.
    • Voor informatie over de huidige inflatie kun je ook rechtstreeks naar de website van het CBS gaan.
    • Inflatie wordt in ieder land met behulp van dezelfde formule berekend. Gebruik voor alle cijfers in je berekening dezelfde munteenheid.
  3. Je kunt maanden, jaren of perioden van tien jaar nemen, als je in je antwoord maar duidelijk maakt over wat voor periode je het hebt. Vergeet niet te vermelden voor welke periode je de inflatie aan het berekenen bent. [5]
    • Inflatie bereken je altijd 'over een bepaalde periode. Er bestaat niet zoiets als 'algemene inflatie'. Vergeet niet dat inflatie de waarde van het geld aangeeft: de hoeveelheid geld die je op een bepaald moment nodig hebt om een bepaald goed te kopen in vergelijking tot de hoeveelheid geld die je nodig hebt gedurende een andere periode. Om de inflatie te berekenen moet je de prijs van dat moment vergelijken met de prijs gedurende een bepaalde andere periode.
  4. Zoek de prijs van het product dat onderwerp is van je studie op, of het cijfer van de Consumentenprijsindex voor de door jou gekozen eerdere datum. Zoek het cijfer van de CPI voor je eerdere datum, of neem het gemiddelde van de prijzen van het goed waarvoor je de berekening wilt gaan uitvoeren.
  5. Zoek de prijs van het product op, of het cijfer dat de Consumentenprijsindex aangeeft voor de latere datum die je hebt gekozen. Ga vervolgens na wat de gegevens zijn voor wat betreft de huidige prijs van het object (dit kun je berekenen of opzoeken). Als je historisch onderzoek aan het doen bent (zoals het berekenen van de inflatie vóór en na de Tweede Wereldoorlog), kan het helpen om data van twee of drie verschillende jaren te verzamelen, zodat je voor ieder afzonderlijk jaar pieken in de inflatie kunt verklaren die van invloed zouden kunnen zijn op de algemene tendensen in de economie die je aan het bestuderen bent. [6]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Inflatie berekenen

Pdf downloaden
  1. Het gaat om een heel eenvoudige formule. Aan de 'top' staat het verschil in de CPI (de inflatie), en aan de onderkant wordt bepaald welk deel van de totale inflatie dat verschil weergeeft. Vervolgens vermenigvuldig je dit antwoord met 100 om er een makkelijk leesbaar percentage van te maken:
  2. Stel je bijvoorbeeld voor dat we de inflatie aan het berekenen zijn op basis van de prijs van een brood tussen 2010 en 2012. Stel je bijvoorbeeld voor dat de prijs van een brood in 2012 $3,67 (€3,48) was terwijl zo'n zelfde brood in 2010 $3,25 (€3,10) kostte.
  3. Bereken eerst het verschil in prijs en deel dit vervolgens. Vermenigvuldig vervolgens het resultaat met 100 om het percentage te berekenen.
    • Tenslotte, .
    • De inflatie bedraagt 11,4%
  4. Vergelijk je antwoord met de uitkomst die je krijgt via de inflatiecalculator op deze website , waarmee je de inflatie in Nederland over een periode naar keuze kunt berekenen. Als je exact de juiste cijfers wilt berekenen, die van toepassing zijn op de echte wereld, ga dan rechtstreeks naar de bron. De rekenmachine vraagt je simpelweg een bedrag in te voeren en de jaren die je wilt vergelijken, en geeft je vervolgens de inflatie als resultaat.
  5. De inflatie die je zojuist berekent hebt houdt in dat je geld, op basis van de huidige waarde van de euro, ongeveer 12,9% minder waard is dan in 2010. Met andere woorden, de meeste producten kosten nu gemiddeld 12,9% meer dan in 2010 (N.b. Dit is een voorbeeld, dit zijn geen reële gegevens). Als je een negatief getal als antwoord zou krijgen, zou er sprake zijn van deflatie , wat inhoudt dat je geld door een tekort aan contant geld, in de loop der tijd meer waard wordt, in plaats van minder. Pas nu de formule toe op precies dezelfde manier als in het geval van een positief cijfer. [8] [9]
  6. Het berekenen van inflatie is alleen zinvol als de berekening van toepassing is op een bepaalde periode. Zorg ervoor dat alle studies, nieuwsberichten of probleemstellingen de juiste periode verklaren. [10]
    Advertentie

Tips

  • Je kunt gebruik maken van de inflatiecalculator op de website van het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS) om de inflatie in Nederland te berekenen tussen verschillende jaren: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/prijzen/cijfers/extra/pci.htm ; Typ een bedrag in en het aantal jaren dat je in je berekening wilt opnemen.
Advertentie

Benodigdheden

  • Papier
  • Een potlood
  • Een rekenmachine
  • De Consumentenprijsindex

Over dit artikel

Deze pagina is 42.138 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie