Pdf downloaden Pdf downloaden

Hoe je je spullen inpakt, kan van grote invloed zijn op het verloop van je reis. Als er weleens een tube tandpasta in je koffer ontploft is, weet je ongetwijfeld dat dit klopt! Bij het inpakken voor een reis zul je eerst alles moeten verzamelen wat je onderweg nodig hebt en dit vervolgens op een praktische manier in je koffer moeten stoppen. In dit artikel lees je precies hoe je zorgt dat alles in je koffer past, maar ook dat je spullen niet gaan lekken of op een andere manier beschadigd raken. Ook geven we een aantal specifieke tips voor mensen die met het vliegtuig of met de trein reizen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Je spullen pakken

Pdf downloaden
  1. Denk bijvoorbeeld aan kleding, schoenen, toiletartikelen en papieren, maar ook plattegronden, reisgidsen, boeken of tijdschriften en de gegevens van je hotel of autoverhuurbedrijf. Deze lijst kan ook van pas komen bij het inpakken voor de terugreis zodat je niks op je reisbestemming laat liggen.
    • Spullen die vaak vergeten worden zijn tandpasta, een tandenborstel, sokken, een zonnebril, zonnebrandcrème, een pet of hoed, een pyjama, scheermesjes en deodorant.
    • Neem alleen spullen mee die je echt nodig hebt . Ben je echt van plan om tijdens je vakantie vijf verschillende paren schoenen te dragen? En vier verschillende jassen? Hou rekening met de weersomstandigheden en de activiteiten die tijdens je reis op het programma staan. Kijk voor vertrek op weeronline.nl om te zien hoe het weer er op je plaats van bestemming uitziet.
  2. 2
    Stel complete outfits samen om te voorkomen dat je teveel kleding meeneemt. Als je weet hoe het weer op je bestemming zal zijn, kun je je kledingkeuze hierop aanpassen. Weet je niet precies wat voor weer het wordt of is het weer op je bestemming erg wisselvallig? Neem dan kleding mee die in verschillende situaties goed van pas kan komen (bijvoorbeeld een dun jasje dat je met verschillende tops of jurkjes kunt combineren, spijkerbroeken met oprolbare pijpen of shirts met driekwart mouwen). Neem ook zo veel mogelijk kledingstukken mee die je meerdere keren kunt dragen. Items met dunne stoffen die je over elkaar heen kunt dragen zijn ook altijd praktisch om mee te nemen.
    • Zorg dat de kleuren van de kledingstukken zo veel mogelijk bij elkaar passen . Als je spullen meeneemt die qua kleur goed met elkaar te combineren zijn, kun je gemakkelijk allerlei outfits voor verschillende situaties samenstellen.
    • Neem een lege plastic tas mee om vuile was in te bewaren . Als je op reis niet de kans hebt om je kleren te wassen, kun je je vuile was het beste apart van je schone kleding bewaren. Een plastic tas is hierbij een ideaal hulpmiddel, aangezien je hiermee kunt voorkomen dat vlekken of vieze geurtjes ook in je schone kleding terechtkomen. Bovendien zie je zo in een oogopslag welke kleding in je koffer nog bruikbaar is en welke niet.
  3. 3
    Koop kleine flesjes om shampoos, crèmes en andere vloeibare artikelen in mee te nemen. Veel drogisten verkopen ook minivarianten van bijvoorbeeld tandpasta, deodorant en zonnebrandcrème. Tenzij je een langere reis naar een afgelegen plek maakt, kun je in geval van nood altijd even naar de winkel op de reisbestemming zelf. Maak je een vliegreis? Let er dan op dat je vloeibare producten zo veel mogelijk in je koffer vervoert. In de handbagage mag je namelijk maar een beperkt aantal milliliter vloeistoffen meenemen. Hoeveel vloeistoffen je maximaal mag vervoeren, verschilt per vliegmaatschappij. Meer informatie hierover kun je meestal vinden op je vliegticket of op de website van de betreffende maatschappij.
    • Stop toiletartikelen in een afgesloten tas of zak . Een ontplofte fles shampoo kan een behoorlijke ravage in je koffer veroorzaken. Zorg dan ook dat je vloeibare toiletartikelen in een waterdichte toilettas zitten of wikkel voor de zekerheid een plastic zakje om deze artikelen heen.
    • Als je in een hotel verblijft kun je er ook voor kiezen om simpelweg de shampoo en conditioner die wordt aangeboden te gebruiken. (Andere toiletartikelen zoals tandpasta zijn in sommige gevallen bij de receptie verkrijgbaar.)
  4. 4
    Controleer voordat je door de douane gaat je bagage. Kijk goed of er geen extra spullen door iemand aan je koffer zijn toegevoegd en of zich geen vreemde artikelen in de koffer bevinden. Let hier nog eens extra op als de koffer die je meeneemt spullen van iemand anders bevat. Als je eenmaal op reis bent, ben jij immers degene die verantwoordelijk is voor de koffer. Heeft je koffer een voorvak dat je makkelijk met een rits open kunt maken? Controleer dit voorvak dan nog eens extra!
    • Reis je naar het buitenland , overweeg dan om je koffer op het vliegveld te laten sealen. Zo weet je zeker dat je koffer door niemand wordt opengemaakt en dat je je bestemming zonder bagageproblemen bereikt.
  5. 5
    Stop zware spullen onderin je koffer, zeker als het een staand model betreft. Hiermee voorkom je dat je koffer continu wankelt of omvalt als je hem over het vliegveld vervoert.
    • Streep de spullen die je inpakt meteen van je inpaklijst . Ga hierbij nauwkeurig te werk om te voorkomen dat je je koffer halverwege het inpakken compleet overhoop moet halen om te controleren of je iets niet vergeten bent.
  6. 6
    Rol je kleren op om zo veel mogelijk ruimte te besparen. Leg twee of drie kledingstukken op elkaar, strijk de stapel glad en rol ze vervolgens op alsof de stapel kleren een slaapzak is. Zo bespaar je ruimte, maar voorkom je ook dat je kleren vol kreukels op de plaats van bestemming aankomen. Eventueel kun je wat stukken keukenrol tussen de kleren leggen om kreukels te voorkomen. Hier hoef je je echter niet al te veel zorgen over te maken; in de meeste hotels zul je een strijkijzer kunnen lenen om eventuele vouwen te verwijderen.
  7. Hiermee kun je tot wel 75% aan ruimte in je koffer besparen! Compressiezakken zijn speciale bagagezakken waar je de lucht uit kunt rollen. Ze houden ook geurtjes tegen en kunnen dus ideaal zijn om je vuile was in op te bergen. Compressiezakken zijn op diverse websites te bestellen en bestaan in verschillende varianten. Zo zijn er zakken die je op de stofzuiger aan kunt sluiten, waardoor je elk laatste beetje lucht gemakkelijk kunt verwijderen.
  8. Rol breekbare spullen zoals sieraden of glas in kledingstukken en stop ze vervolgens in je schoenen voordat je ze in de koffer legt. Zo is de kans het kleinst dat ze onderweg beschadigd raken.
  9. 9
    Koop een of meerdere knijpringen. Een knijpring kan handig zijn om je belangrijkste spullen bij elkaar te houden. Gebruik de ring bijvoorbeeld om een tasje met reispapieren aan je koffer of handbagage vast te maken zodat je deze niet onverhoopt ergens verliest. Overigens kun je hier ook een karabijnhaak voor gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten, maar ook bij bijvoorbeeld de HEMA of Xenos. Je kunt de haken ook gebruiken om spullen aan je broekriem te koppelen zodat je minder kwetsbaar bent voor zakkenrollers.
  10. Neem lichte snacks mee voor korte tripjes zoals taxiritjes, maar ook hartige snacks voor bijvoorbeeld in het vliegtuig of de trein. Als je glutenvrij of veganistisch wilt eten, is het verstandig om voor lange reizen je eigen maaltijden mee te nemen. Op sommige plekken is immers niet altijd passend eten beschikbaar.
  11. 11
    Zorg dat je iets bij je hebt om de tijd mee te doden. Onderweg zul je immers regelmatig moeten wachten en dan kan een boek, tijdschrift, spelletje of mobiele telefoon erg goed van pas komen.
  12. 12
    Probeer zo veel mogelijk te ontspannen! Op vakantie is het de bedoeling dat je zo veel mogelijk plezier en zo min mogelijk stress hebt. Maak je dus niet al te druk over het organiseren en plannen van je reis. Mocht je dit lastig vinden, boek je reis dan via een betrouwbare reismaatschappij. Dan wordt je reis volledig voor je verzorgd en hoef je zelf alleen nog maar achterover te leunen en te genieten. Vind je het fijner om zelf je hotel en vliegtickets te boeken? Kijk dan op websites zoals tripadvisor.com en seatguru.com om reviews te lezen en de goedkoopste deals te vinden.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Inpakken voor een vliegreis

Pdf downloaden
  1. 1
    Zorg dat je ook weet wat je niet mee mag nemen in het vliegtuig. Zo mag je handbagage niet te groot of te zwaar zijn, mag je niet teveel vloeibare spullen meenemen en zullen ook gevaarlijke producten niet mee op reis mogen. De precieze regels op het gebied van bagage vind je op de website van je vliegmaatschappij.
    • In verschillende landen gelden verschillende veiligheidsregels. Zo mag je in de meeste landen geen scherpe voorwerpen meenemen in je handbagage en mogen er geen ontvlambare spullen in je koffer zitten. Ook spullen die op het eerste gezicht onschuldig lijken, kunnen omwille van de veiligheid worden ingenomen. Denk bijvoorbeeld aan nagelschaartjes of ongeopende flesjes water.
    • Het toegestane gewicht en formaat van je bagage verschilt per vliegmaatschappij. Zoek de regels op het gebied van je bagage van tevoren op via de website van de betreffende maatschappij. De meeste middelgrote koffers en rugzakken kun je echter probleemloos meenemen op reis.
    • Neem liever geen pinda's mee op reis. Deze kunnen allergische reacties bij andere passagiers veroorzaken.
    • Bij internationale reizen is het vaak niet toegestaan om groente, fruit, vlees of zuivelproducten mee te nemen. In de meeste Europese landen kom je hier nog wel mee weg, maar bij verre reizen zullen deze producten waarschijnlijk worden ingenomen. Hiermee wordt voorkomen dat bepaalde bacteriën en ziektes over de wereld verspreid worden.
  2. 2
    Scheid vloeibare producten van de rest van je handbagage. Zorg dat je vloeibare spullen in een doorzichtig, afsluitbaar plastic zakje in je tas stopt. Op vliegvelden zul je dit zakje namelijk aan de beveiliging moeten laten zien. Hoeveel milliliter vloeibare producten je mee op reis mag nemen, verschilt per vliegmaatschappij en per land. In de Verenigde Staten gelden de volgende regels voor het meenemen van vloeistoffen in de handbagage:
    • In elke verpakking mag maximaal 95 gram (3.4 ounces) vloeistof zitten. Kleine flesjes shampoo of handcrème zijn dus toegestaan.
    • Alle verpakkingen moeten samen in een doorzichtige, afsluitbare plastic zak van 18x20cm passen. Deze plastic zakken zijn beschikbaar op het vliegveld. Voordat je tas door de veiligheidsscan gaat, moet de zak met vloeistoffen uit de tas worden verwijderd. Deze plaats je vervolgens los in een van de bagagebakken zodat hij makkelijk door de beveiliging kan worden geïnspecteerd.
    • Om gedoe te voorkomen, kun je er ook voor kiezen om zo veel mogelijk vaste toiletartikelen mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een vaste deodorant en concealer in poedervorm. Je kunt er ook voor kiezen om vloeibare producten in je ruimbagage te vervoeren.
    • De beperkingen op het gebied van vloeibare bagage gelden meestal niet voor medicijnen (hoewel je wel een medicijnpaspoort bij je moet hebben om deze te mogen vervoeren), moedermelk en dergelijke. Zorg wel dat je deze producten net als andere vloeibare spullen apart van je andere bagage bewaart. Zo kun je ze gemakkelijk aan de beveiliging laten zien.
  3. 3
    Neem alleen ruimbagage mee als dat echt noodzakelijk is. De laatste jaren moet je als passagier steeds vaker extra betalen voor het inchecken van ruimbagage. Dit kan een reden zijn om geen koffer in te checken, maar bijvoorbeeld alleen een ruime rugzak mee te nemen op een korte stedentrip. Hiermee bespaar je niet alleen geld, maar ook tijd doordat je op je bestemming niet op je koffer hoeft te wachten. Je kunt je handbagage beperken door je dikste kleding tijdens de vlucht aan te trekken. Ook kun je kleine koffertjes voor kinderen meenemen zodat je ondanks het gebrek aan ruimbagage toch alles bij je hebt wat je nodig hebt.
  4. 4
    Overweeg een laptoptas te kopen. Bij sommige vliegmaatschappijen mag je naast een stuk handbagage nog een extra laptoptas meenemen. Mocht dit bij jouw vliegtuigmaatschappij het geval zijn, dan is het wellicht de moeite waard om zo'n laptoptas aan te schaffen. Naast een laptop kun je immers ook andere spullen in de tas vervoeren, wat eventueel van pas zou kunnen komen als je rugzak al overvol is. Overigens moet de laptop zelf in de meeste landen uit de tas worden gehaald voordat hij op het vliegveld door de veiligheidsscan gaat.
  5. Bij veel vliegmaatschappijen mag je twee stuks handbagage meenemen: een middelgroot item en een kleiner item. De grootste handbagage zul je waarschijnlijk moeten opbergen in de bagagevakken boven de stoelen in het vliegtuig en dus is het verstandig om de spullen die je onderweg nodig hebt in je kleinere tas te stoppen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan snacks, een boek of een warme sjaal.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Inpakken voor een treinreis

Pdf downloaden
  1. In de meeste treinen mag je grote hoeveelheden bagage meenemen, wat erg handig kan zijn als je een langere periode op reis gaat. Net als in vliegtuigen wordt de bagage echter opgeborgen in vakken boven de stoelen. Als je de zwaarste spullen samen in één koffer stopt, maakt dat het lastig om je koffer vervolgens in een van deze bagagevakken te tillen. Let er dus op dat je zware spullen over meerdere tassen verdeelt om dit probleem te voorkomen.
  2. 2
    Hou je waardevolle spullen altijd dicht bij je. In de trein zijn je spullen net iets kwetsbaarder dan in het vliegtuig doordat je onderweg regelmatig stopt. Hierdoor kunnen dieven spullen gemakkelijker ontvreemden dan in een vliegtuig, waar je in de lucht natuurlijk niet uit kunt stappen. In treinen is bovendien minder personeel dat je spullen in de gaten houdt. Zorg dan ook dat je waardevolle spullen altijd binnen handbereik zijn en dat je ze meeneemt als je naar het toilet gaat of iets te eten haalt.
  3. 3
    Controleer voor vertrek of je in de trein iets te eten kunt krijgen. In de meeste treinen bevindt zich een restaurant of worden op een andere manier snacks aangeboden. Regionale treinen hebben in veel gevallen echter geen voedselvoorzieningen en dus zul je voor aanvang van de reis op het station iets moeten kopen.
    Advertentie

Tips

  • Begin ruim van tevoren met inpakken voor je reis. Als je alles op het laatste moment doet, zal dat waarschijnlijk veel onnodige stress opleveren en is het haast onvermijdelijk dat je iets vergeet mee te nemen.
  • Laat altijd wat lege ruimte in je koffer over voor souvenirs, cadeautjes of andere spullen die je tijdens je reis aanschaft.
  • Probeer je kleren zo compact mogelijk in te pakken. Rol je shirts bijvoorbeeld zo strak mogelijk op, gebruik compressiezakken voor grotere kledingstukken en gebruik eventueel een stofzuiger om de lucht uit deze zakken weg te zuigen. Je kunt deze zakken overigens ook gebruiken om kleinere items in op te bergen, zoals babykleren of ondergoed.
  • Vergeet niet een medicijnpaspoort mee te nemen als je huisarts je medicijnen voor onderweg heeft voorgeschreven. In sommige landen wordt streng gecontroleerd of de medicijnen in je koffer wel daadwerkelijk van jou zijn.
  • Reis je naar het buitenland? Maak dan een kopie van je paspoort en berg deze op een aparte plek op. Mocht je je originele paspoort verliezen, dan kan een kopie erg handig zijn om een nieuw reisdocument te krijgen.
  • Leg je koffer tijdens het inpakken open op je bed en pas alle kleren die je wilt meenemen nog even zodat je zeker weet dat ze passen.
  • Vraag bij je reisorganisatie na of er specifieke spullen zijn die je op reis nodig zult hebben.
  • Reis je naar een tropische bestemming, neem dan dunne kleding mee. Dikke truien zul je hier immers niet nodig hebben en mocht het in de avonduren toch afkoelen, dan kun je altijd nog meerdere lagen over elkaar heen dragen.
  • Pak je koffer drie dagen voor vertrek alvast in. Zo heb je daar later geen zorgen meer over en kun je je op de reis zelf concentreren.
  • Wil je breekbare spullen in je schoenen meenemen? Controleer dan eerst of de sokken waarin je ze oprolt nog schoon zijn.
  • Draag je graag make-up, zorg dan dat je minimaal wat concealer, foundation, poeder, oogschaduw, lippenstift en blush bij je hebt. Sommige make-upmerken bieden speciale reiskits aan waarin meerdere producten zitten. Het kan de moeite waard zijn om deze aan te schaffen, aangezien je hiermee de nodige ruimte in je koffer bespaart.
  • Stop je belangrijkste spullen samen in een grote tas.
  • Gebruik lege toiletrolletjes om kabels omheen te rollen en stop ze vervolgens samen in een kleine tas.
  • Pak eerst de belangrijkste spullen in zoals je kleren, telefoon en paspoorten. Ga vervolgens verder met minder belangrijke spullen zoals sieraden, snacks en make-up. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je iets belangrijks vergeet.
  • Zorg dat je koffer gemakkelijk herkenbaar is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kleurrijke kofferband of een opvallend bagagelabel.
  • Gebruik alle loze ruimte in je koffer, bijvoorbeeld door extra sokken mee te nemen.
  • Wikkel sieraden zoals kettingen en armbanden om rietjes heen om te voorkomen dat ze in de war raken.
  • Leg matchende kleding bij elkaar zodat je op reis gemakkelijk een leuke outfit samen kunt stellen. Je kunt eventueel ook losse outfits in aparte compressiezakken stoppen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Hou je bagage onderweg altijd goed in de gaten. Controleer voordat je door de douane gaat of er niks met je bagage is gebeurd. Zo weet je zeker dat je later niet in de problemen raakt.
  • Zorg dat je belangrijkste spullen zoals medicijnen in je handbagage zitten. Het gebeurt namelijk nog weleens dat koffers zoekraken en als dat gebeurt, zou het erg vervelend zijn als je zonder medicijnen komt te zitten.
  • In sommige landen mag je bepaalde voedselproducten niet in de handbagage meenemen en krijg je een boete als je dit toch doet. Controleer voor vertrek dus goed wat je wel en niet mee mag nemen.
  • Per reisbestemming gelden verschillende regels op het gebied van bagage en veiligheid. Controleer voor vertrek goed wat deze regels precies zijn zodat je niet onverhoopt in de problemen raakt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.185 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie