Pdf downloaden Pdf downloaden

Niemand vindt het prettig om belaagd te worden door insecten wanneer ze 's avonds hun voordeur opendoen, maar de warme gloed van een terraslamp lijkt als een magneet te werken. Wat kan een huiseigenaar doen? Er zijn gelukkig verschillende stappen die je kunt ondernemen om het aantal ongewenste insecten bij je entree te verminderen. Een van de eenvoudigste oplossingen is het overschakelen naar led of gele anti-insectenpeertjes in je lampen. Je kunt ook proberen om het gebied minder aantrekkelijk te maken voor beestjes, door geurkaarsen of specerijen te plaatsen, een elektrische insectenvanger op te hangen of in de buurt een vogelhuisje op te hangen. Je kunt ook een dik scherm installeren voor volledige bescherming. Als al het andere faalt kun je uiteindelijk ook nog de oude vertrouwde vliegenmepper gebruiken!

Methode 1
Methode 1 van 2:

Alternatieve verlichtingsopties gebruiken

Pdf downloaden
  1. De warmte en het licht dat door terraslampen wordt afgegeven vormen een baken voor insecten, wat betekent dat ze in het donker houden de eenvoudigste manier is om van ze af te komen. Wacht met het aanzetten van je lampen totdat er buiten onvoldoende licht is om te zien. [1]
    • Dit is niet altijd het meest praktische antwoord, aangezien veel huiseigenaren hun terraslampen 's nachts graag aan laten uit veiligheidsoverwegingen.
    • Probeer om je terraslampen op een timer of lichtsensor aan te sluiten, zodat ze activeren bij zonsondergang en weer uitschakelen bij zonsopkomt.
  2. Zoek naar speciaal gekleurde anti-insectenlampen, deze zijn ontworpen om insecten te weren. De kleur geel heel een van hoogste golflengtes van het zichtbare spectrum – hierdoor wordt het heel moeilijk voor insecten om te kunnen zien. De meeste insecten zullen gewoon voorbij de lamp vliegen zonder het licht ook maar op te merken. [2]
    • Als je niet de moeite wilt doen om al je terraslampen te vervangen, kun je ook proberen om de armaturen zelf te bedekken met geel cellofaan, dat produceert hetzelfde effect. [3]
    • Een nadeel van gele lampen is dat je hele huis omringd wordt door een gele gloed. Dit is misschien niet ideaal als je graag de prijs voor het mooiste huis in de buurt wilt winnen.
  3. Ledlampen stralen veel minder warmte uit dan normale gloeilampen en het licht dat ze produceren is minder aantrekkelijk voor insecten. De meeste stralen een schoon, wit licht uit. Je huis hoeft dus niet omringd te worden door de gele gloed van gele lampen. Je kunt led-lampen van elke soort en maat vinden, overeenkomstige je behoefte, in de meeste doe-het-zelfwinkels en warenhuizen. [4]
    • Led-peertjes kosten wat meer dan gewone peertjes. Om deze reden is mogelijk economischer om ze voornamelijk te gebruiken in lampen nabij de in- en uitgangen van het huis.
  4. Geurkaarsen zijn bijzonder effectief bij het weren van gevleugelde indringers. Ze bieden ook een secundaire lichtbron, een win-winsituatie dus. Voor de beste resultaten zet je de kaarsen op een tafel of leuning die direct onder de problematische terraslamp staat. [5]
    • Zoek kaarsen die penetrante oliën en toevoegingen bevatten, zoals citroengras, eucalyptus, pepermunt, rozemarijn en lavendel.
    • Citronellalaarsen zijn een van de meest gebruikte en effectieve insectenwerende oplossingen bij lampen. Je kunt ze vinden in de meeste winkels die huis- en tuinaccessoires verkopen. [6]
    • Een zee van fonkelende kaarsen is leuk om naar te kijken, maar vergeet niet dat ze ook een brandgevaar kunnen vormen. Zorg ervoor dat de kaarsen die je buiten neerzet in potjes of houders staan en houdt ze op veilige afstand van gordijnen, bekleding, planten en andere brandbare dingen.
  5. Hoewel het niet mooi is, is er een reden dat deze apparaten beschouwd worden als goede methode om plagen te bestrijden. De mystificerende blauwe gloed trek insecten aan en de onder stroom staande binnenkant doodt de insecten wanneer ze dichtbij komen. Je hoeft de insectenvanger alleen op te hangen in de buurt van de terraslamp en hem zijn werk laten doen.
    • Vanwege het constante gezoem van elektriciteit en de stank van verbrandde insecten, zijn elektrische insectenvangers geen goede keuze voor mensen die hun terras graag gebruiken als vredig toevluchtsoord.
    • Als je het idee van het massaal doden van insecten niet aantrekkelijk vindt, kun je beter een humanere oplossing zoeken.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Andere afweermiddelen gebruiken

Pdf downloaden
  1. Als je huis omringd is met een terras met afdak, dan kunnen één of meer plafondventilatoren de oplossing zijn. Ze helpen niet alleen om het aantal vliegende insecten te verminderen door ze letterlijk weg te blazen, maar ook om je omgeving koeler en aangenamer te maken tijdens de warme zomermaanden.
    • De lucht buiten in beweging houden is ook goed voor de verdrijving van koolstofdioxide, voedseldeeltjes en andere menselijke geuren in de omgeving die aantrekkelijk kunnen zijn voor insecten.
  2. Vul een paar koffiefilters of stukken kaasdoek met penetrante kruiden en specerijen, zoals kaneel, nootmuskaat, laurierblad en citroenschil, en bind ze dicht tot zakjes. Hang de zakjes rondom de armaturen of op minder opvallende plaatsen, zoals onder de dakranden of achter planten. Elk insect in de buurt zal het ruiken en liever niet dichterbij komen. [7]
    • Vervang de zakjes met specerijen om de paar dagen, wanneer ze hun potentie beginnen te verliezen.
  3. Specerijen zijn niet het enige natuurlijke weermiddel tegen insecten. Je kunt ook effectieve resultaten verkrijgen door etherische oliën, bijvoorbeeld rozemarijn, mint, tijm, lavendel of kruidnagel, te combineren met zeepwater en de oplossing op onopvallende plekjes te spuiten. Zorg er wel voor dat je de vloeistof uit de buurt houdt van blootliggende bedrading en andere elektrische componenten.
    • Het kan nodig zijn om je kruidenoplossing één of twee keer per dag te spuiten in het zomerseizoen, wanneer insecten in volle kracht aanwezig zijn.
    • Je kunt ook etherische oliën mengen met een milde basisolie, zoals olijfolie en kokosolie, en dat mengsel op je huid aanbrengen om als draagbaar afweermiddel te dienen. [8]
  4. Dicht geweven gaasschermen kunnen voor grote terrassen en andere buitenruimtes een permanente barrière vormen tegen insecten. Wanneer je een scherm op je terras gaat installeren, kies er dan een met mazen die klein genoeg zijn om te voorkomen dat muggen en andere kleine plagen er doorheen kunnen kruipen. Een ervaren aannemer kan een terras in één middag met gaas afbakenen, voor slechts een paar honderd euro. [9]
    • Als je handig bent met gereedschap, kun je er ook voor kiezen om zelf een scherm te installeren met een eenvoudig doe-het-zelfsysteem, zoals Screen Tight. [10]
    • Er kan alsnog af en toe een vlieg of mot door een open deur naar binnen vliegen, het is dus goed om je afgeschermde terras te gebruiken in combinatie met geel licht, een elektrische insectenvanger of geurkaarsen.
  5. Bevestig het huis aan een boom, hek of paal in de grond en leg er een handje vol fruit of zaden in om bezoekers aan te trekken. Insecten zijn de natuurlijke prooi van de meeste gevleugelde dieren. Door die in je tuin uit te nodigen, kun je geheel natuurlijk van insecten af komen. [11]
    • Je kunt vaak kant-en-klare vogel- en vleermuishuisjes kopen bij warenhuizen en tuinwinkels.
    • Plaats het huisje ver genoeg van het terras af om te voorkomen dat de bezoeker rondom je huis samenscholen. Ze komen dan vanzelf in de buurt wanneer ze honger krijgen. [12]
  6. Het is niet vreemd om veel insecten te zien op plekken waar zich water heeft verzameld. Water kleine vijvers, greppels en laag gelegen gebieden in de tuin af met behulp van een oppervlaktepomp of laat kanalen in de grond graven om goede afwatering te stimuleren. Waarschijnlijk zie je dan al gelijk een groot verschil.
    • Als je in een gebied woont waar regelmatig veel regen valt, kun je overwegen om probleemgebieden op te vullen met zand, grind of een mengsel daarvan. Regenwater loopt dan omlaag door het sediment, in plaats van op de oppervlakte te blijven liggen.
    • Stilstaand water is een favoriete leefomgeving van insecten als muggen, die ziektes met zich meedragen. [13]
    Advertentie

Tips

  • Je hoeft niet elk insect in de buurt van je huis uit te roeien. Insecten zijn misschien vervelend, maar ze zijn ook een essentieel onderdeel van het ecosysteem.
  • Combineer zoveel mogelijk afweermiddelen om de situatie te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld je terraslampen later inschakelen, 's avonds citronellakaarsen aansteken en een elektrische insectenvanger gebruiken om insecten die dan toch in de buurt komen te vangen.
  • Een overdonderend aantal insecten kan een teken zijn van een plaag. Als de situatie niet verbetert, kun je een ongediertebestrijder laten komen om je huis te onderzoeken op plekken waar insecten zich kunnen nesten of een weg naar binnen kunnen vinden.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Vermijd het gebruik van insectenspray, pesticiden en andere giftige chemicaliën in de buurt van je huis. Ze kunnen onveilig zijn, vooral als je kleine kinderen of huisdieren hebt.
  • Gele lampen zijn niet gegarandeerd 100% effectief. Er kan een kleine hoeveelheid licht zichtbaar blijven voor insecten met goede zintuigen.
Advertentie

Benodigdheden

  • Gele lampen
  • Ledlampen
  • Elektrische insectenvanger
  • Geurkaarsen
  • Plafondventilator
  • Gaasscherm
  • Vogel- of vleermuishuis
  • Penetrante kruiden en specerijen
  • Vliegenmepper

Over dit artikel

Deze pagina is 1.436 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie