Pdf downloaden
Pdf downloaden
Wil je je volgende huis zelf ontwerpen? Dat is helemaal niet zo gek, want de meeste mensen weten precies hoe hun droomhuis eruit moet zien. Een bestaand huis vinden dat bij dat ideaalplaatje past, is dan ook niet makkelijk. Bij het ontwerpen van je eigen huis komt van alles kijken. In dit artikel leggen we uit hoe je het beste met de klus om kunt gaan zodat je huis precies wordt waar je al jaren van droomt.
Stappen
-
Doe inspiratie op. Voordat je begint te tekenen, contact met een architect opneemt of die coole designsoftware downloadt, moet je eerst je dromen goed op een rijtje zetten. In dit stadium gaat het niet over tekeningen of andere technische details, maar over de eisen die jij aan je huis stelt. Veel van deze wensen zul je zo op kunnen noemen; het gaat immers om je droomhuis!
-
Bezoek je favoriete wijken. Dat je een bepaald deel van een stad of dorp zo mooi vindt, heeft waarschijnlijk met de stijl van de huizen te maken. Bedenk je eens wat je nu eigenlijk mooi vindt. Denk hierbij nog niet aan praktische zaken of prijzen. Let gewoon op wat jou inspireert.
-
Ga naar open huizen. Kijk online of er huizen te koop staan in de buurten die je bevallen. Bezoek vervolgens zo veel mogelijk van deze huizen om inspiratie op te doen. Noteer wat je mooi vindt zodat je deze elementen eventueel kunt gebruiken bij het ontwerpen van je eigen huis.
-
Maak foto's. Zorg dat je foto's schiet van de gebouwen die je mooi vindt, of dit nu van de binnen- of de buitenkant is. Door deze foto's kun je makkelijk onthouden wat je mooi vindt en kun je dit ook laten zien aan je partner of architect.
-
Ga georganiseerd te werk. Dromen is belangrijk, maar enige vorm van organisatie is ook een vereiste voor het ontwerpen van een huis. Dat is namelijk een stuk ingewikkelder als je steeds moet zoeken waar je notities, foto's of gegevens ook al weer gelaten hebt.
- Koop een stevig notitieboek waarin je alles wat over je huis gaat opschrijft. Hierin kun je bijvoorbeeld ook foto's of plaatjes plakken en telefoonnummers van aannemers noteren.
- Wijd de eerste pagina's van je boekje aan je eisen aan het huis. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan over het aantal kamers of het soort vloer, maar ook over details wat betreft de hoogte van kamers of het soort ramen in een bepaalde ruimte.
- Wijd ook een paar pagina's aan spullen of onderdelen die je voor het huis in gedachten hebt. Denk bijvoorbeeld aan de naam en kleurcodes van de badkamertegels, behang voor in de slaapkamer of kranen voor in de keuken.
-
Schets een duidelijk beeld van je droom. Nu je steeds beter weet wat je wilt, kun je de basiselementen van het huis op papier zetten.
- Wil je in de stad of op het platteland wonen?
- Wil je een groot huis waarin kinderen en huisdieren kunnen ravotten of juist een kleine bungalow voor twee personen?
- Hou je van een moderne inrichting of juist van handgemaakte meubels met mooie details?
- Wil je je huis volgens een standaardmethode bouwen, of wil je bijvoorbeeld duurzaam bouwen?
- Misschien wel het belangrijkste aspect van het ontwerp, hoe ziet je budget eruit?
- Deze vragen helpen je richting te geven aan de overgang van dromen naar plannen.
- Hoe meer informatie je je architect of aannemer over je droom kunt geven, hoe groter de kans is dat je droomhuis binnen je budget ontworpen kan worden.
-
Zoek een locatie. Nu ga je echt aan de slag! Voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt met het ontwerpen van je huis, moet je weten waar het komt te staan.
- Het landschap is belangrijk. Een huis op een heuvel moet aan andere eisen voldoen dan een huis in een vlakke nieuwbouwwijk.
- Als er veel bomen in de omgeving staan, zul je hier rekening mee moeten houden wat betreft de lichtval en het eventuele gebruik van zonnepanelen.
- Is de bouwlocatie vlakbij een snelweg, dan zul je stappen moeten nemen om dit geluid te dempen.
- Of je toegang hebt tot bijvoorbeeld water- of stroomnetwerken, verschilt per gebied. Hou hier rekening mee bij het kiezen van je woonlocatie.
- De gekozen locatie kan hét verschil maken tussen het bouwen van je droomhuis of het maken van talloze compromissen.
- Schakel een professional in die verstand heeft van het kiezen van locaties. Zo laat je je door een onafhankelijk persoon adviseren, wat enorm kan helpen als het gaat om praktisch inzicht.
Advertentie
-
Huur een architect in. Je droomhuis moet een project zijn waar je jarenlang plezier van hebt en de beste (en goedkoopste) manier om dit voor elkaar te krijgen, is door een professional in te huren. Jij draagt je steentje bij door goed duidelijk te maken wat je wilt en de architect zorgt dat je droombeeld omgetoverd wordt in een ontwerp.
-
Maak een ruwe schets van een plattegrond. Zo zorg je dat het concept in je hoofd concreet gemaakt wordt. Als voorbeeld nemen we een huis met 3 slaapkamers, 2 badkamers, een open keuken en een ruime eetkamer.
- Bepaal waar je welke kamer wilt hebben. Wil je slaapkamers bijvoorbeeld aan de linker- of rechterkant plaatsen? En wil je van de slaapkamer direct de badkamer in kunnen lopen? Wil je van de garage de bijkeuken of juist de gang in kunnen stappen? Maak het schetsproces leuker en flexibeler door een knipsel van elke kamer te maken en deze vervolgens samen te puzzelen.
- Weet je ongeveer welke kamer waar komt, vraag je dan af hoe je wilt dat het huis eruit komt te zien. Zo kun je bepalen of de stijl die je in gedachten hebt wel bij de ruimte past.
-
Maak je plattegrond concreet. Er bestaat software waarmee je kamers, muren, ramen en dergelijke makkelijk aan je plattegrond kunt toevoegen. Hou er wel rekening mee dat de software wellicht niet alle details die je voor ogen hebt kan toevoegen.
- Om een bruikbaar ontwerp te maken, moeten ook praktische bouwzaken zoals de structuur, elektra en watervoorziening van het huis worden meegenomen. Om te zorgen dat je hierin geen fouten maakt, kun je het beste met een architect werken.
- In de ontwerpfase kosten kleine foutjes nog geen geld, maar alleen tijd. In de bouwfase kunnen fouten je echter honderden tot wel duizenden euro's kosten.
-
Verdeel het werk. Een huis bouw je niet alleen. Zorg dus dat je weet wanneer je professionals nodig hebt om je droom waar te maken. Neem een architect in de hand om ontwerpfouten te voorkomen en werk samen met een aannemer om de daadwerkelijke bouw goed te laten verlopen.
- Je hebt het concept van je droomhuis aangeleverd en je droom waargemaakt. Je hebt de locatie bepaald, de plattegrond getekend en weet precies wat je wilt. Nu kun je overgaan tot het leiden van de bouw van je droomhuis.
Advertentie
Tips
- Om een idee te krijgen van het formaat van de kamers, kun je op een openbare parkeerplaats met krijt je plattegrond uittekenen. Zo kun je alvast door je huis heen lopen en aanvoelen of het goed voelt. De muren en deuren zul je er natuurlijk zelf bij moeten denken, maar je zult op deze manier ongetwijfeld op nieuwe ideeën komen!
- Koop een map waarin je alle papieren over de bouw van je huis opbergt. Zo raken bonnetjes en tekeningen niet kwijt.
- Je kunt ook al vroeg in het ontwerpproces een architect in de arm nemen. Zo word je begeleid in het proces, wat je een boel tijd en geld kan schelen.
- Vind je het lastig om een ontwerp voor je te zien, overweeg dan 3D software aan te schaffen. Hiermee kun je een virtuele versie van je huis bouwen, waardoor meteen een duidelijk beeld geschetst wordt.
- Neem de tijd. Denk goed na over hoe je ruimtes wilt gebruiken, hoeveel ruimte je per kamer nodig hebt en wat er nog meer belangrijk is. Let erop dat je meubels in de kamers passen en beden je waar je deuren en ramen plaatst.
- Een schaar, een tube lijm en een printer zijn je beste vrienden tijdens het ontwerpproces. Knip en plak er lekker op los!
- Overige benodigdheden zijn potloden, papier en een liniaal. Een houten keukentafel is een prima ondergrond en ook een gum en kleurpotloden zijn handige hulpmiddelen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Laat je ontwerp door een professional nakijken en zorg dat het aan de veiligheidseisen voldoet. Dit is nodig om een bouwvergunning te krijgen.
- Ga langs bij de gemeente om erachter te komen wat er zoal kan en mag. Wat mag je bouwen, waar moet je rekening mee houden, hoe hoog mag je huis zijn? Dit zijn allemaal vragen die hier beantwoord kunnen worden.
- Breng in het begin van het ontwerpproces nog geen plattegronden mee, maar zorg dat je op een rij krijgt wat mogelijk is en waar de gemeente toestemming voor zal geven. Hou de gemeente te vriend door je redelijk op te stellen en veel vragen te stellen. Zo kom je verstandig en gepassioneerd over en haal je het beste uit dit stadium.
Advertentie
Over dit artikel
Deze pagina is 12.495 keer bekeken.
Advertentie