Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je niet afhankelijk wilt zijn van de reguliere energieleveranciers is het een goed idee om je eigen elektriciteit op te wekken. Met de opgewekte elektriciteit kun je een hek of een garagedeur laten openen, licht en stroom in een schuurtje aanleggen, geld verdienen door stroom te leveren aan het net, je auto opladen of zelfs volledig afgesloten van het reguliere stroomnet leven. Lees verder om ideeën op te doen over hoe je dat kunt bereiken.

Deel 1
Deel 1 van 5:

Zonnepanelen gebruiken

Pdf downloaden
  1. Zonnepanelen zijn een gebruikelijke oplossing en hebben veel voordelen. Ze werken goed in Nederland en België, het is een oplossing die kan worden uitgebreid als je meer stroom nodig blijkt te hebben en er zijn vele goed geteste producten leverbaar.
    • Als beste oriëntatie voor zonnepanelen in Nederland en België wordt zuid-zuidwest aanbevolen (tussen 40 graden ZW en 30 graden ZO). Ook bij bewolkt weer leveren ze nog steeds stroom.
    • Zonnepanelen met vaste bevestiging kunnen makkelijk op een bestaand dak worden geplaatst. Ze zijn makkelijk te monteren en te onderhouden en hebben geen bewegende delen. Zonvolgsystemen volgen de zon en zijn dus efficiënter, maar meestal ook duurder dan extra zonnepanelen toevoegen aan een vast systeem. Daarnaast zijn er bij zonvolgsystemen meer onderdelen die stuk kunnen gaan, zeker bij extreem weer.
    • Ga er niet van uit dat een paneel 100 watt zal leveren omdat dat nou eenmaal de specificatie is. De opbrengst hangt af van de manier van bevestiging, het weer en de seizoenen.
  2. Begin bijvoorbeeld met een of twee panelen. Het is mogelijk om het in fases op te bouwen zodat je niet al het geld in één klap kwijt bent. Veel netgekoppelde daksystemen kunnen worden uitgebreid—altijd goed om dit na te vragen voordat je iets aanschaft. Koop een systeem dat met je behoeftes mee kan groeien.
  3. Als je het systeem niet onderhoudt zal het niet blijven werken. Bepaal van tevoren de gewenste levensduur. Nu een beetje geld besparen kan later veel gaan kosten. Investeer in het verzorgen van je systeem, dan zal het systeem jou langer verzorgen.
    • Ga na wat de kosten zullen zijn voor het onderhoud op de lange termijn. Voorkom dat je halverwege geen geld meer hebt voor onderhoud.
  4. Een onafhankelijk systeem is hoogst haalbare op het gebied van duurzaamheid; maar je moet de bron van elke gebruikte watt kunnen achterhalen. Een netgekoppelde oplossing geeft stabiliteit en biedt de mogelijkheid om stroom terug te verkopen aan het energiebedrijf. Als je verbonden bent met het stroomnet en tegelijkertijd je stroomverbruik beheert alsof je niet verbonden bent kun je zelfs extra inkomen genereren.
    • Neem contact op met je energiebedrijf en vraag ze over netgekoppelde systemen. Ze kunnen een stimulans geven en je vertellen welke bedrijven je kunnen helpen met het installeren.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 5:

Alternatieve systemen gebruiken

Pdf downloaden
  1. Windmolens doen het goed in Nederland en België en kunnen een goedkopere oplossing zijn dan zonnepanelen.
    • Je kunt zelf een windmolen maken van een oude dynamo uit een auto, op internet is hier veel informatie over. Niet erg geschikt voor beginners, maar je kunt er goede resultaten mee behalen. Er zijn ook veel relatief goedkope kant-en-klare windmolens te koop.
    • Er zijn wel wat nadelen met betrekking tot windkracht. Vaak moeten de windmolens zeer hoog geplaatst worden om effectief te kunnen functioneren, dat kan lastig zijn met het oog op vergunningen. Vogels zien de windmolens vaak niet...tot het te laat is.
    • Voor windkracht heb je enigszins constante wind nodig. In open, afgelegen gebieden werkt windkracht het best omdat je simpelweg de minste blokkades hebt. Windkracht wordt vaak gebruikt als aanvulling op zonne-energie.

  2. Je kunt bijvoorbeeld de waterkracht van het water in je regenpijp gebruiken om stroom op te wekken.
  3. Een combinatie kan ervoor zorgen dat je het hele jaar je eigen stroom kunt opwekken.
  4. Als je niet bent aangesloten op het stroomnet, of als je een back-upsysteem wilt hebben, dan is een aggregaat misschien noodzakelijk. Ze zijn beschikbaar in verschillende brandstofvarianten en groottes.
    • Veel aggregaten reageren langzaam op veranderingen in de stroomvraag (het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de aggregaat ermee stopt als je een apparaat aanzet dat ineens veel stroom vraagt.
      • Kleine aggregaten zijn alleen geschikt voor noodsituaties. Ze zijn niet gemaakt om langdurig stroom te leveren.
    • Grote aggregaten zijn erg duur. Ze kunnen draaien op benzine, diesel of lpg, ze kunnen automatisch aangaan als de stroom uitvalt. Laat een aggregaat altijd plaatsen door een gediplomeerd elektricien.
  5. Microwarmte-krachtkoppeling (micro-WKK), ook wel HRe genoemd, is de term voor opwekking van elektriciteit door middel van warmte-krachtkoppeling (WKK) in huishoudens, meestal met een stirlingmotor of brandstofcel tot een capaciteit van 20 kilowatt. De WKK-installatie vervangt daarbij de cv-ketel en de boiler of geiser. Grotere toepassingen, voor gebruik in de utiliteitsbouw, worden mini-WKK genoemd.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 5:

Het juiste materiaal aanschaffen

Pdf downloaden
  1. Er zijn tegenwoordig veel aanbieders op het gebied van systemen waarmee je zelf stroom kunt opwekken. De ene oplossing zal beter passen bij jouw behoeftes dan de andere.
  2. Als je geïnteresseerd bent in een specifiek product is het goed om prijzen te vergelijken op internet voordat je met de verkoper gaat praten.
  3. Zoek iemand die je vertrouwt om je te helpen met het maken van de keuzes. Sommige verkopers hebben het beste met je voor, andere niet.
  4. Huur geen willekeurige aannemer of klusjesman in om het systeem te installeren. Werk met ervaren verkopers en installateurs die de nodige diploma's hebben om dit gespecialiseerde werk uit te kunnen voeren.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 5:

Je voorbereiden op het ergste

Pdf downloaden
  1. Schade die niet vergoed wordt kan heel vervelend zijn.
  2. Wees niet bang om alsnog hulp te vragen als je er zelf niet meer uitkomt.
  3. Je kunt niet altijd vertrouwen op de elementen. De zon zal niet altijd schijnen, de wind zal niet altijd blazen, water zal niet altijd stromen.
    • Een netgekoppeld systeem is voor de meeste mensen de minst kostbare oplossing. Als er niet genoeg stroom wordt opgewekt door je eigen systeem kun je het aanvullen met het stroomnet; als je teveel stroom opwekt kun je het terug verkopen aan je energieleverancier. Met een groot systeem kun je de meter constant achteruit laten lopen.
    • Op een plek waar geen aansluiting is op het net kan het goedkoper zijn om zelf stroom op te wekken dan om een netkoppeling aan te laten leggen.
  4. Een gebruikelijke oplossing voor stroomopslag bij onafhankelijke systemen is de semi-tractie (deep-cycle) lood/zwavelzuur-accu. Deze kunnen beter niet in een huis geplaatst worden. De laadcyclus verschilt per type accu, dus zorg ervoor dat alles goed op elkaar is afgesteld.
    Advertentie
Deel 5
Deel 5 van 5:

Accu's gebruiken en kiezen

Pdf downloaden
  1. Accu's kunnen niet door elkaar worden gebruikt en nieuwe accu's van hetzelfde type gaan vaak niet goed samen met de oudere.
  2. Opslag wordt weergegeven in ampère-uren. Als je dat wilt omrekenen naar kilowatturen vermenigvuldig je de ampère-uren met het voltage (12 of 24), vervolgens deel je door 1000. Om ampère-uren te berekenen vanaf kilowatturen vermenigvuldig je met 1000 en deel je door 12 of 24. Als je dagelijks gebruik 1 KWH zal zijn heb je 83 ampère-uren nodig op 12 volt. Maar dat moet je vermenigvuldigen met 5, omdat je nooit minder lading dan 20% wilt hebben. Dan kom je dus ongeveer op 400 ampère-uren.
  3. Er zijn veel soorten accu's op de markt, het is belangrijk om goed te onderzoeken welk type voor jou geschikt is. Een goed begrip van wat wel en niet werkt kan het verschil maken in het op de juiste manier aanleggen van een goed systeem.
    • Natte-cel-accu's komen het meest voor. Ze moeten goed onderhouden worden (de bovenkant kan er af zodat je gedistilleerd water kunt toevoegen). Sommige kwaliteitsaccu's hebben onafhankelijke 2,2 volt-cellen die kunnen worden vervangen als ze niet goed meer zijn. Onderhoudsvrije accu's verliezen langzaam water, de cellen zullen uiteindelijk uitdrogen.
    • Gelaccu's zijn onderhoudsvrij, maar weinig vergevingsgezind indien verkeerd geladen. Als één cel overladen wordt is de hele accu niet meer te gebruiken. Als onderdeel van een klein systeem zou het kunnen werken, maar voor een groot systeem is het niet geschikt.
    • AGM-accu's (Absorbed Glass Mat) zijn duurder dan andere types, maar ze zijn onderhoudsvrij. Zo lang ze op de juiste manier worden geladen en niet te veel worden leeggetrokken zullen ze lang meegaan, en lekkages zijn uitgesloten—zelfs als je de accu met een hamer zou bewerken (al is dit waarschijnlijk geen goed idee). Maar er kan wel gas ontsnappen als ze ernstig worden overbeladen.
    • Autoaccu's zijn niet geschikt om te gebruiken voor stroomopslag thuis.
    • Bootaccu's zijn meestal hybride accu's: een combinatie van semi-tractie- en startaccu's. Ook deze accu's zijn niet geschikt voor stroomopslag in je thuissysteem.
  4. Zelfs in het geval van een aggregaat heb je accu's nodig in een systeem dat niet netgekoppeld is. Het opladen van accu's vergt een behoorlijke lading van een aggregaat, dus het werkt efficiënt in verhouding tot de brandstof die verbruikt wordt. Alleen licht laten branden vergt heel weinig van een aggregaat, dus dat is in verhouding veel minder efficiënt.
  5. Accu's en bedrading moeten regelmatig geïnspecteerd worden (ook "onderhoudsvrije' accu's). Dit kun je door een deskundige laten doen, maar je kunt ook zelf leren hoe het moet.
    Advertentie

Tips

  • Op een plek waar geen aansluiting is op het net kan het goedkoper zijn om zelf stroom op te wekken dan om een netkoppeling aan te laten leggen.
  • Tractie-accu's houden er niet van om minder lading te hebben dan 20%. Als je hier vaak onder zit zullen de accu's niet lang meegaan. Zorg dat je ze meetal maar een beetje leegtrekt en soms helemaal. Dan gaan ze het langst mee.
  • Zoek goed naar eventuele subsidies en belastingvoordelen die op jou van toepassing kunnen zijn.
  • Het is mogelijk om samen te werken met de buren en gezamenlijk bijvoorbeeld zonnepanelen op het gemeenschappelijke dak te plaatsen. Overleg goed van te voren en denk ook na over wat er gebeurt als iemand verhuist. Regel het eventueel met een hele VVE.
  • Er zijn veel artikelen op internet te vinden met goede informatie, maar de meeste websites zijn bedoeld om je iets te verkopen.
  • Als het geen geldwinst oplevert, heeft het dan misschien een van de volgende voordelen:
    • Noodzaak (geen netkoppeling)?
    • Gemoedsrust?
    • Op kunnen scheppen?
  • Als je toegang hebt tot stromend water kan waterkracht een beter idee zijn dan zonne- of windenergie.
  • Als je verstand hebt van elektrische circuits hoeft het bouwen van een eigen systeem niet moeilijk te zijn.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Controleer eerst wat de verzekering vergoedt. Baseer je kennis niet op aannames.
  • Laat het systeem installeren door een deskundige. Als je het wel zelf probeert, kijk goed naar deze lijst van dingen die verkeerd kunnen gaan.
    • Je kunt je huis beschadigen (lek dak, of er kan brand ontstaan)
    • Je kunt jezelf verwonden of zelfs doodgaan (elektrocutie, van het dak vallen, verkeerd bevestigd materiaal dat op andere mensen valt)
    • Kortgesloten of niet goed geventileerde accu's kunnen ontploffen.
    • Accuzuur kan brandwonden opleveren of voorgoed verblinden.
    • Als je stroom terugkoppelt naar het stroomnet moeten er duidelijke waarschuwingen aanwezig zijn.
    • Een windmolen of zonnepaneel lijkt onschuldig, maar verkeerd gebruik of verkeerde installatie is levensgevaarlijk.
  • Kijk goed naar welke vergunningen nodig zijn.
    • Sommige mensen vinden zonnepanelen 'lelijk'
    • Sommige mensen vinden windmolens 'luidruchtig' en 'lelijk'
  • Er bestaan gecombineerde systemen, maar deze zijn meestal klein, te duur, of beide.
Advertentie

Benodigdheden

  • Omvormer
  • Semi-tractie-accu's
  • Stroombron
    • Zonnepanelen
    • Windmolen
    • Motor

Over dit artikel

Deze pagina is 61.741 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie