Pdf downloaden
Pdf downloaden
Als je je kinderen zelf thuis lesgeeft, heb je vaak veel meer contact met ze. En het kan ook nog andere voordelen opleveren. In dit artikel lees je hoe je je kinderen thuis les kunt geven en er tegelijkertijd voor kunt zorgen dat ze een evenwichtig sociaal leven hebben en het leren leuk blijven vinden. Om thuis te kunnen leren moeten je kinderen wel over een bepaalde hoeveelheid zelfmotivatie beschikken, en het is jouw taak om ervoor te zorgen dat ze die hebben. Je hoeft geen vast lesprogramma te volgen en kunt het onderwijs aanpassen aan jullie eigen voorkeuren en behoeften.
Stappen
-
Doe alles volgens de wet. Zorg er om te beginnen voor dat je weet dat thuisonderwijs in Nederland in principe verboden is. Volgens de wet zijn alle kinderen in Nederland van vijf tot zestien jaar leerplichtig, wat betekent dat ze naar school moeten. Toch zijn er in Nederland ongeveer 800 kinderen die thuis les krijgen, en als je met je gezin in het buitenland woont, of als jullie een reizend bestaan leiden, kan het zijn dat er voor jullie andere regels gelden. [1] X Bron Zoek voordat je begint uit wat de regels zijn en registreer overal waar dat nodig is het feit dat je je kinderen thuisonderwijs gaat geven. Maak ook een lijstje van alle deadlines waar jij je als docente aan zult moeten houden (voor zover van toepassing).
- Omdat thuisonderwijzers er zelf voor moeten zorgen dat ze alle wetten en regels op het gebied van thuisonderwijs volledig kennen en begrijpen, zijn lokale steungroepen vaak de beste bron om aan de meest nauwkeurige informatie voor wat betreft de regels bij jou in de buurt te komen.
- Houd er rekening mee dat de wettelijke eisen voor wat betreft thuisonderwijzers per land verschillend zijn en afhankelijk zijn van jullie situatie als gezin. Ga van tevoren dus goed na wat je mogelijkheden zijn.
- Voor meer informatie en over onder meer de juridische kant van thuis lesgeven, kun je onder andere terecht bij de Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs [2]
X
Bron
.
- Het kan zijn dat je verplicht bent om een portfolio van het werk van je kinderen bij te houden. Als dat het geval is op de plek waar jij woont, is het heel belangrijk om dit meteen vanaf de eerste dag te doen.
-
Ga na of het wel financieel haalbaar is. Afhankelijk van wat jouw opvattingen zijn voor wat betreft 'thuis lesgeven', kan de hoeveelheid geld die je in je kind investeert sterk variëren. Het kan met 300 euro, maar ook met 2500 euro. Het hangt allemaal af van de materialen die je gaat gebruiken en de dingen die je van plan bent te gaan doen.
- Helaas zijn niet alle activiteiten gratis. Om je kinderen zoveel mogelijk van de wereld te laten leren (en er zelf terwijl zij bezig zijn ook meer over te weten te komen), zou je de lessen bijvoorbeeld kunnen aanvullen met uitstapjes naar de dierentuin, het planetarium, tentoonstellingen, voorleesmiddagen of lezingen, exposities, natuurreservaten en dergelijke, maar zulke activiteiten kunnen uiteraard wel wat kosten.
- Voor alle duidelijkheid: de cijfers die we hierboven genoemd hebben vertegenwoordigen de twee uitersten voor wat betreft de mogelijke kosten die aan thuisonderwijs zijn verbonden. [3] X Bron
- Helaas zijn niet alle activiteiten gratis. Om je kinderen zoveel mogelijk van de wereld te laten leren (en er zelf terwijl zij bezig zijn ook meer over te weten te komen), zou je de lessen bijvoorbeeld kunnen aanvullen met uitstapjes naar de dierentuin, het planetarium, tentoonstellingen, voorleesmiddagen of lezingen, exposities, natuurreservaten en dergelijke, maar zulke activiteiten kunnen uiteraard wel wat kosten.
-
Schrijf je kinderen in voor groepsactiviteiten in de buurt. Laat je kinderen een sport of een andere activiteit beoefenen die ze leuk vinden. Ieder kind heeft behoefte aan sociale interactie en moet wat tijd buitenshuis doorbrengen. Probeer ze niet te dwingen om bepaalde dingen te doen, maar laat ze aan de ander kant ook niet te snel opgeven. Groepsactiviteiten geven je kinderen de kans vrienden te maken en vaardigheden aan te leren waar ze later veel aan zullen hebben, zoals met andere kinderen praten, zich aan bepaalde regels houden en afspraken nakomen.
- Door je kind thuis les te geven zul je hem of haar niet 'verpesten'. Zolang je ervoor zorgt dat je in hun emotionele, sociale, mentale en fysieke behoeften voorziet, zullen ze opgroeien tot succesvolle volwassenen. Zorg voor een goed begin door ze te vragen wat ze zelf het liefst zouden willen doen. Op die manier zullen ze langer geïnteresseerd blijven.
- Uit onderzoek blijkt dat kinderen de thuis onderwijs volgen net zo betrokken en geïnteresseerd zijn als hun leeftijdsgenoten die op een gewone school zitten. Ze zijn beleefd en behulpzaam en leggen evenveel sociale contacten. [4] X Bron
- Door je kind thuis les te geven zul je hem of haar niet 'verpesten'. Zolang je ervoor zorgt dat je in hun emotionele, sociale, mentale en fysieke behoeften voorziet, zullen ze opgroeien tot succesvolle volwassenen. Zorg voor een goed begin door ze te vragen wat ze zelf het liefst zouden willen doen. Op die manier zullen ze langer geïnteresseerd blijven.
-
Informeer je familie en kennissen over jullie project. Andere personen binnen je familie die om jou en je kinderen geven, kunnen je helpen en jou als thuisdocent de nodige steun geven, maar ze kunnen ook hartverscheurend kritisch zijn. Bedenk daarom van tevoren hoe je ze gaat vertellen wat je precies van plan bent, luister naar hun reacties, en geef als ze vragen hebben rustig antwoord. Leg ze uit dat je vastbesloten en goed voorbereid bent, en laat je niet klein krijgen door eventuele negatieve reacties. Ze hebben waarschijnlijk het beste met jullie voor, en na verloop van tijd, als blijkt dat je kinderen goed vooruitkomen met het thuisonderwijs, worden ze misschien wel je grootste fans.
- Vraag je af of zij je kinderen niet zouden kunnen helpen bij het leren. Misschien zijn zij wel gespecialiseerd in onderwerpen waar jij niet zoveel van weet. Laat ze weten dat je graag wilt dat zij ook onderdeel uitmaken van het leven van je kind. Dat kunnen ze toch onmogelijk weigeren?
Advertentie
-
Heb vertrouwen in je capaciteiten als leraar. Realiseer je om te beginnen dat jij meer om de toekomst van je kind geeft dan wie dan ook. Alleen dat al maakt jou op een unieke manier geschikt voor de rol van thuisdocent. Thuisonderwijs is een grote verantwoordelijkheid, maar als je het aanpast aan de levensstijl van je gezin kan het goed werken, ongeacht je eigen kennis of opleiding. Je hoeft er ook niet je eigen hobby's of interesses voor op te geven; je kunt prima een eigen leven naast het thuisonderwijs hebben.
- Een kind door de lagere school heen loodsen is relatief eenvoudig, maar het programma van de middelbare school kan wat overweldigender zijn. Toch is het heel goed mogelijk en veel mensen zijn je al voorgegaan. En bedenk je dat jij zelf ook zult leren!
-
Probeer meer te weten te komen over de verschillende methoden die er bestaan voor thuisonderwijs. Er bestaan allerlei verschillende stijlen waar je van kunt leren en die je als bron kunt gebruiken. De gedachtenstromingen op het gebied van thuisonderwijs variëren sterk, dus je kunt er het beste even voor gaan zitten om te bepalen waar jij zelf precies in gelooft.
- 'Unschooling': Dit is een anarchistische benadering waarbij de leerlingen zichzelf sturen. De methode is gebaseerd op het idee dat leerling sneller en makkelijker zullen leren als ze dingen bestuderen waarin ze geïnteresseerd zijn.
- De methode van Diane Lockman is gebaseerd op lezen, denken en communiceren, vanuit een vrij nadrukkelijke religieuze invalshoek. Ze biedt ook schoolcursussen via internet.
- Studie-eenheden, waarbij elke eenheid aan een bepaald onderwerp gewijd is. Je kunt de eenheden (en bijpassende leerplannen) vaak op internet vinden en ze eventueel zelf aanpassen aan jullie behoeften.
- De methode van Charlotte Mason is wat minder traditioneel en richt zich op 'sfeer, discipline, en leven'. [5] X Bron
- Methodes als Montessori of Waldorf, waar je kind onafhankelijker is en meer zelf 'ontdekt' in plaats van de informatie van anderen aangereikt krijgt. [6] X Bron
- Een zorgvuldig geselecteerde combinatie van verschillende stijlen
- Digitale lespakketten; vooral in het Engels is het aanbod groot, zoals via het Global Student Network
- Een digitale privéschool zoals de International Virtual Learning Academy
-
Bepaal je eigen thuisonderwijsstijl. Ga na wat je precies wilt bereiken en wat je motiveert. Waarom wil je precies thuisonderwijs geven? Wat beschouw jij als een 'goede' opvoeding? Waar geloof je precies in als het gaat om kinderen, lesgeven en leren? Hoe lijken je kinderen het beste te leren? Deze vragen kunnen je helpen bij het bepalen van je aanpak en bij het creëren van een leeromgeving die het beste is voor je kinderen en voor jullie als gezin.
- Houd er daarbij rekening mee dat een aanpak die voor het ene kind werkt, misschien niet de beste methode is voor het andere. Ook kan het zijn dat de methode die jou het beste lijkt, voor je kind misschien niet werkt. Praat daarom voordat je het lesjaar gaat plannen ook met elk van je kinderen over wat zij precies verwachten.
-
Plan je leerplan. Als nieuwe thuisdocent kun je al snel overweldigd raken door de enorme hoeveelheid materiaal en methoden die er beschikbaar zijn, en de kans bestaat dat je al snel vergeet hoe nuttig het allemaal is! Je eigen aanpak bepalen kan een eerste stap zijn in het selecteren van materiaal. Er bestaan allerlei bronnen die je kunnen helpen je weg te vinden in het doolhof van ideeën. Doe daarom onderzoek, lees en plan wat je je kinderen wilt bijbrengen, en hoe je dat gaat doen.
- Bij bibliotheken en boekhandels kun je boeken vinden over thuisonderwijsmethoden, ervaringen van docenten, en leerplannen waarvan bewezen is dat ze werken.
- Ook internet vormt tegenwoordig vrijwel oneindige bron van informatie: je vindt er de belangrijkste informatie over allerlei onderwerpen, kunt er modellessen en lesmaterialen vinden, theoretische artikelen over methodologieën, hulpgroepen en de volledige programma's van openbare scholen. Veel leerkrachten, andere thuisdocenten en zelfs televisieomroepen stellen gratis of tegen een kleine vergoeding lessen, oefeningen en opdrachten beschikbaar over de meest behandelde onderwerpen.
- Binnen het traditionele onderwijs leren kinderen zelfstandig lezen, denken en spreken tot ze de vaardigheden op een behoorlijk niveau beheersen. Zogenaamde Unschoolers zijn het aan de ene kant niet eens met het klassieke onderwijssysteem en ze volgens geen formeel leerplan, maar ze hebben meestal wel de beschikking over een groot aantal verschillende middelen om hun kinderen ervaring mee te laten opdoen, maar geen formeel leerplan. Het is helemaal aan jou.
- Om te beginnen zul je aandacht moeten besteden aan aardrijkskunde, geschiedenis, Nederlands, wiskunde en andere wetenschapsvakken (biologie, natuurkunde, scheikunde), Engels en één of twee andere vreemde talen, muziek en kunstvakken zoals handvaardigheid, tekenen en/of dramatische expressie.
-
Zoek steun bij jou in de buurt. Ga op zoek naar groepen in je woonplaats die regelmatig bijeenkomen, organisaties die zo nu en dan seminars of congressen organiseren, of desnoods groepen op internet die ideeën en materialen uitwisselen. Veel groepen organiseren gezamenlijke lessen - gegeven door of met andere ouders – over allerlei verschillende onderwerpen. Als je je overweldigd, gefrustreerd of helemaal alleen voelt tijdens alle opvoedkundige een leeractiviteiten van je gezin, kan een steungroep je advies geven of misschien gewoon een geruststellende bevestiging van andere ouders dat je niet alleen bent.
- Ook vormen zulke groepen een onschatbare bron van tips over hoe het in het land waar jullie wonen, of het land waar jullie uiteindelijk weer naar terug zullen keren, precies zit met de juridische kant van het thuisonderwijs. Als je vragen hebt, kun je terecht bij een plaatselijke steungroep. En je kind kan er andere thuisleerlingen ontmoeten!
-
Verzamel alle spullen die je nodig hebt. Wat je precies nodig hebt voor succesvol thuisonderwijs hangt sterk af van de onderwijsmethode die je volgt. Je kunt leerboeken, lespakketten en leermiddelen via internet bestellen er bij een boekhandel of warenhuis naar vragen. Voor goedkopere alternatieven maken veel thuisonderwijzers gebruik van bibliotheken, tweedehands boekhandels, ruilbeurzen, kringloopwinkels en websites als [7] X Bron .
- Aanbiedingen aan het begin van het schooljaar bij warenhuizen of kantoorboekhandels zijn de perfecte plek om een aantal van de basisbenodigdheden aan te schaffen, zoals pennen, schriften en lijm. Leg in augustus een flinke voorraad aan en je bent voor de rest van het schooljaar klaar.
Advertentie
-
Plan je dag. Als je ervoor kiest om in een wat formelere omgeving thuis les te geven, kun je je voorbereiden door van tevoren alle nodige lesplannen, materialen en boeken te verzamelen, of je kunt als je wilt in huis een speciale studiekamer inrichten voor de lessen en andere activiteiten. Welke manier je ook kiest om je kinderen thuis les te geven, de beste resultaten zul je altijd bereiken door voordat je begint alles zo goed mogelijk te plannen en voor te bereiden.
- Een andere manier om het aan te pakken kan zijn dat je voor het hele jaar voor ieder vak uitstapjes organiseert, op verschillende plaatsen in huis leerobjecten neerzet, of dat je gewoon iedere dag ziet als een nieuwe kans om te leren, zonder vaste plannen of schoolboeken.
-
Neem veel praktische activiteiten op in je lessen. Dingen uit de eerste hand zien is een nuttige ervaring voor elk type leerling. Activiteiten die zowel leerzaam als makkelijk uitvoerbaar zijn, zijn bijvoorbeeld tuinieren, koken, naaien, compost maken, wetenschappelijke projecten, wandelen, reparaties in huis doen, voor huisdieren zorgen en kapotte apparaten uit elkaar halen (zorg er wel voor dat ze geen lasers of andere actieve elektronische onderdelen bevatten die gevaarlijk zouden kunnen zijn). Wat kinderen er precies van zullen leren is onder andere afhankelijk van hun leeftijd, maar ze na afloop allemaal meer te weten zijn gekomen.
- Zorg ervoor dat je je kinderen tijdens het uitvoeren van de activiteiten ook een flink aantal feiten bijbrengt en dat je de belangrijkste ideeën achter de bezigheden zelf goed bestudeerd hebt. Bloemen planten 'kan' een leerzame activiteit zijn, maar het kan ook simpelweg een activiteit zijn waarbij je kinderen in de modder kunnen spelen. Als je dingen buitenshuis doet, vul de activiteiten dan voor- of achteraf aan met een leesboek of een ander hulpmiddel om de leerervaring compleet te maken.
-
Schaf voor ieder kind een map aan waarin je zijn of haar activiteiten en vorderingen bij kunt houden. Om het schoolwerk van je kinderen bij te houden, plus wat je eventueel volgens de wet moet registreren, kun je bijvoorbeeld voor ieder kind een dikke drie-rings multomap met tabbladen gebruiken. Plak op ieder tabblad met daarop de naam van het vak of het onderwerp. Als je kind bijvoorbeeld een pagina met opdrachten heeft ingevuld, of iets geschreven of getekend heeft, maak er dan gaatjes in (met een drie-rings perforator) en bewaar de bladzijde bij het betreffende onderdeel van hun boek. Vergeet niet om op iedere bladzijde de datum te zetten, zodat je bepaalde opdrachten later zo nodig makkelijk terug kunt vinden.
- Dit is vooral nuttig als je kind later verder wil studeren, omdat sommige universiteiten of hogescholen kinderen die thuisonderwijs hebben gevolgd vragen om mappen met het werk dat ze gedaan hebben te laten zien. Bovendien kun je het materiaal in de mappen later altijd als naslagwerk gebruiken voor je volgende kind of voor de kinderen van vrienden of familieleden.
-
Ga op je gevoel af. Vertrouw voor wat betreft je eigen kinderen op je kennis en je instincten. Je bent niet alleen degene die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de opvoeding van je kinderen, maar jij bent vaak ook degene die het beste kan begrijpen wat ze wel en niet nodig hebben. Maak ter ondersteuning ook gebruik van evaluaties en inzichten van anderen, maar vertrouw op je eigen instincten over wat je kinderen moeten leren en doen tijdens hun leerproces.
- Het is heel normaal dat je af en toe aan jezelf twijfelt. Zeker als je net begint kan het zijn dat je je de hele tijd afvraagt of je het wel goed doet. Op zulke momenten kun je terugvallen op je supportgroep en je gebruik moet maken van de hulpmiddelen (zoals het internet) die je tot je beschikking hebt. De kans is groot dat jij net zo gekwalificeerd bent als de meeste andere ouders die hun kinderen thuis onderwijzen en dat je je nergens zorgen over hoeft te maken.
-
Evalueer van tijd tot tijd de vooruitgang van je kinderen. Als je thuisonderwijs geeft houd je de vorderingen van je kinderen in feite op een natuurlijke manier bij door het één-op-één contact, maar het kan zijn dat je in de regio waar je woont, of voor de vervolgopleiding van je kinderen, als thuisonderwijzer periodiek ook wat officiëlere evaluaties of proefwerken moet afnemen. Bij jouw persoonlijke evaluaties moet je alleen niet uitsluitend kijken naar de academische prestaties van je kinderen, maar ook naar de resultaten van het leerproces voor jullie als gezin.
- Als de leermethodes niet goed aansluiten bij de leerstijl van je kind, als het leerplan te gestructureerd is of niet gestructureerd genoeg, of als het proces van thuisonderwijs de dingen eerder slechter dan beter lijkt te maken, dan zul je iets moeten veranderen. Gelukkig is verandering iets wat je met een klein beetje onderzoek vrij snel kunt doen.
- Als je je een beetje onzeker voelt voor wat betreft je kennis over een bepaald onderwerp, kun je je kind officieel erkende digitale toetsen laten doen (zoals de Cito-toets) laten doen waarvan je de resultaten per post krijgt toegestuurd. Daarnaast bestaan er een heleboel andere soorten evaluaties die je per post kunt bestellen of die je kinderen via internet kunnen afleggen.
Advertentie
-
Bereid je jongere kinderen goed voor. Leg hen uit wat er de komende maanden gaat gebeuren en hoe het dagelijks leven er voor hen en voor de rest van het gezin uit zal zien. Leg wat oudere kinderen uit dat ze weliswaar hun school verlaten, maar dat dat niet betekent dat zij hun opleiding of hun vrienden kwijt zullen raken.
- Vraag aan je kinderen wat ze zelf graag zouden willen studeren. Als ze bijvoorbeeld van sterrenkijken houden, koop dan een telescoop en bestudeer astronomie met ze. Zorg ervoor dat ze enthousiast worden. Thuisonderwijs moet 'leuk' zijn voor de leerlingen; het moet geen straf zijn. Dat is de beste manier om ze gemotiveerd te houden.
- Als je denkt dat het ze meer vertrouwen zal geven, laat ze dan weten dat ze een van de 1,5 miljoen (en dat aantal blijft maar stijgen!) leerlingen zijn die dit jaar thuis naar school gaan. [8] X Bron
-
Geef je kind of puber voldoende tijd om zich aan te passen. Vaak hebben kinderen die van een gewone school overstappen naar thuisonderwijs wat tijd nodig om zich aan te passen. In plaats van in één keer in het 'thuisleerleven' te springen, kun je misschien beter beginnen met wat minder gestructureerde activiteiten en langzaam aan naar een wat vastere routine toe te werken. Bepaal hoeveel 'hersteltijd' elk van je kinderen nodig heeft, en werk vervolgens met elkaar aan het creëren van een andere en leukere leerervaring.
- Als je kinderen bang zijn dat ze achter gaan lopen, doe dan wat onderzoek en licht je mening toe met behulp van die van 'anderen'. Het is niet de bedoeling dat ze denken dat dit een autoritaire beslissing van je is. Als ze denken dat ze achter zullen lopen, laat ze dan weten dat dit betekent dat ze zo eerder kunnen beginnen met het volgen van colleges. In het ergste geval zal dit hun leerproces alleen maar versnellen.
-
Zorg ervoor dat je kinderen hun bestaande contacten niet uit het oog verliezen, maar geef ze ook de kans om nieuwe banden te creëren. Moedig je kinderen aan om contact te houden met de vrienden die ze al hebben. Verder kun je je kinderen aanmoedigen, al kun je ze niet dwingen, om vrienden te worden met andere kinderen die thuisonderwijs volgen. Vaak gaat dat vanzelf, als jullie als gezin omgaan met andere gezinnen die gebruikmaken van thuisonderwijs, door middel van bijvoorbeeld gezamenlijke lessen, excursies of sportevenementen voor thuisleerlingen.
- Een van de grootste voordelen van thuisonderwijs is dat je je kind niet acht uur lang les hoeft te geven. In een traditioneel schoolgebouw zouden ze waarschijnlijk het grootste deel van de tijd aan het wachten zijn. De kans is groot dat je in vier uur net zoveel kunt doen als ze op school in zeven of acht uur doen. Dat betekent dat jij meer tijd voor jezelf zult hebben en dat je kinderen meer tijd zullen hebben om zich te ontwikkelen.
Advertentie
Tips
- Door regelmatige met je kinderen naar de bibliotheek te gaan stimuleer je het vermogen van je kinderen om zelfstandig te studeren, en dat is iets wat kinderen die naar een openbare school gaan zelden ontwikkelen. Ook zal je kind op die manier vaak vanzelf van lezen leren houden. Je kind zal je er ongetwijfeld dankbaar voor zijn. Help je kinderen bij het zoeken naar boeken die geschikt zijn voor hun leeftijd.
- Wees een vrolijke docent. Thuisonderwijs zal zowel voor jezelf als voor je kinderen één grote ellende worden als je door alle dagelijkse inspanningen boos gaat reageren en gefrustreerd raakt. Zorg daarom goed voor jezelf, doe dingen waardoor je je jong gaat voelen en bereid jezelf goed voor op de vele verantwoordelijkheden die je hebt als ouder en leerkracht. Probeer er altijd voor te zorgen dat iedereen zich op zijn gemak voelt en op zijn minst een beetje plezier heeft.
- Vergeet niet om zo nu en dan leuke uitstapjes in te plannen, zoals een bezoek aan een botanische tuin, een boerenmarkt, een vliegveld of een postkantoor. Omdat je kinderen de volledige aandacht van hun leerkracht krijgt, zullen ze van zulke ervaringen veel kunnen leren.
- Omdat jouw kinderen meer tijd zullen hebben om te leren dan kinderen die gewoon op school zitten, kun je ook activiteiten buiten het leerplan organiseren, zoals meer lezen over de verschillende Europese koningshuizen, of het leren van een extra vreemde taal of het bespelen van een instrument. Op die manier geef je ze een zo veelzijdig mogelijke opleiding.
- Zoek als je denkt dat het nodig is, hulp van buitenaf. Als je je kinderen iets moet leren waar je niet zoveel over weet, kun je overwegen om voor dat vak of onderwerp een gediplomeerde docente in te huren. Of je kunt vragen of een vriend of vriendin van je (liefst een andere ouder die thuisonderwijs geeft) die goed bekend is met het onderwerp, bij je langs kan komen om er met je kinderen aan te werken.
- Vergeet het 'sociale' aspect niet. Laat je kinderen aan voetbal of hockey doen, laat ze toneel- of muzieklessen volgen en/of breng ze in contact met jeugdverenigingen, de padvinderij of scouting en andere clubjes. Op die manier krijgen je kinderen de mogelijkheid om sociale vaardigheden aan te leren en vrienden te maken. Thuisonderwijs kan jonge mensen de kans geven om met een groot aantal verschillende mensen in allerlei verschillende situaties om te leren gaan, in plaats van dat ze alleen maar contact hebben met leerlingen van dezelfde leeftijd in een klaslokaal of op een speelplaats.
- Wees flexibel. Als jij en de kinderen het gevoel krijgen dat jullie opgebrand beginnen te raken, thuis vastzitten of moe zijn van de dagelijkse lessen, ga dan eens op excursie! Ga als gezin iets leuks doen, zoals een museum bezoeken, samen picknicken of vissen. Niet elke dag zal precies verlopen zoals gepland, soms zul je het thuisonderwijs ook moeten onderbreken omdat één van jullie ziek is, of in noodgevallen. Sta open voor veranderingen en geniet van alle onverwachte ervaringen!
- Maak foto's! Vergeet niet om je thuisonderwijsactiviteiten vast te leggen, inclusief de dingen die alleen maar onderdeel van de dagelijkse sleur lijken te zijn. Door je thuisonderwijsleven te documenteren, laat je zien dat je actief bent en vooruitgang boekt voor wat betreft de leerervaringen. Maak aan het eind van het jaar een plakboek, of maak een familiewebsite aan; zowel om leuke herinneringen voor later te hebben, als om op een creatieve manier andere mensen te vertellen over je thuisonderwijs. Je kunt ook foto's delen en herinneringen vastleggen door een thuisonderwijs-blog te maken.
- Wees je bewust van je gewoontes voor wat betreft de manier waarop je je tijd gebruikt. Thuisonderwijs is geen uitnodiging tot luiheid: Het is een deur naar een leerstijl die beter bij je gezin past. Vroege vogels kunnen de ochtenduren goed gebruiken, terwijl nachtbrakers de voorkeur geven aan de late namiddag en avond. Probeer eens goed te bepalen wat voor jou en je kinderen de meest productieve tijden zijn.
- Een goede manier om alles wat je voor je kinderen wilt en datgene wat je kinderen willen in jullie schema te passen, is door met themadagen te werken. Dit kan wat duurder worden, maar je kinderen zullen het geweldig vinden. Denk bijvoorbeeld aan maandag muziek, dinsdag kunst, woensdag bibliotheek, donderdag een technische dag, en vrijdag gym. Waar jullie maar behoefte aan hebben. Op deze manier zullen je kinderen meer leren en tegelijkertijd meer plezier hebben. En wie weet kunnen jullie clubjes vormen, zoals een koor of een band. Leer ze op die speciale dagen meer over bepaalde artiesten, schrijvers, enz. Dat zal het leerproces van je kind stimuleren.
Advertentie
Waarschuwingen
- Besteed niet teveel aan leerplannen en lesmateriaal. Thuisonderwijs hoeft niet duur te zijn. Maak gebruik van gratis of goedkope bronnen die je in je omgeving of op internet kunt vinden, en verspil je geld niet aan leerplannen voordat je ze gezien hebt of waarvan je niet weet of ze wel zijn goedgekeurd.
- Negeer de wetgeving voor wat betreft thuisonderwijs niet. Zoek uit wat wettelijk vereist is voor thuisonderwijzers en houd je aan de regels. Zelfs het verwaarlozen van wat op zich niet meer dan een technisch detail lijkt, kan uiteindelijk grote juridische problemen voor jou en je kinderen opleveren.
- Wees voorzichtig maar overdrijf het niet. Het aantal mogelijkheden voor zowel educatieve als sociale activiteiten zijn zo groot dat jij en je kinderen overweldigd kunnen raken als jullie alles willen doen. Probeer daarom eerst te bepalen wat je denkt dat het belangrijkst is en wat je kinderen het leukst zullen vinden, en houd het daarbij.
- Raak niet geobsedeerd door je kinderen! Zorg voor jezelf, ga uit met je partner, praat ook over andere dingen dan onderwijs en kinderen en je zult iedereen tevreden houden.
- Als je als onderdeel van het thuisonderwijs ook cijfers moet geven, deel dan niet zomaar goede cijfers uit als gebaar van liefde of sympathie. Als je denkt dat je kinderen het beter kunnen, zeg dat dan ook tegen ze. Een '6' is op de meeste scholen voldoende. Laat je kinderen daarom als ze ergens een 6 voor halen, de toets of het werkstuk opnieuw doen, of laat ze verder studeren tot ze een 8 of een 9 halen. Natuurlijk wil je ze in de huidige situatie het gevoel geven dat ze het goed doen, maar onthoud wel dat ze ook goed voorbereid moeten zijn op de universiteit of op de arbeidsmarkt.
- Dit is een van de belangrijkste adviezen als je thuisonderwijs voor je kinderen overweegt: Vergeet niet je kind discipline bij te brengen. Je kunt in de verleiding komen om je kind te laat wakker te laten worden of om het tijdens de schooldag rustig aan te doen, maar dit zal het in de toekomst voor je kind alleen maar moeilijker maken. Wanneer ze binnen de samenleving gaan functioneren zullen ze van hun werk, school of organisatie een schema opgelegd krijgen en daar zullen ze mee moeten kunnen werken. Veel ouders begrijpen niet dat het opsluiten van kinderen in een beschermende luchtbel ze op de korte termijn misschien veilig houdt, maar dat het ze op den duur juist kwetsbaarder maakt. Probeer daarom een bepaald schema aan te houden, laat je kinderen vroeg opstaan, laat ze midden op de schooldag geen videospelletjes spelen of tv kijken, enz. Laat je kinderen ook niet laat opblijven. Daag ze uit, stel ze bloot aan nieuwe situaties. Laat ze andere kinderen ontmoeten. Probeer ze niet voor altijd te beschermen tegen pestende kinderen, want ooit zullen ze toch met gemene mensen te maken krijgen. Nu is het tijd om je kinderen te leren hoe ze met vervelende mensen of pesterijen moeten omgaan. Dat betekent uiteraard niet dat je moet toelaten dat je kinderen wordt gepest! Leer ze gewoon dat niet iedereen ter wereld aardig is.
- Als je last hebt van een bepaalde psychische aandoening, zoals een depressie of een bipolaire of een angststoornis, denk dan in het belang van je kinderen eerst nog eens goed na over de vraag of je ze inderdaad thuis les wilt geven.
- Wees voorzichtig met het gebruik van traditionele leerboeken. Zulke programma's hebben zeker voordelen, maar ze zijn niet geschikt voor alle leerstijlen en kunnen de negatieve elementen van een gewone school in je huis introduceren. Neem de tijd om alle programma's die je wilt gebruiken zo goed mogelijk aan te passen aan de behoeften en de doelstellingen van jullie gezin.
- Vergelijk je kinderen niet met anderen. Jouw kind heeft iedere dag meer tijd en heeft per jaar meer dagen en daardoor meer kansen om te leren dan kinderen die naar school gaan. Geniet van de veelzijdigheid van dat voorrecht en maak je niet druk over hoe jouw kind het doet vergeleken met kinderen die naar school gaan.
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leerplicht/leerplicht-en-kwalificatieplicht
- ↑ https://www.thuisonderwijs.nl
- ↑ http://www.investopedia.com/financial-edge/0812/how-to-start-homeschooling-your-kids.aspx
- ↑ http://www.youcanhomeschool.org/starthere/questions.asp
- ↑ http://simplycharlottemason.com/basics/what-is-the-charlotte-mason-method/
- ↑ http://en.wikipedia.org/wiki/Montessori_education
- ↑ https://www.marktplaats.nl
- ↑ http://nces.ed.gov/fastfacts/display.asp?id=91
Over dit artikel
Deze pagina is 17.457 keer bekeken.
Advertentie