Pdf downloaden
Pdf downloaden
Als je zenuwachtig bent over een sollicitatiegesprek, probeer het dan te beschouwen als een gelegenheid om een verbetering aan te brengen in je leven. Als je van tevoren onderzoek doet en zelfverzekerd de vragen beantwoordt die je worden gesteld, dan ben je op weg naar het binnenhalen van de baan van je dromen. Hoe dan ook, het is een geweldige sollicitatie-ervaring en een mogelijkheid om het de volgende keer beter te doen.
Stappen
-
Doe onderzoek naar het bedrijf. Het eerste wat je moet doen nadat je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek is onderzoek doen naar het bedrijf. Ontdek wat de missie is van het bedrijf, hoe lang het al bestaat, hoeveel werknemers het heeft en wat je positie zou zijn als je de baan krijgt. Als het bedrijf een motto heeft, onthoud die dan. Zorg ervoor dat je er zo veel over weet als je kunt, zodat je indruk kunt maken op de interviewers en laten zien hoe belangrijk je het vindt.
- Je kunt tijdens het sollicitatiegesprek aantonen dat je kennis van zaken hebt. Je kunt iets zeggen als, 'Ik heb alles gelezen over uw missie en ik denk dat het kosteloos willen opleiden van de hele wereld een geweldig doel is.'
- Laat ook zien dat je weet wat de positie met zich meebrengt. Als je de kwaliteiten kent waar de interviewers naar op zoek zijn, dan zal het gemakkelijker worden om jezelf te verkopen en aan te tonen dat je daarover beschikt.
-
Doe onderzoek naar je interviewers als je kunt. Heb je een paar minuten om je interviewers op te zoeken, waar ze hebben gestudeerd, waar ze eerder hebben gewerkt, of iets anders over hen, dan heb je een voorsprong tijdens de sollicitatieprocedure. Hoewel je niet hoeft te vermelden dat je hen op internet hebt nagetrokken tenzij ernaar gevraagd wordt, kunnen een paar dingen die jullie wellicht met elkaar gemeen hebben, zoals bijvoorbeeld dat jullie vijf jaar geleden bij hetzelfde bedrijf hebben gewerkt, in je voordeel werken.
- Je kunt hun LinkedIn-profielen of hun profielen op andere professionele netwerken bekijken om nog meer informatie te verkrijgen.
- Word echter niet te persoonlijk. Je hoeft niet iets te noemen wat je op de Facebookpagina van de interviewer hebt gevonden.
-
Bereid je voor op het beantwoorden van algemene vragen. Hoewel elk sollicitatiegesprek anders is, zijn er bepaalde vragen die interviewers vaak stellen, en het is goed om op sommige antwoorden voorbereid te zijn zodat je niet onvoorbereid bent of verrast wordt. Hier zijn enkele vragen die je snel moet kunnen beantwoorden:
- 'Wat zijn je sterkste punten?' Kies een of meer sterke punten die illustreren waarom je een goede match zou zijn voor de positie, en bied concrete details die aangeven waarom je dat sterke punt zou hebben. Zorg ervoor dat het relevant is voor de baan.
- 'Wat zijn je grootste zwakheden?' Zeg niet iets als 'Ik werk te hard' — iedereen heeft die wel eens eerder gehoord! Kies in plaats daarvan een zwakte die niet super belangrijk is voor de positie en laat zien dat je bezig bent om dat punt te verbeteren. Zeg iets als, 'Mijn grootste zwakte met onderwijs is timemanagement. Ik raak zo enthousiast over al het materiaal dat ik soms te veel nieuw materiaal in één les probeer te proppen. Maar ik heb geleerd elke les op te delen in intervallen van vijf minuten en zorg ervoor alleen dat te behandelen wat de leerlingen aankunnen binnen een lesperiode.'
- 'Waarom wilt je bij dit bedrijf werken?' Vertel de interviewers niet dat je daar wilt te werken omdat dit het enige bedrijf is dat je heeft gevraagd voor een sollicitatiegesprek. Wijs daarentegen op verschillende dingen die je geweldig vindt aan het bedrijf en wees daarin zo gedetailleerd mogelijk; maak verder duidelijk waarom je denkt dat je er zou passen en wat je zou kunnen bijdragen aan hun team.
-
Bereid in ieder geval twee vragen voor die je wilt stellen. Aan het einde van de meeste sollicitatiegesprekken, zal je potentiële werkgever vragen of jij zelf nog vragen hebt. Je moet ten minste een handvol vragen voorbereiden en op dat moment degene kiezen die het meest relevant zijn; hieruit blijkt dat je je onderzoek hebt gedaan en enthousiast bent over de positie. Als je alleen maar wat glimlacht en zegt dat je verder geen vragen hebt, dan lijkt het alsof de functie je niet veel kan schelen. Hier volgen enkele vragen die je kunt stellen:
- Vraag over een aspect van de baan waar je graag meer over wilt weten
- Vraag hoe je dagelijks leven binnen die functie eruit zou zien, zoals hoeveel tijd je zou besteden samen met andere collega's
- Vraag wat hun favoriete deel is van het werken voor dit bedrijf
- Vraag naar andere manieren waarop je kunt participeren binnen het bedrijf, naast de functie. Bijvoorbeeld als je solliciteert op een baan als onderwijzer op een middelbare school, kun je vragen of er buitenschoolse activiteiten zijn waar je aan kunt deelnemen.
-
Oefen met een vriend. Als je graag vol zelfvertrouwen dat sollicitatiegesprek wilt aangaan, dan kun je vooraf oefenen met een vriend(in) of zelfs met iemand die alles weet over je vakgebied. Dit kan helpen om je antwoorden zelfverzekerd te geven, te oefenen op de juiste lichaamstaal en zeker te zijn over wat je te bieden hebt. Dit is ook een geweldige manier om af te komen van die zenuwen voor een sollicitatiegesprek en om je het vertrouwen te geven dat je voor het gesprek nodig hebt.
- Je kunt je zelfs omkleden voor het oefeninterview, zodat je niet meteen nerveus wordt wanneer je je omkleedt voor het sollicitatiegesprek.
- Laat de ander je een eerlijke beoordeling geven van wat je in het daadwerkelijke sollicitatiegesprek beter zou kunnen doen. Zorg er wel voor dat de ander je meer complimenten geeft dan kritiek, zodat je je aangemoedigd voelt.
-
Bereid je erop voor om uit te kunnen leggen waarom je een geschikte kandidaat zou zijn voor het bedrijf. Wat je ook moet doen is duidelijk maken waarom je goed binnen het bedrijf zou passen. Ga na hoe de medewerkers van het bedrijf zijn en wat het bedrijf het belangrijkst vindt als het gaat om de functie die je wilt hebben; gebruik modewoorden om duidelijk te maken waarom je over die kwaliteiten bezit en waarom je een perfecte match zou zijn voor de baan. Hier zijn enkele dingen die je kunt zeggen:
- 'Ik weet dat sterke communicatievaardigheden essentieel zijn voor deze positie, en het zou mij bijzonder liggen vanwege mijn jarenlange managementervaring, opleiding en ervaring met inhuren van personaal. Ik heb jaren gecommuniceerd met medewerkers, klanten en managers en heb geleerd hoe om zowel positieve feedback te geven als met respect voor de ander bespreken wat er zou kunnen verbeteren.'
- 'Ik ben enthousiast over alle samenwerking die de positie vereist. Ik heb met succes in teams gewerkt en met veel collega's samengewerkt binnen mijn huidige functie, en ik zou die ervaring graag meenemen naar dit bedrijf.'
-
Zorg dat je alle bescheiden bij je hebt. Het is belangrijk om alles wat je nodig hebt klaar te leggen de dag voorafgaand aan het sollicitatiegesprek, zodat je niet op het allerlaatste moment nog voorbereidingen moet treffen voor de grote dag. Je zult waarschijnlijk je CV en sollicitatiebrief mee moeten nemen als referentie, evenals eventuele andere aanvullende materialen waarvan je denkt dat het de interviewers een beter idee zal geven van wie je bent en wat voor werk je doet.
- Als je bijvoorbeeld solliciteert op een baan in het onderwijs, dan kun je een oude syllabus meenemen om het soort werk aan te geven dat je kunt doen.
Advertentie
-
Kleed je zakelijk. Als je een goede indruk wilt maken, dan zal je om te beginnen je zakelijk moeten kleden. Als dat inhoudt dat je wat geld moet besteden aan outfit die passend is voor je werk, dan zal je een keuze moeten maken -- één goede outfit voor bij een sollicitatiegesprek kan je echt helpen om de baan van je dromen te krijgen. Zelfs indien het bedrijf meer informeel is, moet je het zekere voor het onzekere nemen en wellicht wat te netjes gekleed gaan – dat is veel beter dan er casual uitzien terwijl je interviewers formeel gekleed gaan.
- Vergeet ook niet om jezelf goed te verzorgen en aandacht te besteden aan je hygiëne. Als je niet de tijd en moeite in je verschijning hebt gestoken, zal het te zien zijn.
- Probeer je outfit op zijn minst een paar dagen vóór het gesprek aan, om er zeker van te zijn dat het je past en dat er niets mis mee is. Je wilt niet een uur voor het sollicitatiegesprek ontdekken dat het prijslabel er nog aan vastzit.
-
Zorg dat je ten minste 10 minuten te vroeg bent. Hiermee geef je aan dat je stipt bent en de baan echt graag wil. Daarnaast geldt dat, als je haastig binnen komt lopen vlak voordat het gesprek gaat beginnen, je geen tijd meer hebt om op adem te komen en je te ontspannen. Als je potentiële werkgevers merken dat je zelfs niet op tijd kunt komen voor een sollicitatiegesprek, dan zullen ze waarschijnlijk denken dat de kans groot is dat je ook niet op tijd op je werk zult verschijnen.
- Zelfs al ben je echt vroeg, gooi dan toch je Starbucks-koffie weg voor je naar binnen gaat. Met koffie binnenkomen laat een veel te informele benadering zien van het gesprek.
- Als je een half uur te vroeg bent, wacht dan buiten of in de auto. Het is niet de bedoeling om veel te vroeg binnen te komen waardoor uiteindelijk de interviewers zenuwachtig worden omdat ze niet klaar voor je zijn.
-
Stel jezelf zelfverzekerd voor. Wanneer je de kamer binnenloopt, maak jezelf dan lang, maak oogcontact, tover een glimlach op je gezicht en geef je interviewers een stevige handdruk, zeker wanneer je jezelf voorstelt. Loop met een zelfverzekerde tred en vermijd friemelen of rondkijken door de kamer; vergeet niet dat je slechts één kans hebt om een eerste indruk te maken, en je wilt die kans niet laten lopen.
- Je kunt iets simpels zeggen als, 'Ik ben Susan. Bedankt dat u de tijd wilt nemen voor dit gesprek.'
-
Wees welbespraakt bij het beantwoorden van vragen. Spreek zo duidelijk en zelfverzekerd mogelijk en maak oogcontact bij het overbrengen van je gedachten en ideeën. Probeer stopwoordjes als 'eigenlijk' of 'uhm' te vermijden en focus op het duidelijk maken wat je bedoelt, zelfs als dat betekent dat je even pauzeert om na te denken. Het belangrijkste ding is dat je vol zelfvertrouwen spreekt en dat het klinkt alsof je echt meent wat je zegt.
- Door hardop te oefenen op wat je wilt gaan zeggen, kun je het zelfvertrouwen opbouwen dat je nodig hebt tijdens je sollicitatiegesprek. Dat gezegd hebbende moet je ervoor zorgen dat je woorden natuurlijk en niet ingestudeerd klinken.
-
Vermijd het overdreven delen van persoonlijke informatie. Hoewel je het gevoel kunt hebben dat de interviewers je echt mogen en dat ze de beste maatjes lijken te zijn, moet je vermijden om overdreven persoonlijke informatie over jezelf te noemen. Praat niet over je partner, je kinderen of problemen thuis; het lijkt anders alsof je niet op de baan gericht en onprofessioneel bent.
- Natuurlijk kun je, als je ziet dat de interviewer een grote poster van je favoriete sportteam in zijn kantoor heeft opgehangen daar wel een opmerking over maken in het voorbijgaan, maar wordt niet veel persoonlijker dan dat.
-
Vergeet niet om je interviewers ieder te bedanken. Wanneer het sollicitatiegesprek voorbij is moet je laten merken dat je dankbaar bent voor het feit dat je interviewers de tijd hebben genomen om met je in gesprek te gaan, en je de kans hebben gegeven om over je vaardigheden en kwalificaties te praten. Geef bij het verlaten van de kamer je interviewer opnieuw een hand en zorg ervoor dat je diegene in de ogen kijkt en een oprechte glimlach schenkt, waarna je afsluit met een bedankje; hieruit blijkt dat je attent bent en echt dankbaar bent voor de geboden gelegenheid.
- Zeg iets eenvoudigs als, 'Heel erg bedankt voor dit gesprek. Dit is een prachtige kans en ik waardeer het zeer.'
- Loopt het gesprek af, dan kun je ook nog vragen wanneer je een reactie kunt verwachten en wat de volgende stappen zijn. Zij horen je daarover te informeren.
-
Wat je niet moet doen. Er zijn een paar dingen die je koste wat het kost moet vermijden wanneer je een sollicitatiegesprek aangaat. Veel mensen weten niet dat een paar onschuldige opmerkingen een grote rode vlag kunnen zijn voor de interviewer. Kies je woorden zorgvuldig en zorg ervoor dat je een indruk geeft van een respectvolle, harde werker die echt enthousiast is over de functie. Hier zijn enkele dingen die je moet vermijden:
- Vraag niet naar de extraatjes van de baan voordat je een aanbod hebt gekregen. Anders zal het overkomen alsof je meer geïnteresseerd bent in vakantiedagen dan werken.
- Heb het niet over die talloze andere, mislukte pogingen die je hebt gedaan om ergens uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Zorg dat het overkomt alsof je deze specifieke functie graag wilt krijgen.
- Zeg niets waaruit blijkt hoe weinig je weet over het bedrijf of hoe weinig onderzoek je hebt gedaan. Zorg ervoor dat je potentiële werkgevers zien dat je het bedrijf echt de moeite waard vindt.
-
Praat niet negatief over je huidige baan of werkgever. Zelfs niet als je huidige baas een onbeleefde, kleingeestige, onachtzame, neerbuigende klier is en je taak geestdodend, en je voelt je daar volledig niet op je plek. Zeg liever iets als, 'Ik heb een heleboel geweldige ervaringen opgedaan binnen mijn huidige baan, maar ik ben klaar voor een nieuwe uitdaging.' Als je vreselijke dingen over je baan of baas gaat zeggen, kunnen je potentiële toekomstige werkgevers denken dat dit in de toekomst kan omdraaien waardoor je hetzelfde over hen gaat zeggen.
- Je wilt de indruk geven van een ontspannen, aangename persoon die gemakkelijk is om mee te werken. Zelfs als je conflicten op het werk niet jouw schuld zijn, dan nog wil je niet de indruk geven van iemand die moeilijk is om mee te werken.
-
Neem weer contact op. Zodra het sollicitatiegesprek verleden tijd is, moet je de interviewer een korte e-mail sturen waarin je hem of haar nogmaals bedankt voor de moeite om met je in gesprek te gaan, en geef je nogmaals je interesse aan in de functie. Door de tijd te nemen voor een dergelijk kort bericht aan je interviewer, laat je zien dat je de procedure serieus neemt en dat je benieuwd bent wat de volgende stappen zullen zijn.
- Bovendien doet niet iedereen dit, dus zal je boven het maaiveld uitsteken als persoon die echt enthousiast is over de baan.
Advertentie
-
Een geslaagd sollicitatiegesprek via Skype houden. De truc om te slagen voor een Skype-interview is om die net zo serieus te behandelen als een echt sollicitatiegesprek, ook al ontmoet je de ander niet persoonlijk. Als je echt wilt slagen, kleed je dan alsof je naar een echt sollicitatiegesprek gaat, leg een kopie van je CV en sollicitatiebrief op je bureau, en zorg ervoor dat je op een rustige plek bent met een goede internetverbinding.
- Kies een locatie met vleiende verlichting zodat je interviewers je goed kunnen zien en je gezichtsuitdrukkingen kunnen lezen.
- Sluit je e-mailvenster en andere vensters die je zouden kunnen afleiden tijdens het sollicitatiegesprek. Geef al je aandacht aan de persoon die met je praat.
- Controleer of je microfoon en videochat werken. Oefen voor het gesprek door de dag ervoor te chatten met een vriend, zodat je zeker weet dat je geen technische problemen zult krijgen wanneer het moment daar is.
-
Een geslaagd telefonisch sollicitatiegesprek houden. Veel bedrijven houden eerst een telefonisch sollicitatiegesprek, om een beter gevoel te krijgen wie topkandidaten zijn voordat ze iemand uitnodigen voor een persoonlijk sollicitatiegesprek. Dit bespaart hen tijd en geeft een betere indruk van elke kandidaat. Je dient een dergelijk sollicitatiegesprek net zo serieus te nemen als een echt sollicitatiegesprek. Zorg dus dat je notities voor je hebt, goed gekleed bent en een rustige plek opzoekt met een goede ontvangst, zodat je een zinvol telefoongesprek kunt voeren.
- Zorg ervoor dat je professioneel bent en beleefd blijft. Wees niet slordig, alleen maar omdat je via de telefoon praat.
- Vergeet niet dat, aangezien je interviewer geen visuele aanwijzingen heeft, je extra je beste moet doen om met woorden een beeld te geven van wie je bent. Zorg dat je een lijst met relevante modewoorden klaar hebt liggen, als je denkt dat die kunnen helpen.
-
Slagen voor een groepssollicitatie. Af en toe kan je worden uitgenodigd om een sollicitatiegesprek bij te wonen in een groep, zodat je interviewers met meer kandidaten tegelijk kunnen praten en een beter gevoel krijgen over hoe je met andere mensen omgaat. De truc van het slagen voor dergelijke gesprekken is assertief genoeg zijn, om de interviewers een idee te geven van wie je bent, terwijl je ook aangeeft dat je attent bent tegenover anderen en goed in een team kunt werken.
- Probeer niet andere sollicitanten naar beneden te halen om er zelf goed uit te komen. Wees in plaats daarvan vriendelijk en ondersteunend naar hen, terwijl je ondertussen duidelijk maakt dat je de beste kandidaat bent voor de baan.
- Zijn er groepsactiviteiten tijdens het sollicitatiegesprek, probeer dan om een leidende positie in te nemen terwijl je ervoor zorgt dat je niet bazig overkomt en de andere interviewers verhindert iets bij te dragen.
Advertentie
Over dit artikel
Deze pagina is 3.595 keer bekeken.
Advertentie