Pdf downloaden Pdf downloaden

Jezelf willen verbeteren is een algemeen kenmerk van wat het betekent om mens te zijn. We hebben allemaal dingen die we graag aan onszelf zouden willen veranderen. Misschien wil je graag afvallen, je vaardigheden op een bepaald gebied verbeteren, je meer op je gemak voelen in een sociale omgeving, gelukkiger of productiever zijn. Welke verbetering je uiteindelijk ook nastreeft, het kan handig zijn om specifieke doelen te bepalen, veranderingen te bewerkstelligen en te leren omgaan met tegenslagen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Het bepalen van je doelen

Pdf downloaden
  1. Stel je persoonlijke waarden vast . Schrijf ze op, geef ze prioriteit en lees ze regelmatig. Stel vervolgens je doelen op basis daarvan vast.
  2. Nadenken over toekomstige positieve en negatieve mogelijkheden versterkt je motivatie, de verwachting dat je doelen succesvol kunt bereiken, en de toewijding aan het verbeteren van jezelf. [1] Nadenken over een positieve toekomst helpt bij het voorstellen van een werkelijkheid waarin je de beste versie van jezelf bent die je kunt zijn, terwijl het voorstellen van een negatieve realiteit erin resulteert dat je je bewust bent van dat wat er kan gebeuren, als je niet voldoet aan je verbeteringsdoelen.
    • Stel dat er zich 's nachts een wonder heeft voltrokken en je de volgende ochtend wakker wordt als exact de persoon die je wilt zijn. Alles dat je aan jezelf wou veranderen is ergens midden in de nacht op de een of andere manier uitgekomen. Op wat voor manier ben je anders? Hoe voelt dat? Wie zijn er om je heen? Wat ben je aan het doen? Stel je voor hoe het zou zijn om je leven te leven als deze volledig verbeterde versie van jezelf. Gebaseerd op dat wat je hebt voorgesteld kun je beginnen met het bepalen van je doelen. Misschien heb je jezelf als een zelfverzekerd en fysiek fit persoon voorgesteld. Wat is er volgens jou voor nodig om dit uit te laten komen?
  3. Het is belangrijk om specifiek te zijn in het stellen van je doelen en te weten welke doelen de hoogste prioriteit hebben. [2]
    • Bepaald wat je sterke punten zijn (eerlijkheid, ijver, liefdevol zijn...etc.) en je zwakheden (boosheid, overgewicht...etc.). Dit kan je helpen bij het bepalen van de gebieden waarop je de meeste verbeteringen aan wilt brengen.
    • Maak een prioriteitenlijst van je doelen. Geef elk doel een waardering van 1-10, waarbij 10 de hoogste prioriteit aangeeft. Focus je als eerste op dat doel.
  4. Feedback over wat je kunt verbeteren helpt bij het presteren op taken, en verbetert het bereiken van doelen. [3] Anderen vragen wat je aan jezelf kunt verbeteren kan nuttig zijn voor het ontwikkelen van specifieke doelen, en je motiveren op je reis.
    • Begin met aan je partner te vragen (of familieleden) op welke manier je aan jezelf kunt werken. Verzeker je ervan dat je dit alleen vraagt aan mensen die je volledig kunt vertrouwen en diegenen die rekening houden met je gevoelens (in plaats van je te bekritiseren of te kleineren). [4] De antwoorden zouden je wel eens kunnen verbazen.
    • Praat met een vertrouwenspersoon, zoals een therapeut, een voorganger of zelfs een "sponsor" in een 12-stappen groep. Een externe partij kan je helpen jezelf minder voor de gek te houden en te erkennen dat er iets moet veranderen. Soms zijn we te hard voor onszelf of juist te soft, maar door met anderen te gaan praten kun je vaak een accurater beeld vormen van jezelf, dat nodig is om te kunnen verbeteren.
    • Kies een suggestie die je op jezelf toe kunt passen en ga daarmee aan de slag. Als een bepaalde richting niet werkt, probeer dan een andere! Niets werkt voor iedereen. Je zal dat moeten vinden wat voor jou werkt!
  5. SMART-doelen zijn specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. [5] [6] Je doel kan bijvoorbeeld zijn om 10 kilo af te vallen (specifiek, meetbaar, acceptabel) in 3 maanden (realistisch en tijdgebonden).
    • Kijk op deze online bron voor het bepalen van SMART-doelen: GetSelfHelp.Co.UK. [7]
    • Deel elk doel op in kleinere doelen. Als je doel bijvoorbeeld is om 10 kilo af te vallen, dan zal je een plan moeten ontwikkelen dat bestaat uit kleinere doelen, zoals: het verlagen van je dagelijkse calorie-inname, 3-5 keer per week trainen en minder suiker eten.
    • In plaats van het stellen van grootse doelen, begin je met het bewerkstelligen van kleine doelen om een groter doel te kunnen realiseren. Het kan bijvoorbeeld lijken alsof 25 kilo afvallen een ontmoedigende taak is, terwijl iets als een hele week geen chocolade eten veel haalbaarder is.
  6. Informatie kun je vinden in boeken, artikelen, via vrienden, familie en deskundigen. Het is verbazingwekkend hoeveel informatie jouw weet te vinden als je er klaar voor bent!
    • Denk na over manieren waarop je in het verleden gelijksoortige positieve veranderingen in je leven hebt weten te realiseren. Is dat niet het geval, denk er dan over na hoe anderen hebben bereikt wat jij wilt bereiken. [8] Praat met mensen die in dezelfde positie verkeren als jij, en vraag om hulp. [9] Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, dan kun je je aanmelden voor het programma van Weight Watchers en een van de groepsbijeenkomsten bijwonen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Verandering bewerkstelligen

Pdf downloaden
  1. Er zijn vier veranderingsstadia, volgens het Transtheoretische Model van gedragsverandering. [10] Door te bepalen in welke fase je verkeert kun je beter bepalen wanneer je klaar bent voor een verandering, of dat je meer motivatie nodig hebt.
    • Precontemplatie: In deze fase is er een probleem, maar ben je er niet bewust van, of probeer je het te ontkennen.
    • Contemplatie: Je bent je bewust van een probleem en denkt na over het veranderen ervan. Mensen kunnen heel lang in dit stadium vast blijven zitten, voor ze verdergaan. [11] Je verkeert wellicht in dit stadium als je nog niet zeker weet wat je aan jezelf wilt veranderen.
    • Preparatie: Je hebt je voorgenomen om op een bepaalde manier te veranderen en bent bezig met het maken van een actieplan. Het kan zijn dat je in deze fase zit als je werkt aan je doelen.
    • Actie: Breng de veranderingen aan. Je zit in deze fase als je elke dag werkt aan je plan. Je hebt een plan en werkt toe naar het realiseren van je doel.
    • Behoud: Je hebt je doel bereikt en blijft je progressie bijhouden.
  2. Zelfcoaching, of jezelf dagelijks controleren, kan helpen als ondersteuning bij het verbeteren van jezelf, zeker als het gaat om leiderschapskwaliteiten. [12] Jezelf dagelijks beoordelen zorgt ervoor dat je je meer bewust bent van je prestaties en je vermogen om doelen te bereiken.
    • Stel jezelf vragen als: “Heb ik me vandaag geconcentreerd op het bereiken van mijn doelen? Had ik vandaag een positieve instelling? Was ik vandaag eerlijk tegen mijzelf? Heb ik vandaag mijn uitdagingen aangenomen? Heb ik vandaag een positieve verandering teweeggebracht?”
    • Wat je ook probeert te verbeteren, neem de tijd om regelmatig te oefenen.
  3. Merk je dat het coachen van jezelf niet lukt en denk je dat je hulp van buitenaf nodig hebt, dan kan life-coaching je helpen bij het creëren van een positieve verandering, evenals het realiseren van je doelen. [13] Daarnaast zijn therapeuten en psychologen getraind in het verlenen van interventies, om je te helpen bij het bereiken van je persoonlijke doelen, zoals Solution Focused Brief Therapy (SFBT).
  4. Verandering kan soms langzaam tot stand komen, zeker als het gaat om een grote verbetering van jezelf. Blijf gewoon doorgaan tot je doel je nieuwe realiteit is (je veranderde zelf).
    • Herinner jezelf dagelijks aan je specifieke doelen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Omgaan met tegenslagen

Pdf downloaden
  1. Als veranderingen zich verticaal zouden voltrekken, dan hadden we het allemaal wat gemakkelijker met het veranderen van onszelf. De waarheid is dat verandering meestal niet een duidelijk pad volgt en dat er obstakels op het pad liggen.
    • Bij het afvallen is het bijvoorbeeld niet gewoon dat iemand elke dag afvalt. Sommige dagen val je helemaal niet af, en op weer andere dagen zal je zelfs wat aankomen. De sleutel is dat je het niet toestaat dat deze onvermijdelijke schommelingen in je gewicht ervoor zorgen dat je opgeeft. Belangrijk is dat je in de loop van de tijd blijft afvallen. Weet dat je alles kunt bereiken, wat je maar wilt (en dat redelijk is natuurlijk)!
    • Maak een lijst met alle mogelijke tegenslagen die zich voor kunnen doen tijdens je reis op weg naar zelfverbetering. Bepaal manieren waarmee je om kunt gaan met elke tegenslag.
  2. Stil blijven staan bij wat je niet goed hebt gedaan helpt niet bij het bereiken van je doelen. Maar door je te richten op wat je nu en in de toekomst kunt doen wordt dat wel mogelijk. In plaats van de rots op je pad je reis te laten beëindigen, richt je je op het voorwaarts gaan en leren hoe je beter om kunt gaan met de obstakels van de toekomst. Je kunt erom heen lopen of eroverheen springen.
    • Als je bijvoorbeeld af wilt vallen, maar aan het eind van de week ben je een kilo aangekomen, denk daar dan niet negatief over en geef je doel niet op. Denk liever iets als: "Het is prima om af en toe wat te schommelen in gewicht. Ik blijf doorgaan met mijn lichaam op een gezonde manier te voeden!"
    • In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is falen niet per se slecht. Het is op korte termijn een slechte zaak, maar op de lange termijn is het eigenlijk nuttig! Dat ligt aan jou. Wees dus niet bang voor mislukking en beschouw het gewoon als een mogelijke basis van een nieuw begrip en kracht. Er is een reden dat uitzonderlijke mensen vaak falen.
  3. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die hun zwakkere punten accepteren, juist gemotiveerder kunnen zijn om op weg te gaan naar positieve veranderingen. [14] Daarnaast zijn mensen die zichzelf bevestigen of valideren vaak beter in staat om na te denken over hun zwakkere punten en die te begrijpen. [15]
    • Herken je sterke en zwakke punten, ook al moet je ze allemaal opschrijven.
    • Leer jezelf kennen vanuit een positie als onafhankelijke observant. [16] Probeer op een objectieve manier naar jezelf te kijken, door het observeren van je gedrag, zoals hoe je doet, spreekt en denkt bij andere mensen in de buurt.
    • Beoordeel jezelf en wat je regelmatig doet. Maak hiervoor in de weekenden tijd vrij. Sommige mensen doen het elke avond voordat ze naar bed gaan. Kijk welke gebieden verbetering behoeven en ontdek hoe je dat kunt verbeteren, schrijf het dan op en lees dat de komende week elke dag bij het opstaan totdat het is verholpen.
    Advertentie

Tips

  • Zorg ervoor dat als je naar bed gaat, je het idee hebt dat je die dag iets voor elkaar hebt gekregen – het hoeft op zich niet iets wereldschokkends te zijn, maar je inspannen om wat aardiger te zijn of een paar bladzijden meer te lezen van dat boek, ELKE dag, zal een grotere impact hebben dan af en toe iets groots voor elkaar krijgen.
  • Wees geduldig met jezelf. Geef jezelf af en toe een schouderklopje voor behaalde "overwinningen" en wees niet te hard voor jezelf als je last hebt van een terugval. "Rome is niet in een dag gebouwd "! Houd gewoon vol, zo goed als je kunt. Veel geluk en erg goed gedaan!
  • Heb vertrouwen in het proces en blijf altijd in jezelf geloven.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 8.195 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie