Pdf downloaden
Pdf downloaden
Kaakkramp is een informele term die wordt gebruikt om aan te duiden dat de mond niet helemaal geopend kan worden of dat men pijnlijke krampen heeft in de kaak. Kaakkramp kan pijn, klikkende geluiden en hoofdpijn veroorzaken. Kaakkramp is een veelvoorkomende gebits- of medische klacht en kan vrij gemakkelijk thuis worden behandeld -- beginnend bij Stap 1!
Stappen
-
Eet meer magnesium. Dat ontspant de spieren en kalmeert het zenuwstelsel, waardoor je de spierkrampen in je kaken aanpakt. Het helpt ook goed tegen ontstekingen. Daarom neemt voeding die rijk is aan magnesium de spanning en ontsteking in de spieren die kunnen leiden tot kaakkramp weg.
- Voedingsmiddelen met veel magnesium zijn amandelen, lijnzaad, avocado, havermout, yoghurt, maïs, watermeloenpitjes, spinazie, pompoen, sesamzaad, pinda's, cashewnoten, bananen, rozijnen, sojabonen, komkommer, selderij, paprika, broccoli, papaja en tarwe. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid magnesium is 320 mg voor vrouwen en 420 mg voor mannen.
- Zelfs water is al een goede bron van magnesium.
-
Eet meer calcium. Calcium maakt de botten sterker. Calciumtekort kan leiden tot spierspasmen, ook wel bekend als tetanie. Door voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan calcium worden de kaakbeenderen sterker en kun je je kaakspieren beter bewegen, zodat de spierkrampen voorkomen worden.
- Goede bronnen van calcium zijn melk, yoghurt, kaas, amandelen, sinaasappels, sesamzaad, boerenkool, zwarte bonen, sardientjes, gedroogde vijgen, broccoli, paksoi en zalm uit blik. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium voor volwassenen is 1000 mg.
-
Zorg dat je meer vitamine D krijgt. Het is noodzakelijk om meer vitamine D binnen te krijgen, want dat heeft het lichaam nodig om calcium te kunnen absorberen. Een vitamine D-tekort kan leiden tot het zachter worden van de botten en pijn aan de botten. Er is ook aangetoond dat een tekort aan vitamine D kan leiden tot stoornissen aan het kaakgewricht, wat kan leiden tot kaakkramp.
- Er zijn maar weinig natuurlijke bronnen van vitamine D, waaronder vette vis zoals tonijn, zalm, makreel en visolie. Er zit een kleine hoeveelheid vitamine D in eigeel, runderlever en kaas. Andere bronnen zijn melk, margarine en zuivel waaraan vitamine D is toegevoegd. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D voor volwassenen is 600 IU.
-
Drink voldoende water. Blijf goed gehydrateerd, want door uitdroging kun je ook spierkrampen en verzwakte botten krijgen -- meer water drinken kan de oplossing zijn tegen kaakkramp. Door water te drinken blijven je spieren en botten in optimale conditie. Drink minstens 8 glazen water per dag.
- Zoals ook al eerder genoemd bevat water magnesium, wat ook kan helpen tegen kaakkramp.
Advertentie
-
Doe yoga. Yoga is een oude Indiase wetenschap die op zowel fysiek als mentaal vlak werkt. Kaakkramp die is veroorzaakt door stress kan met yoga worden verholpen. Door deze geïntegreerde aanpak van yoga pak je de oorzaak van de stress die de kaakkramp veroorzaakt aan. Er zijn verschillende yogahoudingen die kunnen helpen om kaakkramp te verhelpen:
- Asanas zoals "Adho Mukh Svanasana" (Hond met het hoofd naar beneden) helpen om de doorbloeding naar de schedel en het kaakgewricht te verbeteren. Bij deze houding vormt het lichaam een omgekeerde "V"-houding, met de heupen richting het plafond, terwijl de voetzolen en de handen op de grond zijn.
- "Salamba sarvangasana" (Schouderstand) is een houding waarbij de schouders op een mat of deken rusten, terwijl het hele lichaam, ondersteund door de handen op de onderrug, haaks aan de grond is, met de voeten richting het plafond.
- "‘Viparita Karani" (Benen tegen de muur) is een andere houding waarbij je op de grond ligt, met de benen omhoog tegen de muur. Deze houding zorgt ook dat er meer bloed richting de kaakgewrichten stroomt.
- "Shavasana" (Lijkhouding) is bedoeld om de spieren te ontspannen. Bij deze houding lig je plat op de vloer en ontspan je bewust alle spieren van top tot teen.
-
Probeer zitmeditatie. De beste houding om het kaakgewricht te ontspannen is door zitmeditatie. Ga zitten in een comfortabele houding en concentreer je op het ontspannen van je tong. De tong zit vaak tegen het gehemelte aangedrukt zonder dat we ons dat realiseren. Ontspan je tong en je ogen, dan merk je dat je onder- en boventanden vanzelf een beetje uit elkaar gaan. Ontspan ook de mondhoeken.
- Deze instructies zijn de eerste stappen van "pratyahara", oftewel internalisering van zintuiglijk bewustzijn. Het kan erg nuttig zijn om de kaak op deze manier te leren ontspannen, al vergt het wel wat oefening.
-
Doe oefeningen voor je kaak. Beweging speelt een belangrijke rol als je kaakkramp wilt verhelpen. Als je het goed en regelmatig doet, kan het kaakkramp verhelpen en voorkomen.
- Begin met het ontspannen en laten zakken van je schouders. Ontspan daarna je onderkaak zodat je tanden elkaar niet raken. Ontspan je tong.
- Warm nu je kaakspieren op door de kaken open en dicht te doen, en van links naar rechts te bewegen zonder dat de tanden elkaar raken. Doe je mond zo ver mogelijk open zonder dat het pijn doet.
- Beweeg je kaak zo ver mogelijk heen en weer. Maak aan beide kanten dezelfde bewegingen en ontspan dan.
-
Doe dezelfde oefeningen, maar nu met weerstand van je hand. Duw je vuist tegen je onderkaak terwijl je je mond probeert te openen, en hou met je duim je kin tegen terwijl je die naar voren, links en rechts probeert te bewegen. Hou je kaak op het verste punt even een paar seconden vast. Open je mond zo ver mogelijk en probeer hem dan dicht te doen terwijl je met je vingers je ondertanden omlaag duwt.
- Kijk in de spiegel en probeer je onderkaak recht omhoog en omlaag te bewegen, zonder afwijkingen en zonder klikkende geluiden. Doe iedere oefening elke dag, minstens 10 seconden.
-
Overweeg behandeling met behulp van het TheraBite System. Dit is een draagbaar apparaat waarmee kaakkramp wordt behandeld door de patiënt de anatomisch juiste kaakbeweging aan te leren. Bij de meeste therapieën wordt de kaak opgerekt, maar hierbij worden zowel de juiste rek als de correcte passieve beweging gestimuleerd om de kaak te revalideren.
- Onderzoek heeft aangetoond dat TheraBite-oefeningen helpen bij kaakkramp die het gevolg is van kanker aan het hoofd en de nek. [1] X Bron Kamstra JI, Roodenburg JL, Beurskens CH, Reintsema H, Dijkstra PU. TheraBite exercises to treat lockjaw secondary to head and neck cancer. Support Care Centre. 2013Apr; 21(4):951-7
-
Zorg dat je houding altijd goed is. Het is belangrijk om de hele dag een goed houding te hebben, vooral als je achter een computer werkt of lang achter een bureau zit. Dit helpt om de spieren te ontspannen. Zorg ook dat je niet te hard met je kaak klemt, en dat je niet met je tanden knarst!
- Slaap niet op je buik, want dat is zwaarder voor je kaakgewrichten. Als je last hebt van kaakkramp, probeer dan op je rug te slapen.
Advertentie
-
Probeer mosterdolie en knoflook. Mosterdolie verbetert de bloedsomloop en knoflook heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Daarnaast heeft knoflook ook antibacteriële bestanddelen die infecties kunnen bestrijden die de situatie verergeren. Een kaak die niet ontstoken is beweegt veel gemakkelijker.
- Bak 2 tenen knoflook in een theelepel mosterdolie en laat het afkoelen. Smeer dit twee of drie keer per dag op de aangedane plek.
-
Leg afwisselend koude en warme kompressen op de kaak. Dit helpt tegen pijn en zwelling door kaakkramp. Voor het warme kompres kun je een kruikje of een in heet water geweekte handdoek gebruiken, en voor het koude kompres een ijspack met een handdoek er omheen.
- Pas op dat je je huid niet bevriest! Gebruik elk kompres 10 tot 15 minuten en wissel dan af. Zorg dat je altijd een doek tussen het kompres en je huid houdt.
-
Overweeg Sint Janskruidolie te gebruiken. Dit bevat flavonoïden en xanthonen, waardoor het tegen depressies werkt. De olie verzacht het pijnlijke gevoel en versnelt de genezing van de zere spieren in je kaak. Wrijf de olie op de kaken, tot onder de oren.
-
Probeer kruidenthee. Kruidenthee om kaakkrampen te verminderen kun je van de volgende kruiden maken:
- Kava kava : dit vermindert angsten en helpt te ontspannen als je last hebt van kaakkramp.
- Passiebloem : dit helpt tegen angsten, rusteloosheid en ongemak door spierspanning en emotionele stress.
- Moederkruid : dit is goed tegen pijn en zere spieren.
- Kamille : dit heeft een kalmerend effect. Het helpt om spierpijn door stress te verminderen.
Advertentie
Tips
- Neem niet te grote happen, want dan moet je kaak te ver open en kan hij overbelast raken. Kauw liever geen grote stukken eten. Neem kleine hapjes.
- Onderzoek heeft aangetoond dat oefeningen met de mond kunnen helpen bij mensen waarbij een stuk van de kaak is weggehaald of bestraald als gevolg van een tumor. [2] X Bron Ren WH, Ao HW, Lin Q, Xu ZG, Zang B. Efficacy of mouth opening exercises in treating trismus after maxillectomy. Chin Med J (Engl). 2013 Jul;126(14):2666-9
Advertentie
Bronnen
- ↑ Kamstra JI, Roodenburg JL, Beurskens CH, Reintsema H, Dijkstra PU. TheraBite exercises to treat lockjaw secondary to head and neck cancer. Support Care Centre. 2013Apr; 21(4):951-7
- ↑ Ren WH, Ao HW, Lin Q, Xu ZG, Zang B. Efficacy of mouth opening exercises in treating trismus after maxillectomy. Chin Med J (Engl). 2013 Jul;126(14):2666-9
Advertentie