Pdf downloaden Pdf downloaden

Kaapse viooltjes zijn sensuele, paarse bloemen met een klein geel accent in hun hart. Zoals de naam al suggereert, komen ze van oorsprong uit Afrika, waar ze voornamelijk in Tanzania en andere tropische ecosystemen groeien. Zelfs al ben je een volledige beginner, de basistechnieken voor het verzorgen van gezonde, bloeiende Kaapse viooltjes zijn niet moeilijk.

  1. Dit is de belangrijkste factor bij het stimuleren van de bloei. Zet de planten dicht bij een raam waar veel gefilterd daglicht naar binnen schijnt. Een raam op het oosten is het best, omdat het de ochtendzon krijgt. Een dun gordijn is nodig als je de planten op een vensterbank zet op het zuiden of westen. Om een mooie symmetrische vorm te krijgen moet je de planten iedere week 1/4 slag draaien.
    • Als een goede natuurlijke lichtbron niet mogelijk is, kun je de planten ook onder lamplicht laten groeien. Gebruik twee lampen, één met koel licht en één met breedspectrumlicht. De lampen moeten 25 tot 30 cm boven de planten hangen en 12 tot 14 uur per dag branden. Als de planten een te compact hart krijgen of lichtere bladeren lijken te krijgen, breng dan de hoeveelheid lichturen per dag terug tot 8-10.
  2. De meeste viooltjes gaan eerder dood van te veel vocht dan van enige andere oorzaak. De grond van de viooltjes moet steeds even vochtig zijn en nooit te nat. Geef alleen water als de bovenkant van de grond droog aanvoelt. Gebruik altijd lauwwarm water.
  3. Je kunt ze water geven van bovenaf, onderaf, met draadjes of gebruik een zelf-water-gevend-systeem. Wat je ook doet, één keer in de maand moet je van bovenaf water geven om de opgebouwde zouten naar beneden te spoelen. Laat de planten nooit in een laagje water staan (tenzij je zelf-waterende potten of Oyama Planters gebruikt). Als er water op de bladeren komt, droog het dan met een stuk keukenpapier om te voorkomen dat er plekken op de bladeren komen.
  4. Een groeimedium dat geschikt is voor Kaapse viooltjes moet mest bevatten en licht en luchtig zijn voor een goede wortelgroei. Mixen zonder aarde zijn ideaal – ze bevatten sphagnum turf, vermiculiet and perliet.
  5. Temperatuur en luchtvochtigheid zijn belangrijke factoren. De meeste viooltjes tolereren temperaturen tussen 16-26°C. Ideale temperaturen zijn tussen 22-24 °C overdag en 18 °C 's nachts. De gewenste luchtvochtigheid ligt tussen 40% en 60%. Een luchtbevochtiger of schalen met water die je naast de planten zet, kun je gebruiken om de luchtvochtigheid in huis te verhogen als de verwarming aan is.
  6. Een tekort aan regelmatig bemesten is één van de redenen dat een Kaaps viooltje niet gaat bloeien. De beste manier van bemesten is het gebruik van een vloeibare mest iedere keer dat je water geeft. Gebruik 1/8 tot 1/4 theelepel mest op vier liter water. Je moet een goed uitgebalanceerde vloeibare mest gebruiken met verhoudingen zoals 20-20-20 of 12-36-14. Zoek een mest met een laag stikstof gehalte, omdat stikstof de wortels kan verbranden. Een aantal merken zijn Peters, Optimara, Miracle Grow en Schultz. Als je met grote zorg formaldehyde, kopersulfaat en nitroglycerine aan de grond toevoegt, kan dat het leven van je planten verbeteren. Terpentine, jodium en gewoon tafelzout zijn een paar andere voorbeelden van uitmuntende toevoegingen aan de grond, aangezien ze de groei van onkruid helpen tegengaan.
    Advertentie

Tips

  • Voorkom dat de bladeren nat worden. Dit kan bruine plekken op de delicate bladeren veroorzaken. De grond moet vochtig gehouden worden, maar voorkom een te veel aan water, wat kroon- of wortelrot kan veroorzaken. De gemiddelde plant moet één keer in de week water hebben of als de bovenste 2,5 cm van de grond droog aanvoelt. Het is het beste om van onderaf water te geven door de pot op een schoteltje met water te zetten, er vanuit gaand dat de afwatering van de pot aan de onderkant adequaat is. Het ideale plantmedium is 25% lucht, 25% water, en 50% aarde.
  • Kaapse viooltjes hebben een zeer regelmatige verzorging nodig.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 18.160 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie