PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Je kunt kant-en-klare kaarsenpitten kopen om in zelfgemaakte kaarsen te gebruiken, maar je kunt net zo gemakkelijk zelf je eigen pitten maken. De meeste kaarsenpitten zijn behandeld met borax, maar met behulp van enkele eenvoudige materialen kun je tevens houten pitten of losse pitten maken.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Met borax behandelde kaarsenpitten maken [1]

PDF download Pdf downloaden
  1. Verwarm 250 ml water in een kleine steelpan of waterkoker. Laat het water pruttelen, maar niet volledig koken.
  2. Giet het hete water in een glazen kom. Voeg 1 eetlepel (15 gram) zout en 3 eetlepels (45 gram) borax toe. Roer door het water zodat alles oplost. [2]
    • Deze oplossing zul je gaan gebruiken om het katoendraad te behandelen waarvan je de pitten maakt. Door pitten met borax te behandelen zullen de kaarsen feller en langer branden. Tijdens het branden van de kaarsen wordt er ook minder as en rook geproduceerd.
    • Houd borax weg bij kinderen en huisdieren. Het middel is namelijk giftig als je het inslikt of inademt.
  3. Pak een stuk stevig katoenen slagersdraad en dompel het onder in het boraxmengsel. Laat het stuk draad 24 uur weken.
    • Zorg ervoor dat het stuk draad langer is dan de hoogte van het potje of doosje dat je van plan bent om voor je kaars te gebruiken. Als je niet weet hoe hoog de kaars wordt, dan kun je een stuk draad van maximaal 30 centimeter lang in het mengsel laten weken en het later op maat knippen.
    • Slagersdraad is uitstekend geschikt om kaarsenpitten van te maken, maar vrijwel elk dik katoendraad zou geschikt moeten zijn. Je kunt katoenen borduurgaren, stukken katoenen stof of een schone schoenveter gebruiken waar je het plastic omhulsel vanaf hebt gehaald. [3]
    • Je zult het beste resultaat krijgen als je het katoendraad 24 uur laat weken. In theorie kun je het katoendraad na 20 minuten uit het mengsel halen, maar je kaarsenpit zal dan minder goed branden.
  4. Haal het katoendraad met een pincet uit het boraxmengsel. Hang het katoendraad op en laat het twee tot drie dagen drogen.
    • Zorg dat het katoendraad helemaal droog is voordat je verdergaat.
    • Gebruik een knijper of een soortgelijk hulpmiddel om het behandelde stuk katoendraad op een warme, droge plek op te hangen. Leg een stuk aluminiumfolie onder het drogende stuk katoendraad om het overtollige boraxmengsel op te vangen dat van het stuk katoendraad druppelt.
  5. Breek 60 tot 125 gram kaarsvet in stukken. Smelt de was in een heetwaterbad of au bain-mariepan.
    • Als je geen au bain-mariepan hebt kun je een schoon metalen blikje en een kleine steelpan gebruiken om zelf een heetwaterbad te maken.
      • Doe 2,5 tot 5 centimeter water in de steelpan en verwarm dit op het fornuis. Laat het water pruttelen en stomen zonder te koken.
      • Zet het metalen blikje in het hete water. Wacht nog een minuut totdat het blikje heet genoeg is en doe de was er dan in.
    • Gesmolten was kan ernstige brandwonden veroorzaken, dus wees er tijdens de rest van het proces erg voorzichtig mee.
  6. Dompel het droge stuk katoendraad dat je met borax behandeld hebt voorzichtig in de gesmolten was. Bedek zoveel mogelijk van het stuk draad met was.
    • In theorie kun je het stuk katoendraad zo gebruiken zonder het met was te bedekken. De was zorgt er echter voor dat de kaarsenpit stijf wordt en gemakkelijk te gebruiken is. Je kunt de kaarsenpit zo ook gemakkelijker aansteken.
  7. Hang het stuk draad te drogen, net zoals je eerder gedaan hebt. Laat het lang genoeg drogen om de was hard te laten worden. Dit zou slechts enkele minuten moeten duren.
    • Leg net zoals eerder een vel aluminiumfolie onder het stuk draad om alle was op te vangen die van het stuk draad valt.
  8. Dompel het stuk katoendraad nog eens een of twee keer in de was om een dikke laag was op de kaarsenpit te krijgen. Laat het stuk draad na het dompelen drogen.
    • In het ideale geval voelt het stuk draad stijf aan terwijl het toch nog enigszins flexibel is.
    • Als je niet genoeg was hebt om het stuk draad nog eens in te dompelen, dan kun je het stuk draad op een vel aluminiumfolie leggen en de resterende was er voorzichtig overheen gieten. Laat de pit op de folie drogen in plaats van hem op te hangen.
  9. Wanneer het met was bedekte stuk katoendraad droog is is je kaarsenpit klaar en kun je hem gebruiken voor een kaars.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Houten kaarsenpitten maken [4]

PDF download Pdf downloaden
  1. Gebruik een schaar om een stokje van balsahout af te knippen zodat het tenminste 2 tot 3 centimeter langer is dan het potje of bakje dat je voor je kaars wilt gebruiken.
    • Gebruik de dunne stokjes van balsahout die je meestal bij hobbyzaken kunt kopen. Deze stokjes zouden 1 tot 4 centimeter breed moeten zijn.
    • Als je nog niet weet welk potje of bakje je wilt gebruiken en hoe groot je kaars wordt, knip het hout dan af op een lengte van 15 tot 30 centimeter. Je kunt het hout later korter knippen. Het is beter om te veel dan te weinig hout te hebben.
  2. Leg het afgeknipte balsahout in een ondiepe schaal. Giet genoeg olijfolie op kamertemperatuur in de schaal om het hout volledig te bedekken.
    • Hout is van zichzelf al brandbaar, maar door het met olijfolie te bedekken zal het sneller in brand vliegen en gelijkmatiger opbranden. Olijfolie brandt schoon en is daarom een uitstekende keus voor het maken van kaarsen.
    • Laat het hout de olie tenminste 20 minuten opzuigen. Je kunt als je dat wilt maximaal een uur wachten, zodat het hout meer olie op kan nemen en met een nog helderdere vlam kan branden.
  3. Haal het balsahout uit de olie en veeg de overtollige olie weg met schone vellen keukenpapier.
    • In plaats van het hout droog te wrijven kun je het op een bord met vellen keukenpapier leggen en het enkele minuten aan de lucht laten drogen.
    • Het hout zou daarna licht vochtig en een beetje olieachtig aan moeten voelen, maar geen olieresten op je handen achter moeten laten wanneer je het vastpakt.
  4. Wrik een metalen kaarsenpithouder open en duw voorzichtig het ene uiteinde van het behandelde hout in de opening.
    • Duw de kaarsenpit zo ver mogelijk in de houder. Door de houder zal de kaarsenpit goed op zijn plaats blijven wanneer de pit tijdens het kaarsenmaken in de gesmolten was staat.
  5. De houten kaarsenpit zou nu klaar moeten zijn om in een kaars te gebruiken.
    • Behandeld balsahout is gemakkelijk te verwerken en brandt goed. Door een houten pit in plaats van een van katoendraad te gebruiken zal de kaarsenpit tijdens het branden een houtachtige geur verspreiden. Een houten pit knapt ook af en toe wanneer hij door het vuur verslonden wordt.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Losse kaarsenpitten maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Breek 60 tot 125 gram kaarsvet of paraffine in stukken en leg de stukken in het bovenste deel van een heetwaterbad of au bain-mariepan. Verwarm de was totdat hij smelt.
    • Je kunt nieuw kaarsvet of stukken van oude kaarsen gebruiken. Breek het kaarsvet in kleine stukken zodat het sneller smelt.
    • Als je geen au bain-mariepan hebt zet je een metalen blikje of kom in een zware steelpan en giet je 2,5 tot 5 centimeter water in de steelpan. Giet het water alleen in de steelpan en niet in het blikje of de kom.
    • Laat het water pruttelen, maar niet koken. Tijdens het smelten van de was ga je alvast verder met de volgende stap van het proces.
  2. Wikkel het uiteinde van een katoenen pijpenrager om de zijkant van een potlood of pen. Wanneer je de pijpenrager helemaal om het potlood gewikkeld hebt en hij iets overlapt draai je het resterende stuk om zodat het parallel loopt aan de zijkant van het potlood.
    • Nadat je de pijpenrager in vorm hebt gebracht schuif je hem van het potlood.
    • Het wordt aangeraden om een pijpenrager te gebruiken die volledig van katoen is gemaakt. Een pijpenrager van synthetische vezels brandt minder goed en is minder veilig.
  3. Knip met een zijkniptang het lange uiteinde van de pijpenrager af. De kaarsenpit zou maar ongeveer 1,5 centimeter uit moeten steken boven de cirkelvormige onderkant.
    • Nadat je de pijpenrager afgeknipt hebt gebruik je een punttang om het rechte gedeelte van de kaarsenpit voorzichtig naar het midden van de cirkel te draaien. Dit gedeelte zou rechtop moeten blijven staan, maar moet zich wel in het midden van de cirkel bevinden.
    • Als het rechte gedeelte van de pit te zwaar is of zich niet in het midden bevindt zal het gewicht niet goed verdeeld worden en kan de pit omvallen in plaats van rechtop te blijven staan.
  4. Pak de afgeknipte pijpenrager vast met een pincet met een lang handvat en laat hem voorzichtig in de gesmolten was zakken. Laat de pit enkele seconden in de was weken.
    • Ga erg voorzichtig te werk. Gesmolten was kan ernstige brandwonden veroorzaken als de was op je huid spettert of druppelt.
    • Zorg ervoor dat je de volledige pit in de gesmolten was onderdompelt. Laat de pit niet los met je pincet, want je zult de pit moeilijk uit de was kunnen krijgen als je hem erin laat vallen.
  5. Haal de pit uit de was en leg hem op een vel aluminiumfolie. Wacht enkele minuten totdat de was droog en hard geworden is.
    • Laat de pit tijdens het drogen rechtop op het cirkelvormige gedeelte staan.
    • De was zou hard en koud genoeg moeten zijn om aan te kunnen raken wanneer de pit klaar is.
  6. Dompel de pit nog eens een tot drie keer in de was en laat hem daarna drogen. Laat de was tussendoor steeds hard worden.
    • Zorg dat er een dikke, gelijkmatige laag was op de buitenkant van de pit ontstaat. Door de was zul je de pit sneller aan kunnen steken en zal hij langer blijven branden.
  7. Wanneer je de laatste laag was aangebracht hebt en de pit helemaal droog is is hij klaar en kun je hem bovenop een kaars zonder pit zetten.
    • Wanneer je de pit aansteekt zou de vlam de warmte over de hele pit moeten verspreiden, zodat de kaars eronder ook warm wordt. De kaars zal onder de pit beginnen te smelten, en de pit zal uiteindelijk op het gesmolten kaarsvet drijven.
    Advertentie

Benodigdheden

Met borax behandelde kaarsenpitten maken

  • Water
  • Waterkoker
  • Tafelzout
  • Borax
  • Pincet
  • Katoendraad
  • Knijper of klem
  • Aluminiumfolie
  • Au bain-mariepan
  • Kaarsvet

Houten kaarsenpitten maken

  • Dunne stokjes van balsahout, 1 tot 4 centimeter breed
  • Schaar
  • Ondiepe schaal
  • Olijfolie
  • Vellen keukenpapier
  • Metalen kaarsenpithouders

Losse kaarsenpitten maken

  • Katoenen pijpenragers
  • Potlood of pen
  • Pincet
  • Zijkniptang
  • Punttang
  • Kaarsvet of paraffine
  • Au bain-mariepan
  • Aluminiumfolie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.309 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie