Pdf downloaden Pdf downloaden

Kaasdoek werd ooit gebruikt om wrongel van wei te scheiden bij het maken van kaas. Tegenwoordig kun je het ook gebruiken om notenmelk te maken, Griekse yoghurt klaar te maken en gembersap te persen . Omdat kaasdoek zo veel toepassingen heeft kan het een goed idee zijn om het te bewaren en te hergebruiken in plaats van steeds nieuwe kaasdoek te kopen. Als er op het etiket staat dat je het kaasdoek maar een enkele keer kunt gebruiken, dan kun je de stof wellicht een of twee keer met de hand wassen, maar zal de stof erg snel uit elkaar beginnen te vallen. Als je hoogwaardige kaasdoek koopt, dan kun je het materiaal echter met de hand wassen of samen met je keukendoeken in de wasmachine wassen en bijna onbeperkt hergebruiken.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Met de hand wassen

Pdf downloaden
  1. Probeer zo veel mogelijk etensresten te verwijderen. Hoe sneller je het kaasdoek uitspoelt, hoe gemakkelijker je de etensresten en vlekken zult kunnen verwijderen. Als je geen tijd hebt om het kaasdoek direct grondig uit te spoelen, laat het dan weken in een kom met heet water totdat je het kunt wassen. [1]
  2. Watermark wikiHow to Kaasdoek wassen
    Als er etensresten en vlekken in je kaasdoek zitten die lastig te verwijderen zijn met alleen water, doe dan zuiveringszout in het hete water. Gebruik 100 gram zuiveringszout per vier liter water. Laat het kaasdoek 10-30 minuten in het mengsel weken, afhankelijk van hoe hardnekkig de vlekken zijn. Spoel het kaasdoek na het weken grondig uit. [2]
  3. Watermark wikiHow to Kaasdoek wassen
    Als er erg hardnekkige vlekken en vuile plekken in het kaasdoek zitten, voeg dan een ingrediënt toe aan het mengsel van zuiveringszout en water dat vlekken verwijdert. Voeg naast het zuiveringszout gewoon 60 ml witte azijn of citroensap per vier liter heet water toe voordat je het kaasdoek laat weken. [3]
    • Vlekken kun je behandelen door een tandenborstel in de azijn of citroensap te dompelen en ermee over de vlekken te wrijven voordat je het kaasdoek laat weken.
    • Zorg dat je het kaasdoek na afloop grondig uitspoelt om alle resten azijn of citroensap te verwijderen. De resten kunnen fruitvliegjes aantrekken als je het kaasdoek niet grondig uitspoelt.
  4. Watermark wikiHow to Kaasdoek wassen
    Breng een grote pan water aan de kook. Stop het kaasdoek erin en laat het materiaal ten minste vijf minuten koken. Zo dood je alle bacteriën die je wellicht nog in het materiaal zitten. [4]
    • Het is een goed idee om het kaasdoek na gebruik steeds te koken, of je het nu net uitgespoeld hebt of hebt laten weken om hardnekkig vuil te verwijderen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Wassen in de wasmachine

Pdf downloaden
  1. Watermark wikiHow to Kaasdoek wassen
    Spoel het kaasdoek na gebruik direct uit onder de warme kraan zodat de etensvlekken niet in het materiaal trekken. Hang het materiaal te drogen totdat je klaar bent om het in de wasmachine te wassen.
    • Natte stukken kaasdoek kun je beter niet in de wasmand stoppen omdat er dan schimmel in kan gaan groeien.
  2. Als je kaasdoek hebt dat geschikt is om meerdere keren te gebruiken en gemaakt is van hoogwaardig geweven materiaal als katoen, dan kun je het samen met je andere keukendoeken wassen. Gebruik fijnwasmiddel zonder kleur- en geurstoffen, want die kunnen het kaasdoek beschadigen en in je eten terechtkomen. Was het materiaal met warm of heet water en spoel het uit met bleekmiddel en koud water.
    • Gebruik geen wasverzachter als je je kaasdoek in de wasmachine wast. De geurstoffen en verzachtende stoffen laten een laagje op het materiaal achter en kunnen de volgende keer dat je het kaasdoek gebruikt in je eten terechtkomen. [5]
    • Kaasdoek dat bedoeld is voor eenmalig gebruik kan niet in de wasmachine gewassen worden. Je kunt het wellicht met de hand wassen en een of twee keer hergebruiken, maar het is beter om kaasdoek te kopen dat je meerdere keren kunt gebruiken.
  3. Als je mousseline gebruikt als extra stevig alternatief voor kaasdoek, dan kun je het gewoon in je wasmachine wassen. Was het samen met je keukendoeken en badhanddoeken. Bekijk de verpakking van je wasmiddel om te zien of het ook geur- en kleurstoffen bevatten die je eten kunnen besmetten de volgende keer dat je de mousseline gebruikt.
    • Gebruik geen wasverzachter als je mousseline wast, want daardoor kan er een laagje op de stof ontstaan dat in je eten terecht kan komen.
    • De mousseline zal tijdens de eerste wasbeurt krimpen. [6]
    • Kies voor lichte, ongebleekte mousseline als gemakkelijk te wassen alternatief voor kaasdoek. Ongebleekte mousseline heeft een natuurlijke crèmekleur. [7]
    • Mousseline kun je kopen bij stoffenwinkels. Vertel de medewerker dat je op zoek bent naar mousseline om als kaasdoek te gebruiken bij het persen of zeven.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Drogen en opbergen

Pdf downloaden
  1. Droog het kaasdoek op een hoge stand in de wasdroger nadat je het met de hand of in de wasmachine gewassen hebt. Je kunt het ook buiten in de zon te drogen hangen als het warm weer is en de stof snel kan drogen. Hang het aan de waslijn of hang het over een schone stoel in direct zonlicht. [8]
  2. Watermark wikiHow to Kaasdoek wassen
    Vouw het kaasdoek wanneer het volledig droog is twee of drie keer op totdat je een klein vierkant of rechthoek hebt gekregen. Berg het in een luchtdichte plastic zak op op een koele en droge plek totdat je het weer wilt gebruiken.
  3. Er zullen op den duur vlekken in het kaasdoek komen. Als de vlekken er in de wasmachine niet uitgaan, dan zullen ze ook niet in je eten terechtkomen. Zorg dat je het kaasdoek steriliseert door het te koken nadat je het met de hand of in de wasmachine gewassen hebt. Droog het kaasdoek voordat je het opbergt.
    • Als je je stoort aan de vlekken, doe dan bleekmiddel in het water de volgende keer dat je het kaasdoek laat weken en wast. Gebruik 60 ml bleekmiddel per vier liter water.
    Advertentie

Benodigdheden

Met de hand wassen

  • Zuiveringszout
  • Witte azijn of citroensap
  • Pan
  • Heet water

Wassen in de wasmachine

  • Mild wasmiddel
  • Bleekmiddel

Drogen en opbergen

  • Plastic zak
  • Waslijn

Over dit artikel

Deze pagina is 8.945 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie