Pdf downloaden
Pdf downloaden
Kefir is een gefermenteerde drank die gemaakt wordt van koeien- of geitenmelk, water of kokosmelk. Kefir is net zoals yoghurt rijk aan gezonde bacteriën en gist. Kefir bevat daarnaast ook nog diverse gezonde bacteriestammen die meestal niet in yoghurt zitten. Ook heeft de wrongel in kefir een fijnere structuur dan die van yoghurt, en daardoor is kefir makkelijker te verteren. Kefir bevat ook essentiële aminozuren, complete eiwitten en een overvloed aan mineralen. [1] X Bron
Stappen
-
Koop kefirkorrels. Kefirkorrels kun je online bestellen of kopen in natuurvoedingswinkels. Kefirkorrels vermenigvuldigen zichzelf, en daarom kan je jaren met een kefirstarter doen. Je kan de kefir ook in porties verdelen en daar wat van aan je vrienden geven. Net zoals zuurdesem vermenigvuldigt kefir zichzelf, waardoor je nooit zonder komt te zitten. [2] X Bron
- De kefirkorrels kunnen bevroren zijn of gedroogd. De gedroogde kefirkorrels kun je lang bewaren.
- Als je de kefirkorrels blootstelt aan chemische stoffen of aan extreme temperaturen dan blijven de korrels niet goed.
-
Koop een weckpot waar je de kefir in doet. Als je er een gewoonte van wilt maken om dagelijks kefir te maken, is het de moeite waard om een weckpot te kopen die precies de juiste maat heeft voor kefirdrank. Voor een gemiddelde hoeveelheid kefir kun je een weckpot van 500 ml gebruiken. Je hebt voor de kefir een deksel nodig die lucht doorlaat. Je kan hiervoor een koffiefilter gebruiken die je vastzet met het rubber van de weckpot.
- Gebruik geen plastic pot, want de moleculen uit het plastic kunnen gaan lekken en in de kefir terecht komen.
- Als je wilt kun je de de pot steriliseren alvorens je de kefir erin doet, door de pot 5 minuten in kokend water te zetten. Daarna laat je de fles afdruipen op schoon keukenpapier.
-
Bepaal wat je als basis voor de kefir neemt. Kefir wordt meestal met volle melk gemaakt. Door de volle melk krijgt de kefir een krachtige smaak en een textuur die op yoghurt lijkt. Hierdoor is de kefir heerlijk om puur te drinken, of om te verwerken in een smoothie en allerlei recepten. Als je van nog dikkere kefir houdt, kun je ook wat room toevoegen. Als je liever geen koemelk drinkt, kun je de volgende alternatieven proberen:
- Water. Als je een gefermenteerd drankje op basis van water wilt maken, kun je als basis water gebruiken. Zo krijg je alle gezonde voedingsstoffen binnen. Zorg ervoor dat je gedestilleerd water gebruikt - kraanwater bevat chemische stoffen waardoor de kefir kan vergaan.
- Het menselijk lichaam is beter in staat om geitenmelk te verteren dan koemelk, dus geitenmelk is een goed alternatief als je een lactose intolerantie hebt.
- Kokosmelk. Gefermenteerde kefir op basis van kokosmelk is geweldig als je houdt van fruitige gezonde drankjes. Gebruik de meest pure kokosmelk die je maar kan vinden, zonder toevoegingen of suikers. Indien mogelijk, maak dan je eigen kokosmelk . De korrels vermenigvuldigen zich niet in kokosmelk, dus dan moet je een deel apart houden en in melk doen, na het maken van de kokoskefir.
Advertentie
-
Doe 2 eetlepels kefirkorrels in een schone glazen pot. Dit is een goede hoeveelheid kefirkorrels om mee te beginnen, want hiermee krijgt de kefir een lekkere gematigde smaak. Als je het maken van kefir een beetje in de vingers gekregen hebt, kun je gaan experimenteren met de hoeveelheid korrels die je toevoegt. Je zal merken dat de hoeveelheid korrels die je toevoegt de smaak beïnvloedt. Het is natuurlijk een kwestie van smaak welke hoeveelheid korrels het lekkerst is.
-
Schenk 2,5 kopjes melk in de pot. Weer geldt dat de hoeveelheid melk die je toevoegt een kwestie van smaak is. Toch is 2,5 kopjes een goede hoeveelheid om mee te beginnen. Vul de pot niet helemaal tot aan de rand, want het mengsel heeft ruimte en lucht nodig om te ademen tijdens het fermentatieproces; de pot moet tot ongeveer ⅔ gevuld zijn.
-
Dek de pot af en zet de pot ergens op kamertemperatuur. Kies een vaste plek uit op je aanrecht of in een keukenkast waar je de kefir kan zetten. Als je de pot in de koelkast zet dan kan de kefir niet fermenteren.
-
Laat de kefir 8 uur fermenteren. Het fermentatieproces kan enkele uren duren, dus je kan de kefirkorrels en de melk het beste ‘s avonds bereiden, en het dan ‘s ochtends gebruiken. Hoe langer je de korrels laat fermenteren, hoe sterker de kefir zal smaken en hoe dikker het wordt.
- Als je liever kefir drinkt zonder sterke smaak, kun je de kefirkorrels na ongeveer 5 uur gebruiken, in plaats van de hele nacht te wachten.
- Kefir in kokosmelk heeft langer de tijd nodig om te fermenteren. Laat het langer dan 8 uur fermenteren.
-
Giet de kefir af. Leg een kaasdoek of een fijn vergiet op een andere weckpot of een kom. Giet de kefir uit de weckpot waar het in zat, over de kaasdoek heen, waardoor de kefirkorrels van het vocht gescheiden worden. Nu is de kefir klaar om gedronken te worden of om in de koelkast gezet te worden.
-
Spoel de korrels met water en begin opnieuw. Spoel ze in gedestilleerd water (nooit in kraanwater). Doe ze in een schone pot, vul deze met melk, en begin het hele proces opnieuw. Als je nog geen nieuwe kefir wilt maken, kun je de kefirkorrels in een pot laten zitten, er melk bij doen, en een week in de pot laten zitten. Daarna giet je de korrels af.Advertentie
-
Gebruik melkkefir in plaats van melk. Steeds als je melk of yoghurt in wilt eten of drinken, of wilt toevoegen als ingrediënt in een recept, kun je het vervangen door kefir. Kefir is zeer geschikt als basis voor sauzen. Het kan zelfs gebruikt worden om mee te bakken, als gezond alternatief voor zuivel. Probeer deze toepassingen eens uit:
- Kefir met muesli als ontbijt.
- Kefir door je koffie heen roeren.
- Een yoghurt grapefruit cake bakken met kefir in plaats van yoghurt.
-
Kokoskefir eten als verfrissende snack. Melk kan in recepten niet altijd door kokosmelk vervangen worden, maar je kan kokosmelk in andere recepten gebruiken die heerlijk zullen smaken. Kokoskefir is ook overheerlijk om gewoon puur te eten. Probeer het volgende eens uit:
- Maak een kokoskefir smoothie door een kopje kefir, een banaan, en een handvol bessen te blenden.
- Gebruik kokoskefir als basis voor een zelfgemaakte pina colada.
- Voeg kokoskefir toe aan soepen en sauzen zodat ze dik, rijk en romig worden.
-
Drink gedurende de dag waterkefir om je vochtgehalte op peil te houden. Waterkefir is veel lichter dan andere vormen van kefir, waardoor je het de hele dag door kan drinken. Voeg het in een recept voor soep toe in plaats van water. Je kan de waterkefir ook een smaakje geven door er vruchtensap, munt, of andere smaken aan toe te voegen, zodat je een heerlijk smakend drankje hebt.Advertentie
Tips
- Het hierboven beschreven fermentatieproces kan eindeloos herhaald worden, mits er gewerkt wordt met de juiste temperaturen en hygiëne.
- Je kan glazen potten steriliseren door ze met zeepsop te wassen, en ze daarna 10 minuten in een bleekoplossing te zetten. De verhouding daarbij is 1 deel bleekmiddel en 10 delen water. Daarna spoel je de flessen goed met water af. Je kan de flessen ook goed steriliseren door ze met zeepsop te wassen, en ze daarna in de oven te zetten op 100 °C, of in kokend water. Doe dit maximaal een half uur. Laat de flessen minstens 20 minuten afkoelen voordat je ze gebruikt.
- Voordat je de kefir in de koelkast zet, kan je er fruit en / of kruiden bij doen.
Advertentie
Benodigdheden
- Glazen pot met een deksel
- Kefirkorrels
- Melk, water of kokosmelk
- Kaasdoek of een fijn vergiet
Over dit artikel
Deze pagina is 5.339 keer bekeken.
Advertentie