PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het gebruiken van voedingskleurstof is een gemakkelijke en goedkope manier om je kleren zelf thuis te verven of te behandelen met de tie-dye-techniek. Het is tevens een leuke activiteit die je heel goed in je eentje of samen met familie en vrienden kunt doen. Ga op een mooie dag buiten aan de slag of maak binnenshuis een werkplek klaar waar je je kleren kunt verven. Besluit welk kledingstuk je wilt verven, maak je werkplek klaar door enkele oude handdoeken neer te leggen en bereid je voor om enkele kleurrijke en originele kledingstukken te maken.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Kleding in een enkele kleur verven

PDF download Pdf downloaden
  1. In eiwitrijke vezels als wol, kasjmier en zijde blijft de kleurstof het langst zitten. Katoenen stoffen kun je ook goed verven, maar over het algemeen vervaagt de kleur op den duur wat sneller. [1]
    • Onthoud dat je kledingstukken die vervaagd zijn altijd opnieuw kunt verven.
  2. Gebruik handdoeken of lakens waarvan je het niet erg vindt als ze verkleuren. Je hebt tevens een grote plastic kom, witte azijn, water en verschillende soorten voedingskleurstof nodig. Het is een goed idee om alles van tevoren te verzamelen, zodat je niet met vuile handen ergens naar op zoek hoeft te gaan. [2]
    • Er zijn enkele technieken om vlekken veroorzaakt door voedingskleurstof te verwijderen, maar het is het gemakkelijkst om als dat mogelijk is vlekken te voorkomen.
  3. Doe je kleren eerst in de kom en voeg dan genoeg water en witte azijn toe om de stof volledig te doorweken. Om te zorgen dat je mengsel uit gelijke delen azijn en water bestaat gebruik je een maatbeker om van beide stoffen 250 ml in de kom te doen.
    • Het voorweken zorgt ervoor dat de kleren de kleurstof beter opnemen dan wanneer je direct met verven begint.
    • Je kunt je kleren verven zonder ze eerst te laten weken, maar de kleur zal dan niet zo helder zijn.
  4. Gooi het mengsel van water en azijn uit de kom en wring je kleren uit. Doe dan 700 ml tot een liter water (of meer, afhankelijk van hoe dik en groot de kleren zijn) en 10-15 druppels voedingskleurstof in de kom. Meng het water en de kleurstof in een grote kom en stop de uitgewrongen kleren in het nieuwe mengsel. [3]
    • Als je bang bent dat de kleur te donker wordt, gebruik dan minder druppels voedingskleurstof en voeg meer toe totdat de stof de gewenste kleur heeft.
  5. De meeste verpakkingen voedingskleurstof hebben vier basiskleuren—blauw, groen, rood en geel. Meng rood met blauw om paars te maken. Als je oranje wilt, meng je rood met geel. Maak prachtig cyaan door groen en blauw te mengen. Experimenteer met de soorten voedingskleurstof en water om de perfecte tint voor je kleren te vinden. [4]
    • Als je witte en zwarte voedingskleurstof in de verpakking hebt zitten, gebruik die kleuren dan om het mengsel lichter of donkerder te maken om de gewenste kleur te krijgen.
  6. Duw de stof met een lange lepel in het water zodat hij volledig ondergedompeld wordt, en roer om de paar minuten door het mengsel zodat de kleurstof in de gehele stof kan trekken. Je kunt ook rubberen handschoenen aantrekken en de kleren om de paar minuten verplaatsen en omdraaien.
    • Na 10-20 minuten zou je moeten zien dat het water helderder is dan eerst omdat de kleurstof door de kleren opgenomen wordt.
  7. Wring je kleren na het weken in het mengsel van water en voedingskleurstof uit en stop elk kledingstuk in een andere hersluitbare zak. Leg de zakken op een plek waar ze niet in de weg liggen. Je kunt de kleren prima langer dan acht uur in de zakken laten zitten.
    • Door de kleren in hersluitbare zakken te stoppen reageert de kleurstof sneller met de stof, waardoor je uiteindelijk een helderdere kleur krijgt die langer mooi blijft.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

De tie-dye-techniek gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Afhankelijk van je project gebruik je kleren van wol, kasjmier of zijde om het beste resultaat te krijgen. Dit zijn dierlijke vezels en de voedingskleurstof blijft er beter in zitten dan in andere soorten vezels als katoen en linnen en sommige synthetische vezels. [5]
    • Als je kleren wilt verven die niet van eiwitrijke vezels gemaakt zijn, dan is dat geen probleem. Je kunt zo nog steeds verven—houd er gewoon rekening mee dat de kleur sneller kan vervagen.
  2. Katoenen kleren kun je ook verven met voedingskleurstof, maar de kleur wordt niet zo helder en vervaagt sneller. Als je sowieso een lichtere kleur wilt, is katoen een goede keuze.
    • Wrijf voordat je begint zout in je katoenen shirt om een helderdere kleur te krijgen. Er zijn ook methoden om de verf na het verven van de kleuren permanent in de stof te laten trekken.
  3. Voordat je met verven begint leg je enkele handdoeken of lakens neer waarvan je het niet erg vindt als ze verkleuren. Er zijn enkele technieken om vlekken veroorzaakt door voedingskleurstof te verwijderen, maar het is het gemakkelijkst om als dat mogelijk is vlekken te voorkomen.
    • Het is tevens een goed idee om van tevoren oude kleren aan te trekken en een staart in je haar te maken.
  4. Gebruik een plastic fles voor elke kleur die je wilt gebruiken, en vul elke fles met 250 ml water en ten minste 6 druppels voedingskleurstof. Je kunt echter meer gebruiken als je een donkerdere kleur wilt. Doe de doppen op de flessen, schud ermee en zet de flessen apart totdat je er klaar voor bent om ze te gebruiken. [6]
    • Als de flessen geen spuitmond hebben, maak ze dan klaar voor het verven door met een punaise na het vullen een gat te maken in de doppen van de waterflessen. Op die manier kun je in de fles knijpen om de kleurstof aan te brengen en heb je meer controle.
  5. Doe je kleren eerst in de kom en voeg dan genoeg water en witte azijn toe om de stof volledig te doorweken. Afhankelijk van hoe groot de kom of bak is gebruik je 500 ml tot een liter water en evenveel azijn.
    • Het voorweken zorgt ervoor dat de kleren de kleurstof beter opnemen dan wanneer je direct met verven begint.
  6. Nadat je de kleren een half uur hebt laten weken wring je de kleren uit en maak je ze klaar voor het verven met de tie-dye-techniek. Knoop op verschillende plekken elastiekjes om de stof of probeer enkele van deze leuke patronen: [7]
    • Draai de stof tot een spiraal en wikkel dan twee elastiekjes om de kleren in de vorm van een ‘X’ om een spiraalvormig patroon te maken.
    • Rol de stof op tot een slang en knoop op verschillende afstanden elastiekjes om de stof om een streeppatroon maken.
    • Knijp kleine stukken stof bij elkaar en wikkel er elastiekjes omheen om sterren te maken.
    • Maak een willekeurig patroon door de kleuren te verfrommelen en er op willekeurige plekken elastiekjes omheen te knopen.
  7. Over het algemeen krijg je een mooi uitziend shirt door een enkele kleur op een gedeelte aan te brengen en dan een andere kleur te gebruiken voor het volgende gedeelte. Wees echter niet bang om te experimenteren en kleuren te mengen of meerdere kleuren op een bepaald gedeelte aan te brengen.
    • Het kan een goed idee zijn om bij deze stap handschoenen te dragen, want de voedingskleurstof maakt vlekken op je handen.
    • Vergeet niet om kleurstof aan beide zijden van de kleren aan te brengen.
    • Om de verf gemakkelijk aan te brengen leg je de kleren met elastiekjes eromheen op een bakplaat zodat je niet overal verf morst.
  8. Na het aanbrengen van de kleurstof stop je elk kledingstuk in een aparte plastic zak en laat je de zakken ten minste acht uur op een plek liggen waar ze niet in de weg liggen.
    • Je kunt de kleren prima langer dan acht uur in de zakken laten zitten. Zorg er gewoon voor dat ze ten minste acht uur in de zakken zitten.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

De kleurstof in laten trekken en zorgen voor je kleding

PDF download Pdf downloaden
  1. Nadat er acht uur voorbij zijn gegaan haal je de kleren uit de hersluitbare plastic zakken. Vul een kom met koud water en doe een of twee eetlepels (15-30 gram) tafelzout in het water. Stop je kleren in het water en houd ze onder water totdat ze volledig doorweekt zijn. Laat je kleren ongeveer vijf minuten in het water liggen. [8]
    • Dit is een erg snelle en gemakkelijke manier om de kleurstof permanent in de stof te laten trekken. Bekijk de magnetron- en bakmethode als je een sterkere methode wilt voor het laten intrekken van de kleurstof.
  2. De warmte van de magnetron reageert met de kleurstof en maakt hem wat helderder, en helpt tevens om de kleurstof permanent in de stof te laten trekken. Zet de kom met het water, het zout en de stof gewoon in de magnetron en bedek hem met plastic folie. Prik gaatjes in de plastic folie en verwarm de kom ongeveer twee minuten op een lage stand. [9]
    • Laat de stof afkoelen voordat je hem probeert vast te pakken of gebruik een tang om de stof uit de kom te halen.
  3. Vul een ondiepe bakvorm voor de helft met water en voeg 120 ml citroenzuur toe. Roer totdat het citroenzuur opgelost is en dompel je kleren dan onder in het mengsel. Stel de oven in op 150 °C en bak de kleren een half uur. Laat het water en de stof volledig afkoelen voordat je hem met je blote handen aanraakt.
    • Citroenzuur kun je in het schap met bakbenodigdheden in de supermarkt vinden.
  4. Welke methode je ook gebruikt hebt om de kleurstof in de kleren te laten trekken, spoel je geverfde kleren altijd uit met koud water. Het water kan eerst een erg lichte tint hebben, maar zou al snel helder moeten worden zodat je weet dat de kleurstof in de stof getrokken is en niet afgeeft. [10]
    • Als je je kleren in de magnetron of oven verwarmd hebt, zorg dan dat ze koud aanvoelen voordat je ze uitspoelt zodat je je niet brandt.
  5. Door de warmte van de droger kan de kleur bij de eerste droogbeurt al vervagen. Hang de kleren dus ergens op om ze aan de lucht te laten drogen. [11]
    • Leg de kleren niet op een plat oppervlak neer. Er kan dan wat kleurstof op het oppervlak lekken.
  6. Door bovenstaande methoden zouden je kleren niet meer moeten afgeven, maar er is altijd een kleine kans dat dit wel gebeurt. Was je kleren dus apart en niet samen met andere kledingstukken om te zorgen dat de kleurstof niet op andere stoffen afgeeft. [12]
    • Als je een aantal kledingstukken in dezelfde kleur hebt geverfd, kun je ze prima samen wassen.
  7. Zelfs na de eerste twee tot drie wasbeurten gebruik je koud water om afgeven te voorkomen en te zorgen dat de kleur langer mooi blijft. Stop de geverfde kleren in de wasmachine samen met andere kledingstukken die met koud water gewassen moeten worden en je zou geen problemen moeten ondervinden.
    • Je kunt de geverfde kledingstukken wassen met je normale wasmiddel. Het wasmiddel is op enkele manier van invloed op de kleur.
  8. Eén van de beste dingen aan het verven met voedingskleurstof is dat je de kleren steeds gemakkelijk opnieuw kunt verven om vervaagde plekken bij te werken. Herhaal het verfproces gewoon om een kledingstuk dat lichter is geworden weer donkerder te maken.
    • Vergeet ook niet dat je oude of bevlekte kledingstukken kunt verven om ze nieuw leven in te blazen.
    Advertentie

Tips

  • Je kunt een hoop verschillende soorten kleren met voedingskleurstof verven. Sokken, shirts, korte broeken, hoofdbanden, tanktops en witte leggings of leggings in een neutrale kleur zijn allemaal uitstekende opties.
  • Als je vlekken op je handen krijgt van de voedingskleurstof, doorweek dan een schoon washandje met witte azijn en probeer de vlekken ermee weg te wrijven. Je kunt tevens een pasta van zuiveringszout en water maken als het met witte azijn niet lukt. [13]
Advertentie

Benodigdheden

Kleding in een enkele kleur verven

  • Kleren om te verven
  • Oude handdoeken
  • Grote kom of bak
  • Witte azijn
  • Maatbeker
  • Verschillende soorten voedingskleurstof
  • Water
  • Lepel met een lang handvat

De tie-dye-techniek gebruiken

  • Kleren om te verven
  • Oude handdoeken
  • Grote kom of bak
  • Witte azijn
  • Maatbeker
  • Verschillende soorten voedingskleurstof
  • Water
  • Elastiekjes
  • Hersluitbare plastic zak(ken)

De kleurstof in laten trekken en zorgen voor je kleding

  • Tafelzout
  • Citroenzuur (optioneel)
  • Bakvorm (optioneel)
  • Rubberen handschoenen (optioneel)
  • Tang

Over dit artikel

Deze pagina is 5.724 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie