Pdf downloaden
Pdf downloaden
We zijn allemaal wel eens kwaad geweest omdat iemand ons had gekwetst. Hoewel je daardoor ook pijn, verdriet of teleurstelling kunt voelen, kan kwaadheid gevaarlijk zijn als je erin blijft hangen. Laat kwaadheid je psychische en lichamelijke gezondheid niet beïnvloeden. Erken je kwaadheid, leer ermee omgaan en probeer je emoties te verwerken. Hoewel het fijn zou zijn als niemand je ooit meer zou kwetsen, kun je beter leren hoe je de boosheid los kunt laten zodat je er makkelijker overheen komt.
Stappen
-
Begrijp kwaadheid. Het is belangrijk om te leren hoe je boosheid los moet laten, niet alleen voor je eigen psychische gezondheid, maar ook voor je lichamelijke. Loslaten van kwaadheid gaat deels over vergeving, en vergeving kan een afwerend effect hebben, waardoor anderen je in het vervolg minder snel zullen kwetsen. [1] X Bron Wallace H, Exline J, Baumeister R (2008) Interpersonal consequences of forgiveness: does forgiveness deter or encourage repeat offenses?" Journal of Experimental Social Psychology. 44, 453-460.
- Als iemand je bedriegt of kwetst, kan dat je gezondheid negatief beïnvloeden door toegenomen angst en stress. Dit kan slecht zijn voor je hart, [2] X Bron immuunsysteem en zenuwstelsel. [3] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
-
Identificeer het probleem. [4] X Bron Bedenk waardoor je je gekwetst voelt. Alleen als je het verlies of het onderliggende probleem onderkent, kun je de kwestie gaan aanpakken en loslaten. Het is ook belangrijk om te begrijpen of de ander wel weet dat hij je gekwetst heeft. Dit heeft invloed op hoe je met de verzoening begint. [5] X Bron
- Als je partner je bijvoorbeeld heeft bedrogen of verlaten, is het begrijpelijk dat je boos bent. Het gevoel van verlies dat je hebt wordt veroorzaakt door het feit dat je je niet meer geliefd, gewaardeerd of gerespecteerd voelt. Verder weet je partner waarschijnlijk wel op wat voor manier hij je gekwetst heeft.
- Een ander voorbeeld is als een vriend een kaartje over heeft voor een concert, maar jou niet meevraagt. Hierdoor heb je het gevoel dat je de vriendschap of het kameraadschap kwijt bent, zodat je je bezorgd en boos voelt. Je vriend is zich er echter misschien helemaal niet van bewust dat hij je gekwetst heeft.
-
Sta jezelf toe om te rouwen. Een conflict tussen twee personen en de uitkomst ervan kun je zien als een rouwproces. Als iemand je kwetst, kan dat bijvoorbeeld voelen alsof je die persoon kwijt bent geraakt. De verschillende stadia van rouw kunnen nuttig zijn om je emoties beter te begrijpen als je bent gekwetst. Ze kunnen je ook helpen begrijpen dat je kwaadheid een onderdeel van het rouwproces is, waardoor je de kwaadheid beter los kunt laten. [6] X Bron
- Als het verdriet te maken heeft met een scheiding of een andere relatiebreuk, kan het lijken alsof het verlies voor altijd is. Als het verdriet te maken heeft met het gevoel dat je genegeerd, vergeten of op andere wijze niet gerespecteerd wordt, kan het lijken alsof je de ander tijdelijk kwijt bent, omdat je geen aandacht of respect meer krijgt.
-
Mijd de persoon die je gekwetst heeft een tijdje. Kwaadheid kan uit escaleren als de spanningen tussen jou en degene die je pijn heeft gedaan oplopen. [7] X Bron Wacht met het contact tot je het verdriet hebt verwerkt en verder kunt met het accepteren van de situatie.
- Het is belangrijk dat de andere persoon ook verder gaat met het rouwproces, zodat de woede niet op jou wordt gericht als je elkaar ziet. Zelfs als de ander jou pijn heeft gedaan, kan hij verlies of spijt voelen.
Advertentie
-
Schreeuw. Er zijn momenten dat je zo boos bent dat je wilt gaan schreeuwen. Als je op dit moment zo kwaad bent, stop dan met lezen en schreeuw in een kussen. Schreeuwen zorgt voor een fysieke ontlading. Onderzoek heeft aangetoond dat je door het uit te schreeuwen gifstoffen vrij kunt maken die zich door stress hebben opgehoopt. [8] X Bron
- Pas wel op, en zorg ervoor dat je geschreeuw door het kussen wordt gedempt, want anders gaan je buren zich zorgen maken.
-
Gooi je kwaadheid er figuurlijk uit. Als er veel aspecten zijn aan een situatie waardoor je overstuur bent, kun je iets zoeken dat deze onderdelen uitbeeldt, en dat dan symbolisch weggooien.
- Je kunt bijvoorbeeld steentjes langs een rivier zoeken en deze in het water gooien nadat je een aspect van je boosheid aan elk steentje hebt verbonden. [9] X Bron
-
Vervang boosheid door compassie. Oftewel: probeer je in de ander te verplaatsen. Bedenk welke redenen de ander gehad kan hebben om zich zo kwetsend te gedragen. Je kunt de beweegredenen van die ander misschien nooit helemaal begrijpen, en je hoeft het er ook niet mee eens te zijn, maar het is makkelijker om je kwaadheid los te laten als je hebt geprobeerd om de situatie vanaf de andere kant te bekijken. [10] X Bron
- Herinner jezelf eraan dat die ander misschien niet wist dat hij je kwetste. Als hij je expres pijn heeft gedaan, probeer dan te bedenken wat hem daartoe heeft gebracht.
-
Bedenk of je het goed zou willen maken. Weet dat vergeving niet altijd automatisch leidt tot verzoening. Als je vermoedt dat de ander spijt heeft en het goed wil maken, kan verzoening misschien lukken. [11] X Bron
- Als de ander echter niet bereid is om zijn fout recht te zetten, of als de pijn zo erg is dat je hem nooit meer zult kunnen vertrouwen, is verzoening wellicht geen goed idee.
-
Vergeef. Bedenk dat alleen jij kunt vergeven. Als je je kwaadheid volledig opzij kunt zetten, kun je de persoon die je gekwetst heeft vergeven. Maar vergeving is niet voor iedereen en elke situatie weggelegd. [12] X Bron Aan gedwongen of geveinsde vergeving heeft niemand iets, zeker jij niet. Het is belangrijk om je verdriet grondig te verwerken, je kwaadheid te beheersen en te bedenken of en wanneer vergeving goed voor jou zal zijn.
- Weet dat de ander zijn gedrag misschien niet direct zal veranderen als jij hem hebt vergeven. Het doel van vergeving is in dit geval alleen het bevrijden van jezelf van kwaadheid en wrok die je anders zou vasthouden. Vergeving is goed voor jouw eigen welzijn en het is een innerlijke noodzaak, geen externe.
-
Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag. Je bent vaak geneigd om anderen de schuld te geven als je kwaad bent. [13] X Bron Het is belangrijk om ook je eigen rol in deze situatie te overwegen, en de verantwoordelijkheid te nemen voor de rol die je hebt gespeeld. Dat betekent niet dat je moet vergeten hoe slecht de ander je behandeld heeft. Het betekent alleen dat je het moet toegeven wanneer je zelf ook iets verkeerd gedaan hebt, zeker als je het ooit weer goed zou willen maken.
- Het accepteren van verantwoordelijkheid kan beginnen met het loslaten van negatieve emoties. Dit kun je doen door een lijst te maken met 3 tot 5 van de sterkste negatieve emoties die je voelt, en dan te bedenken hoe je elke negatieve emotie kunt vervangen door een positieve.
Advertentie
-
Probeer het positief in te zien. Bedenk of er manieren zijn waarop je door het verdriet als individu bent gegroeid. Zoek de voordelen of onverwachte positieve dingen en hou je daaraan vast om met de situatie om te gaan. Als het niet lukt om iets goeds te vinden dat de pijnlijke situatie heeft voortgebracht, kijk dan naar andere positieve dingen in je leven of andere zaken waarvoor je dankbaar bent. [14] X Bron
- Bedenk of de pijn je op een nieuw pad heeft gezet naar goede dingen die je anders misschien helemaal zou hebben gemist.
-
Probeer de wereld op positieve wijze te beïnvloeden. Je kunt je kwaadheid de wereld inslingeren en anderen ermee beïnvloeden, maar dan verspreid je het alleen maar en worden de negatieve gevoelens sterker. Door bewust te kiezen voor een positieve invloed op anderen kun je de wijze waarop je sociale contacten aangaat transformeren op een manier die leidt tot minder kwaadheid. [15] X Bron
- Omring jezelf met positieve mensen. Door jezelf bloot te stellen aan het optimisme en de positieve gedachten van anderen, kun je zelf ook weer positief gaan denken. Na verloop van tijd ga je zelf ook weer positieve gedachten ontwikkelen die je kwaadheid kunnen vervangen.
-
Schrijf een brief of begin een dagboek. Als je een dagboek bijhoudt, schrijf dan zo vaak mogelijk over je kwaadheid om het los te kunnen laten. Als je geen dagboek hebt, kun je ook een brief schrijven aan de persoon op wie je boos bent, zodat je het gevoel van je af kunt zetten. Stuur de brief echter niet op.
- Het is eigenlijk altijd een slecht idee om de brief te versturen. Dat kan worden opgevat als een vergeldingsactie, of het kan verkeerd worden geïnterpreteerd, waardoor de boel uit de hand kan lopen. [16] X Bron Ook als je het zo beleefd mogelijk opschrijft kan het verkeerd vallen bij de ander, vooral als hij last heeft van een gebrek aan eigenwaarde of andere persoonlijke problemen.
-
Ga sporten of begin met een hobby. Beweging zorgt ervoor dat je de kwaadheid fysiek los kunt laten. Kies een sport die je leuk vindt. Ga wandelen in het park, neem een verfrissende duik of ga voetballen. Het belangrijkste is dat je de energie die zich heeft opgebouwd als kwaadheid kunt omzetten in iets positiefs voor jezelf. [17] X Bron
- Als je niet van sporten houdt, kun je ook beginnen met wandelen of je energie steken in een nieuwe hobby, of je kunt iets leuks voor je familie of vrienden gaan organiseren. [18] X Bron
-
Richt je tot het geloof of ga mediteren. Als je in God gelooft, bid dan voor kracht en bereidheid om je kwaadheid los te laten. Als je denkt dat je de boosheid niet los kunt laten, kan het aanroepen van een hogere macht helpen om je hart open te stellen zodat je de kwaadheid voorgoed kwijt raakt. Meditatie is altijd een goede manier om je lichaam, geest en ziel in balans te brengen, of je nu een geloof aanhangt of niet. Er zijn allerlei vormen van meditatie die je kunt proberen, dus kies er een die bij je past.
- Raadpleeg een religieus leider. Lees heilige geschriften of spirituele boeken over kwaadheid en vergeving.
-
Mijd sociale gelegenheden als dat nodig is. Als iemand op wie je boos bent op een sociale gelegenheid aanwezig zal zijn, en jij hebt geen zin om in de verleiding te komen om de discussie weer aan te gaan, is het helemaal niet erg om die gelegenheid te mijden, ook al begrijpt niet iedereen waarom je dat doet.
- Tegelijkertijd moet je je leven niet laten verpesten door degene die jou gekwetst heeft. Als jullie veel gemeenschappelijke vrienden hebben, probeer dan om toch met je vrienden af te spreken zonder dat de ander erbij is.
Advertentie
Bronnen
- ↑ Wallace H, Exline J, Baumeister R (2008) Interpersonal consequences of forgiveness: does forgiveness deter or encourage repeat offenses?" Journal of Experimental Social Psychology. 44, 453-460.
- ↑ Sanchez-Gonzalez, Marcos A., et al. "Impact of negative affectivity and trait forgiveness on aortic blood pressure and coronary circulation." Psychophysiology 52.2 (2015): 296+. Academic OneFile. Web. 29 Jan. 2015. http://go.galegroup.com/ps/i.do?id=GALE%7CA398478725&v=2.1&u=nat&it=r&p=AONE&sw=w&asid=247159d41436f5ecec1292f2f472fe97
- ↑ http://www.mayoclinic.org/healthy-living/adult-health/in-depth/forgiveness/art-20047692
- ↑ http://www.aish.com/sp/pg/Six-Steps-to-Letting-Go-of-Anger.html
- ↑ Newman, Leonard S., and Lindsay R. Kraynak. "The ambiguity of a transgression and the type of apology influence immediate reactions." Social Behavior and Personality: an international journal 41.1 (2013): 31+. Academic OneFile. Web. 30 Jan. 2015. http://go.galegroup.com/ps/i.do?id=GALE%7CA333742333&v=2.1&u=nat&it=r&p=AONE&sw=w&asid=541f37c08e4913d2aed211f060cd9414
- ↑ Stimec, Arnaud and Poitras, Jean, Ripeness, Readiness and Grief in Conflict Analysis. IACM 23rd Annual Conference Paper. Available at SSRN: http://ssrn.com/abstract=1615043 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.1615043
- ↑ Stimec, Arnaud and Poitras, Jean, Ripeness, Readiness and Grief in Conflict Analysis. IACM 23rd Annual Conference Paper. Available at SSRN: http://ssrn.com/abstract=1615043 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.1615043
- ↑ http://tinybuddha.com/blog/40-ways-to-let-go-and-feel-less-pain/
- ↑ http://tinybuddha.com/blog/40-ways-to-let-go-and-feel-less-pain/
- ↑ http://tinybuddha.com/blog/40-ways-to-let-go-and-feel-less-pain/
- ↑ http://www.virtualhospice.ca/en_US/Main+Site+Navigation/Home/Topics/Topics/Emotional+Health/Guilt_+Regret_+Forgiveness_+Reconciliation.aspx
- ↑ Pies, Ronald. "Who can forgive Jared Loughner?" Psychiatric Times Feb. 2011: 1. Academic OneFile. Web. 29 Jan. 2015. http://go.galegroup.com/ps/i.do?id=GALE%7CA250886694&v=2.1&u=nat&it=r&p=AONE&sw=w&asid=e2830d054df4c511fee2486309cb1f1a
- ↑ Stimec, Arnaud and Poitras, Jean, Ripeness, Readiness and Grief in Conflict Analysis. IACM 23rd Annual Conference Paper. Available at SSRN: http://ssrn.com/abstract=1615043 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.1615043
- ↑ http://itmanagersinbox.com/1894/5-ways-to-stay-positive-in-negative-situations/
- ↑ http://www.huffingtonpost.com/carl-phillips/leave-positive-footprints_b_5047596.html
- ↑ Stimec, Arnaud and Poitras, Jean, Ripeness, Readiness and Grief in Conflict Analysis. IACM 23rd Annual Conference Paper. Available at SSRN: http://ssrn.com/abstract=1615043 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.1615043
- ↑ Stimec, Arnaud and Poitras, Jean, Ripeness, Readiness and Grief in Conflict Analysis. IACM 23rd Annual Conference Paper. Available at SSRN: http://ssrn.com/abstract=1615043 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.1615043
- ↑ http://psychcentral.com/lib/leave-that-pillow-alone-better-ways-to-deal-with-anger/0002874
Advertentie