Pdf downloaden Pdf downloaden

Lavendel is een prachtige, heerlijk geurende plant, met paarse, witte en/of gele bloemetjes, afhankelijk van de soort. De meeste tuinders vermeerderen lavendel door middel van stekken, maar de plant kan ook uit zaad opgekweekt worden. Bij het opkweken van lavendel uit zaad is succes niet altijd gegarandeerd, en het duurt even voordat je resultaat ziet. Het opkweken uit zaad is echter vaak goedkoper dan het kopen van stekjes of kiemplantjes, en de planten die je uiteindelijk kweekt zijn net zo prachtig.

Methode 1
Methode 1 van 3:

De zaden laten ontkiemen

Pdf downloaden
  1. Het kan een tijd duren voordat de zaden ontkiemd zijn, en dat kan het beste binnenshuis gebeuren. Want dan hebben de zaden genoeg tijd om te zijner tijd in het warme groeiseizoen buiten tot volwassen plantjes uit te groeien.
  2. Dit proces houdt in dat je de zaden in een gesealde plastic zak doet waar vochtige aarde in zit. Gebruik stekgrond als aarde. Leg de plastic zak met de aarde en de zaden in de koelkast, en laat hem daar drie weken liggen.
  3. Het mengsel moet water en lucht goed door kunnen laten, zoals bij stekgrond het geval is. Je kan een tray voor kiemplantjes gebruiken, of een wat groter ondiep potje zonder vakjes erin.
  4. Strooi de zaden over de aarde heen.
    • Als je een plastic tray gebruikt, dan zaai je een zaadje per vakje.
    • Als je in een potje zonder vakjes zaait, zorg dan dat je de zaden 1,5-2,5 cm van elkaar plant.
  5. Een dun laagje aarde beschermt de zaden, en het zorgt ervoor dat de zaden toch nog zonlicht krijgen, wat nodig is om te kunnen ontkiemen.
  6. Een elektrisch kweekkasje werkt vaak het beste, maar een andere plek is ook prima, zolang de temperatuur maar rond de 21 ℃ blijft. [1]
  7. Houd de aarde een beetje vochtig, maar niet te vochtig, en geef de zaadjes ‘s ochtends water, zodat de aarde overdag kan drogen, voordat de avond valt. Als de aarde te nat en koud is dan kan de aarde gaan schimmelen, en dat kan de zaden beschadigen.
  8. Lavendelzaden doen er twee weken tot een maand over om te ontkiemen.
  9. Nadat de zaden ontkiemd zijn, kun je de tray of het potje op een plek zetten waar veel direct zonlicht is. Als zo’n plek niet voorhanden is, dan kan je een kweeklamp bij de kiemplantjes zetten en die acht uur per dag aanzetten.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Verspenen

Pdf downloaden
  1. Wacht totdat er 'echte' blaadjes aan zitten, dus niet alleen de kiemblaadjes. Het plantje heeft inmiddels een te groot wortelstelsel ontwikkeld om in een kleine tray te blijven zitten.
  2. Je hoeft nu geen stekgrond te gebruiken, maar de potgrond die je gebruikt zou wel los moeten zijn. Ga op zoek naar losse potgrond die gemaakt is van aarde, turf en perliet. Ook veenmos en kokosvezel zijn geschikt. Gebruik liever geen vermiculiet, want dat kan asbest bevatten, ook al staat dat niet op het label.
    • De potjes voor de verspeende plantjes moeten minstens 5 cm in doorsnede zijn. Je kan ook een grotere pot gebruiken, of een tray zonder vakjes, en daar de lavendelplantjes in zetten, waarbij je een afstand van 5 cm aanhoudt.
  3. Doe er wat kunstmestkorrels met langzame afgifte doorheen, en kies korrels uit met een goede balans van stikstof, stikstof en kalium erin.
  4. Graaf een kuiltje in de aarde dat net zo groot is als de ruimte waar de lavendel nu in zit. Haal de lavendel voorzichtig uit het potje waarin het ontkiemd is, en zet het in het gat van de nieuwe pot, waarbij je de aarde rondom het plantje aandrukt, zodat het goed op zijn plaats gehouden wordt.
  5. De planten moeten ongeveer 7,5 cm hoog zijn voordat je ze naar een plekje buiten verplaatst. Ze mogen slechts een stengel hebben dus laat ze niet te ver doorgroeien binnen. Dit kan een tot drie maanden duren.
  6. Zet je potten elke dag een paar uur op een plek met wat schaduw of juist wat zon. Doe dit ongeveer een week - dat is lang genoeg om te wennen aan de weersomstandigheden buiten.
  7. Lavendel planten groeien het best als ze gedeeltelijk of helemaal in de zon staan. Plekken met veel schaduw zijn vaak zompig, en zompige aarde kan gaan schimmelen waardoor de plant beschadigd raakt.
  8. Spit de aarde om met een riek of schop zodat de aarde losser wordt, en meng de aarde met de juiste hoeveelheid compost. Compost is wat grover dan tuinaarde, en door toevoeging van de compost wordt de aarde wat losser, en dan wordt het makkelijker voor de wortels om diep te groeien.
    • Controleer het pH-gehalte van de aarde nadat je de compost toegevoegd hebt. Het pH-gehalte van de aarde zou ergens tussen 6 en 8 moeten uitkomen, en voor een optimaal resultaat het liefst tussen 6,5 en 7,5. Als het pH-gehalte te laag is, meng dan wat kalk door de aarde heen. Als het pH-gehalte juist te hoog is, doe er dan wat dennennaalden, dennenappels, versnipperd dennenhout en zaagsel doorheen. [2]
  9. Graaf een kuil die net zo diep is als de pot waar het plantje nog in zit. Haal de plant uit de pot, en gebruik daarbij een handschepje zodat je het voorzichtig doet. Zet de lavendel in het kuiltje dat je in de grond gegraven hebt.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Dagelijkse verzorging

Pdf downloaden
  1. Volwassen lavendelplanten kunnen goed tegen droogte, maar zolang de lavendel zich in het eerste levensjaar bevindt, heeft het regelmatig water nodig. Normale weersomstandigheden zijn meestal goed genoeg, maar als je op een plek woont met weinig regenval, of als het een tijdje niet geregend heeft, zorg dan dat je regelmatig water geeft. Geef de aarde wel de kans om tussendoor goed droog te worden.
  2. Pesticiden, onkruidverdelgers, en zelfs kunstmest kunnen de nuttige organismen, die in de aarde leven en die goed voor je lavendel plant zijn, vernietigen. Sla kunstmest gewoon over als je het plantje eenmaal in de grond gezet hebt. Als je toch een pesticide nodig hebt, probeer dan om een biologische pesticide oplossing te kopen, waar geen chemische stoffen in zitten, want die hebben over het algemeen een negatief effect op de plant en het bodemleven.
  3. Lavendel groeit tijdens het eerste jaar maar langzaam; de meeste energie van de plant gaat dan naar de ontwikkeling van het wortelstelsel en de vorming van bladeren en stengels. Je kan dat proces stimuleren door bij het begin van het eerste groeiseizoen takken die bloeien te snoeien, zodra de eerste bloemknopjes open gaan.
    • Na het eerste jaar kun je bloeiende takken snoeien nadat â…“ van de bloemknoppen zich geopend hebben, waarmee je de groei versnelt. Laat minstens â…“ van de nieuw gegroeide takjes zitten.
  4. Houd de aarde warm, door grint of boomschors rondom de wortelhals te leggen, waarbij je ongeveer ¼ cm rondom de wortelhals vrijlaat, zodat de lucht daar goed doorheen kan stromen.
    Advertentie

Tips

  • Je kan lavendel ook stekken. Het stekken van lavendel gaat meestal sneller dan opkweken uit zaad, en de meeste tuinders zijn het erover eens dat het ook makkelijker is dan lavendel uit zaad opkweken.
  • Je kan de lavendel na een jaar oogsten en het gebruiken als vulling voor zakjes om mee te slapen, te drogen als thee, als ingrediënt voor recepten, voor aromatherapie, en als geneeskrachtig kruid.
Advertentie

Benodigdheden

  • Lavendelzaad
  • Losse aarde
  • Zaaitray
  • Potten
  • Handschepje
  • Riek of schop
  • Kunstmest met langzame afgifte
  • Elektrisch kweekkasje
  • Plantenspuit
  • Tuinslang
  • pH test
  • Snoeischaar of schaar
  • Mulch

Over dit artikel

Deze pagina is 26.455 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie