PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Oogcontact maken is verrassend moeilijk maar wel een essentieel onderdeel van goede communicatieve vaardigheden. Als je je vaardigheid om mensen in de ogen te kijken wilt verbeteren, dan kun je zelf oefenen om oogcontact te maken tijdens gesprekken, om de juiste indruk te kunnen geven. Dit kan je een betere luisteraar maken, een effectievere spreker, en je helpen bij het cultiveren van een meer overtuigende uitstraling.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Oogcontact oefenen tijdens gesprekken

PDF download Pdf downloaden
  1. Probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Net zoals bij andere dingen geldt dat hoe meer je nadenkt over wat je doet, hoe meer je je daarvan bewust wordt en hoe vreemder dit aan kan gaan voelen. Je nervositeit kan dan worden opgevat als oneerlijkheid, en je raakt terrein kwijt dat je had gewonnen door je vooruitgang.
    • Meestal is oogcontact maken moeilijker als de persoon waarmee je in gesprek bent autoritair of intimiderend is. Helaas zijn dat nou juist de momenten dat je zelfvertrouwen moet laten zien om de volledige aandacht van je gesprekspartner te krijgen, waardoor het belangrijker dan ooit is om je te ontspannen.
    • Ga je naar een belangrijke conferentie of een interview, doe dan wat ademhalingsoefeningen van tevoren om je hartslag te laten vertragen en de zuurstof je te laten ontspannen. Een paar stevige, volledige ademhalingen kunnen veel doen om je te laten kalmeren.
  2. Het is in feite fysiek gezien wat moeilijk om je ogen gericht te houden op beide ogen van de andere persoon. Het is meestal gewoner om je te focussen op één oog of een plek op het gezicht, in plaats van te proberen naar beide ogen tegelijkertijd te kijken.
    • Als het helpt, probeer dan heen en weer te kijken tussen de ogen, in plaats van je op een oog te blijven richten. Blijf ongeveer 10 seconden gericht op een oog , en schakel vervolgens over op het andere oog.
  3. Door naar de neusbrug, een wenkbrauw of gewoon onder de ogen te kijken, geef je de illusie iemand recht in de ogen te kijken, zonder het intimiderende gevoel van daadwerkelijk oogcontact. De andere persoon zal niet in staat zijn om het verschil op te merken, en je kunt je beter focussen op luistervaardigheden die belangrijker zijn om een goede gesprekspartner te zijn.
  4. Je zult je blik af en toe even af moeten wenden en het helpt hierbij om een ander gebaar te maken terwijl je dit doet, in plaats van alleen maar ergens anders naar te kijken omdat je je ongemakkelijk gaat voelen. Het is goed om het oogcontact even te verbreken wanneer je lacht, of door te knikken en glimlachen. Dit ziet er natuurlijk en ontspannen uit, naast dat het je de gelegenheid biedt tot een onderbreking, mocht dat nodig zijn.
  5. Oogcontact maken terwijl je aan het luisteren bent is belangrijk, maar het is veel moeilijker om oogcontact te houden terwijl je ook aan het nadenken bent wat je zult zeggen. Wees niet bang om af en toe je blik even af te wenden, maar blijf met je gezicht en ogen wel naar voren kijken terwijl je aan het praten bent.
    • Omhoog kijken terwijl je aan het praten bent kan soms overkomen alsof je aan het liegen bent, terwijl naar beneden kijken onzekerheid uit kan stralen. Daarom is het beter om recht vooruit te blijven kijken, zelfs al geeft dit je een wat ongemakkelijk gevoel en kun je het oogcontact niet volhouden. Kijk naar het oor of de kin van de persoon, maar niet omhoog of omlaag.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Thuis oefenen

PDF download Pdf downloaden
  1. Een belangrijk deel van het maken van oogcontact is er gewoon aan denken dat je dit moet doen. Als je van nature naar je schoenen staart, probeer dan wanneer je alleen bent deze natuurlijke neiging tegen te gaan door je ogen op gezichten te fixeren. Dit kan je doen terwijl je televisie kijkt, voor de spiegel, of op meerdere andere manieren.
  2. Een van de manieren die het gemakkelijkst voorhanden zijn om oogcontact te oefenen, is door dit te oefenen terwijl je alleen bent en televisie kijkt. Focus op oogcontact met de personen op het scherm en oefen dezelfde vaardigheden om die over te kunnen dragen op daadwerkelijke gesprekken.
    • Het is logisch dat oogcontact met personen op televisie heel anders aan zal voelen dan met echte mensen. Het nut van deze oefening is het oefenen van de vaardigheid, niet het benaderen van het gevoel.
  3. Heb je geen televisie, zoek dan eens een paar YouTube vlogs en andere video's op waarin mensen oogcontact maken met het scherm. Dit kan het oogcontact wat echter doen aanvoelen. Deze video's zijn overal te vinden en gratis, en zijn wat beter in het benaderen van wat het inhoudt om oogcontact te maken tijdens een conversatie.
  4. Heb je een goede vriend met wie je graag praat, gebruik dan bijvoorbeeld Skype of een andere vorm van video-chat om het maken van oogcontact te oefenen. Dit is meestal wat gemakkelijker dan in het echt, omdat er een computerscherm tussen zit.
  5. Ook dit zal niet hetzelfde zijn als oogcontact met een andere persoon, maar je kunt door het oefenen voor de spiegel je ogen trainen om aangetrokken te worden door de ogen die je ziet, in plaats van ze te ontwijken. Neem even de tijd voor of na het douchen, om jezelf te trainen in het maken van oogcontact, in plaats van je ogen af te wenden. [1]
  6. Autistische mensen en mensen met angststoornissen kunnen oogcontact beangstigend of overweldigend vinden. Geef je kan om een aangenaam gesprek te voeren niet op.
    • Kijk naar een gebied rond de ogen, zoals de neus, mond of kin.
    • Als mensen merken dat je geen oogcontact maakt (wat onwaarschijnlijk is), zeg dan iets als 'Oogcontact is moeilijk voor mij. Ik kan beter naar je luisteren als ik je niet rechtstreeks in de ogen kijk.'
  7. Je hoeft niet meteen de sprong te wagen van wat vreemd aanvoelt bij direct oogcontact naar met een plotselinge doordringende blik naar de mensen kijken waar je vaak mee praat. In feite kan dit wat verontrustend overkomen. Waarschijnlijk maak je al wat oogcontact, maar als het iets is waar je verbetering in aan wilt brengen, doe het dan in rustige stappen.
    • Als je extra je best doet om oogcontact te maken tijden een alledaagse gesprekken, dan mag dat een succes heten. Je hoeft niet tijdens lange gesprekken oogcontact proberen te houden, om het gevoel te hebben dat je voortuitgang boekt. [2]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

De juiste indruk geven

PDF download Pdf downloaden
  1. Tijdens het gesprek hoef je je minder bezig te houden met het maken van het juiste oogcontact, als je compleet gericht bent op wat de persoon zegt. Instemmend knikken, het herhalen van stukjes informatie die belangrijk zijn, een open lichaamshouding en andere actieve luistervaardigheden, zijn net zo belangrijk voor een gesprek, zo niet meer, dan goed oogcontact. Actief luisteren doe je als volgt:
    • Zit voorover leunend in je stoel
    • Knik instemmend
    • Luister nauwkeurig en herhaal belangrijke informatie
    • Verwerk wat er wordt gezegd
    • Wacht niet alleen maar tot jij wat kunt gaan zeggen
    • Reageer accuraat op wat er wordt gezegd
  2. Zorg er bij het luisteren voor dat je 80% van de tijd oogcontact houdt en de overige tijd korte pauzes inlast samen met wat hoofdbewegingen, om zonder iets te zeggen duidelijk te maken dat je luistert. Wees kalm en denk er niet te veel bij na, om een en ander zo natuurlijk mogelijk te houden.
    • Vermijd staren. Oogcontact is goed, maar een holle, doordringende blik is ronduit eng. Blijf ontspannen en ga niet staren. Herinner jezelf eraan dat je graag een plezierig gesprek wilt met de andere persoon, en dat er geen reden is om nerveus of bezorgd te zijn.
  3. Probeer niet meteen weg te kijken van een gesprek wanneer iemand anders je aandacht trekt. Als iemand je roept, kijk dan niet weg alsof je net gered bent van een saai gesprek. In plaats daarvan wacht je even voor je naar de persoon kijkt die je roept.
    • Wegkijken en daarna weer oogcontact maken is ook een goed idee. Vergeet echter niet dat belangrijke onderbrekingen, zoals gevaar of iets wat duidelijk prioriteit heeft, je onmiddellijke aandacht rechtvaardigt.
  4. Glimlach met je ogen. Houd je wenkbrauwen ontspannen, anders kan je oogcontact er verdacht of intimiderend uitzien, ook al probeer je eraan te denken. Probeer je ogen zo open mogelijk te houden, knijp ze niet samen, omdat dit over kan komen alsof dat wat de ander zegt je niet aanstaat, en frons niet, omdat je daarmee boosheid uitstraalt.
    • Ga voor de spiegel staan en kijk naar je ogen terwijl je glimlacht en terwijl je fronst of een grimas trekt. Valt je het verschil op in wat je ogen doen? Blijf je ogen oefenen alsof je aan het glimlachen bent, ook al is dat niet het geval.
  5. Oogcontact en goed luisteren is vooral belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek, maar ook als je wilt laten merken dat je oplet en de ander respecteert. Mogelijke werkgevers kunnen het gevoel krijgen dat je iets probeert te verbergen of dat je geen zelfvertrouwen hebt, als je het moeilijk vindt om oogcontact te maken, wat je kansen op werk kan verkleinen.
  6. Oogcontact communiceert interesse en respect, twee dingen die je zeker over wilt dragen tijdens een date. Wanneer je uitgaat met iemand waar je in bent geïnteresseerd, probeer dan zoveel mogelijk oogcontact te maken. Ogen zijn de vensters tot de ziel.
    • Oogcontact maken kan ook een geweldige manier zijn om de interesse van je date in te schatten, maar loop niet te hard van stapel. Merk je dat je date niet gemakkelijk oogcontact maakt, dan kan dit zijn omdat de ander niet kan wachten om naar huis te gaan, of omdat ze net zo nerveus zijn als jij bent.
  7. Heb je een meningsverschil of een verhitte discussie, dan kan het verleidelijk zijn om je ogen af te wenden. Dit komt over als een gebrek aan zelfvertrouwen, of onderdanigheid ten opzichte van de persoon waarmee je praat, iets wat je hoopt te vermijden. Heb je onenigheid met iemand, dan is het oogcontact een assertieve houding dat je helpt bij het overbrengen van het zelfvertrouwen dat je weet dat het klopt wat je zegt. [3]
    • Als iemand je probeert te intimideren, dan wil diegene dat je wegkijkt. Frustreer de ander door dit te weigeren. Staar de ander recht in de ogen.
    Advertentie

Tips

  • Je kunt oefenen door je het gezicht van de ander voor te geest te halen terwijl je die persoon aan de telefoon hebt of online chat.
  • Als het niet lukt om oogcontact te houden omdat je verveeld raakt, wacht dan op een pauze in het gesprek en verander van onderwerp.
  • Kort maar regelmatig oogcontact zal het minst geneigd zijn om de ander te storen.
  • Gebruik een beleefd excuus om je terug te trekken uit het gesprek: "O, ik wist niet dat het al zo laat is! Het spijt me, maar ik heb nog een afspraak. Het was erg leuk om met je te praten."
  • Stel je voor dat jij de andere persoon bent en zelfvertrouwen hebt wat betreft het maken van oogcontact. Probeer je voor te stellen hoe belangrijk het is voor de ander om er zeker van te zijn met wie ze praten, zodat je oogcontact blijft houden.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je de methode gebruikt waarbij je naar de neusbrug of de wenkbrauwen kijkt, zorg er dan voor dat je alleen daarnaar kijkt. Laat je ogen niet rondzwerven over het gezicht van de ander, anders lijkt het alsof je naar diens onvolkomenheden kijkt, zoals puistjes, brandwonden, huidproblemen, pukkels, etc.
  • Kijk gewoon naar de ogen van de ander; ga niet staren ! Intens staren zorgt ervoor dat je eruit ziet als een bedrieger of erger nog, als een geobsedeerde stalker! En vergeet niet, wees zeker van jezelf!
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 13.332 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie