Pdf downloaden Pdf downloaden

Wanneer een moederhond veel puppy's moet voeden, bestaat de kans dat haar tepels pijnlijk worden of geïnfecteerd raken. Dit kan schadelijk zijn voor de moeder, maar kan ook de gezondheid van de puppy's beïnvloeden. Als ze de puppy's niet laat drinken vanwege pijn of ongemak, kunnen zij daaronder lijden. Met dit in het hoofd is het belangrijk om proactief te zijn met betrekking tot de verzorging van de pijnlijke of geïnfecteerde tepels van de zogende hond.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Pijnlijke tepels verzorgen

Pdf downloaden
  1. Om de tepels in goede staat te houden, moeten ze gebruikt, maar niet misbruikt worden. [1] Een tepels die teveel gebruikt worden kan vrij snel geïrriteerd en pijnlijk worden. Om de pijn te verlichten en de tepel te helpen herstellen, moet je verzekeren dat de puppy's alle tepels gelijkmatig benutten.
    • Echter, een tepel mag niet voor onbepaalde tijd volledig genegeerd worden. Tepels moeten gebruikt worden om infectie in de melkbuisjes te voorkomen.
    • Het kan moeilijk zijn om de puppy's uit de buurt van de pijnlijke tepel te plaatsen. Je moet de puppy's en de moeder te allen tijden goed in de gaten houden.
    • Probeer om de puppy's zo ver mogelijk bij de betreffende tepel vandaan te leggen, zodat ze de andere tepels eerst zullen gebruiken.
  2. Als de moederhond tussen de voedingen door bij haar puppy's ligt en interactief met ze communiceert, dan kunnen haar tepels onnodig geïrriteerd raken. De nagels van de pups kunnen aan het tepelgebied van de moeder krabben en irritatie veroorzaken. In plaats van dit te laten gebeuren, kun je proberen om de moeder tussen de voedingen door een hondenshirt of -trui aan te trekken, zodat haar tepels beschermd zijn.
    • Hierdoor kan de moeder bij haar puppy's blijven kunnen ze haar niet verder verwonden.
    • Onthoud dat je de kleding van de moeder moet verwijderen voor de voedingen, hoe vaak dat is hangt van de leeftijd van de puppy's af.
  3. Als een moederhond niet goed gevoerd worden, zal ze niet voldoende melk voor haar puppy's produceren. [2] Vervolgens zullen de tepels van de moeder steeds geïrriteerder raken wanneer de puppy's proberen om melk te krijgen die er niet is.
    • Als de moederhond geïrriteerde tepels krijgt, moet je haar voeding evalueren. Verzeker bijvoorbeeld dat ze voedingsrijk voedsel, zoals puppyvoer, eet. Je moet ook de ontwikkeling van de puppy's evalueren, bijvoorbeeld door ze dagelijks te wegen. Dit kan je helpen bepalen of de moeder voldoende melk produceert.
  4. Als de tepels van de moeder geïrriteerd zijn, kan een warm kompres wat van haar ongemak verlichten. Zorg ervoor dat de kompressen niet te heet zijn door ze eerst op je eigen huid te leggen en zo te bepalen of te temperatuur comfortabel is, te hete kompressen kunnen de tepels namelijk verbranden en voor verdere verwonding zorgen. [3]
    • Pas geen lotions of crèmes toe. Hoewel het verleidelijk kan zijn om een middeltje op de tepels te smeren ter verlichting, zal alles dat je erop smeert direct door de puppy's worden ingenomen, waardoor zij ernstig ziek kunnen worden. Vermijd dus de introductie van chemicaliën in de lichamen van de puppy's, zelfs als je het ongemak van de moeder probeert te verlichten.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Geïnfecteerde tepels verzorgen

Pdf downloaden
  1. Er zijn verschillende soorten infecties die een zogende hond kan ontwikkelen die van invloed kunnen zijn op het zogen. Een van de meest voorkomende is mastitis, dat is de infectie van de melkbuisjes. Dit ontstaat door geblokkeerde melkbuisjes of door zwelling in de tiet. [4] Tekenen dat de moederhond mastitis zijn onder andere:
    • Lethargie
    • Koorts
    • Gebrek aan eetlust
    • Harde en gezwollen tieten
    • Pus uit de tepels
    • Weigeren de puppy's te laten drinken
    • Puppy's die niet groeien
  2. Ga er niet van uit dat de infectie vanzelf zal verdwijnen. Als je zelfs maar een lichte tepelinfectie met rust laat om vanzelf weg te gaan, kan die uitgroeien tot een zeer ernstige infectie. [5]
    • De dierenarts zal je vragen naar de symptomen van de hond en hij of zij zal een fysiek onderzoek doen om de gezondheid van de moeder te evalueren. [6]
    • Onthoud dat diergeneeskundige zorg zeer belangrijk is voor de gezondheid van de moederhond en haar puppy's.
  3. Het is waarschijnlijk dat de dierenarts zal voorstellen om de moeder antibiotica te geven om de infectie te bestrijden. Daarnaast is het mogelijk dat het geïnfecteerde gebied opengesneden moet worden en een drain geplaatst moet worden om de infectie te behandelen als deze ernstig is. [7]
    • In het geval van milde mastitis kan de dierenarts voorstellen om vier tot zes keer per dag een warm kompres op de tieten te plaatsen.
    • Een moederhond met een ernstige infectie zal antibiotica krijgen, maar heeft mogelijk ook verdere zorg nodig in de dierenkliniek. Als de infectie zich naar ander delen van het lichaam heeft verspreid of voor systeemfalen zorgt, dan moet ze mogelijk een IV-behandeling krijgen en geobserveerd worden door een medische professional.
    • Bespreek het feit dat antibiotica zullen worden overgedragen op de puppy's wanneer je de behandeling met de dierenarts overlegt. Dit kan van invloed zijn op het soort en de hoeveelheid antibiotica die wordt gebruikt.
  4. Als de moeder haar puppy's niet kan verzorgen, moet jij ze voedsel geven. Geef ze alleen voedsel dat gemaakt is voor puppy's, anders kunnen ze ziek worden. Er zijn melkpoeders die speciaal gemaakt zijn voor pasgeboren puppy's en die zijn te koop in de meeste dierenwinkels en op internet. Je zult de puppy's ook warm moeten houden, omdat ze normaal veel lichaamswarmte krijgen van hun moeder.
    • Pasgeboren puppy's moeten elke twee tot drie uur gevoerd worden, de hele dag door. Dit betekent dat het voeren van de puppy's een zware taak voor je zal zijn.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Pijnlijke en geïnfecteerde tepels voorkomen

Pdf downloaden
  1. Het is goed voor de moeder als de puppy's alle tepels gebruiken. Dit spreidt de slijtage van de tepels gelijkmatig uit en verzekert dat alle melkklieren gebruikt worden, wat het risico op geblokkeerde melkbuisjes voorkomt. [8]
    • Indien nodig verplaats je de puppy's tijdens de voeding, zodat ze alle tepels gebruiken. Puppy's kunnen van nature aangetrokken zijn tot bepaalde tepels, vooral tepels die meer melk geven. Je moet dus mogelijk ingrijpen als je denkt dat er een kans op infectie bestaat.
  2. Slechte hygiëne kan infectie en irritatie van de tepels veroorzaken. Als de moeder haar tepels na het voeden niet goed schoonmaakt, moet je haar daarbij helpen. [9]
    • Als je ziet dat de moeder na het voeden aan haar tepels likt, dan voert ze de tepel hygiëne zelf uit.
    • Als ze na het voeden niet aan haar tepels likt, kun je een warm, vochtig doekje gebruiken om het gebied schoon te vegen. Dit zou, naast het schoonhouden van de tepels, ook prettig moeten aanvoelen voor de moeder.
  3. Als een moederhond pijnlijke tepels begint te krijgen, moet je helpen om het ongemak te verlichten voordat ze te pijnlijk worden of geïnfecteerd raken. Kijk uit naar tekenen dat de moeder twijfelt om haar puppy's te voeden. Inspecteer verder de tepels op ongewone roodheid en gevoeligheid.
    • Als je ziet dat een tepel rood en gevoelig wordt, probeer de puppy's dan gedurende een voeding uit de buurt van die tepel te houden. Pas een warm, zacht kompres toe op de tepel en zorg ervoor dat hij schoon is. Laat de puppy's daarna weer toe.
  4. Infecties en irritaties kunnen veroorzaakt worden door verwondingen die de puppy's toebrengen tijdens het voeden. Dit is met name een risico wanneer de puppy's hun melktanden beginnen te krijgen. [10]
    • Als je verwonding op een tepel ziet, zoals een klein sneetje, probeer de puppy's dan over te halen om een andere tepel te gebruiken. Behandel de tepelverwonding volgens de instructies van een dierenarts, aangezien alles dat je op de tepel smeert kan worden overgedragen aan de puppy's.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.295 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie