PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Mos bestaat uit minuscule plantjes en is een leefomgeving voor kleine ongewervelde dieren. De meeste mossoorten zijn inheems en goedaardig, onderdeel van de natuurlijke opeenvolging van vegetatie. Het bedekt kale grond en voorkomt erosie van de ondergrond. Mos maakt je gras niet dood, maar het kan wel je gazon binnensluipen als je gras al aan het afsterven is. Om er vanaf te komen zul je fysieke en – misschien ook wel – chemische verdelgingsmethoden moeten inzetten. In de afgelopen jaren zijn huiseigenaren en tuinlieden meer geïnteresseerd geraakt in het bevorderen van mosgroei, omdat het er mooi uitziet en als onderdeel van een poging om het gebruik van chemicaliën rondom huis te verminderen. Een perfecte grasmat mag best een beetje mos bevatten; de wereld zal er niet door vergaan! Maar als je niet goed wordt van het aangezicht van mos alleen, lees dan vooral door.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Fysieke en chemische verwijdering van mos

PDF download Pdf downloaden
  1. [1] Verticuteren is het grondig harken of opschudden van de grasmat om los mos en ander compact organisch materiaal ter verwijderen.
    • Als je een klein gazonnetje hebt, kun je dit met de hand doen. Hark het gras eenvoudig grondig en met enige kracht om het mos los te maken. Gebruik een verticuteerhark.
    • Als je een grotere grasmat hebt, kun je een verticuteermachine gebruiken. Stel de hoogte zo in dat de haken de oppervlakte van de aarde raken, maar stel niet te laag in, want dan verwijder je ook het gras. Verticuteer je hele gazon op deze manier en ruim het verwijderde mos op.
    • Het is vooral belangrijk om je gras te verticuteren als je eerst een chemische onkruidverdelger hebt gebruikt om het mos te doden of te verzwakken.
  2. Onkruidverdelgers op basis van glyfosaat zijn op dit moment heel populair, maar leveren gemengd resultaat als ze worden gebruikt om mos dood te maken. [2]
    • Deze chemicaliën werken doordat ze opgenomen worden door de bladeren en in de aarde.
    • De precieze omstandigheden waaronder glyfosaat goed werkt zijn op dit moment nog niet bekend, maar voor het beste resultaat, pas je de onkruidverdelger alleen toe als er geen andere planten staan, waar de verdelger achter aan zou kunnen gaan.
    • Volg bij alle onkruidverdelgers precies de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  3. Hoewel ze minder gangbaar zijn, hebben ze vaak meer succes in het doodmaken van mos. IJzer of ijzersulfide wordt meestal aanbevolen, maar onkruidverdelgers met amoniaksulfide of kopersulfide werken ook goed.
    • IJzer verzwakt mos en maakt het vaak al direct dood, of maakt het in ieder geval makkelijker om het dood te maken en met de hand te verwijderen.
    • Sproei 20 liter mengsel op ongeveer 300 vierkante meter. Het mengsel is ongeveer 90 ml ijzersulfide op 20 liter water.
    • Als je kopersulfide gebruikt, neem dan 60 tot 150 ml voor elke 16 liter water en sproei dit mengsel over ongeveer 300 vierkante meter.
    • Volg altijd nauwgezet de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

    Pas heel goed op met middelen met glyfosfaat, zoals het product Roundup. Thuis mag je gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat mits voldoende verdund gebruiken in de tuin. In de landbouw mogen boeren en telers gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken. Maar andere professionals, zoals hoveniers en waterschappen, mogen het middel niet meer gebruiken. [3] [4] De reden dat het nog wel door particulieren mag worden gebruikt is kort gezegd dat hoewel deskundigen het erover eens zijn dat het middel beter niet kan worden gebruikt vanwege schade aan natuur, milieu en de gezondheid van de gebruiker, er niet in alle gevallen een goed bruikbaar alternatief voorhanden is. Zie hier welke middelen toegelaten zijn voor gebruik in Nederland.

  4. Een cryptocidaal product doodt mos als het ermee in contact komt. Het chemische middel bleekt de mos, waardoor het wit-geel wordt en moet met mate worden gebruikt.
    • Dit soort zeep tast geen stoepen of andere structuren aan.
    • Gebruik deze behandeling, voor het beste resultaat, tijdens een droge periode, als het mos al verzwakt is.
    • Volg bij het toepassen nauwkeurig de aanwijzingen op de verpakking.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Mosvriendelijke omstandigheden verminderen

PDF download Pdf downloaden
  1. Gras groeit niet goed als er veel schaduw is, maar mos – helaas – wel. Als je de hoeveelheid schaduw die je grasmat krijgt niet kunt beïnvloeden, probeer dan bloemen en planten neer te zetten, die het goed doen in de schaduw, zodat het mos geen ruimte om te groeien krijgt.
    • Planten die van schaduw houden zijn onder andere pluimspirea, vergeet-mij-niet, heuchera, hosta, nieskruid, varen, hortensia, longkruid en schuimbloem. [5] Er zijn nog andere struiken en bloemen, die het goed doen in de schaduw. Zoek gewoon naar schaduwplanten als je de volgende keer in het tuincentrum of de kwekerij bent.
  2. Mos doet het goed in de schaduw, maar de meeste grassoorten niet. Als je je gazon gezonder wilt maken, overweeg dan om dingen die in de weg van het zonlicht staan weg te halen, zodat er meer natuurlijk licht op je grasmat valt.
    • Houd stapels hout, stenen of andere rommel in de opbergruimte, zoals je garage of schuur.
    • Denk er, als je een nieuwe schuur bouwt, over na wat voor schaduw het nieuwe optrekje op je gazon werpt.
    • Snoei grotere bomen en grote struiken, zodat er meer licht doorheen kan vallen.
  3. Mos houdt van een vochtige omgeving. Als je gazon het om andere redenen niet goed doet en al vatbaar is voor mosgroei, versnelt veel water de komst van mos alleen maar..
    • Je moet vooral je gras in de vroege herfst of voorjaar ’s nachts geen water geven, want dan groeit mos het beste.
    • Als je grasmat van nature al vochtig is, probeer of je de afwatering kunt verbeteren door het verloop van het gazon te veranderen, het gazon te beluchten, te verticuteren of ondergrondse drainage te installeren. [6]
  4. Terwijl teveel vocht ideale condities voor mos oplevert, kan te weinig vocht je gras verzwakken en kwetsbaarder voor mos maken.
    • Als gras te weinig vocht bevat, wordt het bruin en zwak. Het kan zelfs zo zwak worden dat het, als het dan eindelijk zover is, niet meer of regen of ander vocht reageert. Het resultaat: als het gaat regenen, tiert het mos welig, terwijl het gras dood blijft gaan.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je gazon gezonder maken

PDF download Pdf downloaden
  1. De meeste mensen willen gewoon plezier van hun grasmat hebben, maar als je er te wild mee omgaat, verzwakt het gras aanzienlijk. Zodra het gras dood begint te gaan, zul je mos zien opkomen.
    • Gazonletsel doet zich voor als je in de tuin sport, fietst of een hond hebt die zich door je grasmat heen graaft.
    • Verder veroorzaken de larven van de langpootmug schade aan je gazon. Als je veel langpootmuggen hebt rondvliegen, bedenk dan iets om ze te verdelgen of weg te houden.
  2. Je gazon kan in de loop van de tijd zoveel samengedrukt worden dat lucht, water en mest de wortels van het gras niet meer kunnen bereiken. Daardoor kan het gras afsterven en mos terug groeien. Regelmatig beluchten kan dit voorkomen.
    • Huur, leen of koop een beluchtingsmachine voor dit werk. Deze machine drukt een rij holle punten in de grasmat en graaft kleine hoeveelheden aarde uit.
    • Door staafjes aarde te verwijderen, maak je precies genoeg ruimte in je tuin zodat de aarde zich kan verspreiden en minder samengeperst worden.
    • Probeer voor het begin van het groeiseizoen tenminste een keer te doen en nog een keer voor het einde van het seizoen.
  3. Door verticuteren wordt het gazon grondiger opgeschud dan door beluchting. Als je regelmatig belucht, hoef je minder vaak te verticuteren. Maar als je veel last van mos hebt, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en ook verticuteren.
    • Verticuteren doe je, voor het beste resultaat, om het jaar in de lente.
    • Het blad van een verticuteermachine graaft zich in het gras en trekt vooral aan het plantaardige materiaal dat bovenop de aardlaag groeit en niet echt in de aarde. Omdat daar het mos groeit, helpt het opschudden van dat stuk om te voorkomen dat mos zich vastzet.
  4. Als op bepaalde stukken van je gazon maar weinig gras groeit, is het een goed idee om op die stukken gras in te zaaien om te voorkomen dat mos die stukken gaat bedekken en ook om de algemene kwaliteit van je gazon te verbeteren.
    • Overweeg om schaduwgras in je gazon te zaaien. Dit is een mengsel van raaigras, kalkzwenkgras, schapengras en zandstruisgras. Je kunt dit ook voorverpakt als 'zon-schaduw' graszaad kopen.
    • Strooi, als je zaait, ongeveer driekwart cm losse aarde of zand op het zaad en houd de boel vochtig totdat het zaad wortelschiet.
  5. Het lukt mos ook om zich vast te hechten in arme grond. Arme grond houdt in dat de aarde niet in staat is om de voedingsstoffen te leveren die het gras nodig heeft om het goed te doen. Regelmatig bemesten is de beste manier om deze omstandigheden te verbeteren.
    • Je kunt een hovenier vragen om de aarde te testen van een plek uit je tuin waar veel mos groeit. In het algemeen kun je zeggen dat een aanwijzing dat lage vruchtbaarheid een probleem is in je gazon als er mos verschijnt op droge, zonnige stukken van het gazon.
    • Gebruik mest met een hoge concentratie aan stikstof en redelijke hoeveelheden kalium en ijzer.
    • Mest werkt het beste als je het vier keer per jaar gebruikt: vroeg voorjaar, laat voorjaar, midzomer en vroege herfst.
  6. Kalk wordt gebruikt om de zuurgraad in je gazon te regelen. Mos groeit vaak zodra zure grond de voedingsstoffen die je gras nodig heeft begint te belemmeren, waardoor het mos ruimte krijgt om binnen te dringen.
    • Gebruik voor het beste resultaat kalk op calcium basis.
    • Test de pH van je grond. In ideale omstandigheden is die neutraal, tussen 6.5 tot 7. Als de pH lager dan 6 is, is de grond zuur, en als het boven 7 is , is het basisch.
    • Gebruik alleen kalk om zure grond en geen basische grond te behandelen.
    • Strooi, als je grond als zuur getest werd, de kalk twee keer per groeiseizoen op je gazon..
    Advertentie

Benodigdheden

  • Verticuteerhark of -machine
  • Beluchter
  • Onkruidverdelger
  • Schaduwplanten
  • Mest
  • Schaduwgraszaad
  • Landbouwkalk
  • pH tester voor aarde

Over dit artikel

Deze pagina is 5.817 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie