Pdf downloaden Pdf downloaden

Als iemand je voortdurend bedreigt, seksuele avances maakt of weigert je met rust te laten, denk er dan goed over na hoe je jezelf het beste kunt beschermen. De eerste stap is meestal om de persoon in kwestie te vragen om te stoppen en maatregelen te nemen om alle contact te verbreken. Als de pesterijen niet stoppen, dan zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen, het door de telefoonmaatschappij laten screenen van wie jou belt, vervangen van je sloten en de hulp inroepen van de politie. In extreme gevallen moet je wellicht vragen om een straatverbod om de plaaggeest uit je buurt te houden. Lees verder voor meer informatie over hoe om te gaan met iemand die jou lastigvalt.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De angel uit het probleem halen

Pdf downloaden
  1. Bent je over het algemeen een beleefd, gereserveerd persoon die er een hekel aan heeft om andermans gevoelens te kwetsen, dan kan degene die jou lastigvalt zelfs denken dat zijn of haar gedrag gewenst is. Het is moeilijk om te geloven, maar het is mogelijk dat de intimiderende persoon zich niet realiseert dat zijn of haar gedrag jouw zoveel hindert. Soms kan het gewoon zeggen tegen de persoon, "Ik beschouw dit als intimidatie" voor de ander een manier zijn om gênant wakker geschud te worden. Een fatsoenlijk mens zal onmiddellijk zijn of haar excuses aanbieden voor het gedrag en afstand nemen.
    • Als je problemen hebt met een directe confrontatie, of als je geen behoefte voelt om de persoon daadwerkelijk te zien, dan kun je het in een e-mail uitleggen of een brief, in plaats van met de persoon te gaan praten.
    • Verontschuldig je niet voor het benoemen van het gedrag voor wat het is - je bent niet degene die iets verkeerds heeft gedaan. Omkleed de beschuldiging niet met zoete en vriendelijke bewoordingen. Je moet absoluut duidelijk zijn dat dit intimidatie is, anders zal de boodschap wellicht niet overkomen bij de ander.
    • Benoem het gedrag en geef aan dat het verkeerd is. Zeg bijvoorbeeld: "fluit niet naar me, dat is intimidatie," of "Raak mijn achterwerk niet aan, dat is seksuele intimidatie."
    • Val het gedrag aan, niet de persoon. Vertel diegene dat je wat hij of zij doet niet leuk vindt ("je staat te dicht op me") in plaats van hen als persoon de schuld te geven ("je bent zo'n eikel"). Vloek niet, scheld niet, haal de ander niet naar beneden, en ga niet over tot andere acties die de situatie onnodig kunnen doen escaleren.
  2. Als het benoemen van de intimidatie niet helpt en de persoon blijft zich slecht gedragen, dan is het wellicht tijd om het contact te verbreken. Door kristalhelder te maken wat je wensen en meningen zijn kun je soms doordringen tot degene die jou lastigvalt. Vertel diegene dat je van hem of haar verwacht weg te blijven, en dat je niet langer correspondentie zal beantwoorden. Maak duidelijk dat als de persoon intimiderend blijft je stappen zal ondernemen om daar een eind aan te maken.
    • Ga niet in discussie met degene die jou lastigvalt, en probeer ook niet om de ander tot rede te brengen of vragen te beantwoorden. Je hoeft niet te reageren op vragen, afleidingsmanoeuvres, bedreigingen, beschuldigingen of schuldgevoelens. Houd je eigen agenda aan. Blijft vasthouden aan je punt.
    • Als degene die jou lastigvalt iemand is die je vaak moet zien - stel, het is iemand op school of een collega – dan kun je nog steeds grenzen aangeven die zinvol zijn in jouw situatie. Vertel de persoon om te stoppen met rondhangen bij je bureau of je te benaderen tijdens de lunch, om maar een voorbeeld te noemen.
  3. Nu is het tijd om je te houden aan dat wat je gezegd hebt tegen degene die jou lastigvalt, door te stoppen met corresponderen. Als hij of zij in contact probeert te komen, beantwoord zijn telefoontjes, e-mails of sms'jes dan niet. Je hebt hiermee je standpunt duidelijk gemaakt, dus als die persoon weer contact met je opneemt dan gaat hij of zij expliciet in tegen de grenzen die je hebt vastgelegd. Je bent niet verplicht om jezelf uit te leggen, excuses aan te bieden of de relatie aan te houden.
  4. Op deze manier voorkom je dat degene die jou lastigvalt nog langer toegang heeft tot jou of de informatie die je met andere mensen deelt. Verwijder de persoon uit je telefoon en blokkeer zijn of haar nummer, indien mogelijk. Ontvriend de persoon in Facebook en blokkeer hem of haar van je Twitter-account.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Maak melding van de intimidatie

Pdf downloaden
  1. Als het lastiggevallen worden doorgaat, registreer dan elk incident dat zich voordoet. Op dat punt aangekomen kunnen de acties van degene die jou lastigvalt als onwettig worden beschouwd, en als ze blijven doorgaan zal je andere mensen erbij moeten betrekken. Je zal bewijzen moeten kunnen geven van het intimiderende gedrag om aan anderen te kunnen tonen die je kunnen helpen.
    • Houd alle e-mail en geschreven correspondentie bij die je hebt ontvangen.
    • Schrijf een verslag van wat er is gebeurd, de datum en de plaats van elk incident noterend.
    • Noteer de namen van andere mensen die getuige zijn geweest van het intimiderende gedrag, voor het geval dat je hen moet vragen om jouw verhaal over wat er is gebeurd te bevestigen.
  2. Je hoeft niet alleen op te treden tegen de intimidatie. Praat met de HR-afdeling van je werk, de directeur of iemand anders die je vertrouwt, voor de zaken nog meer uit de hand lopen . De meeste besturen hebben beleid opgesteld voor het aanpakken van pesterijen. Als de persoon in kwestie een student of een werknemer is, kan het bestuur het gedrag wellicht een halt toeroepen aan .
  3. Als de intimidatie een bedreigend niveau bereikt en je voelt je niet langer veilig, bel dan meteen de politie. Als degene die jou lastigvalt fysiek bij je in de buurt is, dan zal het laten komen van de politie ervoor zorgen dat je veilig bent. Aarzelen nooit om de politie te bellen als je je bedreigd voelt; dat is waar ze voor zijn. Vraag de naam van de politieambtenaar met wie je spreekt.
  4. Je kunt ook een straatverbod vragen om jezelf en je gezin te beschermen tegen degene die jou lastigvalt. Voor een straatverbod zal je een verzoek moeten indienen bij de rechter, zorgen dat dit wordt doorgeven aan de persoon die jou lastigvalt, en een rechtszaak aanspannen waarin een rechter zal beslissen welke specifieke bescherming het straatverbod zal bieden. Je ontvangt vervolgens de papieren die aantonen dat er een straatverbod is opgelegd welke je altijd bij de hand moet houden voor het geval de persoon ooit het verbod schendt.
    • Een straatverbod bepaalt meestal dat degene die jou lastigvalt geen contact met je mag maken of binnen een bepaalde afstand van je mag komen. [1]
    • Als je in direct gevaar bent, dan kun je om een tijdelijke straatverbod vragen om te verhinderen dat de persoon legaal in je buurt kan komen, of contact met je op kan nemen, in ieder geval tot de datum van de zitting.
    • Overweeg om een advocaat in de arm te nemen. Je kunt het verzoek zelf indienen en de rechtszitting zelf bijwonen, maar het is altijd beter om juridisch advies in te winnen zodat je er zeker van bent dat de formulieren correct worden ingevuld en je de bescherming krijgt die je nodig hebt.
  5. Bel je telefoonmaatschappij en vraag hen om een "val" te zetten door het bijhouden van telefoongesprekken afkomstig van het nummer van degene die jou lastigvalt. De telefoonmaatschappij kan vervolgens deze gegevens delen met de politie, en die kunnen het eventueel gebruiken om degene die jou lastigvalt op te sporen, indien nodig.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Zorgen dat je veilig bent

Pdf downloaden
  1. Elke keer dat degene die jou lastigvalt in strijd handelt met de voorwaarden van het straatverbod, meld je dat bij de politie. Zij zullen elke schending bijhouden. Het schenden van een straatverbod is een misdaad, dus is het mogelijk dat de overtredingen ten laste zullen worden gelegd van degene die jou lastigvalt in het geval van een schending.. [2]
  2. Deze ervaring alleen doormaken is gevaarlijk, zowel fysiek als emotioneel. Het is belangrijk om de mensen in je leven te vertellen dat je lastiggevallen wordt, en dat je bang bent voor je eigen veiligheid. Houd mensen dagelijks op de hoogte van waar je bent, zodat zij weten wanneer er iets vreemds gaande is.
    • Vertel de mensen die je vertrouwt wanneer je op reis gaat of niet naar je werk kan.
    • Zorg ervoor dat mensen degene die jou lastigvalt geen informatie over jou geven.
    • Zorg dat vrienden bij je blijven als je je onveilig voelt.
  3. Als je een fervente Twitter en Facebook-gebruiker bent, is het wellicht tijd om het publiceren van je gewoonten even te onderbreken. Zelfs als je degene die jou lastigvalt hebt verwijderd van je accounts, kan hij/zij wellicht een manier vinden om het te bekijken via andermans account.
    • Maak geen gebruik van FourSquare en andere apps die mensen precies vertellen waar je bent.
    • Maak niet openbaar dat je gaat de stad uitgaat, of dat je een bepaalde tijd alleen bent.
  4. Neem het zekere voor het onzekere en verander je hang en sluitwerk. Je kunt een nachtslot installeren om het moeilijker te maken je deuren open te krijgen. Naast het veiliger maken van je deuren, kun je ook de volgende veiligheidsmaatregelen overwegen:
    • Je kunt een bewegingsmelder installeren die een lamp inschakelt wanneer iemand in de buurt van je huis rondloopt.
    • Onderzoek de mogelijkheden om beveiligingscamera's te installeren.
    • Je kunt ook overwegen om een alarmsysteem aan te schaffen die de politie waarschuwt als een indringer je huis binnenkomt.
  5. Je voelt je een stuk veiliger in de wetenschap dat je jezelf kunt verdedigen als dit ooit nodig is. Neem zelfverdedigingslessen en leer de juiste manieren om te slaan, schoppen en iemand te duwen die je probeert aan te vallen.
    • Overweeg om een alarm in de vorm van een sleutelhanger bij je te dragen, of een fluitje.
    • Het is in Nederland niet legaal, maar ben je elders dan kun je overwegen om pepperspray bij je te dragen.
    Advertentie

Tips

  • Leer meer over kickboksen en taekwondo.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.100 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie