PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Omgaan met mensen die vaak klagen kan lastig zijn. Het is vervelend en kan mentaal en emotioneel belastend zijn. Misschien heb je een vriend of familielid die altijd klaagt. Of het kan iemand zijn met wie je samenwerkt die je dag verpest. Wie het ook is, er zijn dingen die je kunt doen om constructief met de situatie om te gaan.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Omgaan met klagende vrienden en familie

PDF download Pdf downloaden
  1. Het kan uitputtend zijn om naar geklaag te moeten luisteren. Het kan het gesprek ook sociaal onhandig maken. De volgende keer dat een vriend begint te klagen, verschuif de focus dan.
    • Misschien klaagt je tante over het drukke werkschema van je oom. Zeg dan iets als: 'Ik heb begrepen dat u het zelf ook druk hebt. Vertel eens over uw nieuwe boekenclub!
    • Wanneer je het gesprek van richting verandert, laat je merken dat je over iets anders wilt praten. Zorg ervoor dat je het onderwerp verandert naar iets meer neutraals.
    • Vermijd mogelijk negatieve onderwerpen. Als je bijvoorbeeld een vriend hebt die voortdurend klaagt over zijn werk, breng dat onderwerp dan niet ter sprake. Praat in plaats daarvan over een boek dat jullie beiden onlangs hebben gelezen.
  2. Misschien gebruiken je vrienden je voortdurend als klankbord. Als mensen regelmatig bij je klagen, betekent dit dat ze je zien als iemand die je kunt vertrouwen. Maar het kan voor jou ook emotioneel vermoeiend zijn. [1]
    • Laat je vrienden weten dat je grenzen moet stellen. Zeg iets als: 'Sara, ik ben er altijd voor jou. Maar soms wil ik graag praten over mijn eigen leven als ik bij je ben.'
    • Misschien heeft je vriendin problemen die je ongemakkelijk maken. Wees niet bang om dat duidelijk te maken.
    • Misschien klaagt je vriendin bijvoorbeeld regelmatig over haar teleurstellende seksleven. Zeg dan iets als: 'Suzanne, zou je het erg vinden als we het onderwerp veranderen? Dit soort persoonlijke details geeft me een ongemakkelijk gevoel.
  3. Het is belangrijk om je vrienden en familie uit te leggen dat het belastend voor je is wanneer ze de hele tijd klagen. Je kunt 'ik'-verklaringen gebruiken om je gevoelens te uiten en je kunt de persoon die klaagt ook vragen om zijn of haar gevoelens te herformuleren met behulp van 'ik'-verklaringen. [2]
    • Een 'ik'-verklaring richt zich op de gevoelens of ideeën van de persoon die praat, in plaats van op de persoon die luistert. Het promoten van 'ik'-uitspraken in je gesprekken met anderen kan je helpen om je minder gestrest te voelen door de klachten die je hoort.
    • Als je samenwoont met iemand die voortdurend klaagt, kan het zijn dat je het gevoel hebt dat hij of zij je de schuld geeft van alles wat er in huis mis is. In plaats van te zeggen: 'Ik ben het zat om je te horen klagen', zeg je iets als 'Het voelt alsof ik de schuld krijg voor alles wat er mis is in huis.'
    • Je zou ook kunnen overwegen om iets te zeggen als: 'Altijd luisteren naar het negatieve is erg frustrerend voor mij' in plaats van 'Je bent zo'n vreselijke klaagster!'
    • Je kunt anderen ook vragen om hun klachten te herformuleren met behulp van 'ik'-verklaringen. Vraag je zus bijvoorbeeld om 'Ik heb het gevoel dat onze vakantiebijeenkomsten erg stressvol zijn' te zeggen in plaats van 'Kerstmis bij jou thuis is verschrikkelijk!
    • Probeer zelf 'ik'-verklaringen te gebruiken wanneer je communiceert met iemand die vaak klaagt. Dit zal je helpen om aan te tonen hoe nuttig 'ik'-verklaringen kunnen zijn.
  4. Ouderen kunnen veel klagen. Je familiebijeenkomsten kunnen eronder lijden als een van de oudere familieleden voortdurend klaagt. Er zijn manieren om met dergelijke specifieke situaties om te gaan. [3]
    • Neem even de tijd om naar de ander te luisteren. Ouderen zijn vaak eenzaam en willen alleen maar dat er iemand met hen praat. Verander het onderwerp in iets vrolijks en geniet van een praatje.
    • Bied aan om te helpen. Veel ouderen zijn niet in staat om de dagelijkse uitdagingen van het leven aan te gaan.
    • Als je grootmoeder klaagt over het verkeer, bied dan een oplossing. Vertel haar dat je graag wat boodschappen voor haar ophaalt, zodat ze minder tijd in de auto hoeft door te brengen.
  5. Als je kinderen hebt, heb je waarschijnlijk meer klachten gehoord dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Vooral (jonge) tieners klagen vaak veel. Je kunt zelf kiezen hoe je op klachten van een kind reageert. [4]
    • Probeer te brainstormen. Als je tiener klaagt over verveling, vraag hem dan om enkele dingen op te sommen die hij graag zou willen doen. Dit zal hem helpen om zijn eigen oplossingen te vinden.
    • Wees geduldig. Vergeet niet dat kinderen veel veranderingen ondergaan.
    • Vaak zijn de klachten van een kind gebaseerd op angst of zelfs vermoeidheid. Zorg ervoor dat je de oorzaak van het probleem vindt.
    • Wees niet oordelend. Probeer je kind niet te bekritiseren vanwege het klagen. Als je kind bijvoorbeeld klaagt dat het diner 'vies' is, zeg dan iets als: 'Het is jammer dat je je zo voelt'. Als het klagen van je kind niet veel aandacht krijgt, dan zal hij of zij eerder positieve dingen te zeggen hebben.
  6. Als je in een sociale situatie verkeert, kan het lastig zijn om te luisteren naar iemand die voortdurend klaagt. Als je vrienden of familieleden hebt die ervan lijken te houden om te zeuren, kan het veel situaties onplezierig maken. Probeer te voorkomen dat je tijd doorbrengt met iemand die veel klaagt, als je er last van hebt.
    • Mensen zullen minder snel klagen als er meerdere mensen in de buurt zijn. Je hoeft een afspraak voor een kop koffie met je klagende neef niet te vermijden. Vraag gewoon aan anderen om ook te komen.
    • De volgende keer dat je neef je op de koffie vraagt, zeg je gewoon: 'Dat klinkt geweldig, maar ik heb al plannen met een paar vrienden. Vindt je het anders oké dat ze ook komen?
    • Je zult minder druk voelen om op de klachten te reageren als je in een groep bent. Als een vriendin klaagt dat ze een hekel heeft aan de pizza die wordt geserveerd, hoef je niet eens te reageren als er anderen in de buurt zitten. Laat andere groepsleden het gesprek voortzetten.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Omgaan met negatieve collega's

PDF download Pdf downloaden
  1. Omgaan met een klagende collega is een frustrerende situatie. Het is niet alleen lastig, het kan je ook minder productief maken. Als je regelmatig met klagende collega's te maken hebt, onderneem dan stappen om de situatie constructief aan te pakken. [5]
    • Probeer vriendelijk te zijn. Soms moeten mensen gewoon even hun hart luchten.
    • Als je collega regelmatig klaagt over overwerk, reageer dan met: 'Ik zit in hetzelfde schuitje. Misschien kunnen we om de beurt een cafeïnestoot gaan halen voor elkaar.
    • Je kunt ook proberen de klagende partij een compliment te geven. Zeg iets als: 'Wauw, je hebt er veel uren in gestoken. Het heeft in ieder geval zijn vruchten afgeworpen. Ik hoorde dat je presentatie fantastisch was.' Dit geeft een positievere draai aan de situatie.
  2. Vergeet niet dat klachten soms legitiem zijn. Het is mogelijk dat de klager een echt probleem heeft. Als je kunt, probeer dan je hulp aan te bieden. [6]
    • Bijvoorbeeld: Misschien klaagt er iemand in je kantoor voortdurend over de koude. Als je het ermee eens bent, stel dan voor om met z'n tweeën met je baas over de situatie gaan praten.
    • Misschien heeft je collega het gevoel oneerlijk te worden behandeld door je baas. Reageer dan met: 'Heb je overwogen om met de afdeling HR over de situatie te praten?
    • Door advies te geven, laat je zien dat je de klacht hebt gehoord. Je toont ook aan dat het probleem kan worden opgelost. Hopelijk neemt de persoon die klaagt je woorden in acht.
  3. Het kan zijn dat je elke keer wanneer je praat met iemand die regelmatig klaagt merkt dat je afdwaalt. Probeer echter toch te luisteren. Door vragen te stellen en deel te nemen aan het gesprek, kun je de omgang met de ander positiever maken. [7]
    • Begin met een eenvoudige vraag. Zeg iets als: 'Wat denk je dat je kunt doen om het probleem op te lossen?'
    • Dat legt de verantwoordelijkheid voor het vinden van een oplossing bij de ander, niet bij jou. Maar het geeft ook aan dat je luistert.
    • Als de persoon zegt niet te weten wat hij of zij moet doen, probeer dan meer vragen te stellen. Je zou kunnen zeggen: 'Waarom besteed je er niet wat tijd aan? Als we er nu volgende week weer eens over praten, als het probleem zich nog steeds voordoet?'
    • Doe een poging om de situatie te begrijpen. Als de persoon die klaagt vage dingen zegt zoals: 'Ik haat het hier', dan kun je iets vragen als: 'Waarom?'
    • Dit antwoord is vrijblijvend, maar stelt je in staat om te bepalen of de klacht gegrond is. Dan kun je beslissen of je meer aandacht aan de situatie wilt besteden.
  4. Het kan leuk zijn om met je collega's te socialiseren. Misschien heb je een groep van je kantoor die regelmatig samenkomt voor een happy hour. Als echter iemand meegaat die vaak klaagt, kan dat de hele avond verpesten. [8]
    • Geef vriendelijk maar krachtig je mening. Zeg iets als: 'Ik heb echt geen zin om nu nog over het werk te praten.'
    • Je kunt ook proberen om de persoon zachtjes terzijde te nemen. Je kunt iets zeggen als: 'Ik weet dat het nuttig is om even te ventileren, maar zullen we de werkproblemen voor op het werk laten?
    • Je kunt je ook gewoon tot iemand anders wenden en een ander gesprek beginnen. Anderen zullen waarschijnlijk je voorbeeld volgen en over aangenamere onderwerpen praten.
    • Leg je standpunt uit aan de hand van 'ik'-verklaringen. Je kunt zeggen: 'Ik raak gestrest als je praat over hoe ongelukkig je bent op je werk.'
  5. Het kan zijn dat je je elke keer dat een negatieve medewerker je benadert, gespannen raakt. In plaats van je erover op te vreten, neem je de controle over de situatie. Je kunt kiezen welke richting je het gesprek op wilt sturen. [9]
    • Stop de klachten voordat ze kunnen beginnen. Wanneer je collega nadert, zeg dan onmiddellijk iets positiefs.
    • Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: 'Hé, Betty! Ik hoorde je dit weekend een halve marathon hebt gelopen. Goed gedaan! Door het gesprek met een positieve noot te beginnen, kun je mogelijk geklaag voorkomen.
    • Als de ander begint te klagen, kun je het gesprek beëindigen. Zeg: 'Wauw, dat klinkt frustrerend. Maar ik zit op een deadline, dus ik moet nu weer aan de slag.'
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Een positieve houding aannemen

PDF download Pdf downloaden
  1. De problemen van andere mensen kunnen emotioneel uitputtend zijn. Als je het gevoel hebt dat je in de buurt bent van iemand die je leven negatief beïnvloedt, overweeg dan om jezelf uit de situatie te verwijderen. Houd rekening met de hoeveelheid tijd die je met negatieve mensen doorbrengt.
    • Je kunt niet altijd mensen volledig uit je leven weren. De klagerige persoon kan bijvoorbeeld een familielid zijn.
    • Je hoeft echter niet van jezelf te eisen dat je naar elke familiebijeenkomst gaat. Als oom Greg je echt deprimeert, is het goed om de volgende familiebijeenkomst aan je voorbij te laten gaan. Geef gewoon aan dat je al een afspraak had staan.
    • Als je een vriend hebt die echt je energie aftapt, dan wil je misschien minder tijd met hem of haar doorbrengen. Je kunt iets zeggen als: 'Jan, ik wil me richten op enkele veranderingen in mijn leven en kan daardoor niet meer elke dinsdag samen met je dineren.'
  2. Een positieve houding kan een groot verschil maken in je leven. Vergeet niet dat je geen macht hebt over hoe andere mensen zich gedragen. Maar je kunt zelf kiezen hoe je reageert. [10]
    • Doe een bewuste poging om positief te blijven. Dus de volgende keer dat je naar klachten luistert, denk dan eens bij jezelf: 'Wow, mijn leven lijkt in vergelijking daarmee behoorlijk goed.'
    • Positief denken betekent niet dat je problemen moet negeren. Het betekent gewoon dat je je kunt richten op het vinden van oplossingen en andere, meer positieve kwesties.
    • Positief denken kan helpen om je stress te verminderen. Dit kan je lichamelijke en geestelijke gezondheid ten goede komen.
  3. Positief blijven kan je helpen om je beter in staat te voelen met constante klachten om te gaan. Om een positieve houding te behouden, moet je voor jezelf zorgen. Maak van zelfzorg een prioriteit. [11]
    • Zelfzorg betekent ervoor zorgen dat je zowel aan je fysieke als emotionele behoeften tegemoet komt. Neem de tijd om elke dag even te kijken hoe het met jezelf gaat.
    • Vraag aan jezelf: 'Hoe gaat het met me? Heb ik een pauze nodig?' Als het antwoord 'ja' is, neem dan een pauze.
    • Een eenvoudige wandeling van vijf minuten door de wijk kan wonderen doen voor je geestelijke gezondheid. Of neem een ontspannend bubbelbad of douche.
  4. Als je je algehele stressniveau verlaagt, ben je beter in staat om te gaan met mensen die vaak klagen. Probeer manieren te vinden om je spanning te verminderen. Er zijn vele stappen die je kunt nemen om dit te doen. [12]
    • Eet gezond. Snelle voeding kan nu misschien wel goed voelen, maar veel suikers en vetten kunnen je humeur juist verslechteren. Eet meer vers fruit en groenten.
    • Kom in beweging. Lichaamsbeweging is een bewezen stemmingsverbeteraar. Streef naar minstens 30 minuten lichaamsbeweging op de meeste dagen van de week.
    • Haal slaap in. Als je moe bent zal je klachten ergerlijker vinden. Probeer elke nacht minstens zeven tot negen uur slaap te krijgen om je stressniveaus te verminderen.
    Advertentie

Tips

  • Geef de situatie op een eerlijke manier aan. Laat de persoon die klaagt weten wat je ervan vindt.
  • Verlaat de situatie.
  • Bereid je mentaal voor op de persoon die de hele tijd klaagt.
  • Wees zelfverzekerd als je iets wilt bereiken.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 10.192 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie