Pdf downloaden Pdf downloaden

Omgaan met een broer of zus die je mishandelt is een serieuze zaak. Mishandeling door een broer of zus kan invloed hebben op je relatie met je familie, vrienden, leeftijdsgenoten, collega's en jezelf. Dergelijk gedrag wordt vaak uitgelegd als onderlinge rivaliteit, maar als het zo is dat je broer of zus altijd de agressor is en jij altijd het slachtoffer, dan verkeer je in een mishandelingssituatie. Leer de verschillende soorten van mishandeling te herkennen waar je broer of zus mee bezig is, en wees niet bang om hulp te zoeken, hetzij thuis of door lokale autoriteiten te waarschuwen in ernstige situaties.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Soorten mishandeling herkennen

Pdf downloaden
  1. Mishandeling komt in vele vormen voor, maar het is belangrijk om de concepten die ten grondslag liggen aan de meeste vormen te begrijpen. Rivaliteit tussen kinderen onderling binnen het gezin komt veel voor, maar als het ene kind altijd de agressor is en de andere altijd het slachtoffer, dan is er sprake van een mishandelingsituatie. [1]
    • Mishandeling of misbruik tussen kinderen binnen een gezin kan fysiek, emotioneel of seksueel zijn, en wordt meestal gepleegd door het ene kind tegen een andere.
    • Mishandeling is vaak een streven naar macht en controle. Als een broer of zus probeert om je machteloos, verwaarloosd of gedevalueerd te laten voelen, dan is het waarschijnlijk een mishandelingssituatie.
    • Als je twijfelt, probeer dan hulp te zoeken door er met een professional over te praten en de situatie te evalueren.
  2. Emotionele of psychische mishandeling kan op zichzelf staan, of het kan een basis zijn voor fysieke of seksuele mishandeling. Emotionele mishandeling van een broer of zus is hun poging om je te controleren door middel van manipulatie van je gedachten en emoties, waardoor je constant angst, schaamte of vernedering voelt. [2]
    • Emotionele mishandeling geeft je vaak het gevoel dat je op je tenen moet lopen, omdat alles wat je doet een aanleiding kan zijn voor je broer of zus over te gaan tot agressiviteit of een golf van negatieve kritiek. [3]
    • Emotionele mishandeling geeft slachtoffers vaak het gevoel niet gehoord of opgemerkt te worden, niet geliefd te zijn, en alsof ze er niet toe doen.
    • Emotionele mishandeling kan vele vormen aannemen, maar het kan ook inhouden dat je broer of zus voortdurend kritiek heeft op je uiterlijk, je werk of je studieprestaties. Het kan ook je broer of zus zijn die je ervan probeert te overtuigen dat je niet gerespecteerd of gewenst wordt door de rest van je familie.
  3. Lichamelijk geweld is het gebruik van buitensporig geweld of iets doen met de bedoeling om iemand anders lichamelijk letsel toe te brengen. Fysieke mishandeling is over het algemeen een controlerende handeling tegen een ander, middels fysiek geweld. [4]
    • Veel voorkomende vormen van fysieke mishandeling zijn: slaan, schoppen, bijten, voorwerpen naar een ander gooien, of elke andere vorm van fysieke inspanning van een antagonist die bedoeld is om een slachtoffer te overheersen.
    • Enkele tekenen van fysieke mishandeling zijn: kneuzingen, gebroken botten, brandwonden, bijtwonden, snijwonden, schaafwonden en littekens.
  4. Seksuele mishandeling is elke ongewenste aanraking, blootstelling of gedwongen intieme handelingen, in dit geval tussen broers en zussen. Het is vaak de minst zichtbare en behandelde vorm van mishandeling tussen kinderen onderling binnen een gezin. [5]
    • Seksuele mishandeling door een broer of zus hoeft geen gedwongen seksuele handelingen te omvatten om mishandeling te zijn. Het kan ook komen in de vorm van ongewenste blootstelling of ongewenste aanraking.
    • Als je denkt dat er een probleem is met seksuele mishandeling door of van een broer of zus in je huis, is het raadzaam om, indien mogelijk, zo snel mogelijk te praten met een ouder over de zaak, of contact op te nemen met de wetshandhaving of een maatschappelijk werker.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Hulp krijgen van anderen

Pdf downloaden
  1. Benader je ouders of voogden en vertel hen wat er aan de hand is, vooral als jij en je broer of zus nog thuis wonen. Laat ze weten dat wat ze zien meer is dan alleen maar rivaliteit tussen broers en zussen, en dat je hulp wilt bij het omgaan met de agressie van je broertje en zusje.
    • Leg aan je ouders of voogden uit dat wat zij als rivaliteit ervaren eigenlijk een progressie is van situaties waarin je het slachtoffer bent van agressie van een broer of zus. Zeg iets als: 'Jullie beschouwen de ruwheid tussen ons tweeën misschien als de manier waarop broers en zussen met elkaar omgaan, maar ik ben altijd het slachtoffer van het geweld van mijn broer en zus, en het heeft tot nu toe een erg negatieve uitwerking op mij.'
    • Laat je ouders of voogden weten dat je op zoek bent naar oplossingen om de cyclus van mishandeling te stoppen, en dat je hun hulp en emotionele steun nodig hebt. Zeg iets als: 'Ik wil dat we binnen het gezin een gelukkige, gezonde relatie met elkaar hebben, en ik heb jullie hulp nodig om een einde te maken aan het ongezonde gedrag van mijn broer of zus.'
  2. Als je niet de steun krijgt die je nodig hebt van je ouders of de verandering die je nodig hebt van je broer of zus, breng dan andere familieleden of goede vrienden van de familie mee. Laat hen weten hoe je broer of zus je mishandelt, en dat je hulp zoekt.
    • Vraag die persoon: Als mijn broer of zus te agressief wordt, mag ik het dan even bij jou uitzitten?'
    • Als je hulp nodig hebt om het gesprek aan te gaan met professionals zoals een therapeut of wetshandhaver, laat het deze persoon dan weten en vraag of hij of zij je wil helpen met het indienen van rapporten of het maken van afspraken.
    • Laat deze persoon een beroep doen op je ouders of broer of zus als een derde partij. Laat hem of haar de misstanden die zijn opgevallen uitleggen en bespreken waarom ze problematisch zijn. Laat een dergelijk persoon je advocaat zijn.
  3. Wetshandhaving neemt fysiek en seksuele mishandeling in de meeste gevallen serieus. Als het mishandeling van je broer of zus te veel voor je is om te behandelen binnen je gezin, of als je ernstig gevaar loopt als gevolg van hun acties, bel dan onmiddellijk met de lokale politie. [6]
    • Voor onmiddellijke hulp bel je met de hulplijn Veilig Thuis, vrijblijvend en anoniem. 0800-2000 (gratis)
    • Als je minderjarig bent, kun je misschien ook de kinderbescherming waarschuwen, vooral als je je thuis bedreigd voelt. [7]
    • Begrijp dat degenen die schuldig zijn bevonden aan mishandeling of mishandeling een langere gevangenisstraf kunnen krijgen. Laat dit je er niet van weerhouden om een echte mishandelaar te melden, maar beschuldig iemand niet lichtzinnig, alleen maar vanwege kleine meningsverschillen.
  4. Praten met een getrainde therapeut of klinisch maatschappelijk werker kan helpen om de impact van mishandeling van een broer of zus op de langere termijn tot een minimum te beperken. Praat open en eerlijk met een hulpverlener over je ervaringen, en gebruik hun advies om je herstel te bevorderen. [8] Houd er rekening mee dat de hulpverlener verplicht kan zijn om het mishandeling te melden om je te beschermen. Dit mag je er echter niet van weerhouden om met iemand erover te praten.
    • Als je nog steeds thuis woont met je broer of zus en ouders of voogden, vraag dan of jullie als gezin in therapie kunnen gaan. Gebruik dit als een kans voor professionele bemiddeling en als een kans om problemen in groepsverband aan te pakken.
    • Als je te maken hebt met de nasleep van het mishandeling van je broer of zus, kan de therapie een langdurige manier zijn om het genezingsproces te beginnen. Zoek een therapeut die gespecialiseerd is in mishandeling, en vertel tijdens de eerste afspraak meer over je situatie.
    • Zoek betaalbare therapiemogelijkheden door een verwijzing te krijgen van je huisarts. Je kunt ook navraag doen bij de GGZ en je zorgverzekering, welke opties er zijn om naar vermogen te betalen en welke behandelingen vergoed worden. [9]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

De broer of zus op diens gedrag aanspreken

Pdf downloaden
  1. Werk samen met je broer of zus om uit te vinden wat de basis is van hun agressie naar jou toe. Misschien hebben ze frustraties over school, werk, hun romantische relaties of andere aspecten van hun leven. Bied aan om met hen te praten zodat ze wellicht gaan begrijpen wat de oorzaak is van hun woede.
    • Laat je broer of zus bijvoorbeeld weten: 'Ik kan je helpen met het onderzoeken van opties zoals therapie of ondersteuningsgroepen, als je dat wilt.'
    • Luister en wees begripvol voor dat wat je broer of zus zegt, maar laat ze hun persoonlijke trauma's niet op je afwentelen.
  2. Als je weet dat bepaalde situaties de neiging van je broer of zus om over te gaan tot het mishandelingsgedrag in de hand werken, neem dan afstand voordat de zaken escaleren. Als ze, bijvoorbeeld, verbaal zeer negatief worden tijdens concurrerende activiteiten, weiger dan om te concurreren en neem afstand van de situatie. [10]
    • Bekijk dit als een kortetermijnoplossing terwijl je op zoek gaat naar oplossingen op langere termijn. Het mishandelingsgedrag van je broer of zus mag je niet weerhouden van dingen die je leuk vindt en mag je niet wegjagen van de rest van het gezin. Beschouw afstand nemen niet als een langetermijnoplossing.
    • Laat anderen weten dat je niet weggaat vanwege hun aanwezigheid of gedrag, maar omdat je een potentieel schadelijke situatie probeert te vermijden. Bied aan om tijd te plannen met anderen wanneer je broer of zus er niet bij betrokken is.
  3. Laat je broer of zus weten dat je hun gedrag als mishandeling herkent. Praat met hen over de manieren waarop hun agressie je heeft beïnvloed en laat hen weten dat je actief op zoek bent naar manieren om het te laten stoppen.
    • Als het mogelijk is, probeer dan een open en eerlijk gesprek te voeren met je broer of zus. Probeer elke spanning op te lossen door duidelijk te maken dat het gedrag ten opzichte van jou beledigend is geweest en je op meerdere manieren heeft gekwetst.
    • Als een eerlijk gesprek geen invloed lijkt te hebben op het gedrag van je broer of zus, stel dan grenzen met hen, zoals laten weten dat je niet op hun telefoontjes, sms'jes of pogingen om een gesprek met jou te voeren zult ingaan.
    • Herinner hen eraan dat je manieren zoekt om iets aan het mishandeling te doen, wat onder meer kan inhouden dat je andere familieleden of gezagsdragers erbij betrekt.
  4. Als je de mogelijkheid hebt, verbreek dan de band met je broer of zus. Stop alle vormen van communicatie en laat je broer of zus weten dat als het mishandeling niet kan stoppen, ze vanaf nu geen rol meer spelen in je leven. [11]
    • Geef naar je broer of zus iets aan als: 'Je acties zijn niet gezond en ik wil er niet meer mee lastig gevallen worden.'
    • Als het nodig is, blokkeer dan je broer of zus op je normale communicatiekanalen zoals de telefoon en via de sociale media.
    Advertentie

Tips

  • Onderhoud een open relatie met je ouders. Praat vaak met hen over dingen die in je leven gebeuren, inclusief je problemen met je broer of zus.
  • Leer zelfverdediging. Je kunt leren hoe je jezelf kunt beschermen als je wordt aangevallen en hoe je kunt ontsnappen aan een aanvaller.
  • Kom op voor jezelf en vecht terug, maar doe geen moeite om ze een koekje van eigen deeg te geven. Je verdient het om je veilig te voelen in je eigen huis, maar het is ook het huis van je broer of zus.
  • Wees niet bang om de politie erbij te betrekken als het te ver gaat. Als je leven wordt bedreigd, dan moeten de autoriteiten erbij betrokken worden.
  • Pas op dat je geen wraak probeert te nemen of de ander 'terug wilt pakken', want daarmee kan je broer of zus denken dat het oké is wat ze doen of het als succesvol beschouwen omdat ze je aandacht hebben gekregen. Negeer ze en praat er met iemand over als het te ver gaat.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je dit nu leest en vreest voor je leven omdat je thuis mishandelt wordt, bel dan de politie. Elke situatie waarvan je denkt dat die direct gevaar oplevert, moet zo snel mogelijk door de autoriteiten worden aangepakt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 7.418 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie