Pdf downloaden Pdf downloaden

Ben je de ouder of verzorger van een tiener? Adolescentie kan een uitdagende tijd zijn bij het opvoeden of omgaan met een kind. Soms kan jeugd negatief gedrag laten zien, zoals: verzet tegen autoriteit, doorbreken van regels, druggebruik en agressie of geweld. Om met deze kwesties om te gaan bij tieners, is het belangrijk om het positieve van jullie relatie evenals de binding met school te verbeteren, ze naar ouderlijke maatstaven veilig te houden en begrijpen wat er in het adolescente brein gebeurt.

Methode 1
Methode 1 van 5:

Jullie relatie verbeteren

Pdf downloaden
  1. De band tussen een tiener en zijn of haar ouder(s) of verzorger(s) is een sterke beschermende factor tegen schadelijke invloeden, zoals emotioneel leed, riskant seksueel gedrag en gebruik van verdovende middelen. [1]
    • Plan regelmatige familieactiviteiten in, zoals samen avondeten of een spelavond.
    • Praat met elkaar op een wekelijkse basis. Neem je tiener mee uit voor een lunch of etentje zonder de rest van de familie. Op deze manier kunnen jullie je uitsluitend richten op jullie band, in plaats van door anderen te worden afgeleid.
    • Doe samen leuke dingen, zoals activiteiten waar hij/zij plezier aan beleeft. Vraag hem wat hij graag doet, of biedt suggesties aan, zoals: gamen, winkelen, skateboarden, mountainbiken, kamperen, een bordspel spelen of een trektocht maken.
  2. Van sociale media is gebleken dat het een manier is om de ouder-kindrelatie te verbeteren en sociaal gedrag te bevorderen, waardoor tegelijkertijd agressie wordt verminderd. [2]
    • Als je geen Facebook-account hebt (of Instagram, etc.), meld je dan aan en voeg de tiener toe als vriend. Je kunt zijn acties op de verschillende sites controleren, evenals berichten achterlaten en foto's plaatsen.
    • Probeer te voorkomen dat je adolescent zich geneert. Tieners kunnen gevoelig zijn voor de manier waarop anderen naar ze kijken, en dan met name hun leeftijdsgenoten.
  3. Een tiener die zich gewenst en geliefd voelt door zijn ouders is meer beschermd tegen negatieve invloeden en gedrag. [3] Focus op manieren waarop je de tiener kunt laten merken dat hij/zij waardevol is, geaccepteerd wordt, geliefd is en dat er om hem/haar wordt gegeven.
    • Fysiek contact zoals knuffels kan veel doen om een tiener te laten merken hoeveel je om hem/haar geeft. Als deze uitingen van genegenheid echter ongemakkelijk zijn, dan kun je andere technieken proberen, zoals zijn/haar schouders aanraken, of een sport met hem spelen.
    • Zeg bijvoorbeeld, "Ik houd van je" en prijs je tiener voor wat hij goed doet. Merk zijn positieve eigenschappen op en geef er opbouwend commentaar op. Zeg dingen als: "Ik vind het geweldig hoe eerlijk je bent over je gevoelens."
    • Geef aandacht aan je kind. Wees ondersteunend door je tiener te vertellen dat je er altijd voor hem/haar zult zijn. Je zou iets kunnen zeggen als, "Ik wil dat je weet dat je met mij over alles kunt praten en ik zal luisteren en proberen te helpen." Bied ondersteuning en begeleiding wanneer de tiener het nodig lijkt te hebben.
    • Geef een presentje of verras je tiener met zijn favoriete maaltijd.
  4. Studies geven aan dat tieners van ouders die geïnformeerd zijn en kennis hebben van het leven van hun kind, beter aangepast zijn. [4]
    • Stel open vragen, zoals "Wat gaat goed op school de laatste tijd?", of "Wat zijn je doelen nu?"
    • Voorkom gesloten vragen waarbij één woord als antwoord volstaat, zoals "Ging het op school vandaag?" of "Is alles in orde?" waarop je tiener dan met "ja" kan antwoorden zonder er verder op in te gaan. Dit kapt het gesprek af en vergroot afstand.
    • Luister in plaats van de tiener de les te lezen. Concentreer je op het begrijpen van het perspectief van je kind, in plaats van hem/haar te corrigeren of advies te geven.
    • Pogingen om je tiener te monitoren door hem/haar te bespioneren met behulp van surveillancetechnieken (bijhouden van telefoonlogs, etc.) kan meer kwaad doen dan goed. [5] Vermijd dit zoort gedrag.
  5. Ironisch genoeg kan het geven van ruimte aan een tiener daadwerkelijk de band en positiviteit binnen de relatie verbeteren. Onderzoek toont aan dat jongeren een gevoel van autonomie of keuzevrijheid nodig hebben. [6]
    • Ga niet lopen vissen als je tiener iets niet wil bespreken. Geef hem de tijd om de situatie te verwerken en laat hem naar je toekomen zodra hij er klaar voor is.
  6. Echtelijke conflicten die de tiener heeft ervaren of waar hij/zij getuige van is geweest kan leiden tot gedragsproblemen, symptomen van depressie en een slechtere gezinsband. [7]
    • Maak geen ruzie en ga niet discussiëren waar de kinderen bij zijn.
    • Wanneer je gezinskwesties bespreekt, blijf dan kalm en verhef je stem niet vanwege je boosheid.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 5:

Verbetering van de binding met de school

Pdf downloaden
  1. Een betere binding met de school dient als beschermende factor tegen schadelijke factoren (destructieve en negatieve gedragingen waaronder zelfbeschadiging, boosheid en gebruik van verdovende middelen). [8] [9] Buitenschoolse activiteiten van een adolescent worden ook in verband gebracht met minder risicofactoren.
    • Probeer je adolescent aan te moedigen om aan activiteiten mee te doen, zoals verenigingen of clubs op de campus, de studentenraad of als organisator.
    • Bevorderen deelname aan sport. Sociaal gedrag zoals een teamsport wordt in verband gebracht met een sterker gevoel van eigenwaarde, evenals een grotere kans dat lessen daadwerkelijk worden bijgewoond. [10] Deelname aan sport kan echter ook leiden tot meer alcoholgebruik. [11] Als je kind op een sport zit, bespreek dan wel de gevaren van alcohol. Wellicht is het nodig om de sociale activiteiten van de tiener te controleren, als je vermoedt dat er sprake is van alcoholmisbruik.
    • Zorg dat de recreatieve activiteiten overzichtelijk zijn; dit soort activiteiten wordt in verband gebracht met socialer gedrag. [12] Bijvoorbeeld, een club na schooltijd waar tieners verschillende activiteiten kunnen doen kan als ongestructureerd worden beschouwd, terwijl een specifiek sportteam als goed gestructureerd worden beschouwd.
    • Pas op dat je een tiener niet dwingt om deel te nemen aan een sport of activiteit terwijl hij/zij dat niet wil.
  2. Te hoge eisen stellen aan de schoolprestaties van een tiener wordt in verband gebracht met een slechtere gezondheid en risicogedrag. [13]
    • Laat het kind weten wat je van diens schoolprestaties verwacht, met inbegrip van de cijfers die hij/zij zou moeten halen. Probeer niet te hoog te grijpen (allemaal tienen), of te laag (met de hakken over de sloot). Je kunt zeggen, "Ik denk dat je tenminste een 7 zou moeten kunnen halen voor elk vak. Denkt je dat dit haalbaar is? Zijn we het daar dan over eens?"
    • Leg uit dat je verwacht dat jongeren respectvol zijn naar volwassenen en gezagsdragers.
  3. Het vertrouwen van een student dat de leraar hem/haar eerlijk zal behandelen kan een beschermende factor zijn tegen schade. [14]
    • Zorg voor regelmatige besprekingen met de leraren van de adolescent om eventuele problemen te bespreken, en positieve communicatie te verhogen. Betrek waar nodig de student bij de discussie.
    • Besteed aandacht aan problematische leerling-leraar relaties als die zich voordoen. Maak een afspraken met docenten en kom met een plan om de academische relatie te verbeteren.
    • Heeft de student een counselor of adviseur op school, bespreek in dat geval wat de doelstellingen en behoeften zijn van het kind, alsmede manieren om een positieve leerling-leraar relatie te bevorderen.
  4. Onderzoek geeft aan dat nauwe banden met andere leeftijdsgenoten op school tot op zekere hoogte een factor is welke tieners behoedt voor negatief gedrag. [15] Positieve schoolrelaties worden ook in verband gebracht met hogere schoolprestaties. [16]
    • Bespreek het concept van gezonde relaties met je tiener. Leg uit dat positieve vriendschappen te maken hebben met eerlijkheid, vertrouwen, acceptatie en loyaliteit.
    • Let op de interpersoonlijke vriendschappen van je kind. Wees op de hoogte van zijn/haar vrienden en leer hun ouders persoonlijk kennen.
    • Wees je bewust van eventuele problematische peerrelaties die de tiener zou kunnen hebben. Vraag je puber of hij wordt gepest of slecht behandeld door leeftijdgenoten. Kaart deze kwesties direct aan bij de leiding van de school om met een plan te komen om het pesten tegen te gaan.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 5:

De tiener veilig houden

Pdf downloaden
  1. De aanwezigheid van gevaarlijke dingen in huis wordt in verband gebracht met destructief gedrag onder tieners. [17] Bijvoorbeeld, alcohol en drugs thuis worden in verband gebracht met een toename van middelgebruik onder adolescenten.
    • Verwijder geweren of andere wapens uit het huis.
    • Doe alcohol en andere middelen weg (zelfs ongebruikte medicatie).
    • Als je tiener een geschiedenis heeft van zelfbeschadiging, verwijderen dan ook alle scherpe voorwerpen, zoals messen en wapens, of berg die op achter slot en grendel.
    • Geef een positief voorbeeld door het verminderen van je eigen negatieve of ongezonde gedrag. Het kan voor tieners bijvoorbeeld hypocriet zijn als je hen vertelt om niet te roken terwijl je zelf erop los paft.
  2. Toezicht en gestructureerde activiteiten worden gekoppeld aan een vermindering van asociaal gedrag (criminele activiteiten en andere gedragsproblemen). Wanneer de tiener buitenshuis meedoet aan activiteiten, verzeker je er dan van dat er adequaat toezicht en een duidelijke structuur is. [18]
    • Zorg ervoor dat er voor de tiener toezicht van een volwassene is na school en in het weekend.
    • Verzeker je ervan dat de uitjes goed worden begeleid.
    • Maak kennis met de ouders van de vrienden van je tiener, om zeker te zijn passend toezicht en monitoring van het gedrag van de jeugd.
  3. Wees open een eerlijk met de adolescent over de risico's van gedrag zoals onbeschermde seks, druggebruik en criminele activiteiten. Als je deze onderwerpen uit angst of ongemak vermijdt, dan leert het kind dit zeer waarschijnlijk van zijn leeftijdgenoten, wat misleidende en onjuiste informatie tot gevolg kan hebben.
    • Geef voorlichting. Seksuele relaties in de tienerjaren neigt een voorspelling te zijn en de basis te vormen voor toekomstige relaties. [19] Bespreek de risico's van seks al vroeg. Om te beginnen met dit gesprek zou je kunnen zeggen, "Ik denk dat het tijd is dat we het over seks gaan hebben. Ik weet dat dit een ongemakkelijk onderwerp is om met je ouders over te praten, maar het is echt belangrijk dat we het erover hebben. Wat vind jij?" Je kunt beginnen door te bespreken wat de tiener heeft gehoord over seks van zijn vrienden of op televisie. Leg uit wat je opvattingen zijn over seks en wat je van je kind verwacht (wanneer er wel niet aan te beginnen, waarom en welke voorbehoedsmiddelen nodig zijn, zoals condooms/de pil).
    • Informeer je tiener over het risico van alcohol- en drugsgebruik. Zeg iets in de trant van, "Ik wil met je praten over enkele dingen die tieners kunnen doen en die schadelijk voor je kunnen zijn. Vind je dat oké?" Leg uit wat je visie is op alcohol en drugsgebruik, en wat je verwacht van je tiener (wat te beperken of niet te gebruiken en waarom). Het is erg belangrijk om uit te leggen waarom bepaalde middelen beter niet kunnen worden genomen (risico's voor de gezondheid, mogelijk overdosis, slechte beslissingen, enz.); tieners willen uitleg over regels, anders kunnen ze die als dom of rigide negeren.
  4. Als de tiener zich bezighoudt met riskant gedrag, uitdagend is tegen gezagsdragers, gewelddadig wordt of sociaal teruggetrokken, dan is dit wellicht het gevolg van een ingrijpender probleem van de geestelijke gezondheid. Psychologische behandeling kan personen helpen bij het stellen van doelen en het ontwikkelen van gezondere manieren van omgaan met een puber.
    • Bespreek een behandeling met de huisarts van de tiener, of bel je verzekeraar voor een lijst van therapeuten die worden vergoed.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 5:

Effectief ouderschap

Pdf downloaden
  1. Een gezaghebbende opvoedstijl biedt veel acceptatie en vrijheid, zonder dat duidelijk omschreven regels en verwachtingen los worden gelaten. Dit type ouderschap correleert met hoge schoolprestaties. [20]
    • Een gezaghebbende stijl houdt in dat je warm, zorgzaam en flexibel bent naar het kind toe. [21] Focus op het stellen van grenzen en regels, maar wees bereid om te onderhandelen of flexibel te zijn waar nodig.
    • Accepteer de tiener voor wie hij is, en laat hem weten dat je hem accepteert. Moedig hem aan om zijn dromen na te streven, wat ze ook mogen zijn. [22]
    • Gezaghebbende ouders zijn betrokken ouders. Tieners ervaren deze betrokkenheid wanneer hun ouders voor hen klaar staan om hen te helpen met hun huiswerk en andere problemen, evenals wanneer ouders tijd vrijmaken om met het gezin leuke dingen te doen. [23]
    • Voorkom een autoritaire opvoeding. Een autoritaire opvoeding wordt geassocieerd met rigide en inflexibele regels, en een mentaliteit zoals "Ik heb gelijk en jij niet." Een voorbeeld van een autoritaire opvoedstijl zou kunnen zijn als de tiener iets zegt als "Mijn vader vertelt me dat hij gelijk heeft en ik moet hem gewoon gehoorzamen en zijn gezag nooit in twijfel trekken." In plaats van een autoritaire houding kun je de tiener beter betrekken bij het proces van het stellen van grenzen. Verklaar de reden voor de regels die zijn gemaakt, en geef de tiener de kans om zijn mening te geven. Onderhandel en sluit compromissen om tot een besluit te komen. Bijvoorbeeld, als je denkt dat je tiener allemaal tienen moet halen, terwijl de tiener denkt dat dit teveel gevraagd is, wees dan bereid om deze standaard aan te passen, om tegemoet te komen aan de behoeften van de tiener. Misschien kun jullie afspreken dat hij of zij op zijn minst een 7 voor elk vak haalt.
  2. Met dit type communicatie breng je je boodschap op een respectvolle en passende manier over. [24] Assertiviteit komt voort uit een "Ik ben oké. Je bent oké" manier van denken. You're okay" thought process.
    • Gebruik een passende toon die kalm en geruststellend is.
    • Zeg "nee" wanneer dat nodig is.
    • Leg uit waarom je bepaalde regels hebt ingesteld en waarom ze passend zijn.
    • Wees eerlijk en open over je gedachten en gevoelens (maar wel respectvol en tactvol). Maak gebruik van ik-verklaringen, zoals "Ik ben boos als je later thuiskomt dan de afgesproken tijd."
    • Voorkom agressieve communicatie. Agressieve communicatie is afkomstig van een "Ik ben oké, je bent niet oké" mentaliteit. Bedreig een kind niet en schreeuw er ook niet tegen, want dit is voor de tiener een voorbeeld van ongepast gedrag en kan het kind angstig maken.
    • Beperk passieve communicatie. Passiviteit in communicatie is geen uiting van je behoeften en gevoelens. Passiviteit komt voort uit een "Jij bent oké. Ik ben niet oké" houding. Een passieve ouder is misschien wel bang voor zijn tiener en in plaats met hem/haar te communiceren, gaat hij de tiener uit de weg.
  3. Tieners hebben structuur nodig om zich veilig voelen en om de kans te verminderen dat ze overgaan tot riskant gedrag. [25]
    • Stel grenzen die realistisch en billijk zijn. Maak huisregels. Vertel je tiener welk gedrag aanvaardbaar is en welke niet. Bijvoorbeeld, geef je adolescent een vastgestelde tijd waarop hij of zij thuis moet zijn en leg uit wat de specifieke gevolgen zijn als de tiener zich daar niet aan houdt.
    • Geef de tiener vaste klusjes om te doen. Het moeten doen van klusjes geeft de jongere een verantwoordelijkheidsgevoel. Leg uit dat iedereen in huis een bijdrage moet leveren. Je kunt een takenrooster maken en beloningen verstrekken wanneer je kinderen hun klusjes voltooien zonder dat het hoeft te worden gevraagd.
    • Stel specifieke consequenties vast voor ongewenst gedrag. Wees zeer specifiek over wat je tiener niet mag doen (bijv. niet op tijd thuis zijn, spijbelen, drugs gebruiken, enz.), evenals wat de consequenties zijn als de jongere de regels doorbreekt (bijv. huisarrest, wegvallen van autogebruik of andere privileges). Zorg ervoor dat je tiener weet dat het de keuze heeft om zich wel of niet aan de regels te houden.
  4. Gewenst gedrag belonen kan resulteren in een toename van dit gedrag en een afname van bijbehorend negatief gedrag. [26] Uit één studie bleek dat jongeren die werden beloond voor het dragen van hun autogordels vaker hun veiligheidsgordel gingen gebruiken. [27]
    • Beloon goed gedrag. Wanneer je kind iets positief doet, zoals een goed cijfer halen voor een proefwerk, bied dan een beloning, zoals een nieuw kledingstuk.
    • Vestig je aandacht op positieve eigenschappen. Een sterk gevoel van eigenwaarde bij tieners is een factor die helpt bij het tegengaan van het ontwikkelen van negatieve gevoelens en negatief gedrag. [28] Zeg tegen je kind dat je trots op hem of haar bent. Geef specifieke voorbeelden van zijn/haar prestaties, zoals een goed cijfer krijgen op een proefwerk of verslag, eerlijk zijn, of zijn/haar klusjes in het huishouden doen.
    • Geef jongeren de mogelijkheid om vrijheid te verdienen. Een jongere die het gevoel heeft dat hij of zij diens eigen leven kan sturen, heeft vaak minder last van agressief gedrag. [29]
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 5:

Inzicht in het puberbrein

Pdf downloaden
  1. Veranderingen in het puberbrein kunnen resulteren in een toename van de bereidheid om risico's te nemen en de neiging om te gaan experimenteren met verdovende middelen (alcohol en drugs). [30] Adolescenten worden met name aangetrokken tot het versterken van prikkels – zoals drugs en alcohol. De tiener kan echter ook eerder gezonde risico's nemen, zoals het proberen van nieuwe activiteiten (sport, spelletjes, hobby's, enz.).
    • De adolescent kan deelnemen aan meer risicovol gedrag. [31] Dit kan soms ook gevaarlijke situaties tot gevolg hebben, zoals te snel rijden en het overtreden van andere regels of wetten. Wees je bewust van deze waarschuwingssignalen en dit riskante gedrag.
  2. De mogelijkheid om impulsen te beheersen is nog niet volledig ontwikkeld in de adolescente hersenen. [32] Begrijp dat je tiener wellicht nog niet in staat is om zichzelf te beheersen of bevrediging uit te stellen.
    • Leer je kind bevrediging uit te stellen door hem/haar te helpen bij het herkennen van de voors en tegens van een bepaalde activiteit of gedrag.
  3. Veranderingen in de hersenen van een opgroeiende tiener kunnen leiden tot verhoogde emotionele reactiviteit. [33] Dit kan erin resulteren dat tieners meer woede, verdriet, eenzaamheid, agressiviteit en andere negatieve emoties of gedrag ervaren.
    • Probeer je te herinneren hoe het was om een tiener te zijn, en kijk of je een paar gevoelens kunt herkennen die je toen had en die moeilijk waren om mee om te gaan.
    • In plaats van automatisch emotioneel te reageren, kun je proberen om je in te leven in de problemen van de situatie van de jongere.
    Advertentie

Bronnen

  1. http://www.researchgate.net/profile/Karl_Bauman/publication/236305866_Protecting_Adolescents_From_HarmFindings_From_the_National_Longitudinal_Study_on_Adolescent_Health/links/0deec52deaae90cab3000000.pdf
  2. http://www.researchgate.net/profile/Sarah_Coyne2/publication/248704450_A_Friend_Request_from_Dear_Old_Dad_Associations_Between_Parent-Child_Social_Networking_and_Adolescent_Outcomes/links/553aa7e40cf245bdd76447b6.pdf
  3. http://www.researchgate.net/profile/Karl_Bauman/publication/236305866_Protecting_Adolescents_From_HarmFindings_From_the_National_Longitudinal_Study_on_Adolescent_Health/links/0deec52deaae90cab3000000.pdf
  4. http://www.researchgate.net/profile/Hakan_Stattin/publication/12487113_What_parents_know_how_they_know_it_and_several_forms_of_adolescent_adjustment_further_support_for_a_reinterpretation_of_monitoring/links/54f1c8130cf2b36214acd39d.pdf
  5. http://www.researchgate.net/profile/Hakan_Stattin/publication/12487113_What_parents_know_how_they_know_it_and_several_forms_of_adolescent_adjustment_further_support_for_a_reinterpretation_of_monitoring/links/54f1c8130cf2b36214acd39d.pdf
  6. http://selfdeterminationtheory.org/SDT/documents/2002_AssorKaplanRoth_BJEP.pdf
  7. http://is.muni.cz/el/1423/podzim2010/PSY516/um/LaursenCollins1.pdf
  8. http://www.researchgate.net/profile/Karl_Bauman/publication/236305866_Protecting_Adolescents_From_HarmFindings_From_the_National_Longitudinal_Study_on_Adolescent_Health/links/0deec52deaae90cab3000000.pdf
  9. http://rcgd.isr.umich.edu/garp/articles/eccles03g.pdf
  1. http://edci560teen.homestead.com/files/barber_eccles.pdf
  2. http://edci560teen.homestead.com/files/barber_eccles.pdf
  3. http://www.researchgate.net/profile/Hakan_Stattin/publication/12487270_Leisure_activities_and_adolescent_antisocial_behavior_The_role_of_structure_and_social_context/links/5451ed8d0cf285a067c6a390.pdf
  4. http://www.researchgate.net/profile/Karl_Bauman/publication/236305866_Protecting_Adolescents_From_HarmFindings_From_the_National_Longitudinal_Study_on_Adolescent_Health/links/0deec52deaae90cab3000000.pdf
  5. http://www.researchgate.net/profile/Karl_Bauman/publication/236305866_Protecting_Adolescents_From_HarmFindings_From_the_National_Longitudinal_Study_on_Adolescent_Health/links/0deec52deaae90cab3000000.pdf
  6. http://www.researchgate.net/profile/Karl_Bauman/publication/236305866_Protecting_Adolescents_From_HarmFindings_From_the_National_Longitudinal_Study_on_Adolescent_Health/links/0deec52deaae90cab3000000.pdf
  7. http://www.sdrs.info/documents/PDF/relschool.pdf
  8. http://www.researchgate.net/profile/Karl_Bauman/publication/236305866_Protecting_Adolescents_From_HarmFindings_From_the_National_Longitudinal_Study_on_Adolescent_Health/links/0deec52deaae90cab3000000.pdf
  9. http://www.researchgate.net/profile/Hakan_Stattin/publication/12487270_Leisure_activities_and_adolescent_antisocial_behavior_The_role_of_structure_and_social_context/links/5451ed8d0cf285a067c6a390.pdf
  10. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2835313/
  11. http://www.researchgate.net/profile/Nancy_Darling/publication/21708271_Impact_of_parenting_practices_on_adolescent_achievement_authoritative_parenting_school_involvement_and_encouragement_to_succeed/links/02e7e51c1b378cec86000000.pdf
  12. http://www.researchgate.net/profile/Laurence_Steinberg/publication/227527682_We_Know_Some_Things_ParentAdolescent_Relationships_in_Retrospect_and_Prospect/links/0c960538591d35199c000000.pdf
  13. http://www.researchgate.net/profile/Laurence_Steinberg/publication/232429357_Authoritative_parenting_and_adolescent_adjustment_across_varied_ecological_niches/links/0c960538591d0224fc000000.pdf
  14. http://www.researchgate.net/profile/Laurence_Steinberg/publication/232429357_Authoritative_parenting_and_adolescent_adjustment_across_varied_ecological_niches/links/0c960538591d0224fc000000.pdf
  15. https://middleearthnj.wordpress.com/2014/04/14/5-ways-parents-can-teach-assertiveness-to-teens/
  16. http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/67242/1/WHO_FCH_CAH_01.20.pdf?ua=1
  17. https://minds.wisconsin.edu/handle/1793/40497
  18. https://minds.wisconsin.edu/handle/1793/40497
  19. http://www.researchgate.net/profile/Karl_Bauman/publication/236305866_Protecting_Adolescents_From_HarmFindings_From_the_National_Longitudinal_Study_on_Adolescent_Health/links/0deec52deaae90cab3000000.pdf
  20. http://www.researchgate.net/profile/Virgil_Zeigler-Hill/publication/224835684_Locus_of_control_as_a_contributing_factor_in_the_relation_between_self-perception_and_adolescent_aggression/links/0912f50b0e5c0b5727000000.pdf
  21. http://faculty.weber.edu/eamsel/Classes/Child%203000/Adolescent%20Risk%20taking/Lectures/3-4%20Biological/Spear%20LV%20%20%282000%29.pdf
  22. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2396566/
  23. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2475802/
  24. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2475802/

Over dit artikel

Deze pagina is 4.506 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie