Pdf downloaden Pdf downloaden

Ben jij goed in het weerstaan van verleidingen? We geven allemaal wel eens aan verleidingen toe maar toch lijkt het alsof sommige mensen meer controle hebben over zichzelf. Verleiding is verlangen naar iets dat meestal niet goed of geschikt voor jou is. Vaak proberen verleidingen je dingen te laten doen op de korte termijn zonder dat je nadenkt over wat er later misschien kan gebeuren. [1] Jammer genoeg kan verleiding ook veranderen in obsessie. Toegeven aan verleidingen kan er ook voor zorgen dat je je ontevreden, schuldig of van streek voelt. Leer hoe je om moet gaan met verleidingen en hoe je je controle over jezelf kan vergroten.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Reageren op verleidingen

Pdf downloaden
  1. Verleiding gaat vaak over controle en verleidelijke situaties zijn vaak situaties waarin je moet kiezen tussen onmiddellijke bevrediging en je lange termijn doelen. [2] Zo kan je misschien erg verlangen naar een stukje taart dat bij de bakker ligt terwijl je aan het diëten bent. Het eten van dat stukje taart leidt tot onmiddellijke bevrediging. Maar je doel voor de lange termijn om minder suikerige producten te eten wordt niet gehaald als je het eet.
    • Je moet je bijvoorbeeld bewust zijn van de mensen die je zouden kunnen verleiden om vreemd te gaan als je een vaste relatie hebt. Dit kunnen oude kennissen zijn, collega's of mensen met wie je in je privéleven omgaat.
    • Maar verleiding is niet altijd zo duidelijk. Stel bijvoorbeeld dat je een kantoorbaan hebt en je een aantal weken achter elkaar graag vrijdag wat eerder naar huis zou willen gaan. Een paar keer wat vroeger naar huis gaan lijkt misschien niet erg maar je werkgever kan hierdoor denken dat je de verantwoordelijkheid niet aankan. Dit kan er dan weer toe leiden dat je minder snel gepromoveerd wordt bijvoorbeeld. [3]
  2. Maak het jezelf makkelijker door uit de buurt te blijven van verleidingen. Als je bijvoorbeeld probeert op te houden met roken, blijf dan weg van plekken waar je vaker gerookt hebt. Misschien helpt het zelfs als je de mensen met wie je vaker gerookt hebt probeert te vermijden.
    • Als je vaker teveel drinkt dan is de bar waar het jaarlijkse feestje met je collega's is misschien niet de beste plek om te zijn. Blijf alert en vermijd mogelijke verleidingen als dat kan. Zo ben je er altijd op voorbereid om met verleidingen om te gaan. [4]
    • Als je een bepaalde situatie of persoon niet helemaal kan vermijden, probeer dan om het moeilijker te maken voor jezelf om toe te geven aan verleidingen in de situatie. Als je het bijvoorbeeld verleidelijk vindt om vreemd te gaan met een vriend, vermijd dan situaties waar jullie alleen samen zijn. Zorg dat je die persoon alleen ziet als je met een groep mensen bent. [5]
  3. Als je iets weigert of iemand uit de weg gaat omdat het je verleidt, voel je dan niet schuldig en denk niet dat je erover moet liegen. Wees eerlijk over waarom je iets uit de weg gaat. Dit kan je doorzettingsvermogen vergroten en de verleidelijkheid van wat je probeert te vermijden verkleinen.
    • Als de persoon met wie je vreemd wil gaan je bijvoorbeeld uit vraagt, zeg dan eerlijk dat je al een relatie hebt. Als hij of zij dit weet, zijn ze misschien minder flirterig in de toekomst.
  4. Stel je voor dat je de verleiding erkent of aanraakt voordat je hem neerlegt en wegloopt. Probeer je dit zo gedetailleerd mogelijk voor te stellen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een chocoladereep vasthoudt als je minder probeert te snoepen. Stel je voor dat je eraan ruikt, hem aanraakt en vervolgens neerlegt.
    • Als je dit geoefend hebt, kan je ook in het echt de verleiding proberen te weerstaan. Ga naar de winkel en confronteer je verleidingen. [6] Deze techniek is niet geschikt voor verslavingen aan bijvoorbeeld alcohol of drugs. Visualiseren dat je het weer gebruikt of in contact komen met dingen die bij de verslaving horen kunnen als reactieveroorzaker werken en kunnen het veel moeilijker maken om met deze verleiding om te gaan.
  5. Het is gemakkelijk om alleen maar aan de onmiddellijke bevrediging te denken als je iets wil. Neem wat tijd en denk aan de consequenties op de langere termijn voor je toegeeft aan een verlangen. In sommige gevallen zijn de consequenties op de lange termijn erg groot en zwaar. Zoals wanneer je vreemdgaat bijvoorbeeld. Je zult je partner kwetsen, het vertrouwen dat je partner in je heeft beschamen en de relatie kan zelfs kapot gaan. Maar we worden de hele tijd wel omringd met wat onderzoekers "epsilon-cost verleidingen" noemen. Oftewel de kleine dingetjes die van zichzelf niet erg belangrijk lijken maar samen kunnen uitgroeien tot iets waar grote consequenties aan verbonden zitten. [7] Mensen vinden het moeilijker om met deze verlangens om te gaan omdat ze zo klein lijken.
    • Zo hebben het roken van een sigaret of het eten van een stukje taart niet meteen grote, negatieve langetermijngevolgen. Maar door het roken van die ene sigaret wordt de kans wel groter dat je er nog een neemt, en nog een, en nog een, en hierdoor wordt het risico op negatieve gevolgen wel groter. En zelfs het roken van een enkele sigaret kan al schade aan je lichaam aanbrengen en je risico op ziektes zoals kanker vergroten. [8]
    • Probeer breder naar je acties te kijken. Je gaat niet dood van een plakje taart maar als je probeert om minder suiker te eten dan weerhoudt dit je er wel van om je doel te bereiken. En als je blijft toegeven aan je verlangens dan krijg je wel ook steeds al die calorieën binnen. Als je verleidingen zo bekijkt in plaats van als op zichzelf staande incidenten dan kan dat je helpen om meer controle over jezelf te krijgen. [9]
    • Je de langetermijngevolgen voorstellen kan je ook helpen om weerstand op te bouwen. Als je bijvoorbeeld wilt roken, stel je jezelf dan voor als kankerpatiënt aan de chemo. Stel je jezelf voor hoe slecht je je voelt, hoe duur al die behandelingen wel niet zijn en hoe verdrietig je familie wel niet is. [10]
  6. [11] Als je heel erg gefixeerd bent op je verleidingen dan kan het soms moelijker zijn om ze te weerstaan. Onderzoek heeft aangetoond dat jezelf afleiden en iets doen dat leuk is of waar je een tijd mee bezig kan zijn, kan helpen om verleidingen te weerstaan. [12] Je kunt mediteren, yoga doen, een stukje gaan rennen of afspreken met vrienden. Laat je compleet opgaan in wat je uitgezocht hebt om jezelf af te leiden. [13]
    • Je kunt ook andere mensen die hulp nodig hebben, proberen te helpen. Ben niet meer alleen bezig met jezelf maar focus je ook op andere mensen die de hulp waarderen. Dat kan ook voor afleiding zorgen.
    • Het kan een goed idee zijn om een afleidingsplan te maken. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je iedere keer als je zin hebt in een sigaret een stukje gaat rennen. Dit zorgt voor afleiding en is goed voor je gezondheid.
  7. Laat jezelf niet geloven dat je een keuze hebt om toe te geven aan een verleiding of om die verleiding te weerstaan. Als je het niet meer ziet als een keuze moet je wel nee zeggen tegen wat het ook is dat je verleidt.
    • Als je bijvoorbeeld het verlangen voelt om vreemd te gaan, flirt dan niet meer met de persoon in wie je geïnteresseerd bent. Je weet dat je niet wilt vreemdgaan dus doe dan ook niet alsof je geïnteresseerd bent. [14]
    • Als je misschien moeite hebt om je te houden aan het suikervrije dieet dat je dokter je gegeven heeft, kan je weigeren om naar feestjes te gaan waar veel zoetigheid zal zijn. Dit zorgt er wel ook voor dat je minder sociaal kan zijn dus denk goed na voordat je deze weg inslaat.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De controle over jezelf vergroten

Pdf downloaden
  1. [15] Maak een plan van je intenties voor jezelf. Zeg bijvoorbeeld dat je vandaag geen taart eet bij de koffie maar een appel zodat je goed aan je gezondheid kan blijven werken. Of zeg dat je maar een biertje zal drinken bij dat feestje vanavond en vraag je partner om je hieraan te helpen herinneren. Als je deze plannen zo vaststelt in duidelijke en concrete termen dan kan dat helpen om gefocust te blijven op je langetermijndoelen en ben je minder bezig met de onmiddellijke bevrediging.
    • Als je je plannen op een als/dan manier uitspreekt, kan dat je nog concreter helpen. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: "Als iemand mij een stukje taart aanbiedt op het feestje dan zeg ik 'Nee dankjewel, ik ben minder suiker aan het eten.' en begin ik een gesprek met iemand in de buurt."
  2. Als je het moeilijk vindt om nee te zeggen tegen verleidingen zoals een sigaret of een stukje taart, vraag dan aan je partner of een vriend of hij of zij je wilt helpen om bij deze dingen uit de buurt te blijven. Hierdoor moet je verantwoording afleggen aan iemand anders en is het geen keuze meer. [16]
    • Zeg bijvoorbeeld tegen je partner dat je minder wilt gaan drinken en vraag hem of haar om je daaraan te herinneren nadat je je ene drankje op hebt.
  3. Houd jezelf verantwoordelijk door apps of computerprogramma's te gebruiken die je gewoontes bijhouden. Als je probeert om minder geld uit te geven, gebruik dan software waarmee je je budgetten in gaten kan houden om te zien hoeveel je uitgeeft. Of je kan een app gebruiken die bijhoudt wat je eet als je wilt afvallen. [17]
    • Door technologie te gebruiken kan je ook in de gaten houden wanneer het waarschijnlijker is dat je toe gaat geven aan je verlangens. Zo kan je er bijvoorbeeld achter komen dat je vaker te veel eet in het weekend.
  4. Als je het moeilijk vindt en je kent iemand die ook probeert te stoppen met een bepaalde verleiding, daag die persoon dan uit en maak er een wedstrijd van. Als je bijvoorbeeld meer wilt trainen, daag dan een vriend uit en kijk wie er meer afvalt of wie vaker naar de sportschool gaat. Een vriendschappelijk wedstrijdje is misschien precies wat je nodig hebt om je verantwoordelijkheid te nemen (en het kan hetzelfde doen voor je vriend of vriendin). [18]
    • Spreek wel regels af met elkaar voor je aan de wedstrijd begint.
  5. Door dankbaar te zijn herinner je jezelf aan alle goede dingen in je leven waar je blij mee kan zijn. Als je de focus legt op deze dingen kan je daardoor minder gaan verlangen naar dingen die je niet hebt.
    • Probeer iedere dag een aantal dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. [19] Houd die lijst bij je en lees hem wanneer je wilt toegeven aan een verlangen.
  6. Veel onderzoek toont aan dat je controle over jezelf kan opbouwen door veel te oefenen. Zelfs als volwassene. Door deze oefeningen word je ook efficiënter en minder impulsief. [20] [21] Net zoals je spieren wordt je controle groter door veel te oefenen. [22]
    • Een oefening die je kan doen is proberen om een gewoonte te doorbreken. Zelfs een kleintje. Dus als je bijvoorbeeld altijd aan de rechterkant begint als je je tanden poetst, begin dan nu iedere keer aan de linkerkant.
    • Een dagelijkse routine opbouwen is ook een goede manier om te oefenen. Zo kan je bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je iedere dag om half 8 opstaat, ook in het weekend, en dat je iedere ochtend een goed ontbijt maakt. Als je deze routine goed blijft volgen, vergroot je ook je controle.
    • Je kan ook grotere dingen veranderen om meer controle op te bouwen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je twee dagen per week met de fiets naar je werk gaat in plaats van met de auto. Als je steeds doelen zet en deze ook uitvoert dan bouw je steeds meer controle op over jezelf.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Vermijdt uitputting

Pdf downloaden
  1. Net zoals fysieke beweging energie kost, kost controle opbouwen over jezelf ook energie. Je kan dus ook te ver gaan en jezelf uitputten. [23] [24] Als je aan het trainen bent, bereik je een punt waarop je spieren moe zijn en het moeilijk wordt om door te blijven gaan. Als je controle op aan het bouwen bent, gebeurt hetzelfde met je hersenen.
    • Een onderzoek heeft aangetoond dat studenten die twee keer achter elkaar controle opbouwende oefeningen moesten doen meer moeite hadden met de tweede oefening dan studenten die alleen die tweede oefening hoefden te doen. [25] Dus ga niet lunchen in de lunchkamer waar een doos cakejes staat als je daarna ook nog naar een feestje moet waar een hoop zoetigheid zal zijn. Deze constante druk om verleidingen te weerstaan kan je uitputten.
    • Dezelfde studie heeft ook aangetoond dat beslissingen maken gelinkt is aan controle hebben over jezelf. Dus probeer, als je in een situatie zit waar je veel beslissingen moet maken zoals bijvoorbeeld een vergadering op je werk, situaties waarin je verleidingen moet weerstaan te vermijden. Ga bijvoorbeeld niet naar een feestje 's avonds als je eerder op de dag een hoop beslissingen hebt moeten maken.
  2. Eten kan een grote bron zijn van verleidingen maar gezond eten kan je ook helpen om meer energie te hebben om controle over jezelf op te bouwen. Een onderzoek heeft aangetoond dat studenten die niks gegeten hadden het moeilijker vonden om controle uit te oefenen dan studenten die net gegeten hadden en wiens bloedsuikerniveaus stabiel waren. [26]
    • Zelfs een klein hapje of drankje zoals een glaasje limonade of een stuk fruit kan je helpen om je glucoseniveau omhoog te brengen waardoor je beter controle kunt uitoefenen.
    • Door het eten van voedselsoorten met veel vezels zoals bonen, goede granen, aardappels en groentes blijft je glucoseniveau gelijk en heb je minder last van pieken en dalen. Vezelrijk voedsel heeft ook langer nodig om verteerd te worden waardoor je je langer vol voelt en je minder last hebt van verlangens op het gebied van eten. [27]
  3. Vermijd stress . Door stress kan je energieniveau snel dalen en heb je minder puf om controle uit te oefenen. [28] Er zijn verschillende manieren waarop je met stress om kan gaan : [29]
    Advertentie

Tips

  • Sommige mensen geven makkelijker toe aan verleidingen dan anderen maar iedereen kan wilskracht opbouwen om zo succesvol verlangens te weerstaan. [31]
Advertentie
  1. https://www.sciencenews.org/article/mastering-art-self-control
  2. Mischel, W., Shoda, Y., & Rodriguez, M. I. (1989). Delay of gratification in children. Science, 244, 933–938. http://dx.doi.org/10.1126/science.2658056
  3. https://www.sciencenews.org/article/mastering-art-self-control
  4. http://rethinkingdrinking.niaaa.nih.gov/tools/Interactive-worksheets-and-more/Stay-in-control/Coping-With-Urges-To-drink.aspx
  5. https://www.psychologytoday.com/blog/resolution-not-conflict/201109/why-affairs-tempt-us-and-how-prevent-them
  6. https://www.sciencenews.org/article/mastering-art-self-control
  7. http://www.csmonitor.com/Commentary/Opinion/2011/0325/You-vs.-temptation-Why-self-control-has-gotten-so-hard
  8. http://www.csmonitor.com/Commentary/Opinion/2011/0325/You-vs.-temptation-Why-self-control-has-gotten-so-hard
  9. http://www.csmonitor.com/Commentary/Opinion/2011/0325/You-vs.-temptation-Why-self-control-has-gotten-so-hard
  10. Richard Wiseman, 59 Seconds: Think a Little, Change a Lot , Chapter 1, (2010), ISBN 978-0-330-51160-5
  11. Mischel, W., Shoda, Y., & Rodriguez, M. I. (1989). Delay of gratification in children. Science, 244, 933–938. http://dx.doi.org/10.1126/science.2658056
  12. http://faculty.chicagobooth.edu/ayelet.fishbach/research/HSR%20Chap%20Fishbach%20&%20Converse.pdf
  13. http://www.apa.org/monitor/2012/01/self-control.aspx
  14. http://www.apa.org/monitor/2012/01/self-control.aspx
  15. http://faculty.chicagobooth.edu/ayelet.fishbach/research/HSR%20Chap%20Fishbach%20&%20Converse.pdf
  16. http://www.apa.org/monitor/2012/01/self-control.aspx
  17. http://www.apa.org/monitor/2012/01/self-control.aspx
  18. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983
  19. https://www.sciencenews.org/article/mastering-art-self-control
  20. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/basics/stress-basics/hlv-20049495
  21. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/basics/stress-relief/hlv-20049495
  22. Angela Hynes, Absolute Willpower, http://findarticles.com/p/articles/mi_m0846/is_7_24/ai_n13606433/

Over dit artikel

Deze pagina is 6.182 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie