Pdf downloaden
Pdf downloaden
In de wiskunde zijn onechte breuken die waarbij de teller (het bovenste getal) groter of gelijk is aan de noemer (het onderste getal). Om een onechte breuk om te rekenen naar een gemengd getal (met een breuk en een heel getal, zoals 2 3/4), deel je de teller door de noemer . Schrijf het gehele deel van het antwoord naast een breuk, met de rest in de teller en de oorspronkelijke noemer eronder — je hebt nu een gemengde breuk!
Stappen
-
Deel de teller door de noemer. Begin met het opschrijven van je onechte breuk. Deel dan de teller door de noemer — met andere woorden, werk de deelsom uit zoals aangegeven. Vergeet niet om de rest te noteren. [1] X Bron
- Laten we een voorbeeld nemen. Laten we zeggen dat we de fractie 7/5 moeten omzetten in een gemengd getal. We delen eerst 7 door 5, zoals:
- 7/5 → 7 ÷ 5 = 1 R2
-
Schrijf het gehele getal van het antwoord. Het gehele getal van je gemengde getal (het grote getal links van je breuk) is het antwoord op het gehele getal van de deelsom. Met andere woorden, schrijf gewoon het antwoord van de deelsom op zonder de rest. [2] X Bron
- In ons voorbeeld zouden we de rest weglaten en gewoon 1 opschrijven (aangezien ons antwoord 1 R2 is).
-
Maak een breuk van de rest en de originele noemer. Nu moeten we het breukdeel van het gemengde getal vinden. Zet de rest van de deelsom in de teller en gebruik dezelfde noemer van je oorspronkelijke onechte breuk. Zet deze breuk naast je hele getal en je hebt je gemengde getal! [3] X Bron
- In ons voorbeeld is de rest gelijk aan 2. Als we dit als teller in boven de oorspronkelijke noemer (5) plaatsen, krijgen we 2/5. We zetten dit naast ons antwoord op het hele getal (1) en krijgen daarmee het uiteindelijke gemengde getal. Als volgt:
- 1 2/5 .
-
Om hier weer een onechte breuk van te maken, tellen we het gehele getal op bij de teller. Gemengde getallen zien er op papier goed uit en zijn gemakkelijk te lezen, maar zijn niet altijd de beste keuze. Als we bijvoorbeeld een breuk en een gemengd getal vermenigvuldigen, zal ons werk een stuk eenvoudiger zijn als we het gemengde getal weer omzetten in een onechte breuk. Dit doe je door gewoon het gehele getal te vermenigvuldigen met de noemer en op te tellen bij de teller. [4] X Bron
- Als we van het antwoord op ons voorbeeld (1 2/5) weer een onechte breuk willen maken, dan kunnen we dat als volgt doen: [5] X Bron
- 1 × 5 = 5 → (2 + 5)/5 = 7/5
Advertentie
-
Zet 11/4 om naar een gemengd getal. Dit probleem is eenvoudig — gewoon precies zo oplossen als hierboven. Zie hieronder voor een stapsgewijze oplossing.
- 11/4 — om te beginnen moeten we de teller delen door de noemer.
- 11 ÷ 4 = 2 R 3 — nu moeten we een breuk maken van de rest en onze oorspronkelijke noemer.
- 11/4 = 2 3/4
-
Zet 99/5 om naar een gemengd getal. We hebben hier te maken met een hele grote teller, maar laat je daardoor niet van de wijs brengen — de methode is precies hetzelfde! Zie hieronder:
- 99/5 — hoeveel keer gaat 5 in 99? Aangezien 5 precies 20 keer in 100 gaat, mag je ervan uitgaan dat 5 dus 19 keer in 99 gaat.
- 99 ÷ 5 = 19 R 4 — nu creëren we gewoon het gemengde getal zoals voorheen.
- 99/5 = 19 4/5
-
Zet 6/6 om naar een gemengd nummer. Tot nu toe hebben we alleen onechte breuken behandeld waarbij de teller groter is dan de noemer. Maar wat gebeurt er als beide hetzelfde zijn? Zie hieronder om erachter te komen.
- 6/6 — zes gaat één keer in zes, zonder rest, natuurlijk.
- 6 ÷ 6 = 1 R0. Omdat een breuk met 0 in de teller altijd gelijk is aan nul, hoeven we geen breuk naast ons hele getal te zetten.
- 6/6 = 1
-
Zet 18/6 om naar een gemengd getal. Als de teller een veelvoud van de noemer is, hoef je je niet druk te maken over de rest — doe gewoon de deelsom om je antwoord te krijgen. Zie hieronder.
- 18/6 — aangezien we weten dat 18 slechts 6 × 3 is, weten we dat we een rest van 0 zullen hebben, dus hoeven we ons geen zorgen te maken over het breukdeel van ons gemengde getal.
- 18/6 = 3
-
Zet -10/3 om in een gemengd nummer. Negatieven werken precies hetzelfde als positieve getallen. Zie hieronder:
- -10/3
- -10 ÷ 3 = -3 R1
- -10/3 = -3 1/3
Advertentie
Tips
- Onechte breuken zijn niet noodzakelijkerwijs verkeerd . In feite zijn ze soms nuttiger dan gemengde getallen. Bijvoorbeeld: als je twee breuken gaat vermenigvuldigen, zijn onechte breuken beter omdat je gewoon de tellers en noemers met elkaar moet vermenigvuldigen om je antwoord te krijgen: bijv. 1/6 × 7/2 = 7/12. Vermenigvuldig nu maar eens 1/6 × 3 1/2 — niet echt eenvoudig.
- Aan de andere kant zijn gemengde getallen meestal het handigst als je iets in het echt beschrijft. Bijvoorbeeld: een recept vraagt om 4 1/2 kopje meel, niet om 9/2 kopje meel.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.mathsisfun.com/improper-fractions.html
- ↑ http://www.alcula.com/calculators/math/improper-to-mixed-numbers/
- ↑ https://virtualnerd.com/middle-math/number-theory-fractions/mixed-numbers-improper-fractions/improper-to-mixed-fraction-conversion
- ↑ https://www.brainpop.com/math/numbersandoperations/mixednumbers/
- ↑ https://www.georgebrown.ca/uploadedFiles/TLC/_documents/Converting%20Between%20Improper%20Fractions%20and%20Mixed%20Numbers.pdf
Over dit artikel
Deze pagina is 5.102 keer bekeken.
Advertentie