Pdf downloaden Pdf downloaden

Een opgedroogde bloedvlek in je kleding of andere stoffen kan nog steeds verwijderd worden, maar dit zal wel een stuk moeilijker zijn als de vlek al met heet water gewassen is of de stof in de droger is geweest. Er zijn veel verschillende methoden om het bloed te proberen te verwijderen, van gemakkelijk verkrijgbare huishoudelijke - en wasmiddelen tot sterkere producten. Wees vooral voorzichtig wanneer je een bloedvlek uit zijde, wol of andere delicate stoffen probeert te verwijderen.

Methode 1
Methode 1 van 5:

Schrobben met water en zeep

Pdf downloaden
  1. Voor deze methode heb je geen speciale hulpmiddelen nodig, maar je moet wel aanzienlijke tijd over de stof wrijven. Deze methode is daarom vooral geschikt voor vlekken op natuurlijke vezels zoals linnen en katoen. Over stoffen waarbij kleine ronde balletjes van het oppervlak loskomen--beter bekend als "pillen"--moet je langere tijd voorzichtiger wrijven. Dit zijn stoffen als wol en de meeste kunstvezels.
  2. Op deze manier kan het water van achteren op de vlek inwerken, zodat het bloed naar buiten en van de stof af geduwd wordt. Dit is effectiever dan het water direct op de vlek te laten lopen. [1]
    • Het kan zijn dat je het kledingstuk binnenstebuiten moet keren om dit te kunnen doen.
  3. Zelfs een oude bloedvlek is doorgaans nog niet volledig in de stof getrokken, dus begin door de losse deeltjes aan het oppervlak te verwijderen. Spoel koud water over de achterkant van de stof, zodat dit door de vlek loopt. Houd de stof meerdere minuten onder de stromende kraan. De vlek zou op zijn minst iets kleiner moeten worden.
    • Pas op: was een bloedvlek nooit in warm of heet water. Het bloed kan zich dan permanent aan de vezels van de stof hechten. [2]
  4. Draai de stof weer om zodat de vlek boven ligt. Wrijf met een stuk zeep over de vlek, zodat er een dik sop ontstaat. Breng de zeep rijkelijk op de vlek aan. Je kunt alle soorten zeep gebruiken, maar een traditioneel stuk zeep om de was mee te doen heeft de voorkeur. Dit produceert een steviger, effectiever sop dan een mildere handzeep.
  5. Kreukel of rol twee delen van de stof op aan beide kanten van de vlek. Pak met elke hand een deel vast om een goede grip op de plek te krijgen en de delen van de stof tegen elkaar te kunnen wrijven.
  6. Houd de twee delen van de stof zo vast dat de vlek in twee helften gedeeld wordt die op elkaar liggen. Wrijf de bevlekte gedeelten krachtig tegen elkaar aan, of doe dit voorzichtig maar snel als het om een delicate stof gaat. De frictie die je creëert zou langzaam de resterende deeltjes bloed los moeten maken, die vervolgens in het sop blijven liggen en zich niet weer aan de stof hechten.
    • Je kunt handschoenen dragen om je huid tegen schaafplekken en blaren te beschermen. Nauwsluitende handschoenen van latex of nitril geven je de beste grip en zorgen ervoor dat je je vingers handig kunt gebruiken.
  7. Als de stof droog begint te worden of er bijna geen sop meer is, spoel de vlek dan met koud water en breng opnieuw zeep aan. Blijf doorgaan met het op deze manier behandelen van alle bevlekte plekken totdat ze verdwenen zijn. Als je na vijf tot tien minuten geen verbetering ziet, probeer dan krachtiger te wrijven of een andere methode te proberen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 5:

Vleesvermalser gebruiken

Pdf downloaden
  1. Poeder om vlees mals te maken kun je in de supermarkt kopen en breekt de eiwitten in bloedvlekken af. Ook al wordt het aangeraden door sommige zijde-experts, vleesvermalser kan mogelijk ook zijde- en wolvezels afbreken. [3] Probeer dit middel dus eerst op een klein hoekje uit om te zien of het ook schade aan deze stoffen toebrengt.
  2. Doe ongeveer 15 ml (1 eetlepel) ongekruide vleesvermalser in een kleine kom. Voeg al roerende steeds wat water toe totdat er een dikke pasta ontstaat.
    • Gebruik alleen ongekruide vleesvermalser, omdat de gekruide variant vlekken op je stof kan maken.
  3. Spreid de pasta uit over de opgedroogde bloedvlek en wrijf er zachtjes met je vingers overheen. Laat de pasta ongeveer een uur intrekken.
  4. Nadat het uur om is, spoel je de pasta met koud water uit de stof. Was de stof zoals je dat normaal ook doet, maar laat het aan de lucht drogen in plaats van een droger te gebruiken. De warmte kan er namelijk voor zorgen dat restjes van de vlek permanent in de stof trekken.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 5:

Een enzymreiniger gebruiken

Pdf downloaden
  1. Enzymreinigers breken de eiwitten af waaruit bloedvlekken bestaan. Omdat bloed zich door middel van eiwitten aan stof hecht, kunnen enzymreinigers erg goed werken om de bloedvlekken te verwijderen. Wol- en zijdevezels bestaan echter uit eiwitten en kunnen uiteenvallen als ze aan een enzymreiniger worden blootgesteld. [4]
  2. Als je het lastig vindt om een reinigingsmiddel met enzymen te vinden, probeer dan een natuurlijk of biologisch was- of voorwasmiddel. Deze bevatten vaak biologisch afbreekbare enzymen. [5]
    • De wasmiddelen van Ecover, Klok Eco en Bioclean vallen in deze categorie.
  3. Wrijf met je vingers over de stof om het aangekoekte bloed weg te schrapen, of schraap het er met een stomp mes af.
  4. Los ongeveer 120 ml enzymreiniger op in een kom koud water en dompel de bevlekte stof er dan in onder. Hoe lang de stof moet weken hangt af van hoe oud de opgedroogde bloedvlek is en hoe sterk de reiniger is. Week de stof tenminste een uur lang, of zo lang als acht uur.
    • Je kunt de reiniger ook met een tandenborstel in de vlek schrobben voordat je de stof onderdompelt.
  5. Was de stof zoals je dat normaal ook doet, maar stop het niet in de droger. Hierdoor kan het bloed namelijk permanent in de stof trekken. Laat het aan de lucht drogen en kijk vervolgens of de vlek nog in de stof zit.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 5:

Citroensap en zonlicht gebruiken

Pdf downloaden
  1. Bij deze methode gebruik je gewone ingrediënten, maar heb je zonlicht nodig om het proces te voltooien. Je moet ook wachten totdat de stof aan de lucht opgedroogd is voordat je kunt zien of de vlek volledig verwijderd is. Deze methode kost dus meer tijd dan de meeste andere methoden.
    • Pas op: citroensap en zon kunnen allebei schade toebrengen aan delicate stoffen, vooral zijde.
  2. Dompel de stof enkele minuten onder in koud water. Terwijl de stof weekt, verzamel je de andere materialen die je nodig hebt, zoals citroensap, zout en een hersluitbare plastic zak die groot genoeg is om het kledingstuk in te stoppen. [6]
  3. Draai het kledingstuk rond om wat van het overtollige water te verwijderen. Maak het dan weer los en stop het in een grote, hersluitbare plastic zak.
  4. Giet ongeveer 500 ml citroensap en 120 ml zout in de plastic zak en maak deze dicht.
  5. Druk nadat je de zak dicht hebt gemaakt de inhoud tegen elkaar aan om het citroensap in de stof te laten trekken. Concentreer je daarbij op de bevlekte gedeelten. Een deel van het zout zou op moeten lossen en kan helpen om het citroensap in de stof te wrijven of de vlek zelf weg te schuren.
  6. Laat de zak tien minuten liggen. Haal de kleding uit de zak en knijp het overtollige citroensap eruit.
  7. Hang de kleding aan de waslijn of op een droogrek. Je kunt het ook neerleggen op een plat oppervlak om het te laten drogen. Doe dit op een zonnige plek en niet gewoon voor de verwarming. De stof kan wanneer het droog is stijf aanvoelen, maar dit zou geen probleem meer moeten zijn wanneer je het kledingstuk op de normale manier gewassen hebt.
  8. Als de bloedvlek verdwenen is, spoel je de stof uit met water om al het citroensap en zout weg te wassen. Als de bloedvlek nog steeds in de stof zit, maak de stof dan nat en laat het nog eens in de zon drogen.
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 5:

Sterkere middelen gebruiken

Pdf downloaden
  1. De middelen die in deze sectie gebruikt worden zijn krachtige vlekkenverwijderaars. Doordat ze zo sterk zijn kunnen ze echter de stof bleken of permanente schade aan de vezels toebrengen. Deze methoden kun je het beste gebruiken op witte, niet-delicate stoffen of als laatste redmiddel wanneer andere methoden niet werken.
  2. Wanneer je een van de volgende middelen in huis gehaald hebt, gebruik je een wattenbolletje of een stuk keukenpapier om een kleine hoeveelheid ervan op een hoekje of een onzichtbare plek in de stof te deppen. Laat het vijf tot tien minuten intrekken om te zien of het vlekken in je stof maakt.
  3. Azijn is doorgaans niet zo sterk als de middelen die hieronder beschreven worden, maar kan mogelijk wel schade aan de stof toebrengen. Week de bevlekte stof ongeveer 30 minuten in witte azijn. Wrijf vervolgens met je vingers over de vlek heen terwijl je de stof met koud water uitspoelt. [7] Herhaal het proces als de vlek voor een groot deel verdwenen is, maar nog steeds te zien is.
  4. Giet een oplossing met 3% waterstofperoxide--dit is de sterkte die je doorgaans in de winkel kunt vinden --direct op de vlek of breng het met een wattenbolletje op de vlek aan. Weet wel dat het gekleurde stoffen waarschijnlijk zal bleken. Leg de stof vijf tot tien minuten op een donkere plek neer, omdat licht waterstofperoxide afbreekt. Dep de vlek dan met een spons of doek. [8]
  5. Begin met huishoudammonia, ook wel ammoniumhydroxide of gewoon ammonia genoemd. Dit wordt verkocht als schoonmaakmiddel. Verdun de ammonia met een gelijke hoeveelheid water en laat het een kwartier in de vlek trekken voordat je de vlek dept en de stof uitspoelt. [9] Als het hoekje van de stof waar je de ammonia op uitgetest hebt enigszins beschadigd is, week de stof dan in een nog minder sterke oplossing, bijvoorbeeld 15 ml (1 eetlepel) huishoudammonia, 1 liter water en een druppel vloeibaar afwasmiddel. [10]
    • Pas op: ammonia kan de eiwitvezels waaruit zijde en wol bestaan vernietigen.
    • Huishoudammonia bestaat uit ongeveer 5-10% ammoniak en 90-95% water. [11] Sterkere oplossingen zijn sterk bijtend en moet je zelfs nog verder verdunnen.
    Advertentie

Tips

  • Test de mengsels die je gaat gebruiken eerst op een kleine, onopvallende plek van de stof uit zodat je zeker weet dat het de vezels niet verkleurt of beschadigt.
  • Sommige van de bovenstaande schoonmaakmethoden kunnen ook gebruikt worden voor vloerbedekking of stoffen meubelbekleding met opgedroogde bloedvlekken. In plaats van het materiaal met het mengsel te doorweken, moet je de vlek met een licht vochtige spons deppen. Te veel water kan namelijk schade aan het materiaal toebrengen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Stop de stof niet in de droger totdat je zeker weet dat de vlek helemaal weg is. Door de warmte van de droger kan de vlek nog dieper in de stof trekken en moeilijker te verwijderen zijn.
  • Draag altijd beschermende handschoenen wanneer je werkt met bloed dat niet van jou is. Zo voorkom je dat je mogelijk geïnfecteerd wordt met ziekten die door bloed overgedragen worden.
  • Meng nooit ammonia met bleekmiddel. Hierdoor ontstaan er erg gevaarlijke dampen.
Advertentie

Benodigdheden

Een of meer van het volgende:

  • Zeep (bij voorkeur een stuk zeep om de was mee te doen)
  • Huishoudammonia en vloeibaar afwasmiddel
  • Was- of voorwasmiddel met enzymen
  • Citroensap, zout en een hersluitbare plastic zak
  • Waterstofperoxide en wattenbolletjes
  • Ongekruide vleesvermalser in poedervorm
  • Witte azijn

Over dit artikel

Deze pagina is 49.644 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie