Pdf downloaden Pdf downloaden

Papaja is een meerjarige plant die in tropische en subtropische klimaten groeit waar geen vorst of vriestemperaturen optreden. Sommige soorten kunnen 9 meter hoog worden en hebben aantrekkelijke gele, oranje of crèmekleurige bloemen. De vruchten van de plant kunnen verschillende vormen hebben, waaronder peervormig of rond, en staan bekend voor het zoete, gele of oranje vruchtvlees. Leer hoe je papaja kunt kweken zodat je de meeste kans maakt op gezonde planten met een fruitoogst van hoge kwaliteit.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Papaya kweken vanuit zaad

Pdf downloaden
  1. Papaja’s doen het gewoonlijk goed in gebieden met een minimale wintertemperatuur tussen -7 tot 4°C. [1] [2] Ze kunnen schade oplopen of sterven wanneer ze blootgesteld worden aan langdurige vorst en verkiezen klimaten die het hele jaar door warm zijn.
    • Papajabomen doen het niet goed in vochtige aarde. Als je in een vochtig klimaat woont, dan kun je overwegen om ze op een heuvel van goed gedraineerde aarde te planten, zoals hieronder wordt beschreven.
  2. Kies een grondmengsel voor tropische planten dat rijk is aan nutriënten of maak je eigen mengsel met tuinaarde en 25–50% compost. Zolang de grond goed draineert, doet de precieze textuur van de grond er niet echt toe. Papaya groeit in zanderige, leemachtige en rotsachtige bodems. [3]
    • Als je in staat bent om de pH van de bodem te meten of als je moet kiezen tussen commerciële grondmengsels, kies dan voor aarde met een pH tussen 4,5 en 8. Dit is een breed spectrum, waardoor elke grondsoort waar je met succes andere planten in kweekt waarschijnlijk de geschikte pH voor papaja zal hebben.
    • Als je wilt dat meer zaadjes ontkiemen, gebruik dan een steriel grondmengsel. Je kunt dit zelf maken door een deel vermiculiet met een deel grondmengsel te vermengen en dit gedurende een uur in een oven te bakken op 95C°. [4]
  3. Je kunt zaden gebruiken die uit het midden van een papajavrucht werden geschraapt of voor zaden kiezen die je in een tuincentrum of kwekerij hebt gekocht. Duw de zaden tegen de rand van een vergiet om de zak rond de zaden te breken, maar zorg ervoor dat je de zaden zelf niet breekt. [5] Spoel goed af en droog daarna op een donkere plaats op een stuk keukenpapier.
  4. Je kunt de zaden rechtstreeks in je tuin planten om het risico van het verplanten later te vermijden, of je kunt ze in potten planten zodat je meer controle hebt over de schikking van de planten eenmaal ze begin te ontkiemen. Steek de zaden ongeveer 1,25 cm diep onder het oppervlak en met een onderlinge afstand van ongeveer 5 cm.
    • Plant net zoveel zaden als je plaats voor hebt om de kans te vergroten dat zowel mannelijke als vrouwelijke planten zullen ontkiemen; je kunt de zwakkere planten later nog verwijderen. Er is geen goede manier om voor het aanplanten te zien of een plant mannelijk, vrouwelijk of hermafrodiet is. [6]
  5. Bewater grondig na het planten, maar doorweek de grond niet tot het punt dat het water erin blijft staan. Controleer de vochtigheid gedurende de volgende paar weken en geef water indien nodig. Houd de grond een beetje vochtig, maar niet doordrenkt.
  6. Na ongeveer twee tot vijf weken na het planten zullen sommige zaden ontkiemen en tevoorschijn komen als kiemplanten. Geef ze een week of twee om te groeien en trek dan de kleinste kiemplanten uit samen met de kiemplanten die er verwelkt, verkleurd of op een of andere manier ongezond uitzien. [7] Dun planten uit tot er slechts een plant per pot overschiet of tot de kiemplanten minstens 90 cm uit elkaar staan. Houd minstens vijf planten zodat je 96% kans of meer hebt om zowel mannelijke als vrouwelijke bomen te krijgen. [8]
    • Eenmaal je de sterkste planten hebt uitgekozen, moet je verdergaan naar de sectie planten indien je ze naar je tuin zult verplanten. Anders moet je verdergaan naar de sectie over de algemene verzorging.
  7. Als je nog steeds meer planten hebt dan je wilt, wacht dan tot de planten ongeveer 90 cm groot zijn om te zien welk geslacht elke plant heeft. De mannelijke planten zullen eerst bloeien en lange, dunne stengels met meerdere bloemen produceren. Vrouwelijke bloemen zijn groter en bevinden zich dichter bij de stam. Om vruchten te kunnen produceren heb je slechts een mannelijke plant nodig voor elke tien tot vijftien vrouwelijke planten; de rest mag worden verwijderd. [9]
    • Sommige papajaplanten zijn hermafrodieten; dit betekent dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen zullen produceren. Deze planten kunnen zichzelf bestuiven.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Een groeiende of volwassen papajaplant planten

Pdf downloaden
  1. Als de plaats waar je woont vaak zware neerslag of overstromingen te verwerken krijgt, moet je een heuvel maken van 0,6 – 0,9 meter hoog en 1,2 – 3 meter diameter. [10] Dit zal ervoor zorgen dat het water niet rond de wortels van de papajaplanten blijft staan, waardoor de kans op beschadigingen of afsterven zal worden verminderd.
    • Lees de onderstaande richtlijnen voordat je een heuvel maakt zodat je wat informatie opdoet over het voorbereiden van de grond.
  2. Maak op de toekomstige permanente plaats van je plant een kuil die drie keer zo diep en breed is als de pot of de wortelkluit. Kies een zonnige, goed gedraineerde plaats op een afstand van ongeveer 3 – 6 meter van gebouwen en andere planten. [11] Maak voor elke papajaplant een afzonderlijke kuil.
  3. Tenzij jouw tuingrond reeds rijk is aan nutriënten, moet je een beetje grond van de kuil of heuvel vervangen door compost en dit goed vermengen.
    • Vermeng niet met mest, want dit kan de wortels verbranden.
  4. Papajabomen kunnen na het verplanten sterven door ziekten. Volg de richtlijnen op het etiket van een tuinfungicide en voeg dit toe aan de grond om dit risico te beperken. [12]
  5. Voeg de aangepaste aarde terug toe aan de kuil of hoop het terug op tot een heuvel tot de resterende diepte ongeveer gelijk is aan de diepte van de potgrond of de wortelkluit van de plant die wordt verplant. Haal de papajaplanten een voor een uit de containers en plant elk exemplaar in een eigen kuil op ongeveer dezelfde diepte als in de container het geval was. Wees voorzichtig zodat je de wortels niet breekt of schuurt.
  6. Vul de resterende ruimte in de kuil weer op met dezelfde aarde. Duw voorzichtig aan om luchtbellen te verwijderen indien de grond de gaten tussen de wortels niet opvult. Bewater pas geplante kiemplanten tot de aarde rond de wortelkluit grondig bevochtigd is.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Papajaplanten verzorgen

Pdf downloaden
  1. Gebruik elke 10 – 14 dagen meststof voor groeiende planten en verdun het volgens de richtlijnen op het etiket. Gebruik een ‘complete’ meststof en niet een gespecialiseerde variant. [13] Blijf dit gebruiken tot de planten ongeveer 30 cm groot zijn.
    • Nadat de plant deze grootte heeft bereikt, blijven commerciële telers papajaplanten eenmaal om de twee weken bemesten met 100 gram complete meststof. Doe dit dicht bij de basis van de plant, maar zorg dat de meststof de plant niet aanraakt. Blijf dit doen indien je de groei van de plant wenst te stimuleren en vergroot de hoeveelheid meststof en de tussentijden geleidelijk tot de papajaplanten niet meer dan 900 gram om de twee maanden krijgen, beginnend wanneer ze zeven maanden oud zijn.
  2. Papaja’s kunnen gemakkelijk beschadigd worden door water dat blijft staan, maar zullen ondermaatse vruchten produceren indien ze niet regelmatig bewaterd worden. Bewater niet vaker dan een keer elke drie tot vier dagen indien je in leem hebt geplant dat het water goed ophoudt. In zanderige en rotsachtige bodems moet je bij warm weer een keer elke een tot twee dagen bewateren. [14] Wacht tijdens koudere perioden enkele dagen langer tussen elke bewatering.
  3. Voeg dennenschors, andere schorssoorten of houtsnippers toe rond de basis van de plant indien je onkruid wilt voorkomen of als de plant er verwelkt uitziet doordat deze niet voldoende water kan vasthouden. Leg een laag van 5 cm mulch rond de papajaplanten, maar respecteer een afstand van 20 cm tot de stam.
  4. Vlekken of vergeling van de bladeren of schors duiden op een mogelijke ziekte. Zwarte plekken op de bladeren zullen de vruchten gewoonlijk niet aantasten, maar kunnen met fungicide worden behandeld indien de besmetting ernstig is. [15] Krullende bladeren kunnen wijzen op een herbicide uit een nabijgelegen tuin. [16] Andere mogelijke problemen zijn onder andere insecten of het uiteenvallen van de volledige plant. Deze problemen vereisen dat je een tuinexpert of een lokaal landbouwkundig instituut raadpleegt.
  5. Zure, groene vruchten kunnen als groente worden gegeten, maar de meeste mensen verkiezen volledig rijpe gele of oranje vruchten omwille van de zoetheid. Je kunt ze op elk moment oogsten wanneer het fruit hoofdzakelijk geelgroen is geworden. Je kunt ze binnen verder laten rijpen, weg van mogelijk ongedierte. [17]
    Advertentie

Tips

  • Koel volledig rijpe papajavruchten in de koelkast om hun houdbaarheid te verlengen.
  • Wanneer je papajazaden laat ontkiemen, moet je ervoor zorgen dat de zwarte gelatinelaag rond de zaden wordt verwijderd, zodat het ontkiemproces wordt versneld.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Maai of wied niet in de nabijheid van de papajaboom, zodat je de stam niet ongewenst raakt en beschadigt. Zorg voor een grasvrij gebied van 9 meter rond de papajaboom zodat er minder onkruid zal zijn om te verwijderen.
  • Bemest het grasveld rond de papajaboom niet. De wortels reiken ver en te veel meststof zal de wortels beschadigen.
Advertentie

Benodigdheden

  • Potten van 4 liter
  • Potgrond
  • Papajazaden
  • Schaar
  • Complete meststof
  • Spade
  • Compost
  • Mulch van schors of houtsnippers

Over dit artikel

Deze pagina is 32.499 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie