Perspectieftekenen is een tekentechniek die wordt gebruikt om de derde dimensie weer te geven in een plat vlak. Er zijn vele vormen van perspectieftekenen, zoals éénpuntsperspectief, tweepuntsperspectief, driepuntsperspectief, vogelperspectief en kikkerperspectief. In deze tutorial wordt een éénpuntsperspectief gebruikt voor het tekenen van een scène onder een schaakbordpatroon. Eénpuntsperspectief is ook een perspectieftekening met één verdwijnpunt waar de geschetste lijnen evenwijdig aan elkaar lopen tot aan de 'horizon'.
Stappen
-
Begin door een verdwijnpunt te creëren door het tekenen van een 'X' in het midden van het papier. Vervolgens trek je lijnen vanuit het midden tot aan de rand van het papier, maar zorg er wel voor dat de lijnen die je hebt getrokken in de tekening kunnen worden gebruikt.
-
Teken een aantal palen aan de rechterkant. Wanneer je bijna het midden van het perspectiefpunt hebt bereikt, kunt je de palen vervangen door een reeks lijnen.
-
Teken aan de linkerkant een serie palen en voeg er een aantal rechthoekige bankjes aan toe. Vergeet niet om weer lijnen te tekenen wanneer je bijna het midden van het verdwijnpunt hebt bereikt.
-
Voor de volgende stap teken je het dak van het pad door het schaakbordpatroon te illustreren.
-
Nu schetsen we de huizen aan de linkerkant en een strandtafereel aan de rechterkant van de tekening.
-
We ronden de tekening af door de lijnen van het pad en het dak te benadrukken.
-
Trek de tekening over met pen en je bent klaar. Gebruik voor het inkten van je tekening een zwarte pen of marker met verschillende soorten punten, voor wat variatie in de textuur van de tekening.Advertentie
Eénpuntsperspectief wordt meestal gebruikt wanneer de voorzijde van het object naar de kijker is gekeerd. In dit type tekening zijn de horizontale en verticale lijnen ook horizontaal en verticaal, en lijnen die steeds verder van de kijker verwijderd zijn worden in een hoek getekend naar het zogenoemde 'verdwijnpunt'. Klik op een van de volgende beelden om deze van dichterbij te kunnen bekijken.
-
Bepaal de horizon in je tekening. Teken een horizontale lijn voor de horizon met een hard potlood. De horizonlijn bepaalt hoever de kijker kan zien op basis van het terrein en de afstand van de kijker tot de grond.
-
Kies het verdwijnpunt. Dit is wat het effect van het perspectief zal bepalen. Je kun ervan uitgaan dat het meest elementaire perspectiefpunt zich horizontaal in het midden van het papier bevindt en boven de horizonlijn. Als je het verdwijnpunt meer naar rechts verschuift, dan lijkt het alsof het gezichtspunt naar de linkerkant van objecten wordt verplaatst. Ook kan het verdwijnpunt voor sommige objecten boven of onder de horizonlijn staan, afhankelijk van de helling van de vlakken ten opzichte van de grond.
-
Schets de belangrijkste objecten.
- Zorg dat alle horizontale en verticale lijnen perfect horizontaal en verticaal zijn getekend.
- De lijnen die in de buurt van het gezichtspunt beginnen en verder doorgaan, dienen in de richting van het geselecteerde perspectiefpunt te worden getrokken. Dit zal het perspectiefeffect creëren.
-
Breng de details aan in de tekening waarbij je rekening blijft houden met verhoudingen zoals aangegeven door de hulplijnen die je eerder hebt getekend.Advertentie
Tweepuntsperspectief of perspectief met twee verdwijnpunten wordt gebruikt wanneer de hoeken van een object naar de kijker zijn gericht. Deze methode is perfect voor het tekenen van isometrische tekenobjecten.
-
Bepaal de horizon in je tekening. Schets een horizontale lijn als horizon, net zoals bij de eerste methode.
-
Bepaal het gezichtspunt, oftewel de geschatte locatie van het oog van de persoon die de tekening bekijkt. Dit punt kan zich onder de onderrand van het papier bevinden (buiten het papier.) Je hoeft dit punt niet daadwerkelijk te markeren.
-
Bepaal het eerste verdwijnpunt. De gebruikelijke methode hiervoor is het schetsen van de eerste lijn vanuit het kijkpunt in een hoek van 60 graden naar links, waarbij je het verdwijnpunt markeert waar deze lijn de horizon snijdt.
-
Bepaal je tweede verdwijnpunt. Hiertoe teken je een tweede punt vanuit het kijkpunt in een hoek van 30 graden naar rechts. Ook hier geldt dat het verdwijnpunt het snijpunt is van deze lijn met de horizon. De 60 en 30 graden kunnen verschillen, maar de hoek tussen de lijnen die vanuit het oog van de waarnemer naar de verdwijnpunten gaan, moet een hoek vormen van 90 graden.
-
Schets de hoofdobjecten. De verticale lijnen blijven perfect verticaal en de horizontale lijnen lopen naar links onder een hoek met het linker verdwijnpunt. De horizontale lijnen bewegen naar rechts onder een hoek met het rechter verdwijnpunt. Alle horizontale lijnen horen in een van de verdwijnpunten samen te komen, als die maar lang genoeg worden gemaakt.
-
Breng details aan in de tekening met inachtneming van de richting zoals aangegeven door de horizontale lijnen welke geschetst zijn voor de hoofdobjecten. Deze regels bepalen de proporties van de objecten wanneer ze zich dichterbij of verder van het kijkpunt bevinden.
- Teken lichte, tijdelijke hulplijnen met een liniaal (hier afgebeeld in groen) om ervoor te zorgen dat je details in perspectief staan. Gum deze hulplijnen straks weer uit.
Advertentie
-
Merk op dat het driepuntsperspectief het tweepuntsperspectief omvat en daarmee dus het perspectief met twee verdwijnpunten. Daarnaast beschikt het over een derde perspectiefpunt of derde verdwijnpunt in het aspect van de verticaal (zoals wanneer je vanaf de grond naar een toren omhoog kijkt), omdat de kijker geconfronteerd wordt met een verticale hoek (rand) van het object.
-
Weet dat het derde punt elk vierde, vijfde (etc. ) kijkpunt kan zijn wat betreft het hoekvormige, gekantelde of gedraaide deel van een tekening, maar het is meestal gebaseerd op parallelle lijnen in elk deel en heeft betrekking op de onderdelen die eigenlijk parallel aan elkaar zijn.
-
Kijk naar het volgende voorbeeld van de trap om te begrijpen dat verschillende '3e punten' afhangen van de hoek waarin het object wordt weergegeven. Dus kunnen er verschillende 'andere' verdwijnpunten lopen vanuit 'een vreemde hoek, verdwijnend naar boven (of omlaag)' in een tekening, bijvoorbeeld een andere identieke trap zou op een andere manier kunnen worden gericht (geroteerd), zoals bijvoorbeeld weergegeven in dezelfde tekening van de lobby van een gebouw, etc.Advertentie
-
Denk aan taferelen die geen parallelle lijnen hebben, zoals landschappen. Dit is het soort perspectief met onregelmatige vormen zoals scheve bomen, rotsen, bergen, puin, stenen, grind en zandduinen, etc.
-
Teken dit soort perspectief door de grootte van de objecten kleiner te laten worden in de verte. Laat de elementen in de tekening, zoals boomtakken, steeds dunner en minder gedetailleerd worden met het verdwijnen in de achtergrond, waarbij texturen, arcering en kleuren steeds minder contrast hebben wanneer ze verder weg zijn, zodat kleuren vervagen (lichter worden) en een blauwe tint krijgen in de verte.Advertentie
Tips
- Gebruik altijd een liniaal, zodat de lijnen die je tekent recht zijn.
- Begin je tekeningen altijd met een hard potlood. 2H potloden worden aanbevolen voor dit deel, maar je kunt hardere potloden gebruiken als je wilt voorkomen dat de hulplijnen in de definitieve tekening te zien zijn. Rond de tekeningen af met een iets zachter potlood, zoals HB.
- Een goede manier om te oefenen is locaties bezoeken waar je kunt zien hoe een structuur in de horizon verdwijnt (spoorrails zijn een kenmerkend voorbeeld maar zeer gevaarlijk en ten strengste af te raden). Ga zitten en teken de basisstructuur recht van voren. Loop vervolgens 5 meter naar links (of rechts) en doe het opnieuw. Teken de structuur vanuit verschillende kijkhoeken, altijd opmerkend waar het verdwijnpunt is.
- Perspectief kan ook worden toegepast op blokletters voor een dramatischer en imposanter effect.
- Gebruik grafietpapier bij het gummen of tekenen. Het is nuttig vanwege het tegengaan van vlekken (plaats je hand op het papier).
Waarschuwingen
- Zorg ervoor dat je handen zeer schoon blijven bij het tekenen. Niets is ergerlijker dan het ruïneren van een mooie tekening (waar je uren aan hebt besteed om hem perfect te krijgen), alleen maar omdat je handen niet schoon waren.
- Vergeet niet om eerst lichte schetslijnen te maken, anders zie je de niet volledig gewiste lijnen van eerdere pogingen terug in de afgewerkte tekening.
- Vergeet niet dat je een mislukte tekening kunt weggooien. Iedereen maakt fouten.
- Dit is een driedimensionale tekening zonder perspectief. Het coördinatensysteem beschikt niet over een verdwijnpunt. In dit soort tekening lijken de parallelle lijnen niet te convergeren (samen te komen) in de verte.
Benodigdheden
- Potloden: H of harder, HB, 2B of zachter
- Papier
- Een model/object om te tekenen