PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Piepschuim, het zachte, lichte materiaal dat de meeste mensen kennen als isolatie- en verpakkingsmateriaal, wordt vaak gebruikt bij knutsel- en hobbyprojecten. Of je nu werkt aan een opdracht voor school of het gewoon leuk vindt om zelf iets te knutselen, als je weet hoe je piepschuim op de juiste manier op bepaalde materialen en oppervlakken moet lijmen (waaronder andere stukken piepschuim), kun je sterke, stevige werkstukken in elkaar zetten (of zo sterk als mogelijk is voor iets dat van piepschuim gemaakt is). Ga naar Stap 1 hieronder om te beginnen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Geschikte lijmsoorten

PDF download Pdf downloaden

Een gewone hobbylijm is prima geschikt voor eenvoudige lijmklussen, maar er zijn verschillende speciale lijmsoorten waarmee je het piepschuim extra stevig vast kunt lijmen. Bekijk de eenvoudige tabel hieronder om te zien welke lijmsoorten het meest geschikt zijn om piepschuim op materialen te lijmen die bij knutselprojecten gebruikt worden. [1]

Papier Stof Hout Metaal Glas Piepschuim
Beste lijmsoorten bij veelvoorkomende materialen en oppervlakken
Alleslijm, lijmspray, smeltlijm
Alleslijm, lijmspray, smeltlijm Polyurethaanlijm, smeltlijm, rubbercement Epoxylijm voor metaal, kneedbare epoxylijm, smeltlijm Epoxylijm, alleslijm, lijmspray Alleslijm, lijmspray, rubbercement
Deel 2
Deel 2 van 3:

De juiste lijm uitkiezen

PDF download Pdf downloaden
  1. Watermark wikiHow to Piepschuim lijmen
    Als het om een eenvoudig knutsel- of hobbyproject gaat, kun je piepschuim meestal het gemakkelijkst lijmen door een gewone witte lijm te gebruiken. Deze eenvoudige lijm is erg geschikt voor allerlei toepassingen, vooral voor het lijmen van piepschuim op knutselpapier, karton en hout. Het is meestal ook de goedkoopste lijmsoort die vrijwel overal verkrijgbaar is, wat het een goede keuze maakt voor eenvoudige lijmklussen.
    • Witte schoollijm is veilig, niet giftig en geschikt voor kinderen. Hij is echter wel dunner en levert meer troep op.
    • Dikke witte lijm is minder vloeibaar en levert ook minder troep op.
    • Witte schoollijm mag dan goedkoop en veelzijdig zijn, maar het is niet zo sterk als duurdere speciale lijmsoorten en blijft ook minder lang zitten. Je kunt het dus beter niet gebruiken voor werkstukken waarbij er veel spanning op het piepschuim komt te staan (zoals een zweefvliegtuig van piepschuim, etc).
    • Je kunt het beste witte lijm gebruiken om grote blokken piepschuim aan elkaar te lijmen, omdat deze lijm vloeibaar is.
  2. Watermark wikiHow to Piepschuim lijmen
    Misschien klinkt het je wat raar in de oren, maar bepaalde lijmsoorten zijn speciaal bedoeld om piepschuim mee te lijmen. Deze lijm wordt ook wel "polystyreenlijm" genoemd en is meestal niet erg duur. Het kan echter wel moeilijker te vinden zijn dan gewone witte schoollijm. Polystyreenlijm kun je doorgaans kopen bij doe-het-zelfzaken of hobbywinkels.
    • Als je erover denkt om polystyreenlijm te kopen, lees dan het etiket voordat je een bepaalde lijm koopt. Sommige soorten polystyreenlijm zijn alleen geschikt om piepschuim mee aan andere stukken piepschuim vast te lijmen, terwijl andere juist bedoeld zijn voor het vastlijmen van piepschuim op andere materialen.
  3. Watermark wikiHow to Piepschuim lijmen
    Met de meeste soorten lijm in een spuitbus (die je vaak bij de bouwmarkt voor ongeveer € 15 kunt krijgen) kun je snel en eenvoudig piepschuim lijmen. Deze sprays kunnen in huis meestal ook voor meerdere doeleinden gebruikt worden en zijn daarom voor meerdere oppervlakken en materialen geschikt. De lijmspray van Bison is bijvoorbeeld geschikt voor het lijmen van piepschuim op papier, kurk, schuimrubber, hout en textiel. [2]
    • Overweeg om de lijm eerst op een onopvallende plek uit te testen. Als er op de verpakking niet vermeld staat of je het veilig op piepschuim kunt gebruiken, dan kun je het beter eerst testen. Sommige middelen in een spuitbus, zoals spuitverf, kunnen er zelfs voor zorgen dat piepschuim smelt of oplost.
    • Omdat lijmsprays minder sterk hechten, kun je ze het beste gebruiken wanneer je grote blokken piepschuim aan elkaar wilt bevestigen. Het is geen goed idee om lijmspray te gebruiken om twee ballen van piepschuim aan elkaar te lijmen.
  4. Watermark wikiHow to Piepschuim lijmen
    Een gewoon lijmpistool kan ook goed werken om piepschuim aan verschillende knutselmaterialen vast te lijmen, zoals papier, karton en hout. Als je ervoor kiest om piepschuim te lijmen met een lijmpistool, kun je het beste eentje gebruiken met een zo laag mogelijke temperatuur. Piepschuim kan namelijk verbranden of smelten door erg hete lijm, waardoor er schadelijke dampen vrij kunnen komen.
    • Omdat je met een lijmpistool erg precies kunt werken, is het erg geschikt om kleine voorwerpen van piepschuim aan elkaar te lijmen. Een lijmpistool werkt ook prima als je ballen van piepschuim aan elkaar wilt vastmaken.
    • De dampen die vrijkomen bij brandend piepschuim zullen niet direct schadelijk voor je zijn, maar je moet hier niet te licht over denken. Ze kunnen namelijk verschillende giftige chemische stoffen bevatten, waaronder styreen en benzeen. Dit zijn carcinogenen, ofwel kankerverwekkende stoffen. [3]
  5. Watermark wikiHow to Piepschuim lijmen
    Bij het lijmen van piepschuim kun je beter geen lijmsoorten gebruiken die speciaal samengesteld zijn voor het lijmen van bepaalde andere materialen, zoals houtlijm, textiellijm of lijm en epoxy die bedoeld zijn voor bouwklussen. Sommige van deze lijmsoorten kun je wellicht prima gebruiken om piepschuim mee te lijmen, maar veel ervan werken niet veel beter dan goedkope, eenvoudige hobbylijm. Je kunt je geld er dus beter niet aan uitgeven. Sommige van deze speciale lijmsoorten kunnen het piepschuim en andere kunststoffen zelfs oplossen (zie hieronder).
  6. Watermark wikiHow to Piepschuim lijmen
    Omdat het vrij licht en zwak is, is het gemakkelijk om te vergeten dat piepschuim een kunststof is. Piepschuim is in feite "geschuimd" plastic, ofwel plastic dat gemengd is met lucht waardoor het zo licht is. Omdat piepschuim een kunststof is, kun je beter geen lijmsoorten gebruiken waarin middelen verwerkt zitten die kunststof op kunnen lossen. Daardoor kan het piepschuim aangetast worden, waardoor het in een vloeibare troep verandert en je werkstuk verpest wordt.
    • Rubbercement is bijvoorbeeld een vrij sterke en flexibele lijm die vaak alcohol en aceton bevat. Aceton is de werkzame stof in nagellakverwijderaar en kan veel verschillende kunststoffen oplossen. Daardoor is rubbercement geen goede keuze als je piepschuim wilt lijmen. Sommige soorten rubbercement zonder aceton kunnen echter wel geschikt zijn voor piepschuim.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

De lijm aanbrengen

PDF download Pdf downloaden
  1. Watermark wikiHow to Piepschuim lijmen
    Wanneer je eenmaal de juiste lijm hebt is piepschuim vrij gemakkelijk om mee te werken. Meestal hoef je alleen maar de lijm op het piepschuim aan te brengen, het piepschuim op het andere oppervlak te plakken en te wachten totdat de lijm droog is. Voordat je gaat lijmen is het echter altijd een goed idee om beide oppervlakken vrij van stof en vuil te maken door ze af te nemen met een schone, droge doek. Als je een vies of stoffig oppervlak lijmt zal de lijm minder goed hechten, waardoor beide materialen minder goed vastzitten.
    • Als je het piepschuim op een oppervlak met bijzonder veel gaten of oneffenheden wilt lijmen (zoals een ruw stuk hout met veel deukjes en bobbels), dan kan het zijn dat de lijm minder goed hecht. [4] In dit geval kun je het oppervlak het beste schuren om het gladder en gelijkmatiger te maken. Gebruik daarvoor schuurpapier met korrelgrootte 200 of hoger.
  2. Watermark wikiHow to Piepschuim lijmen
    Wanneer je klaar bent om te beginnen, breng je de lijm op het piepschuim aan. Om de lijm zo sterk mogelijk te laten hechten breng je een dunne, gelijkmatige laag lijm aan die het hele oppervlak bedekt. Als de lijm niet zo sterk hoeft te hechten, kun je druppels of strepen lijm aanbrengen.
    • Als je met een erg groot stuk piepschuim werkt, overweeg dan om de lijm in een bakje te gieten en het met een verfkwast aan te brengen. Zo zul je de lijm zeker snel en gelijkmatig op het oppervlak aan kunnen brengen, waarmee je voorkomt dat sommige delen al opdrogen terwijl je op andere delen nog lijm moet aanbrengen.
    • Als je met kleine stukken piepschuim werkt, overweeg dan om dikke, witte lijm te gebruiken of een lijmpistool.
    • Als je ervoor kiest om een lijmpistool te gebruiken, bereid je dan voor om snel te werk te gaan. De lijm zal namelijk binnen enkele minuten opdrogen en hard worden.
    • Denk erover om ballen van piepschuim met tandenstokers te versterken. Als je twee ballen van piepschuim aan elkaar gaat lijmen, dan kun je in een ervan een tandenstoker prikken. Dit zorgt ervoor dat de twee ballen aan elkaar vast blijven zitten. Ronde voorwerpen hebben immers een minder groot oppervlak dan platte voorwerpen.
  3. Watermark wikiHow to Piepschuim lijmen
    Wanneer je klaar bent, druk je het stuk piepschuim op het andere oppervlak. Druk het er voorzichtig op om ervoor te zorgen dat alle lijm in aanraking komt met het andere oppervlak. Afhankelijk van de lijmsoort en de hoeveelheid die je gebruikt hebt, heb je meestal minstens een minuut om het piepschuim te verschuiven en enkele aanpassingen te maken, mocht dat nodig zijn.
    • Voor een extra sterke hechting kun je een beetje meer lijm aanbrengen langs de randen van het piepschuim op de plekken waar het in aanraking komt met het andere oppervlak. Gebruik niet meer dan nodig is om een dunne lijn of naad te maken. Hoe meer je gebruikt, hoe langer het zal duren voordat de lijm droog is.
  4. Watermark wikiHow to Piepschuim lijmen
    Je hoeft nu alleen nog maar te wachten. Afhankelijk van hoe groot je werkstuk is, de lijmsoort en de hoeveelheid lijm die je gebruikt hebt, kan het enkele minuten tot meerdere uren duren voordat de lijm droog is. Laat het piepschuim met rust terwijl het droogt, want anders moet je wellicht opnieuw lijm aanbrengen en dit weer laten drogen. Gebruik als dat nodig is stevige voorwerpen zoals boeken en dozen om je werkstuk tijdens het drogen op zijn plaats te houden.
    • Hete lijm droogt sneller wanneer het kouder is.
    • Sommige lijmsoorten hebben een langere droogtijd, vooral wanneer het erg koud of vochtig is.
  5. Watermark wikiHow to Piepschuim lijmen
    De meeste lijmsoorten die in dit artikel genoemd worden voor het lijmen van piepschuim zorgen voor een vrij sterke verbinding, die onder normale omstandigheden niet los zou moeten laten nadat de lijm eenmaal opgedroogd is. Hetzelfde kan niet gezegd worden van piepschuim, wat een uitzonderlijk zwak bouwmateriaal is. Onthoud dus dat je piepschuim zelfs na het opdrogen van de lijm voorzichtig moet behandelen. Het is namelijk heel gemakkelijk om werkstukken van piepschuim per ongeluk te beschadigen of breken wanneer ze in aanraking komen met muren, deuropeningen of andere oppervlakken, of het piepschuim nu gelijmd is of niet.
    Advertentie

Tips

  • Als een stuk piepschuim loslaat van het materiaal waar je het eerder op vastgelijmd had, gooi het dan weg en begin opnieuw. Als je namelijk een nieuwe laag polystyreenlijm aanbrengt over een oudere, al opgedroogde laag heen, zullen de materialen niet goed aan elkaar hechten. Dit zorgt voor een zwakke verbinding tussen de lijm, het piepschuim en het oppervlak waar het op vast wordt gelijmd.
  • Als je twee stukken piepschuim aan elkaar lijmt en de lijm langzamer droogt dan je verwacht had, overweeg dan om tandenstokers in het piepschuim te steken zodat het niet kan verschuiven. Om de droogtijd te verkorten kun je ook een föhn gebruiken die je ingesteld hebt op de koude stand.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Gebruik nooit een lijmpistool wanneer je piepschuim lijmt. Piepschuim is namelijk gemaakt van kunststof en door het lijmpistool kan het gaan smelten, waardoor je werkstuk mogelijk beschadigd raakt. Gebruik een lijmpistool alleen om hittebestendige materialen aan elkaar te plakken.
Advertentie

Benodigdheden

  • Piepschuim
  • Polystyreenlijm
  • Verfkwast
  • Bakje
  • Tandenstokers

Over dit artikel

Deze pagina is 103.133 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie