PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Iedereen heeft wel dingen die men graag wil bereiken in het leven. Het stellen van doelen en het bereiken ervan zorgt er niet alleen voor dat er dingen voor elkaar worden gekregen, maar kan ook je zelfachting, geluk en een gevoel van welzijn versterken. [1] De kans dat dit ook zal gebeuren is groter als je doelen realistisch zijn. Realistische doelen zijn ook motiverender dan doelen die de lat te hoog leggen. [2]

Deel 1
Deel 1 van 3:

Brainstormen over doelen

PDF download Pdf downloaden
  1. De eerste stap bij het stellen van een doel is bepalen wat je wilt bereiken. De meeste mensen hebben wel een algemeen idee van de dingen die ze willen hebben. Het kan hierbij gaan om geluk, gezondheid, rijkdom of een betere relatie met je partner. Je eerste stap is het vertalen daarvan in een aantal zaken die je daadwerkelijk wilt gaan bereiken.
    • Een goede plek om te beginnen, is het definiëren van je begrippen. Als je gelukkiger wilt worden, denk er dan over na wat geluk voor je betekent. Hoe ziet een gelukkig leven eruit? Wat heb je nodig om gelukkig te zijn? [3]
    • Het is in deze fase oké om het algemeen te houden. Je zou bijvoorbeeld kunnen besluiten dat geluk betekent dat je een bevredigende carrière doorloopt. Je algemene idee kan zijn dat je een baan krijgt die jij als persoon bevredigend vindt.
    • In deze fase heb je wellicht meerdere doelen, waarvan sommige op de lange termijn en andere op de korte termijn. Het is een goed idee om ze op te schrijven.
  2. Voor je kunt gaan vaststellen of een doel realistisch is, zal je dat doel specifiek moeten maken. Dit maakt het een stuk duidelijker wat je daadwerkelijk moet doen om het te bereiken. Specifieke doelen zijn ook motiverender en bereikbaarder dan vage doelen. [4]
    • Je taak op dit moment is om je algemene ideeën te nemen en die zo specifiek mogelijk te maken als je maar kunt.
    • Bijvoorbeeld: Stel dat je doel is om te beginnen aan een nieuwe, meer bevredigende carrière. In deze fase zal je moeten beslissen welke carrière voor jou het meest bevredigend zal zijn. Je zou kunnen besluiten om een professioneel musicus te worden. Dat is een geweldige start, maar je kunt specifieker zijn. Welke muziekstijlen zou je willen spelen? Welk instrument of welke instrumenten wil je bespelen? Wil je een soloartiest worden, in een band gaan spelen of bij een orkest gaan?
  3. Het vaststellen hoe uitdagend een doel is kan wat onderzoek vergen, als je nog niet bekend met dit proces. Hoe meer je weet over dit proces, hoe beter. [5] Terwijl je onderzoek doet, probeer je op de volgende soort vragen een antwoord te vinden:
    • Welke vaardigheden zal je moeten leren?
    • Welke veranderingen zal je aan moeten brengen in je levensstijl?
    • Hoeveel gaat het kosten?
    • Hoe lang zal het gaan duren?
  4. Om na te gaan of een doel realistisch is, zal je exact moeten weten hoe een doel kan worden bereikt. In deze stap zal je je doel of doelen op moeten breken in delen of stappen. [6]
    • Het opdelen van je doel in subdoelen zal je ook helpen bij het maken van een plan om het uiteindelijk te kunnen bereiken. Het is een goed idee om de stappen op te schrijven terwijl je ermee bezig bent.
    • Stel je bijvoorbeeld eens voor dat het je doel is om cellist te worden bij een klassiek orkest. Meestal zal je dit doel in meerdere stappen moeten opdelen. Je zal een cello moeten kopen, als je die nog niet hebt. Je zal erg goed moeten worden in het bespelen ervan. Dit zal waarschijnlijk van je vragen dat je lessen gaat nemen. Het zal waarschijnlijk zelfs nodig zijn om naar het conservatorium of een andere muziekschool te gaan, of een hogere opleiding te gaan volgen. Gaandeweg zal je waarschijnlijk muziektheorie moeten gaan leren. Daarna zal je een baan moeten krijgen als cellist bij een orkest. Dit houdt in dat je in ieder geval één auditie (en waarschijnlijk meerdere audities) zal moeten doen. Afhankelijk van waar je woont kan dit ook vereisen dat je naar een andere plaats verhuist waar ze een professioneel orkest hebben.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je doelen realistisch maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Heb je eenmaal een idee van dat wat er nodig is om je doel te bereiken, dan kun je vast gaan stellen of je gedreven genoeg bent om dit door te zetten. Je zal vastbesloten moeten zijn om er de noodzakelijk tijd en inspanning in te willen steken, en zodoende je doelen te bereiken. [7]
    • Zeker als het gaat om een moeilijk of gecompliceerd doel, zal je je er volledig aan moeten wijden. De kans dat je een doel gaat bereiken dat je niet zo heel erg belangrijk vindt, is minder groot.
    • Als je er niet zeker van bent dat je gedreven genoeg bent om een bepaald doel of doelen te bereiken, dan is het waarschijnlijk niet echt realistisch. Dit houdt in dat je of je doel bijstelt of een nieuw doel creëert waar je gemotiveerder voor bent.
    • Laten we het houden bij het voorbeeld van het worden van een professionele cellist. Je zou kunnen besluiten dat het verhuizen naar een andere plaats er niet inzit. Als er geen professioneel orkest in je plaats te vinden is, dan zal je carrièredoel bijgesteld moeten worden.
    • Heb je meerdere doelen op je lijst staan, dan is het een goed idee om ze te rangschikken op volgorde van belangrijkheid. Te veel doelen tegelijkertijd willen bereiken kan het moeilijker maken om welk doel dan ook van al die doelen, te bereiken. Richt je eerst op de doelen waar je het meest voor gemotiveerd bent.
  2. Je hebt mensen vast wel eens horen zeggen dat je, met de juiste instelling, alles kunt bereiken wat je wilt. In sommige gevallen klopt dit ook. In andere gevallen kan het zijn dat je persoonlijke beperkingen een bepaald doel onrealistisch maken. Dus zal je moeten overwegen of de gestelde doelen voor jou persoonlijk wel redelijk zijn. [8]
    • Beperkingen zijn er in veel verschillende vormen. Ze kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met geld. Ze kunnen ook fysiek zijn. Hoewel sommige beperkingen overwonnen kunnen worden, vormen andere wellicht een te grote uitdaging. In dergelijke gevallen is het misschien beter om een van je doelen bij te stellen of te heroverwegen.
    • Laten we het houden bij het voorbeeld van de carrière van een cellist. Als je een auto-ongeluk hebt gehad en je handen niet meer goed kunt gebruiken, dan zal dit het bereiken van je doel veel moeilijker maken. Je kunt dit wellicht te boven komen door intensieve fysiotherapie en jaren training. Maar het is zeker dat het doel veel moeilijker zal zijn om te bereiken, en misschien zelfs onmogelijk. Houd hier rekening mee tijdens het beoordelen of je doel realistisch is.
    • Schrijf je beperkingen op. Dit zal je helpen bij het ontwikkelen van een completer beeld van de uitdagingen waar je voor staat.
  3. Behalve je eigen beperkingen kennen de meeste doelen ook externe hindernissen die genomen zullen moeten worden. Dit zijn dingen die zouden kunnen gebeuren (en waar je geen controle over hebt) en die het moeilijker voor je kunnen maken om je doel te bereiken. Het is belangrijk om rekening te houden met dergelijke obstakels.
    • Denk bijvoorbeeld eens aan het conservatorium waar je cello wilt gaan studeren. Hoe lastig is het om aangenomen te worden op die school? Hoe groot is de kans dat je zal worden geaccepteerd? Wat als je niet wordt geaccepteerd? Welke andere opties heb je dan nog openstaan?
    • Het zal niet mogelijk zijn om te anticiperen op elk obstakel dat zich voor kan doen, maar probeer er zoveel mogelijk te verzinnen, en schrijf obstakels die gaandeweg in je opkomen op. Hiermee kun je een gevoel ontwikkelen voor hoe realistisch een doel is.
    • Dit kan later ook nuttig zijn als je besluit om een doel na te jagen. Door van tevoren te anticiperen op mogelijke obstakels, wordt het gemakkelijker om ideeën te ontwikkelen voor het omgaan met die obstakels wanneer ze zich voordoen. [9]
  4. Het kan zijn dat je na zorgvuldige afweging besluit dat je doel realistisch is. Indien dat het geval is, kun je verdergaan met het werkelijk maken van je doel. Indien dit niet het geval is, dan zal je je doelen aan moeten passen.
    • Als je besluit dat je doel niet realistisch is, dan heb je twee opties. Je kunt proberen om het doel zo aan te passen dat het haalbaarder is, of je kunt het loslaten om er een nieuw doel voor in de plaats te stellen.
    • Bijvoorbeeld: Stel dat je hebt besloten dat het najagen van een carrière als beroepscellist in jouw geval niet realistisch is. Als het overkoepelende doel is om een meer bevredigender carrière te kunnen hebben, dan wordt het nu tijd om terug te keren naar de tekentafel. Bedenk een aantal andere carrières die je ook gelukkig kunnen maken.
    • Vergeet niet dat dit niet betekent dat je het cellospelen op moet geven. Als je van muziek houdt en van de cello, dan kun je je doel altijd aanpassen. Je kunt jezelf erop richten om cello te leren spelen, maar dan meer als hobby. Dit doel is een stuk overzichtelijker en kan wel eens een realistischer voor je zijn, onder je huidige omstandigheden.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je doelen bereiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Heb je eenmaal een realistisch doel gesteld, dan is je eerste stap om dit te bereiken, het creëren van een gedetailleerd plan.
    • Dit zou redelijk gemakkelijk moeten zijn om op dit punt te bereiken. Je hebt de te volgen stappen en mogelijke hindernissen die je kunt tegenkomen al opgeschreven. De belangrijkste onderdelen van je plan zijn al ontwikkeld.
    • Het kan zijn dat je de geplande stappen wat specifieker moet maken. Als je bijvoorbeeld toegelaten wilt worden voor een bepaald conservatorium, dan zal je de gegevens van de aanvraagprocedure in je plan moeten opnemen. Het kan zijn dat je aanbevelingsbrieven nodig hebt. Misschien moet je een essay schrijven, een formulier invullen en/of auditie doen. Het afronden van al deze stappen hoort in je plan te staan.
    • De stappen horen zo specifiek te zijn geformuleerd dat het duidelijk is wanneer je elke stap hebt bereikt. [10]
    • Het is ook een goed idee om een noodplan te ontwikkelen voor de obstakels waar je rekening mee hebt gehouden. [11] Als je voor de eerste school van je keuze niet bent aangenomen, ga je het dan ook bij andere scholen proberen? Of wacht je en schrijf je je weer in voor je eerste keuze, nadat je de aanvraag beter hebt voorbereid?
    • Bedenk een doelstelling/subdoelstelling welke meetbaar is en tijdgebonden. Bijvoorbeeld: "Ik ga de komende 12 maanden 20% van mijn weekloon sparen en schaf 1 juni 2016 mijn cello aan."
  2. Veel mensen merken dat ze door het opnemen van een specifieke tijdlijn in hun plan, hun doel bereikbaarder kunnen maken. Het helpt om je progressie bij te houden en jezelf te kunnen controleren. [12]
    • Je hebt jezelf bijvoorbeeld wellicht als doel gesteld om binnen 6 maanden genoeg geld te hebben gespaard voor een cello. Je kunt dan de maand erna beginnen met het volgen van lessen. Je kunt dan als doel hebben om aan het eind van het jaar de grondbeginselen onder de knie te hebben, enz.
  3. Heb je eenmaal een gedetailleerd plan, kies dan een datum om te beginnen en spring in het diepe! De enige manier om je doel te bereiken is door het investeren van de benodigde tijd en inspanning. [13]
    • Door een datum te kiezen die in ieder geval een paar dagen in de toekomst is, kan je jezelf helpen om een verwachting te scheppen naarmate die dag nadert. [14]
  4. Ben je eenmaal begonnen, houd dan je voortgang bij. Je kunt hiervoor een dagboek, een app, of een eenvoudige kalender gebruiken.
    • Het bijhouden van je voortgang helpt je om jezelf aan de deadlines te houden die je hebt bepaald. [15]
    • Het helpt ook om je progressie bij te houden tijdens het doorlopen van het proces. Dit kan je ook motiveren om door te blijven gaan met jezelf verbeteren.
    Advertentie

Tips

  • Het kan zijn dat je na begonnen te zijn aan een doelstelling, merkt dat deze uitdagender is dan je van tevoren had verwacht. Is dat het geval, dan is het oké om het hele proces te herzien. Het kan zijn dat je gaandeweg meer aanpassingen moet doorvoeren.
Advertentie

Bronnen

  1. McGregor, I., & Little, B. R. (1998). Personal projects, happiness, and meaning: on doing well and being yourself. Journal of personality and social psychology, 74(2), 494.
  2. Brunstein, J. C. (1993). Personal goals and subjective well-being: A longitudinal study. Journal of Personality and Social Psychology, 65, 1061–1070.
  3. Fischhoff, B., Slovic, P., & Lichtenstein, S. (1988). Knowing what you want: Measuring labile values. Decision Making: Descriptive, Normative and Prescriptive Interactions, Cambridge University Press, Cambridge, 398-421. (Chapter 18)
  4. Austin, J. T., & Vancouver, J. B. (1996). Goal constructs in psychology: Structure, process, and content. Psychological Bulletin, 120, 338 –375.
  5. http://www.lifecoach-directory.org.uk/blog/2014/06/30/rediscover-your-motivation-and-set-achievable-goals-with-life-coach-directory/
  6. http://us.reachout.com/facts/factsheet/putting-your-goals-into-action
  7. Koestner, R., Lekes, N., Powers, T. A., & Chicoine, E. (2002). Attaining personal goals: Self-concordance plus implementation intentions equals success. Journal of Personality and Social Psychology, 83, 231–244.
  8. Brunstein, J. C. (1993). Personal goals and subjective well-being: A longitudinal study. Journal of Personality and Social Psychology, 65, 1061–1070.
  9. http://theinvestingmindset.com/goal-setting-how-to-to-achieve-your-goals-in-7-steps

Over dit artikel

Deze pagina is 6.301 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie