PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Je bent een schrijver vanaf het moment dat je iets hebt geschreven. Maar een schrijver worden die publicaties op zijn/haar naam heeft staan, vergt meer dan schrijven alleen; dit vergt discipline, kennis en de bereidheid om te leren en te werken, en natuurlijk een beetje geluk. Geluk heb je niet in de hand, maar kun je wel afdwingen met de volgende tips om je werk gepubliceerd te krijgen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Je vaardigheden verbeteren

PDF download Pdf downloaden
  1. De beste manier om je eigen vaardigheden als schrijver te verbeteren is door het werk van anderen te lezen. Focus op succesvolle romans, om te proberen iets te leren van de schrijfstijl van de auteur. Wat is het dat het tot zulk geweldig leesvoer maakt? Wat voor soort plot en type personages intrigeren je het meest? Welke schrijfstijl heeft de grootste aantrekkingskracht op het lezerspubliek?
    • Focus op het lezen van boeken binnen een bepaald genre dat je interesseert, en ga op zoek naar overeenkomsten en verschillen van uiteenlopende manieren van schrijven en verhalen. Welke stijlen zijn het waard om na te doen en welke staan je helemaal niet aan?
    • Voor je van start gaat met je eigen boek, is het belangrijk dat je niet een verhaal schrijft dat wel heel erg veel lijkt op iets dat al in de boekhandel verkrijgbaar is. Het beste dat je kunt doen om dit te voorkomen, is door zoveel boeken als mogelijk te lezen.
  2. De grote uitgevers zijn steeds minder geneigd om manuscripten te accepteren met overduidelijke grammaticale fouten, ongeloofwaardige karakters of een slecht uitgewerkt plot, dat een, in beginsel goed verhaal, in de weg zit. Neem de tijd om de basisvaardigheden van het schrijven te leren, om ervoor te zorgen dat je niet in één van deze categorieën terechtkomt met je schrijfwerk, .
    • Bestudeer goede boeken over schrijven, met informatie over grammatica, structuur, stijl en karakterontwikkeling.
    • Doe een cursus voor het schrijven van verhalen of gedichten en op een gebied waarin je vaardigheden wel wat verbetering kunnen gebruiken.
    • Ga bij een schrijversgroep om je werk door andere schrijvers te laten lezen (als je daar tegen kunt, anders moet je dit niet doen), en jij hun werk kritisch kunt bekijken.
  3. Schrijf vaak en regelmatig; hoe meer je schrijft, des te beter zal je worden. Hoewel het vooral nuttig is om actief te werken aan een boek of essay dat je gepubliceerd hoopt te krijgen, is het altijd voordelig tijd uit te trekken om over andere onderwerpen te schrijven. Houd notities bij terwijl je in de trein zit, of elders aan het wachten bent.
    • Heb je Internet, dan is een hele goede manier om je schrijfvaardigheden te verbeteren, het bijhouden van een blog. Niet alleen is dit een goede oefening, maar het zorgt onmiddellijk voor publiek, kritiek in de vorm van reacties van lezers en afhankelijk van de inhoud van je blog, kan het ook materiaal opleveren dat je in een boek kunt gebruiken.
    • Veel schrijfwerk houdt in dat je zal moeten herschrijven, om de kritiek van anderen te verwerken, zodat je schrijfwerk beter wordt, naast het reviseren en bijslijpen van je werk. Als je elke dag schrijft, dan wordt je beter in het ontdekken van fouten en onregelmatigheden in je eigen werk.
  4. Het ontmoeten van gearriveerde schrijvers en aspirant schrijvers biedt ondersteuning, aanmoediging en advies (als het goed is; zoek positieve mensen op!). Collega schrijvers kunnen je ook introduceren bij editors, uitgevers en agents en je helpen om de juiste bronnen aan te boren.
    • Word lid van een overkoepelende organisatie van schrijvers. Kijk welke groep bij je past en of lid worden van zo'n organisatie nuttig is.
    • Bezoek conferenties en lezingen. Sommige zijn opgezet door organisaties voor schrijvers en houden lezingen en netwerksessies, naast workshops over schrijven en recenseren. Andere bijeenkomsten worden door fans van een bepaald genre georganiseerd, zoals science fiction of fantasy, en kennen dezelfde onderdelen, naast andere leuke activiteiten.
    • Probeer contact op te nemen met een populaire auteur (zoals Stephen King of J.K. Rowling), en wie weet lukt het om advies van een absolute expert te krijgen. Als het je lukt om kennis te maken met de auteur, wie weet lukt het dan om op een gegeven moment je werk door hem of haar te laten beoordelen. [1]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Het voorbereiden op de publicatie van je werk

PDF download Pdf downloaden
  1. Hoewel je zou zweren dat je geen fouten hebt gemaakt in de spelling of grammatica van je eerste versie, kan je er zeker van zijn dat een snelle controle meerdere fouten aan het licht zal brengen. Hoe klein de fout ook is, het is van groot belang dat je alle fouten verbetert. Controleer je manuscript grondig voor je het naar een editor of uitgever stuurt om een afwijzing te voorkomen en niet het gevaar te lopen jezelf voor gek te zetten.
    • Wacht tenminste drie dagen voor je iets dat je hebt geschreven gaat bewerken. Studies hebben aangetoond dat je binnen die drie dagen, fouten die je hebt gemaakt over het hoofd ziet, en zal corrigeren tijdens het lezen zonder ze op te merken.
    • Lees je werk hardop voor (aan jezelf). Hierdoor lukt het beter om je op elk afzonderlijk woord te concentreren. Stil lezen zorgt ervoor dat je stukken overslaat, of fouten niet opmerkt. Hardop lezen werkt uitstekend om je manuscript foutloos te krijgen.
    • Controleer op fouten in opmaak, spelling, grammatica, interpunctie en plot details. Probeer om je verhaal zo goed mogelijk te perfectioneren voordat je hulp vraagt van iemand anders.
  2. Er zijn verschillende mogelijkheden om je manuscript te laten nakijken door een editor. Hoewel de meest betrouwbare en geaccepteerde optie, het in de arm nemen van een professional editor of copywriter is, kan dit een zware aanslag op je bankrekening betekenen. Je kunt ook aan een goed belezen vriend of iemand van je familie vragen, om je manuscript door te nemen, of een professor of andere schrijver die artikelen of andere publicaties op zijn/haar naam heeft staan.
    • Zoek naar editors bij jouw in de buurt om te weten met welke prijzen je rekening moet houden. Misschien kun je iemand inhuren die net begint waardoor je minder hoeft te betalen, of lukt het om op een andere manier taken te ruilen.
    • Zorg dat niemand van je gaat profiteren. Huur een professional of iemand die je kunt vertrouwen om dit werk voor je te doen.
    • Laat meerdere editors aan je manuscript werken (voor het gemak nemen we aan dat ze niet allemaal hoeven worden betaald). Op die manier kun je vaststellen welke commentaren op stijl en de plot, met elkaar overeenkomen en dat toepassen.
    • Neem alle opmerkingen met een korreltje zout. Het is belangrijk om altijd je tekst aan te passen zodat je de juiste spelling en grammatica gebruikt, maar wees terughoudend met wijzigingen als het gaat om je verhaal en de personages. Hoewel dit echt kan helpen; het blijft jouw verhaal en uiteindelijk beslis jij over hoe en wat je schrijft. [2]
  3. Met een compleet en nagekeken manuscript, wordt het de hoogste tijd er een uitgever voor te vinden. Maar voor je dat kunt doen zal je eerst de markt moeten verkennen om de juiste uitgever te vinden, passend bij jouw werk.
    • Het is belangrijk dat je de juiste markt vindt voor jouw genre, zodat je niet per ongeluk een moordmysterie verstuurt naar een christelijke uitgever.
    • Websites met lijsten van uitgevers hebben diverse overzichten van agentschappen waarmee je in contact kunt treden, omtrent het uitgeven van je manuscript.
  4. Om jezelf en je werk te kunnen introduceren bij mogelijke uitgevers heb je een begeleidende brief nodig. Dit is een brief van 1 à 2 pagina's met een korte introductie over jezelf, een lijst van eerder uitgegeven werk (eventueel), en een korte synopsis.
    • Zorg ervoor dat je brief overeenkomt met de toon van je manuscript. Als je schrijft over een serieus onderwerp, dan is humor in de begeleidende brief niet gepast.
    • Evenals bij het manuscript is proeflezen onontbeerlijk. Zorg dat je brief absoluut perfect is als het gaat om spelling, interpunctie en grammatica. Laat de brief door iemand anders doornemen op nog onontdekte fouten voor je deze verstuurd.
    • Kijk nog even na of er andere zaken of gegevens zijn die meegeleverd dienen te worden, voor een juist afhandeling van je brief en het manuscript. Bezoek de website van de uitgever voor de meest recente informatie.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Je werk uitgeven

PDF download Pdf downloaden
  1. Dit is een persoon die je kan helpen bij het opbouwen van een reputatie en je kan introduceren in de uitgeverswereld. Heel vaak zal een uitgeverij alleen maar werk accepteren via een agentschap. Zoek naar agents die werken of hebben gewerkt voor auteurs binnen jou genre, of die bij je in de buurt een vestiging hebben. Het is duidelijk dat het inhuren van de meest succesvolle agents je de beste kans geeft om je werk gepubliceerd te krijgen, maar daar hangt dan wel een prijskaartje aan.
    • Overleg met veelbelovende agentschappen over hun tarieven en wat hun rol is en verantwoordelijkheid in het hele uitgeversproces. Zorg dat je volledig op de hoogte bent van hun taken voor je ze inhuurt (hoewel het eerder vaak andersom is; veel goede agentschappen zitten potdicht). zodat je geen geld verliest of een goede kans misloopt.
    • Overweeg meerdere agentschappen voor je er één uitkiest. Agents zijn net zo kieskeurig als uitgevers, en accepteren niet zomaar een manuscript van een auteur.
  2. Als je eindelijk een brief hebt gekregen van het agentschap of de uitgever, stuur dan een volledige kopie van je manuscript. Sommige vragen je alleen de eerste 50 pagina's op te sturen van je boek, dus zorg dat je zeker weet wat je moet inzenden. Zorg ook dat je alle gegevens die je bij moet voegen meestuurt.
  3. Waarschijnlijk het meest stressvolle deel van het hele uitgeefproces, is het afwachten tot je een reactie ontvangt van de uitgever. Het kan wel weken, soms maanden duren voor je manuscript is bekeken, dus houd daar rekening mee. Ga de uitgever of de agency niet lastig vallen met e-mails en telefoontjes, behalve als het meer dan 3 maanden in beslag neemt. Vraag ze van tevoren wanneer je contact mag opnemen.
  4. Als je manuscript is geaccepteerd en ze willen het uitgeven, kijk dan naar de financiële kant van de zaak, copyright en andere rechten, etc. Wordt je afgewezen, vat het dan niet persoonlijk op. De meeste manuscripten worden afgewezen, om heel verschillende redenen en dat heeft lang niet altijd met een slecht plot te maken; het kan zijn dat de uitgever al een soortgelijk boek gaat publiceren, niet geïnteresseerd is in jou stijl, of wil dat je bepaalde aspecten verandert.
    • Als je wordt afgewezen vanwege het boek, wacht dan een paar maanden voor je het weer naar dezelfde uitgever stuurt. Maar je bent natuurlijk vrij om het naar diverse andere uitgevers te sturen.
    • Als je besluit dat een uitgave via een regulier kanaal geen optie is, probeer het dan zelf. Hoewel dit veel meer werk betekent voor jezelf, biedt het een alternatief waarmee je soms in korte tijd je boek uitgegeven hebt en het in de schappen van de winkels ligt.
  5. Als je wilt blijven schrijven, maar niet over de nodige fondsen beschikt, zoek dan naar subsidies voor schrijvers. Dit is geld dat wordt toegekend aan hoopvolle schrijvers, terwijl ze werken aan hun huidige of toekomstige manuscript. Je kunt eventueel ook meedoen aan schrijfwedstrijden, waarmee je geld kunt winnen en op die manier je werk aan een groter publiek kunt tonen. [3]
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 7.745 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie