PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je echt een schrijver wilt zijn, bereid je dan voor op urenlange voorbereidingen en pogingen om originele en spannende ideeën te verzinnen. Misschien betekent het zelfs dat je midden in de nacht op moet staan voordat je naar je "echte" werk gaat. Je moet misschien in de trein naar huis ideetjes op een kladblokje pennen. Sommige van deze uren zullen uitermate frustrerend zijn; andere uren zullen je meer verzadigen dan je je kunt inbeelden. Het gevoel dat jij een boek aan het schrijven bent en deze de wereld in gaat sturen kan enorm bevredigend zijn. Denk je dat jij de kwaliteiten hebt om een schrijver te zijn? Volg deze stappen om erachter te komen.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Je schrijfvaardigheid ontwikkelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Dit is misschien niet het advies waar je op hoopte toen je dacht aan de spannende aspecten van het schrijverschap. Lezen is echter de sleutel tot jouw succes. Alles proberen te lezen zal je niet alleen helpen je schrijfvaardigheid te ontwikkelen, maar zal je ook meer idee geven van hoe je jouw werk vorm kan geven. Tevens zal het je helpen je over het geduld te doen beschikken dat je nodig hebt om een boek te schrijven. Bovendien kom je er zo achter wat er goed in de markt ligt. Maak elke dag een paar uur vrij om zo veel boeken te lezen als je kunt—probeer zo veel mogelijk verschillende genres te lezen. [1]
    • Als je al een idee hebt over welk genre boek je wilt schrijven, of dat nu science fiction of non-fictie is, dan kun je je richten op boeken in dat zelfde genre. Om over het algemeen meer belezen te raken dien je echter zo veel mogelijk verschillende dingen te lezen.
    • Hoe meer je leest, hoe meer je te weten komt over veelvoorkomende clichés. Je wilt dat jouw boek opvalt, niet dat er tien boeken zijn die erop lijken. Het kan zijn dat je een andere invalshoek moet kezen.
    • Als je een boek vindt dat je echt goed leuk vindt, vraag jezelf dan af waarom het zo speciaal voor je is. Komt het door de bizarre hoofdpersoon? Het prachtige proza? Het gevoel van plaats? Hoe beter je in staat bent om uit te leggen waarom je het boek goed vindt, hoe beter jij er voor kunt zorgen dat je eigen werk een breed publiek aanspreekt.
  2. Als je een schrijver wilt zijn, dan zul je waarschijnlijk moeten beginnen door een groot non-fictief werk of een roman uit te brengen. Het is erg moeilijk om een verzameling korte verhalen of essays te verkopen als eerste uitgave. Dat gezegd hebbende, het is ook moeilijk om gelijk een roman of groot non-fictie werk te gaan schrijven. Als fictie je ding is, probeer dan eerst wat kleine verhalen te schrijven om het fingerspitzengefühl te krijgen. Als je meer van non-fictie houdt, probeer dan eerst een kort essay te schrijven voor je aan een heel boekwerk begint.
    • Dit houdt niet in dat korte verhalen inferieur zijn aan romans. Alice Munro, de winnares van de Nobelprijs voor de Literatuur in 2013, heeft gedurende haar ontzagwekkende carrière niet één roman uitgebracht. Toch is het tegenwoordig moeilijker om een reputatie te vestigen met het schrijven van korte verhalen. [2]
  3. Als je een werk uit wilt geven in de literaire fictie of non-fictie, dan is het behalen van een M.A. of M.F.A. in Fictie of Non-Fictie meestal de gebruikelijke eerste stap. Als je iets commerciëlers wilt schrijven, zoals een science fictionboek of een kasteelroman, dan is deze stap niet per sé noodzakelijk. Het kan je uiteraard wel van dienst zijn. Een diploma behalen in het creatieve schrijven kan je introduceren in het schrijverschap; je zult je omringen met schrijvers die er dezelfde wensen op nahouden, je zult bruikbaar advies krijgen, en je hebt twee-drie jaar de tijd om het vak te leren. [3]
    • De meeste succesvolle auteurs vinden een band als docent bij een schrijversopleiding. Je zult een graad in het creatief schrijven moeten behalen om dit te kunnen doen. Als dit dus je uiteindelijke doel is, overweeg dan om een graad te behalen.
    • Een diploma in het creatief schrijven kan je ook helpen een voet tussen de deur te krijgen wat betreft connecties. Je zult faculteitsleden ontmoeten die je kunnen helpen je werk uit te geven, of je kunnen helpen je als schrijver te ontwikkelen.
    • Een graad is geen directe weg naar succes als schrijver. Maar het kan je vakmanschap wel degelijk aanzienlijk verbeteren.
  4. Als je hebt besloten om je voor een cursus aan te melden, dan zul je een heleboel tijd besteden met schrijfworkshops. Daar zul je voldoende feedback krijgen van je studiegenoten. Ook zul je onafhankelijk met de faculteit hebben samengewerkt, en heb je kritieken van hen ontvangen. Als je deze route niet volgt dan kun je overwegen om lid te worden van een schrijverscollectief, een schrijfcursus gaan volgen, of zelfs een paar vertrouwde vrienden vragen om je werk te beoordelen.
    • Hoewel feedback altijd met een korreltje zout genomen dient te worden kan het je wel degelijk een beter idee geven over waar jij staat als schrijver.
    • Feedback krijgen zal je doen beseffen wanneer jouw werk klaar is om gepubliceerd te worden. Of dat jouw materiaal meer werk vereist. Je dient ervoor te zorgen dat je de juiste lezers om advies vraagt—mensen die jouw werk echt begrijpen, en beseffen wat jouw bedoelingen zijn.
  5. Als je een aantal korte verhalen of essays hebt waarvan je denkt dat ze klaar zijn om de wereld ingezonden te worden, dan kun je proberen om ze aan te bieden bij literaire (of andere) vakbladen. Je hoeft er alleen voor te zorgen dat je manuscript in orde is, en je dat vergezeld van een korte brief aan de redacteur. Daarna is het wachten geblazen. [4]
    • Dit zal jouw eerste ervaring zijn die iets met het schrijverschap van doen heeft: veel afwijzingen. Probeer het niet persoonlijk op te vatten. Zie het als een manier om sterker in je schoenen te kunnen staan.
    • Sommige vakbladen vragen een kleine som voor de plaatsing. Dit is niet leuk, maar het betekent dat de bladen proberen je geld af te troggelen; vaak hebben ze niet zo'n hoog budget.
    Advertentie


Deel 2
Deel 2 van 4:

Een boek schrijven

PDF download Pdf downloaden
  1. Het eerste dat je moet doen is een idee vinden dat mensen zal intrigeren. Het kan zijn dat je al moet beginnen met schrijven voordat je je idee vindt—je kunt zelfs al driehonderd pagina's onderweg zijn voor je beseft waar je boek echt over gaat. Probeer wel altijd met een algemeen principe te beginnen—het verhaal van een Oekraïens meisje dat opgroeit onder het juk van de communisten, een non-fictief werk over het nut van zwarte scholen in Nederland—en daarop voort te borduren.
    • Het kan zijn dat je het hele boek af wilt ronden voor je gaat denken hoe je het boek het beste in de markt kunnen zetten. Het zal je echter geen windeieren leggen als je eerst onderzoek doet naar de markt. Misschien is er al een boek over precies hetzelfde onderwerp. Misschien moet je je idee wel iets aanpassen.
  2. Boeken die verschillende genres combineren worden steeds populairder—zoals de boeken van Margaret Atwood, die literaire fictie met science fiction vermengen—maar het vaststellen van een genre kan je helpen je ideeën over te brengen. Zodra je weet wat jouw genre is, dan kun je je verwittigen van alle gebruiken binnen dat genre en gaan nadenken over hoe je deze gebruiken wilt overnemen danwel overboord gooien. Hier is een aantal populaire genres:
    • Non-fictie
    • Science fiction
    • Actieverhalen
    • Horror
    • Mystery
    • Romantiek
    • Avontuur
    • Fantasy
    • Politieke fictie
  3. Dit kun je doen als je al bezig bent, maar je kunt je ook van de beginselen verwittigen voor je begint te schrijven. Hier is een aantal punten dat je in acht dient te houden als je je boek schrijft:
    • Wie: De hoofdpersoon (protagonist), de bijfiguren, de antagonist (de schurk, bijvoorbeeld).
    • Perspectief: Schrijf je jouw boek vanuit de eerste, tweede of derde persoon?
    • Waar: De lokatie en het tijdperk van je boek, waar gaan ze naar toe?
    • Wat: Het belangrijkste idee, of de plot.
    • Waarom: Wat de hoofdpersoon zal/wil bereiken.
    • Hoe: Hoe gaan ze hun doelen proberen te bereiken?
  4. In haar klassieke boek over schrijven, Bird by Bird, schrijft Anne Lamott over het belang van een vreselijke eerste versie. En dat is wat jij ook moet doen; een verschrikkelijke, beschamende, rommelige eerste versie schrijven dat de kern bevat van wat ooit een uiteindelijke versie gaat worden. Je hoeft je eerste, ruwe versie niet aan anderen te laten zien—het belangrijkste is dat je weet dat je iets bereikt hebt. Schrijf zonder jezelf te censureren, of zonder je zorgen te maken over wat mensen ervan zouden denken. Dit is de tijd om je ideeën uit te schrijven, je kunt ze later verbeteren.
    • Ga door na je eerste ruwe versie. Met een beetje mazzel zul je na de eerste of tweede schets al een idee hebben over waar je naar toe wilt. Het kan een paar maanden of zelfs jaren duren voor je jouw project echt hebt kunnen ontwikkelen.
  5. Als je te vroeg om feedback vraagt, dan kan dit je creativiteit belemmeren. Het kan je het gevoel geven alsof je op het verkeerde pad zit. Als je eenmaal genoeg ruwe versies geschreven hebt, en je denkt dat je er klaar voor bent om het met de wereld te delen, dan is het tijd om om kritiek te vragen. Vraag vertrouwde vrienden die kritisch en behulpzaam zijn om je van advies te voorzien. Of vraag een expert om naar je werk te kijken als je non-fictie schrijft.
    • Als je een roman geschreven hebt, dan kun je proberen om een aantal hoofdstukken te laten lezen door redacteurs van literaire publicaties.
    • Zodra je feedback gekregen hebt, dien je eraan te werken. Misschien dien je nog een of twee versies te schrijven voor je het echt verbeterd hebt.
  6. Je zult niet al te ver komen als je op de eerste pagina al een spelfout hebt staan. Als je het gevoel hebt dat je werk klaar is, print het dan uit en ga op zoek naar spelfouten, grammaticale vergissingen, storende woordherhaling, en andere fouten die je uit het boek wilt verwijderen voor je ermee verder gaat. Je kunt ook proberen om je werk hardop te lezen om te zien of er misplaatste komma's of vreemde formuleringen in zitten.
    • Proeflezen is de laatste stap die je neemt om je roman klaar te maken voor publicatie. Hoewel het proeflezen van je boek je een hoop kan helpen is het niet nodig om je ruwe versies al te nauwkeurig te bekijken. Je zult uiteindelijk waarschijnlijk toch een hoop van de zinnen veranderen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Je boek uitgeven

PDF download Pdf downloaden
  1. Je kunt je werk op drie manieren publiceren. Hier zijn ze:
    • De traditionele manier. Je stuurt je boek naar een impresario die jouw boek aan uitgevers zal sturen. De meeste mensen zullen je vertellen dat een impresario noodzakelijk is om je werk via een uitgever te publiceren.
    • Lever je werk direct aan de uitgever. Je kunt de impresario ook achterwege laten, en rechtstreeks naar de uitgever stappen (de uitgeverijen die bereid zijn ongevraagde manuscripten te lezen, in ieder geval). Zonder impresario is dit echter heel, heel erg lastig.
    • Geef het in eigen beheer uit. Door je werk zelf uit te brengen zul je je boek wel met de wereld kunnen delen. Het zal je echter niet de aandacht opleveren die je wilt om het leven van een schrijver te leiden. Als jouw doel is om je werk te delen met de wereld, dan is deze optie uitermate geschikt. Je kunt je werk zelf uitgeven met een online dienst, een zogeheten vanity press, of helemaal zelf.
  2. Of je je boek nu aan een uitgeverij of literair impresariaat wilt zenden, er is een aantal conventies waar je aan dient te gehoorzamen. Je manuscript dient een dubbele regelafstand te hebben, in een leesbaar lettertype geschreven zijn (zoals Times New Roman), een geschikte titelpagina hebben, en de pagina's dienen genummerd te zijn met de titel van je werk en je achternaam. [5]
    • Je kunt ook online kijken hoe je jouw manuscript dient vorm te geven. Als je jouw rechtstreeks naar een uitgeverij stuurt, dan kan het zijn dat zij er iets andere richtlijnen op na houden dan andere.
  3. 3
    Dien je werk in bij een impresariaat. Dien het niet blind in bij welk impresariaat dan ook. Het is verstandig om te checken of de impresario's meerdere inzendingen toestaan. Dit stelt je in staat om jouw boek naar 5-6 impresariaten kunt sturen zonder 6 maanden te hoeven wachten op bericht dat nooit komt.
    • Als je je werk aan een impresariaat stuurt, dan dient dit vergezeld te gaan van een brief waarin je een korte beschrijving van de plot geeft, vertelt waarom jouw boek in de markt zal passen, en waarin je een korte biografie over jezelf verschaft.
    • Check de richtlijnen voor inzending van elk impresariaat. Sommige zullen alleen de brief van uitleg vereisen, andere willen misschien de eerste twee hoofdstukken lezen.
    • Stuur je manuscript niet naar 20 impresario's tegelijk. Je kunt zomaar telkens dezelfde feedback krijgen om je werk interessanter te maken voor impresario's. Als je door iemand bent afgewezen, dan kun je hem/haar vaak niet meer benaderen tenzij je gevraagd wordt om een verbeterde versie. Zorg er dus voor dat je de feedback eerst ter harte neemt voor je je werk naar andere mensen gaat sturen.
    • Geduld is, zeker in dit geval, een schone zaak. Het kan maanden duren voor je van een impresario hoort. Probeer je dus meester te maken van de kunst van het wachten. Check je mail dus niet elke drie seconden als je je gezonde verstand wilt behouden.
  4. Hoera! Heeft een impresario je geschreven dat hij/zij dol is op je boek? Wil hij/zij dat je een contract bij hem/haar tekent? Teken je z.s.m? Dacht het niet. Ga op gesprek, stel vragen, en bespreek zijn/haar visie op het boek. Verzeker jezelf ervan dat hij/zij oprecht is, en alles in het werk zal stellen om je boek te verkopen. Een goede impresario zal je nooit om een voorschot vragen, en zal alleen en deel van de winst opstrijken als hij of zij je boek echt kan verkopen. [6]
    • Als je een aanbieding krijgt van een andere zakenbehartiger dan is het helemaal niet erg om andere impresario's hiervan op de hoogte stellen. Wellicht sleep je er nog wat andere aanbiedingen uit. Je zult verrast zijn over hoe snel ze van zich laten horen als ze erachter komen dat iemand anders je graag wil.
    • Ga op gesprek, telefonisch of in levenden lijve. Het zal je een gevoel geven over zijn/haar persoonlijkheid, en of jullie twee het met elkaar kunnen vinden.
    • Jullie hoeven geen beste vrienden te worden. Jullie moeten wel in staat zijn om met ideeën met elkaar te delen.
    • Je impresario dient, nou ja, ten minste een klein beetje agressief te zijn. Dit is de eigenschap die ervoor zorgt dat je boek verkocht wordt.
    • Je impresario moet goede connecties hebben, en indrukwekkende verkoopcijfers kunnen overleggen. Zo kun je erachter komen of hij/zij weet hoe hij/zij een boek moet verkopen.
  5. Als je een contract getekend hebt met een goede impresario, dan zul je een of twee jaar keihard moeten werken om je roman te herzien. Dit doe je tot je impresario denkt dat het boek verkoopbaar is. Prepareer een pakket, en je impresario zal het boek aan redacteurs van verschillende uitgeverijen geven. Hopelijk ontvang je ten minste van één van de uitgeverijen een aanbieding. Wacht geduldig tot dit proces over is, en hopelijk zul je binnenkort over een verkoop horen!
    • Als je meerdere aanbiedingen ontvangt, dan zullen jij en je impresario bepalen welke het beste is.
  6. Vet, je hebt getekend bij een redacteur van een uitgeverij! Bereid je voor om je boek volgende week in de schappen te zien staan… niet. Wat denk je dat je te wachten staat. Nog meer aanpassingen. De redacteur zal een idee hebben over hoe het boek er uit moet komen te zien, hieraan zul jij ook mee moeten werken. Dit proces neemt meestal ook een tijdje in beslag. Er zit doorgaans minstens een jaar tuisen de verkoop en de uitgave van het boek.
    • Ook zijn er andere dingen die jullie moeten vast stellen. Hoe gaat de kaft eruit zien, wat zullen de flapteksten zijn, en welke mensen wil je bedanken?
  7. Als je met de redacteur gewerkt hebt en je boek klaar geacht wordt, dan zul je je boek in de winkels zien verschijnen. Je zult een publicatiedatum krijgen, en tot die datum zul je waarschijnlijk aftellen tot je boek daadwerkelijk in de winkels ligt. Pak er een exemplaar bij, bekijk het grondig, en prijs jezelf! Maar je werk begint nu pas echt.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Het leven van een schrijver leiden

PDF download Pdf downloaden
  1. Tenzij je een bestseller geschreven hebt zul je waarschijnlijk geen landhuis en Ferrari aan kunnen schaffen. Misschien verdien je er wat centjes mee, en kun je eventjes vrij nemen van je echte baan. Blijf bereid om je baan te behouden, of ga op zoek naar part-time werk. Of zoek een baan als schrijfdocent als je daarvoor de diploma's hebt, en je boek succesvol genoeg is. [7]
  2. Een echte auteur heeft een sterke online aanwezigheid. Zelfs als je niet zo handig bent met computers is het van belang dat je jezelf online leert te promoten, en jezelf een online persona aanmeet. Maak een Facebook-fanpagina aan voor jezelf; zorg dat jouw Facebookprofiel ervoor dient om je boek te promoten. Maak een Twitter-account aan en tweet over evenementen die met je boek te maken hebben. Zorg ervoor dat je een website hebt die goed onderhouden wordt. Link deze met al je andere online profielen.
    • Begin een blog over het leven als schrijver, en update deze zo vaak als je kunt. Houd het bij zodat mensen blijven lezen.
    • Voel je niet schuldig om jezelf schaamteloos te promoten. Zelfs als je een promotor in dienst hebt zal je werk vanaf nu voor 50% bestaan uit schrijven, en voor 50% uit jezelf promoten als schrijver. Wen er maar vast aan.
  3. Als je een promotor hebt en een succesvol boek hebt uitgebracht, dan zul je waarschijnlijk een aantal voorleessessie's op de planning hebben staan. Je zult stad en land afreizen om uit je boek voor te lezen, je boeken te signeren, en je boek aan de man te brengen. Je kunt in kleine boekenwinkeltjes voorlezen, maar ook in grote ketens. Dit is een geweldige manier om nieuwe mensen te leren kennen, connecties te maken, en ervoor te zorgen dat mensen daadwerkelijk je boek kopen.
    • Promoot je voorleesschema via de social media zodat mensen weten waar ze je kunnen vinden.
  4. Een schrijver is geen eiland. Zorg ervoor dat je naar signeersessies van andere schrijvers gaat, dat je deel uitmaakt van panelgesprekken, en dat je contact onderhoudt met andere schrijvers. Ontmoet andere schrijvers in literaire café's, op workshops, of bij instituten waar ook jij deel van uitmaakt.
    • Leer de schrijvers in jouw genre kennen. Ze kunnen je helpen vooruitgang te boeken.
  5. Als je je boek eenmaal gepubliceerd hebt en op tour bent—geweldig. Maar dit betekent niet dat je op je lauweren kunt gaan rusten, denken dat je voorlopig klaar bent, of maandenlang je eigen succes kunt gaan vieren. Sterker nog, als je je eerste boek verkocht hebt dan kun je de redacteurs vertellen over het volgende boek dat je aan het schrijven bent. Of neem je ideeën door met je impresario, als je dat nog niet gedaan hebt. Het werk van een schrijver is nooit af. Als je echt wilt leven als schrijver, dan moet je continu denken aan je volgende boek.
    • Maak je geen zorgen als je nog geen concreet idee hebt over je volgende boek. Stel als doel om elke dag te schrijven en het idee zal zich vanzelf tonen.
    Advertentie


Tips

  • Gooi niet midden in een verhaal de handdoek in de ring. Het kan echt goed worden!
  • Je kunt de hoofdpersonen ook uittekenen zodat je een beter idee hebt over hoe je ze kunt beschrijven. Hetzelfde kun je doen voor locaties.
  • Als je niet weet waar te beginnen, lees dan een boek en kijk welke woorden professionele schrijvers gebruiken. Let op hun interpunctie, paragraafindeling, en beschrijving.
  • Schrijf een kort verhaal van het boek dat je gaat schrijven.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.033 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie