Pdf downloaden Pdf downloaden

Coleus, ook algemeen bekend als siernetel of bonte netel, wordt gekweekt vanwege zijn sierlijke gebladerte. De bladeren van deze planten groeien in oogstrelende kleuren, waaronder wit, geel, rood, roze, paars, kastanje, koper en een brede variatie in groentinten. Siernetel vormt een aantrekkelijke aanvulling binnen en buiten, hoewel je buiten de tropische klimaten de siernetel binnen moet zetten in de winter.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Siernetel uit zaad kweken

Pdf downloaden
  1. Plant de zaden voor de beste resultaten binnen, 8-10 weken voor de laatste vorst verwacht wordt. [1] Desnoods kunnen zaden ook gezaaid worden in de late lente of de zomer, maar dan kan het zijn dat ze niet zo snel of gezond groeien. [2]
  2. Houd een zaaibak of kleine bakjes binnen en vul ze met zaaigrond of potgrond. Siernetel gedijt in rijk, goed gedraineerd materiaal, dus meng er wat veenmos of soortgelijk los tuinmateriaal door als de grond compact is.
  3. Verspreid de zaden over de grond. Bedek ze met een dunne (3 mm) laag van dezelfde grond. [3] Begraaf ze niet in de grond, aangezien ze licht nodig hebben om te ontkiemen.
  4. Geef de zaden weinig maar regelmatig water, zodat de grond vochtig blijft zonder drassig te worden. [4] Als de planten gehouden worden in een droge omgeving, bedek de bakken of potjes met plasticfolie om te voorkomen dat ze uitdrogen. [5]
    • Week de pot in water om zaailingen in kleine potten water te geven. Het water zal zich een weg banen in de grond. Dit is minder ingrijpend voor de jonge planten.
    • Haal het plasticfolie weg zodra je ziet dat er zaailingen opkomen.
  5. Houd de zaadbakken constant op 21 graden Celsius, in een ruimte met helder, indirect zonlicht. [6] [7]
  6. Haal het plasticfolie weg als het er nog is, zodra de zaailingen opkomen. Nadat een zaailing zijn eerste kleine kiemblaadjes en twee setjes volwassen blaadjes heeft gemaakt, kan het veilig verpot worden naar zijn eigen pot, of direct in de grond. [8] Houd je aan de instructies in het verzorgingsdeel hieronder om je siernetel goed te blijven verzorgen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Siernetel kweken uit stekken

Pdf downloaden
  1. Om een stek van een siernetel te nemen kies je een tak zonder bloem of knop aan het eind. Knip het vlak onder een bladknoop af, de stek moet ongeveer 10 tot 15 cm lang zijn. [9] Stekjes zijn ook kant en klaar te koop en hebben gewoonlijk al een klein wortelkluitje ontwikkeld.
    • Van kleinere soorten siernetel kun je stekken van 5 -7,5 cm nemen. [10]
  2. Afhankelijk van de lengte van je stek zullen een of twee bladknopen, of delen van de steel waar bladeren vanaf groeien, onder de grond geplant worden. Knip de blaadjes die van deze onderste knopen af, anders zullen ze gaan rotten als ze begraven zijn.
  3. Siernetels maken gewoonlijk snel zelf wortels aan, maar stekpoeder, wat je bij tuincentra kunt kopen, kan gebruikt worden om de ontwikkeling te versnellen. Als je besluit om dit pad op te gaan, volg dan de instructies op de label om de oplossing te maken. Doop dan het afgesneden deel van het stekje er kort in.
  4. De meeste stekjes van de siernetel zullen prima groeien in een glas water. Vervang het water om de dag, houd de plant in helder, indirect zonlicht en verplant de siernetel naar een potje als je wortelgroei ziet. [11] De grondmethode hieronder werkt net zo goed.
  5. Plant elk stekje in zijn eigen, kleine potje. Gebruik een rijke, goed drainerende potgrond, en maak het vochtig voor je plant. Als de grond niet los genoeg is om de stek er direct in te steken, gebruik dan een potlood om een gat te maken. [12] Plant de siernetel zo dat de kale bladknopen onder de grond zitten.
  6. Omdat jonge stekjes nog geen wortels gekweekt hebben, zullen ze niet in staat zijn om het water aan te vullen dat ze verliezen via hun bladeren en steel. Om dit tegen te gaan bedek je de hele pot en siernetelstek met een grote plastic zak, om het vocht in de lucht te vangen. Gebruik stokjes of tandenstokers om te voorkomen dat de plastic tas de stek direct raakt.
    • Verwijder de zak als je eenmaal nieuwe groei aan de siernetel ontdekt, gewoonlijk na 1-4 weken.
  7. Houd je potjes met siernetels in een kamer met een constante temperatuur van minstens 21 graden Celsius. Stel hem bloot aan grote hoeveelheden indirect zonlicht. Als de plant eenmaal wortels en bladeren ontwikkeld heeft, kun je verder gaan met ervoor zorgen zoals hieronder beschreven wordt. Je kunt hem houden als kamerplant, of hem naar je tuin overbrengen in de zomermaanden.
    • Stekjes die je bij een tuincentrum koopt zijn gewoonlijk gekweekt in een kas en niet gewend aan volle zon. Verplaats ze geleidelijk naar buiten, waarbij je de pot van volle schaduw verplaatst naar zonnigere delen. [13]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Zorgen voor de siernetel

Pdf downloaden
  1. Kies om de plant naar buiten te verplaatsen een plek in je tuin die water goed afvoert met volle zon of halfschaduw. Graaf een kuil die twee keer zo groot is als je kluit en plant de kluit op dezelfde diepte als in de pot. Vul de aarde aan rond de kluit. Je kunt een paar centimeter mulch rond de plant strooien. Siernetelplanten kunnen ongeveer een 25 cm van elkaar worden geplant.
  2. Hoe meer zon een siernetel krijgt, hoe levendiger zijn kleuren zullen zijn. Geef je siernetel als het mogelijk is de hele ochtend zon, en schaduw in de middag. Houd je siernetel anders in halfschaduw. [14]
    • Als je siernetel blaadjes laat vallen, dan heeft hij waarschijnlijk meer zon nodig.
    • De planthardheidszones variëren licht bij de diverse varianten, maar de meeste siernetels gedijen het beste in zones 9-10, mits ze in de winter binnen gehouden worden. [15]
  3. Siernetelplanten vragen om een constant vochtige grond, maar ze zullen rotten als ze in poeltjes staan. In heel hete of winderige omstandigheden moet je ze misschien dagelijks water geven, of zelfs tweemaal daags om de grond vochtig te houden. Verhoog de hoeveelheid water als je ziet dat ze verwelken, droge bruine plekken krijgen of hun kleur vervaagt. [16]
    • Geef het water direct op de grond, omdat natte bladeren vatbaar zijn voor ziekten.
  4. Als je de groei van je planten wilt versnellen, gebruik dan een algemene meststof, zoals een 10-10-10 oplossing. Meststoffen kunnen een onregelmatige of zwakke groei ondersteunen, dus gebruik een van de volgende mogelijkheden om te zorgen dat ze voordeel geven:
    • Voeg een meststof met vertraagde afgifte toe volgens instructies, slechts een keer in het groeiseizoen. [17]
    • Of verdun een vloeibare meststof tot ½ of ¼ van de sterkte en geeft dat eens per twee weken. [18]
  5. Het weghalen van een deel van de takken van de plant wordt aanbevolen om te voorkomen dat de siernetel topzwaar wordt, en om hem een aantrekkelijke vorm te geven. Hier zijn de basisstrategieën die gewoonlijk gebruikt worden bij de siernetel.
    • Om de siernetel aan te moedigen recht te groeien, knip je de zijtakken af, maar niet de bladeren die direct aan de steel groeien. Doe dit als je liever een boomachtig uiterlijk wilt, in plaats van een brede struik. [19]
    • Als de siernetel eenmaal de gewenste hoogte heeft bereikt, knip dan de bovenste middelste scheut van de plant af, om te bevorderen dat de plant meer gevuld wordt en struikachtiger. [20]
  6. Verwijder bloemen van de planten zodra ze verschijnen, zodat de plant zich focust op het kweken van sterke wortels en dik gebladerte, in plaats van op het vormen van zaad. [21] Als je van de bloemen geniet, overweeg dan om de meeste te verwijderen en degenen op de meest zichtbare plekken te behouden.
  7. Als de plant topzwaar begint te worden, of in een richting hangt, bind hem dan losjes aan een tuinstok met touw of ander zacht materiaal. Doe dit bij voorkeur tijdens het verpotten om het aantal keren dat je de plant in handen neemt te minimaliseren. [22]
    • Je kunt ook voorkomen dat kamerplanten naar een kant gaan leunen door regelmatig aan te passen welke kant van de plant wordt blootgesteld aan het licht. [23]
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Siernetel beschermen tegen de kou, ongedierte en ziekten

Pdf downloaden
  1. Zet siernetels die buiten staan naar binnen als er risico op vorst bestaat, omdat een enkele lichte vorst vaak genoeg is om de plant te doden. [24] Sommige siernetels kunnen zelfs lijden als de nachttemperatuur regelmatig onder de 16 graden Celsius komt. [25] Houd de plant, zolang hij binnen staat, weg van tocht en stop met het bemesten van de plant.
    • Verhoog in de winter geleidelijk de hoeveelheid schaduw die de siernetel krijgt, tot hij in de volle schaduw staat. Plotselinge veranderingen kunnen veroorzaken dat de bladeren vallen. [26]
    • Als je de planten naar binnen brengt, laten ze een paar bladeren vallen. Dit komt doordat ze zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Controleer de eerste weken zorgvuldig hun vocht, temperatuur en blootstelling aan zonlicht.
  2. Wolluizen zijn een van de meest voorkomende ongedierte die gevonden worden op siernetel. Ze verschijnen als toefjes witte dons op de stam en bladeren, en kunnen afgeveegd worden met een wattenschijfje, gedoopt in alcohol. [27]
  3. Plagen van de witte vlieg verschijnen als wolken kleine, witte insecten en/of veel witte eitjes aan de onderkant van de bladeren. Voor buitenplanten kun je lieveheersbeestjes of Encarsia soorten kopen om de witte vliegjes te doden. Bij kamerplanten kun je wittevliegvallen ophangen of zelf maken.
  4. De meeste andere insecten, zoals luizen, kunnen afgespoten worden met water, of afgeveegd met een doekje. Sommige ongedierte vragen om meer gespecialiseerde methodes van bestrijding: [28]
    • Kleine rode "spintmijten" kunnen verdreven worden door de luchtvochtigheid te verhogen. Zet bakken met water in de buurt en vernevel de aangetaste omgeving licht.
    • Kleine zwarte punten die in de buurt van de grond zweven zijn varenrouwmuggen die bestreden kunnen worden door 6 mm fijn gruis op de grond toe te voegen, of door minder water te geven en meer luchtstroom.
    • Bestrijd slakken door een barrière van bier of koper neer te leggen, of een speciaal antislakkenmiddel te kopen.
  5. Dons, zwarte of geringde plekken, of andere onregelmatigheden zijn gewoonlijk het gevolg van schimmelziekten. Knip aangetaste bladeren direct af, steriliseer daarna de schaar of snoeischaar met kokend water of pure alcohol om te vermijden dat de ziekte zich verspreidt naar andere planten. [29]
    • Antischimmelsprays zijn beschikbaar bij tuincentra als de ziekte zich blijft verspreiden.
    Advertentie

Tips

  • Als het gevaar van vorst is geweken maar je hebt binnen nog geen siernetelzaden geplant, dan kun je het zaad direct in je tuin strooien. Als je dit pad op gaat, verplant dan de gewenste zaailingen die te dicht op elkaar groeien. Je kunt elke plant in een pot plaatsen van 5 cm doorsnee of groter.
  • Als je siernetel kweekt vanwege zijn ongewone, kleurrijke gebladerte, wied dan de zaailingen weg die gewone groene bladeren krijgen. Wacht tot de volwassen bladeren groeien (het tweede stel bladeren) voor je je beslissing maakt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 17.340 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie