Pdf downloaden
Pdf downloaden
Je studententijd is een tijd als geen ander. Je hebt onafhankelijkheid verworven, je bevindt je op een nieuwe plek, en het volwassen leven komt steeds dichterbij. Je moet keuzes maken , en daar ben je je terdege van bewust. Er is geen geheim recept dat je kunt volgen om te slagen in het hoger onderwijs; iedereen doet het op zijn eigen manier. De meeste studenten die het er goed vanaf brengen hebben echter een aantal kenmerken met elkaar gemeen.
Stappen
-
Stel niets uit. Het hoger onderwijs, en met name het eerste semester, zal niet meevallen. Het is ontzettend moeilijk, omdat je allemaal nieuwe stof voorgeschoteld krijgt die je nooit eerder gezien hebt. Daarnaast wordt je geacht om goede resultaten te behalen, en wordt je geacht om ZELF verantwoordelijk te zijn voor je motivatie en succes. Anders dan op de middelbare school het geval is, gaat men er in het hoger onderwijs van uit dat jij je opleiding zelf vormgeeft en opbouwt; het gaat er in het hoger onderwijs niet om dat je de feiten herkauwt die de leraar je voedt. Dit betekent dat je veel meer werk zult moeten doen dan je gewend bent.
- Stel jezelf beloningen in het vooruitzicht, zodat je van tevoren gaat leren. Ga pas shoppen als je dat essay af hebt. Ga stappen met je vrienden als je een tentamen gemaakt hebt. Trakteer jezelf op iets dat je graag wilt als je je studiedoelen bereikt.
- Stel prioriteiten. Je kunt niet aan alle sociale, academische, logistieke en professionele verantwoordelijkheden voldoen waar je op de middelbare aan voldeed. Wees realistisch over hoeveel tijd er nodig is om aan je academische verplichtingen te voldoen; bepaal aan de hand daarvan hoeveel tijd je kunt besteden aan sociale activiteiten.
-
Vind je passie . Neem even de tijd om na te denken over wat je leuk vindt om te doen en studeren, en waar je oprecht in geïnteresseerd bent. Wat zijn je doelen? Wat zijn je plannen? Het hoger onderwijs is een trede op de ladder die de rest van je leven heet. Wat wil je na je studie gaan doen, en hoe zal je studie je op die volgende stap voorbereiden?
-
Aan het begin van de meeste opleidingen zul je een vrij breed scala aan vakken moeten volgen. Dit zijn vakken die je zullen leren hoe je academisch verantwoord onderzoek doet, hoe je je geschreven en gesproken communicatie kunt verbeteren, hoe je problemen op kunt lossen, hoe je kritisch kunt kijken, enzovoorts. Behoud een open vizier en ga op zoek naar manieren hoe je deze academische vaardigheden toe kunt passen in jouw discipline.
- Dit brede scala aan vakken kan ook op een andere manier in je voordeel werken. De kans is namelijk groot dat je in je leven weleens van baan zal wisselen. Zelfs de vakken waar je in eerste instantie niets aan dacht te hebben, kunnen een grote invloed hebben op jouw kennis en kunde. Uit anekdotisch bewijs kunnen we opmaken dat de kans groot is dat je in een andere branche eindigt dan waar je ooit begonnen bent. [1] X Bron
-
Leer roddels van authentieke informatie te onderscheiden. Leer hoe je observaties en bewijzen kunt gebruiken om je eigen meningen te vormen. Bezoek speciale evenementen en seminars die door de school georganiseerd worden. Word lid van studieclubs. Haal je nieuws elke dag van een gerenommeerde en 'betrouwbare' nieuwssite. Je bent het jezelf verschuldigd om je eigen mening te vormen over bepaalde dingen.
-
Praat met je docenten. Een grote fout die veel studenten maken, is dat ze nooit een band opbouwen met hun docenten. Als je een goede relatie met je docenten opbouwt, kun je je opleiding verrijken en je netwerk vergroten.
- Bezoek je docenten om meer over de stof te leren; NOOIT om 'je gezicht te laten zien' om een wit voetje te halen, een cijfer op te krikken, of meer toegewijd te lijken. De kantooruren geven je de kans om extra hulp te krijgen met de ideeën en methodologieën waar je moeite mee hebt. Ga goed voorbereid op bezoek bij je docent, en bereid een aantal goede vragen voor. Neem je aantekeningen en tekstboek mee. Stel specifieke vragen over de concepten waar je mee worstelt. De docenten zullen uiteraard niet het hele college herhalen dat je gemist hebt. Ze willen je wel helpen, maar JIJ bent zelf verantwoordelijk voor je eigen motivatie en succes.
- Ga op zoek naar een mentor. Denk bijvoorbeeld aan een docent of een staflid—iemand die je advies kan geven over hoe jij je persoonlijke doelen kunt bereiken. Begin met de docenten die deel uitmaken van jouw faculteit. Meestal word er ook een tutor of studieloopbaanbegeleider aangesteld die je kan helpen met het uitkiezen van vakken, en andere academische zaken. Ga er echter niet van uit dat de mentor je ook een baan zal bezorgen als je eenmaal afgestudeerd bent.
-
Leer jezelf goede studiegewoonten aan . Iedereen leert op een andere manier. Het is niet slim om een televisie of muziek aan te zetten op de achtergrond. Sommige mensen vinden het fijn om alleen te studeren; anderen doen dat liever in groepen. Probeer erachter te komen wat voor jou het beste werkt. Stel jezelf de volgende vragen:
- Hoe lang duurt het voordat een idee blijft 'hangen' bij je? Heb je daar weken of dagen voor nodig?
- Wat voor type student ben je? Het kan natuurlijk zijn dat jij het liefst op een bepaalde manier leert, maar dat is geen vrijbrief om de andere leervormen links te laten liggen. [2]
X
Bron
Ben jij
- Een auditieve leerling? Leer je sneller als je dingen hoort? In dat geval zul je liever over ideeën horen, dan dat je erover moet lezen.
- Een visuele leerling? Leer je sneller als je dingen kunt zien? In dat geval zul je waarschijnlijk liever leren door te kijken naar grafieken, demonstraties, en dergelijke.
- Een kinesthetische leerling? Leer je sneller door dingen aan te raken? Dan bouw of creëer je liever wat je leest en waar je mee bezig bent.
- Op welk dagdeel werk je het best? Ben je een ochtendmens of een nachtbraker?
-
Stel academische doelen op. Als je jezelf geen academische doelen oplegt, dan zul je je voortdurend afvragen of je wel hard genoeg je best gedaan hebt. Jouw academische doel hoeft niet hetzelfde te zijn als de doelen van andere studenten. Probeer realistisch te zijn over de doelen die je jezelf oplegt. Vind een goede balans tussen je academische doelen en al je andere persoonlijke doelen. Studeren hoeft niet alleen te draaien om summa cum laude afstuderen. Het gaat erom dat je jouw persoonlijke potentieel benut. Beter dan je best kun je niet doen.Advertentie
-
Bouw zoveel mogelijk vriendschappen op . Als je op een grotere school zit, dan kan de hoeveelheid nieuwe mensen een beetje intimiderend zijn. Dat is helemaal niet erg. Daar heeft iedereen in het begin last van. Laat je niet kennen, en probeer zoveel mogelijk vriendschappen op te bouwen. Er zijn hartstikke veel mensen waar je goed mee op zult kunnen schieten, en van wie je kunt leren. Veel mensen kijken uiterst gelukzalig terug op hun studententijd—vaak vanwege de vriendschappen die ze daar opgebouwd hebben.
-
Raak betrokken bij verenigingen, tradities en evenementen. Georganiseerde evenementen in het hoger onderwijs zijn heel anders dan de verplichte nummertjes op de middelbare school. Omdat niemand gedwongen wordt om aan het evenement deel te nemen, zul je alleen mensen tegenkomen die het naar hun zin hebben. We hoeven er geen doekjes om te winden: het sociale aspect is de voornaamste aantrekkingskracht van verenigingen en evenementen. De kans is groot dat je mensen tegen zult komen met dezelfde interesses als jij, mensen met wie je misschien niet zo goed kunt opschieten, en mensen met ongelofelijke achtergrondverhalen. C'est la vie: een dwarsdoorsnede van het leven.
- Neem de tijd om naar verenigingen en evenementen te gaan die zich buiten jouw sociale kringen bevinden. Het is prima om je beste vrienden deelgenoot te maken van de activiteiten van jouw vereniging. Maar wat als jouw vrienden je ervan weerhouden om potentiële nieuwe vrienden te ontmoeten? Probeer tijdens je studie zoveel mogelijk interessante mensen te leren kennen. Pas op dat je van vriendschap geen exclusief voorrecht maakt voor jou en je vrienden.
-
Ga naar feestjes. Blijf jezelf, en bereid je voor om nieuwe mensen te ontmoeten. Spring hier echter verstandig en behoedzaam mee om. Neem vrienden met je mee, en maak gebruik van het buddy-systeem. Zorg ervoor dat jij je vrienden in de gaten houdt, en dat je vrienden jou in de gaten houden. Houd een oogje in het zeil als je vriend(in) te veel gedronken heeft, en vraag je vrienden ook een oogje in het zeil te houden voor jou. Laat je vrienden nooit alleen achter—zeker niet als ze beschonken zijn, of als jullie op een onveilige of onbekende plek zijn.
- Wees een sierlijke feestganger. Laat geen flessen achter op iemands kamer, maak geen troep in de keuken van de gastheer, en maak geen gebruik van iemands bed als je daar geen toestemming voor gekregen hebt. Neem bekers en frisdrank mee, of bier en wijn als je daar oud genoeg voor bent. Het kan nooit kwaad als de gastheer-/vrouw jou leuk gaat vinden omdat je zo goedgemanierd en goedgeefs bent.
- Pas op met drugs. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de gevaren en de effecten van de verschillende soorten drugs. (Als je, met mate, alcohol en/of marihuana gebruikt, zul je niet snel bij de spoedeisende hulp belanden; cocaïne, meth, hallucinogene drugs en pijnstillers kunnen je fataal worden). Sommige studenten zien de studententijd als een uitgelezen kans om te experimenteren met drugs, maar volg je eigen geweten. Laat je niet overhalen om dingen te doen waar je je niet op je gemak bij voelt. Knoop in je oren dat je meestal niet weet wat er in bepaalde drugs zitten.
-
Als je seks gaat hebben, doe dat dan veilig . Veel eerstejaarsstudenten weten verontrustend weinig over seks. In het hoger onderwijs scheppen veel mensen op over de seks die ze al dan niet hebben—de meeste studenten hebben veel minder seks dan hun opschepperij doet vermoeden. Uit een onderzoek bleek dat de meerderheid van de deelnemers één of minder seksuele partners per jaar hadden. [3] X Betrouwbare bron Go Ask Alice Ga naar de bron Uit een ander onderzoek bleek dat 59% van de ondervraagde studenten geen enkele seksuele partner gehad had in de afgelopen dertig dagen. [3] X Betrouwbare bron Go Ask Alice Ga naar de bron
- Gebruik altijd voorbehoedsmiddelen. Of je nu een jongen of een meid bent, als je seksueel actief bent dien je er altijd voor te zorgen dat je een condoom op zak hebt. Als het condoom op de juiste manier gebruikt wordt, is het 98% effectief in de preventie van zwangerschap. [4] X Bron Ga alleen akkoord met seks als je weet dat jij of je partner voorbehoedsmiddelen bij zich heeft. Zelfs als je maar één keer onveilig vrijt, kun je al hiv, herpes of een andere soa's oplopen. En hoewel je opwinding na verloop van tijd weg zal ebben, doen soa's als herpes dat niet. [5] X Betrouwbare bron Centers for Disease Control and Prevention Ga naar de bron
- Weet dat alcohol een negatieve invloed heeft op jouw beoordelingsvermogen en besluitvorming. Een kleine hoeveelheid alcohol zal er al voor zorgen dat je remmingen beperkt worden. Hierdoor wordt de kans groter dat je seks zult hebben met iemand waar je dat nuchter nooit mee zou doen. [6] X Bron Het is belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent voordat je gaat drinken.
- Onderscheid de feiten van de fictie:
- Ik kan niet zwanger raken als ik ongesteld ben. Fictie . e kunt wel degelijk zwanger raken als je ongesteld bent. [7] X Bron
- De anticonceptiepil beschermt me tegen soa's. Fictie . De pil zal je niet beschermen tegen zoals als hiv/aids. [8] X Bron
- Ik kan niet zwanger worden als ik nog maagd ben, en dit de eerste keer is dat ik seks ga hebben. Fictie . Helaas is dit niet waar. De kans is 5% dat je alsnog zwanger wordt. [8] X Bron
- De anticonceptiepil werkt vanaf de eerste dag dat ik het gebruik. Fictie . Het kan wel een maand duren voordat de anticonceptiepil effectief wordt. [9] X Bron
-
Eet nooit alleen. (Nou ja, als je zin hebt om in je eentje te eten, dan hoeft dat niet per sé slecht te zijn). Eet nooit alleen is de titel van een boek van schrijver Keith Ferrazzi. Ferrazzi [10] X Bron , De gedachte hierachter is dat het helemaal niet moeilijk of vervelend hoeft te zijn om te netwerken. Netwerken draait om het maken van connecties die je carrière in de toekomst kunnen helpen. Probeer het maximale te halen uit de kansen die je krijgt tijdens je studie. Benut de tijd in de kantine om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken.Advertentie
-
Eet gezond , beweeg veel , en pak voldoende rust . Deze drie tips prijken allemaal op de lijst van dingen die studenten het minst doen. Als je echter wilt slagen in het oger onderwijs, dan zul je een balans moeten vinden tussen werk, studie en de duizenden dingen daar tussenin. Je zult serieus moeten worden over je gezondheid.
- Het optimale dieet voor de student verschilt niet van het optimale dieet van de rest van de wereld: eet mager vlees en/of magere eiwitten, groenten en fruit, en volkoren granen; ga frisdrank, snoep, simpele koolhydraten en verzadigde vetten uit de weg. [11] X Bron Je zult je hierdoor niet alleen beter voelen, maar je zult ook beter in staat zijn om te voorkomen dat je die beruchte studentenkilootjes aankomt.
- Lichaamsbeweging is een wondermiddel, al is het niet echt een middeltje. Lichaamsbeweging helpt ons vet te verbranden, spiermassa op te bouwen, het cholesterol te verlagen, de stress te verlichten, en beter te slapen [12] X Bron Meld je aan bij de sportschool, trek baantjes in het zwembad, of pak de trap in plaats van de lift. Als dat je niets lijkt, kun je er ook voor kiezen om elke dag een wandeling van een half uur te maken.
- Pak voldoende slaap. Als je academische prestaties wilt leveren is het ontzettend belangrijk om genoeg te slapen. [13] X Bron ISterker nog, studenten die nachten doorhalen en altijd laat opblijven halen slechtere cijfers dan studenten die er een regelmatig en goed slaappatroon op nahouden. [13] X Bron
-
Bezoek het universitair gezondheidscentrum. Het universitaire gezondheidscentrum krijgt allerlei informatie over gezond blijven op de campus, naast de huisvesting van artsen van de universiteit. Profiteer van de gratis voorzieningen die je gezondheidscentrum biedt: vaccins, condooms en counseling.
-
Als jouw school veiligheidsdiensten aanbiedt, maak daar dan gebruik van. Veel hogescholen en universiteiten treffen maatregelen om de veiligheid van de studenten te waarborgen. De beveiligingsmensen op jouw school:
- Kunnen je van school naar je kamer/het station escorteren als je denkt dat het onveilig is om alleen te gaan.
- Kunnen je advies geven om je eigen veiligheid te waarborgen (vooral als je in de stad woont).
- Kunnen misdrijven en overtredingen onderzoeken die op school plaatsgevonden hebben. Doe aangifte als jij het slachtoffer van een misdrijf geworden bent—zeker als er sprake is van diefstal, verkrachting, intimidatie of mishandeling.
-
Maak een budget om je inkomsten en uitgaven in kaart te brengen. In de studententijd beginnen kinderen zich te gedragen als volwassenen. Een budget hanteren is een belangrijk onderdeel van de volwassenheid. Om een budget op te stellen, breng je in kaart hoeveel geld je per maand binnen krijgt en hoeveel je uitgeeft. Kijk naar je uitgavenpatroon, en breng in kaart hoeveel je geld je per maand uit kunt geven. Zorg ervoor dat je nooit meer geld uitgeeft dan je hebt. Een voorbeeldbudget zou er als volgt uit kunnen zien:
- Maandelijkse inkomsten: €1300,-
- Huur van je kamer : €600
- Eten en drinken : €250
- Boeken en schoolspullen : €100
- Vaste lasten : €200
- Overige uitgaven : €150
- Maandelijkse inkomsten: €1300,-
-
Vraag studiefinanciering aan. Vraag studiefinanciering aan bij DUO. [14] X Bron Doe dit voor je begint met studeren. Als je in het buitenland wilt gaan studeren kun je er bovendien voor kiezen om een beurs aan te vragen. Zo kan de Erasmusbeurs [15] X Bron je helpen aan de kosten van onderwijs in het buitenland tegemoet te komen. Financiële hulp is er in allerlei soorten en maten. Je moet alleen wel weten waar je moet zoeken.
-
Probeer je studie te combineren met werk. De hogeschool of universiteit waar je aan studeert, heeft werknemers nodig om te kunnen functioneren. Bij sommige hogescholen en universiteiten kun je naast je studie werken. Meestal gaat het hierbij om klusjes die niet veel denkwerk vereisen, zoals de deur bij de bibliotheek bewaken. Dit werk kun je uitstekend combineren met je leerwerk, zodat je al studerende geld verdient.
- Soms kan de hogeschool of universiteit je ook betalen om onderzoek te verrichten met een docent of faculteit. Hier komt de mentor (waar we het net over hadden) goed van pas. Zonder verwijzingsbrief zal de faculteit nooit geloven dat jij een geschikte kandidaat bent voor de onderzoekspositie. De concurrentie voor onderzoeksposities is ontzettend groot— een uitstekende academische staat van dienst, en sterke verwijzingsbrieven zijn een absolute must. Weet ook dat er een hoop werk bij komt kijken.
-
Probeer te sparen als je dat kunt . Als je een beurs of studiefinanciering ontvangt, of als je ouders financieel bijspringen, dan kun je proberen om tijdens je studie zoveel mogelijk geld te sparen. Als je afgestudeerd bent en het echte leven begint, dan zul je rekeningen moeten gaan betalen. Dit zal een stuk makkelijker worden als je tijdens je studie al wat geld opgespaard hebt. Er zijn ook andere redenen om geld te sparen tijdens je studie:
- In het buitenland studeren kost veel geld. Heel veel. Als je in Florence, New York, of waar dan ook, wilt gaan studeren, dan zal dat je een flinke duit kosten. Er zijn beurzen en financiële hulp, maar daar kun je niet altijd op rekenen.
- Veel studenten moeten na hun studie beginnen hun studieschuld af te betalen. Als je je studieschuld (inclusief rente) alvast begint af te lossen, dan zal je budget na je afstuderen een stuk ruimer zijn.
Advertentie
Tips
- Als je moeite hebt met de stof, schroom dan niet om om hulp te vragen! Vraag je docent of een andere student om je te helpen.
- Lees op voor. Als je weet dat de docent een bepaald onderwerp gaat bespreken, probeer daar dan van tevoren al over te lezen. Zo zul je een breder begrip van de stof hebben, en zul je tijdens de les goede vragen kunnen stellen.
- Schaf je boeken tweedehands aan. Deze vind je online, maar kun je ook vaak overnemen van studenten die het vak reeds afgerond hebben. Zo kun je een hoop geld besparen.
- Vlak voor deadlines beginnen met leren is voor weinig studenten weggelegd. Dit zijn studenten die van nature in staat zijn om te presteren onder druk. Deze studenten zijn in staat om onder enorme tijdsdruk redelijke kwaliteit te leveren. Als jij dat niet kunt, riskeer het dan niet.
- Als jij snel afgeleid wordt, probeer dan manieren te vinden om de afleidingen te minimaliseren. Probeer een optimale leeromgeving te creëren.
- Het heeft geen zin om hele nachten door te werken. Stel je academische verplichtingen niet uit tot het laatste moment.
- Vergeet nooit wie je bent, wat je doet, en waarom je dat doet.
- Blijf gezond door vijf dingen te doen: 1) Eet gezond, 2) Ga sporten, 3) Ontspan, 4) Blijf optimistisch, en 5) Slaap voldoende.
- Probeer een goede plek uit te kiezen in de les. Je kunt beter geconcentreerd blijven als je vooraan zit.
- Los de opgaven aan het eind van de hoofdstukken op.
- Wees realistisch over waar je toe in staat bent tijdens je studie. De hele ervaring draait erom dat je leert hoe je je tijd in kunt delen, hoe je aan je verplichting kunt voldoen, hoe je volwassen wordt, en hoe je de verantwoordelijkheid voor je handelingen kunt nemen.
- Gebruik oude examens als studiegids—maar alleen als gids. Je zult de stof goed moeten begrijpen. Op het examen zul je hoogstwaarschijnlijk niet dezelfde vragen krijgen als die in de oude examens. Als je de kans krijgt om je tentamens in te zien, doe dat dan. Zo kun je de vragen herzien die je fout beantwoord hebt, zodat je de vraag in de toekomst goed kunt beantwoorden. Blijkbaar vond de docent dat de vraag de moeite waard was, anders had hij/zij de vraag niet aan het tentamen toegevoegd—het zou zomaar kunnen dat je die vraag op een ander tentamen weer tegenkomt.
- Stel jezelf ten doel om de stof te leren; niet om een cijfer te halen. Docenten zullen sneller geneigd zijn om een sterke verwijzingsbrief voor je te schrijven als ze weten dat jij iemand bent die erop uit is zijn/haar kennis en vaardigheden uit te breiden; en niet een die zich alleen om zijn/haar cijfers bekommert. Het is voor docenten ontzettend moeilijk om een goede brief te schrijven voor iemand die verzaakt (niet op komt dagen bij college, steeds zijn/haar Facebook zit te checken, of slecht presteert), en vervolgens de rest van de wereld de schuld geeft van zijn/haar slechte cijfers.
Advertentie
Waarschuwingen
- Probeer er zelf achter te komen wat je wilt leren over je sterke en zwakke punten.
- Iedereen is anders, en er is geen specifieke strategie waar elke student iets aan zal hebben. Probeer er zelf achter te komen wat voor jou het best werkt.
- Wees niet bang om fouten te maken of risico's te nemen; zorg er alleen wel voor dat je daar lering uit trekt.
- Deze stappen en tips zijn gebaseerd op overkoepelende, basale en algemene principes waarmee je het eerste studiejaar kunt overleven. Ze zijn gebaseerd op observaties en experimenten uit de eerste hand; beschouw deze tips niet als pedagogische of idealistische berispingen die bedoeld zijn om jouw vrije wil of keuzevrijheid te beperken.
Advertentie
Benodigdheden
- Dit is een lijst van essentiële dingen die je nodig hebt in het eerste studiejaar. We hebben wat dingen weggelaten die wellicht voor jou wel cruciaal zijn, dus beschouw deze lijst alsjeblieft niet als compleet.
- Kantoorspullen (papier, printerinkt, potloden, rekenmachine, perforator, etc.)
- Ten minste twee sets beddengoed (kussenslopen, lakens, etc.)
- Voldoende kleding
- Opberggelegenheid om je spullen zorgvuldig in op te bergen (bijv. brievenbakjes)
- Hobbyspullen/sportspullen/boeken/films (het kan nogal saai worden als je helemaal geen sociaal leven hebt, maar ga niet doelloos voor de tv hangen).
- Computer (sommige willen een ultrasnelle computer, maar de meesten gebruiken de computer slechts voor tekstverwerking en internet). Een laptop geniet de voorkeur, omdat je die met je meekunt nemen—zo kun je snel aantekeningen maken tijdens colleges. Docenten praten vaak heel snel, waardoor het lastig wordt om de aantekeningen handmatig op te schrijven. Bovendien leest Times New Roman waarschijnlijk een stuk lekkerder dan je eigen handschrift!
- Betrouwbare printer en voldoende zwarte inkt (de kleureninkt heb je niet veel nodig)
- Koelkastje (voor je water, melk, sap, fruit, etc.)
- Een magnetron (niet noodzakelijk, maar kan wel handig zijn)
- Verhuisdozen (of soortgelijke dozen of kratten). Deze zijn handig als je de kamer moet verlaten, of als je in de zomer terug bijvoorbeeld wilt naar je ouders.
- Water! Je zult ontzettend veel dorst krijgen, dus zorg ervoor dat je altijd water om handen hebt.
- Snacks. Snacks zijn geweldig voor mensen die laat opblijven om te studeren, of voor wanneer je geen tijd hebt om uitgebreid te eten. Denk bijvoorbeeld aan mueslirepen.
- Geneesmiddelen voor griep/koorts/hoofdpijn, etc. Je zult waarschijnlijk wel een keer ziek worden. Het kan daarom absoluut geen kwaad om wat medicijnen in de buurt te hebben.
- Toiletartikelen (tandpasta, mondwater, shampoo/conditioner, douchegel, scrub, en zoveel handdoeken als je mee kunt nemen)
- Een toilettas (niet strikt noodzakelijk, tenzij je kamer erg ver van de sanitaire voorzieningen af is en je geen kast hebt waar je je spullen kwijt kunt)
- Wasmiddel
- Herbruikbare plastic fles om water en/of koffie in mee te nemen
- Geld
Bronnen
- ↑ http://www.starnewsonline.com/article/20080608/CAREERS03/709742305
- ↑ http://www.learningrx.com/types-of-learning-styles-faq.htm
- ↑ 3,0 3,1 http://goaskalice.columbia.edu/college-student-sex-stats-am-i-only-one-not-doing-it
- ↑ http://www.netdoctor.co.uk/sex_relationships/facts/condoms.htm
- ↑ http://www.cdc.gov/std/herpes/stdfact-herpes.htm
- ↑ http://www.goshen.edu/studentlife/counseling/sexuality/alcohol/
- ↑ http://www.webmd.com/sex/birth-control/birth-control-pills
- ↑ 8,0 8,1 http://www.dosomething.org/tipsandtools/top-7-pregnancy-myths
- ↑ http://www.stayteen.org/myths
- ↑ http://keithferrazzi.com/products/never-eat-alone
- ↑ http://www.huffingtonpost.com/2012/08/14/simple-food-diet_n_1775599.html
- ↑ http://www.webmd.com/fitness-exercise/guide/default.htm
- ↑ 13,0 13,1 http://www.aasmnet.org/articles.aspx?id=659
- ↑ http://duo.nl
- ↑ http://www.erasmusbeurs.nl
- http://www.onlineschools.org/library/ultimate-guide-for-college-students/
Over dit artikel
Deze pagina is 3.992 keer bekeken.
Advertentie