Pdf downloaden Pdf downloaden

Snus, het Zweedse woord voor snuiftabak, is een rookloos tabaksproduct dat makkelijk te gebruiken is en een stuk minder rommel geeft dan andere soorten tabak. Er zijn allerlei soorten en smaken snus en het kan zowel door kettingrokers als andere liefhebbers van tabak gebruikt worden. In dit artikel leer je hoe snus kunt gebruiken.

  1. Snus bestaat in allerlei verschillende sterktes, smaken en maten. Als je geen ervaren roker bent, is het verstandig met een minder sterke variant te beginnen.
    • Snus is verkrijgbaar in de sterktes Normaal, Sterk en Extra Sterk. In de sterke variant zit zo'n 11 mg nicotine per gram terwijl extra sterke snus al gauw 22 mg per gram bevat.
    • Snus bestaat in drie formaten: Mini, Normaal/Groot (komt het vaakst voor) en Maxi.
    • Zowel Camel als Marlboro verkopen snus in verschillende smaken waaronder pepermunt, "robuust" en natuurlijke smaken. Snus staat erom bekend dat de smaak lang blijft hangen, dus ga voor een smaak die je lekker vindt. De smaak zal namelijk bepaald niet subtiel zijn.
    • Veel gebruikers beweren dat echte Zweedse "snus" van betere kwaliteit is en lekkerder smaakt. Wil je dit uitproberen, zorg dan dat je de zakjes aanschaft, want soms wordt ook gewoon tabak in Zweden met "snus" aangeduid. [1]
  2. Als je een blikje snus koopt, zullen daar een aantal kleine zakjes snuiftabak in zitten.
    • In tegenstelling tot normaal tabak hoef je om snus te gebruiken niet zelf een klompje tabak samen te stellen. Het zit namelijk al in een soort mini-theezakje verpakt. Als je wilt, kun je het tabak in het zakje wat verspreiden of tot een klompje kneden. Kijk hierbij wel uit dat je het zakje niet scheurt.
  3. De meeste snus-gebruikers stoppen het zakje aan de zijkant van hun kaak bovenin hun mond. De precieze locatie van de snus maakt echter niet uit; de werking blijft hetzelfde.
    • Sommige gebruikers drogen voor gebruik eerst de binnenkant van hun lip af. Dit zorgt er namelijk voor dat er bij het snus-gebruik minder speeksel vrijkomt. Mocht je dit zelf ook willen doen, gebruik dan je mouw of een servetje om je lip schoon te vegen.
    • Sommige gebruikers met een kleinere kaak vinden het prettiger om het pakketje op te rollen of te vouwen voordat ze het onder hun lip stoppen. Probeer een paar verschillende dingen uit om erachter te komen wat voor jou het prettigst voelt.
  4. Als snus-gebruiker hoef je het speeksel dat wordt aangemaakt niet uit te spugen. Dit maakt het tabak een stuk makkelijker te gebruiken dan bijvoorbeeld pruimtabak. Slik je speeksel gewoon door en hou de snus zolang je wilt in je mond. Voor de meeste gebruikers is dit 20 minuten tot een uur.
    • Snus is een variant van "vochtig snuiftabak", wat inhoudt dat de substantie in het zakje slechts 30 procent tabak en 70 procent water en smaaktoevoegingen bevat. Door het zout en de smaak die aan de snus is toegevoegd, zal je mond minder speeksel aanmaken dan bij andere rookloze tabakssoorten.
    • Je zult het effect van het tabak waarschijnlijk al snel beginnen te voelen. Als je geen ervaren tabakgebruiker bent, zul je waarschijnlijk duizelig en wat misselijk worden. Sommige mensen die voor het eerst snus gebruiken, zullen zelfs moeten overgeven. Dit is een normale reactie op nicotine. Spuug het pakketje uit als je te misselijk wordt.
    • Gooi gebruikte snus altijd in de vuilnisbak. Spuug het niet op straat of ergens anders uit.
  5. Veel gebruikers bewaren hun blikjes snus in de koelkast om de smaak te behouden. Zo is het bovendien langer houdbaar.

Tips

  • Als je wilt, kun je het speeksel dat je bij het gebruik van snus produceert uitspugen. De smaak van het tabak kan namelijk aardig sterk zijn. Als je nog geen ervaring met tabak hebt, kan de smaak zo sterk zijn dat je je speeksel niet door wilt slikken.

Waarschuwingen

  • Snus bevat het verslavende ingrediënt nicotine. Als je niet verslaafd bent aan deze stof, kun je je er het beste ver van houden. Hoewel snus een stuk veiliger is dan sigaretten en andere tabaksproducten, kan het gebruik ervan tot verschillende soorten kanker en andere gezondheidsproblemen leiden.

Over dit artikel

Deze pagina is 57.154 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?