PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Mensen kunnen indrukwekkende argumenten geven voor hun pleidooi, maar meestal wordt bijna een derde van de ontvangst bepaald door de manier waarop het pleidooi gepresenteerd wordt. Hoewel je geen debat zal winnen als je gepassioneerd discussieert over een onderwerp dat niet goed onderzocht is, maakt de combinatie van feiten, bewijzen en emotionele overredingskracht jou tot een winnaar. Hoe analytisch en academisch de inhoud ook is - de manier waarop je het presenteert heeft een doorslaggevend effect op de debatleider en het publiek. Als het erom spant, dan kan het nog best wel eens zo zijn dat je wint vanwege de emoties die je in je debat mee hebt laten spelen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De kunst van de retorica leren kennen

PDF download Pdf downloaden
  1. In de eerste eeuw werden de vijf stappen van de retorica voor het eerst beschreven door de Romeinse filosoof Cicero. [1] Cicero verdeelde de retorica onder in vijf belangrijke stappen, waarmee de argumentatieleer onderverdeeld werd in behapbare stukken. De eerste stap binnen de retorica wordt Inventio genoemd. Dit refereert aan het ontstaan van de kernvraag, waarin je de noodzaak van jouw onderwerp voor jouw specifieke publiek kenbaar maakt. [2]
    • Het is nodig dat je weet wat de wensen en behoeften van je publiek zijn, alsook de manieren waarop je het publiek het beste kan benaderen.
    • Als je tegen je publiek spreekt, denk dan aan een balans van logos, ethos en pathos. [3] Deze drie manieren van overtuigingskracht zet je in om je publiek ervan te overtuigen dat jouw argument de beste is. Elk van die drie maakt een andere reactie bij het publiek los, en het is effectief als je je aanpak aanpast aan de behoeften van jouw specifieke publiek.
    • Een wat meer logische benadering van het onderwerp, waarbij je voornamelijk steunt op logos, is meestal geschikt als je publiek behoefte heeft aan feiten en bewijzen die aantonen hoe jij verbetering zal gaan aanbrengen in hun moeilijke omstandigheden.
    • Als je rustig wilt spreken en neutraal wilt overkomen, zorg dan dat je meer ethos in je speech brengt. Dit past goed bij een formeel publiek, maar wel een waarbij het nog steeds nodig is dat ze met jou, of de situatie waar je voor staat, meevoelen.
    • Pathos kan in sommige gevallen een manipulatietechniek zijn, maar als het op de juiste manier gedaan wordt, dan kun je bijzonder sterke emoties bij je publiek oproepen. Deze emoties hebben de kracht om de koers van je speech drastisch te wijzigen.
    • Als je de kunst van de retorica beheerst, dan kun je er zeker van zijn dat jouw voorbereide speech zo krachtig is als maar mogelijk is. Daarmee kun je de manier waarop je jouw argument naar voren brengt een enorme boost geven.
  2. De volgorde waarop jouw publiek jouw argumenten hoort, heeft een enorme impact op de manier waarop ze jouw speech in het geheel zullen ervaren. [4] Je bent tijdens je studie waarschijnlijk wel het essay met de vijf paragrafen tegengekomen. Hoewel dit format niet geschikt is voor alle speeches, is de basisvorm gebaseerd op de Griekse en Romeinse structuur van de argumentatieleer. De vijf stappen gaan als volgt:
    • Introductie. Vertel wat je te zeggen hebt en waarom het van belang is voor je publiek, en voor jezelf.
    • Som de feiten op. Onderverdeel de algemene kernvraag van je argument in kleinere stukjes. In deze stap leg je stapsgewijs uit waarom er sprake is van de huidige situatie.
    • De bevestiging, of het bewijs ervan. Breng je belangrijkste argument op dit moment naar voren, alsook de redenen waarom jouw redenering de juiste is.
    • Weerleggen. Erken je tegenstander, erken dat deze een beetje gelijk heeft, voordat je verder gaat met het weerleggen van zijn standpunten.
    • Conclusie. Vat de voornaamste punten van je redenering samen, en leg uit wat je graag wilt dat jouw publiek doet of denkt.
  3. Want je wilt natuurlijk niet dat je redenering vol zit met allerlei clichés of afgezaagde uitdrukkingen. Wees creatief als je je toespraak houdt, en zorg dat je de belangrijke punten op een dynamische manier naar voren brengt. [5] Als je trots op je eigen stijl bent, dan zal je het ook met veel meer overtuiging overbrengen.
    • Probeer je stijl goed op het publiek te laten aansluiten. Zorg dat je je ideeën op een manier overbrengt die aansluit bij het morele en intellectuele niveau van je publiek.
    • Je kan actief gebruik maken van diverse figuurlijke spreekwoorden, tijdens het rangschikken van je argumenten. [6] Deze figuurlijke spreekwoorden worden vaak succesvol toegepast in een gewaagd en fascinerend argument.
    • Door middel van antithese kun je ideeën en uitdrukkingen tegenover elkaar zetten, net zoals het naast elkaar zetten van ideeën, mits op de juiste manier gedaan. Metaforen en vergelijkingen zijn ook nuttige manieren om een idee met een ander idee te vergelijken. Al deze figuurlijke spreekwoorden voegen wat extra pit toe aan je stelling.
  4. Hoewel dit voor de hand lijkt te liggen, is het goed om je te realiseren dat een speech die je uit je hoofd geleerd hebt altijd meer indruk maakt dan een speech die van een papier gelezen wordt. [7]
    • Bedenk wel dat bepaalde aspecten van het debat ter plekke bedacht moeten worden. Maar door de feiten van het onderwerp uit je hoofd te leren, kun je deze op een natuurlijke manier verwerken in je improvisaties. Hierdoor krijg je steeds meer vertrouwen in het improviseren tijdens je speech.
  5. Het laatste deel van de retorica, de conclusie, dwingt je om de kunst van het spreken in het openbaar te leren beheersen. Hierbij richt je je op lichaamstaal, mimiek en toon, want het is belangrijk dat je conclusie een grote indruk op je publiek maakt. [8] De feiten die je naar voren brengt zijn misschien helemaal correct, maar als je die punten niet goed aan een publiek kan overbrengen, dan gaat een groot deel van je toespraak verloren.
    • De manier waarop je je conclusie brengt hangt af van je publiek. Als je voor een klein publiek spreekt, dan kun je meer oogcontact maken, en dan spreek je direct tot degenen die naar je luisteren. Franklin Delano Roosevelt's "Fireside Chats," bijvoorbeeld, waren radio uitzendingen die bedoeld waren om de luisteraars een intiem gevoel te geven. Zijn grote toespraken waren daarentegen directer en feller, want dat paste goed bij zowel de onderwerpen waarover hij sprak als de omvang van het publiek waar hij tegen sprak.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je spreekvaardigheid vergroten

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je toespraak vol zit met "uh" en "'um" en meer van dit soort geluiden, dan kom je over alsof je zo goed weet waar je het over hebt, terwijl dat niet zo is. [9] Als je hakkelt dan lijkt het ook alsof je tijd nodig hebt om te zoeken naar het volgende woord. Dit is onwenselijk tijdens een debat, want je wilt juist overkomen alsof je er alles van weet en daar ook heel zeker over bent.
    • Het "uh" geluid neemt meestal de minste tijd in beslag tijdens een toespraak. Het suggereert dat je je punt gemaakt hebt, en over aan het stappen bent naar het volgende punt.
    • "Um" geluiden zijn wat gevaarlijker, want deze suggereren dat je misschien wel op zoek bent naar geheel nieuwe informatie. Over het algemeen genomen geldt dat je beide geluiden beter kan vermijden tijdens een debat, aangezien beide woordjes suggereren dat er geen goede flow meer in je gedachtenproces is.
    • Probeer je stopwoordjes te vervangen met stilte. Hiermee geef je je publiek de kans om even na te denken over jouw laatste punt, en het geeft jou de tijd om een aanloopje te nemen naar je volgende punt.
    • Bedenk dat iedereen tijd nodig heeft om het gezegde te verwerken, voordat er wordt overgegaan naar de volgende zin. Je stopt hier niet mee door even te zwijgen. Maar je maakt hiermee wel de indruk dat je minder hard aan het nadenken dan in werkelijkheid zo is, en daardoor kom je rustig en zeker over.
  2. Het is vrij makkelijk tijdens een debat om steeds dezelfde woorden te bezigen, vooral omdat het overgrote deel van je debat over jouw eigen onderzoek gaat, en jij gewend bent aan bepaalde woorden. [10] Politici gebruiken vaak afgezaagde terminologie, en het is onwenselijk dat jij tijdens je debat in dezelfde valkuil terecht komt.
    • Als je onderwerp al door velen onderzocht is, dan loop je het risico om pedant over te komen bij je publiek. Als je alleen maar feiten van wetenschappers op zit te dreunen, dan loop je het risico dat je manier van spreken al snel saai en te intellectueel overkomt. [11] Kijk uit voor woorden zoals "kapitalistisch" of "dichotomie." Dit soort woorden, die weliswaar veel betekenissen hebben, zijn de afgelopen jaren veel te vaak gebruikt, waardoor de betekenis afgezwakt is.
  3. Er is een trend, vooral bij jonge mensen die debatteren, om allerlei feiten op een hele snelle, bijna manische manier te uiten. Hoewel het natuurlijk niet de bedoeling is dat je toespraak saai en vervelend voor het publiek is, zijn er veel voordelen van langzamer praten tijdens een toespraak. [12] Als je langzamer praat, dan geef je jouw publiek en de debatleider meer tijd om over jouw sterke punten na te denken.
    • Het is veel makkelijker om woorden duidelijk uit te spreken als je langzamer spreekt. Als je snel spreekt dat kun je misschien meer argumenten geven, maar het is onwaarschijnlijk dat ze dan allemaal goed verstaan en begrepen worden.
    • Probeer eens te oefenen om te praten met een potlood in je mond; dit zal de articulatie ten goede komen. Doe een potlood in je mond, parallel aan je voorhoofd, en oefen je toespraak terwijl je het op zijn plaats houdt. Je moet de woorden dan uitspreken met dit obstakel in je mond, waardoor je harder moet werken om de lettergrepen goed uit te spreken.
    • Als je het potlood uit je mond haalt, dan zal je merken dat je uitspraak daarna veel duidelijker is. Houd die manier van uitspreken aan tijdens je debat. Als je een duidelijke uitspraak met een meer langzame manier van spreken aanhoudt, dan is het makkelijker voor anderen om jouw verschillende argumenten te analyseren.
  4. Voordat je begint met spreken neem je even een moment om diep in te ademen, en om rustig in je hoofd te worden. [13] Er ligt in het algemeen behoorlijk wat druk op het verweer, vooral omdat je de verschillende punten al improviserend met elkaar moet verbinden.
    • Verdeel je argumenten onder in afzonderlijke delen, in je hoofd, voordat je in verweer gaat. Want je zal dit deel van het debat niet winnen als je op het laatste moment met allerlei nieuwe ideeën komt.
    • Vat je redenering in een of twee zinnen samen. Natuurlijk moet je hier over gaan uitweiden, maar het helpt je om een logisch vertrekpunt te hebben waar je naar terug kan keren.
    • Richt je op wat je met succes al gedaan hebt. En veroordeel jezelf niet als je de weg van de minste weerstand genomen hebt om te kunnen winnen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Meer emotie in de toespraak brengen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het maken van gebaren kan ondersteunend werken als je je ideeën aan het overbrengen bent. Spreken in het openbaar is per slot van rekening slechts een poging om natuurlijk en toegankelijk over te komen op een groter publiek. [14] Er zijn een paar kenmerken waar je fysieke gebaren aan moeten voldoen, te weten: neutraal, open, duidelijk en sterk.
    • Meestal is er een groot publiek dat je voor je moet zien te winnen als je debatteert. Benut dat grote podium zo veel als je kan. Je wilt natuurlijk niet zenuwachtig heen en weer lopen, maar je wilt er er zeker van zijn dat je er rustig en vol zelfvertrouwen uitziet.
    • Probeer niet steeds terug te vallen op een gebaar dat een tik voor je is geworden. Als je namelijk je zenuwachtigheid uit met bepaalde gebaren, dan zullen die gebaren niet al te sterk overkomen. Ze zullen in plaats daarvan te beweeglijk zijn en de aandacht van je speech afleiden.
  2. Je wint waarschijnlijk geen debat als je geen oogcontact maakt met je publiek en met de debatleider. Als je in het openbaar spreekt, dan geldt in het algemeen dat je toehoorders je vertrouwen als je direct contact met ze maakt via je ogen. Ook korte momenten van contact hebben dat effect, want mensen denken dat je tegen persoonlijk tegen je praat als je ze even aankijkt.
    • Nadat je met iemand uit het publiek oogcontact gemaakt hebt, spreek dan je volgende zin of argument uit tegen iemand anders. Op deze manier maak je met een hele groep mensen contact op een directe manier.
    • Je kan het oogcontact ook gebruiken om iemand in het publiek die stoort te laten zwijgen. Als iemand niet met jou bezig is maar met iets anders, dan maakt een lange blik in zijn of haar richting die persoon meestal ongemakkelijk. Als je geluk hebt dan wordt zo iemand daarna stil, of in ieder geval minder storend.
  3. Niemand wil naar een monotone spreker luisteren, vooral niet als je beoordeeld wordt op je vermogen om een zeer overtuigend argument te geven. [15] Als je tijdens het hele debat varieert in toonhoogte, dan benadruk je ook je belangrijkste argument, want je past je toon dan immers aan aan elk onderdeel van je toespraak.
    • Als je bijvoorbeeld over gruwelijke, gewelddadige details spreekt, dan is het logisch dat je een stem vol walging opzet. Als je een onschuldige grap of zelfbewuste opmerking plaatst, dan is een grappige of luchtige toon vaak erg effectief.
    • Je toon zou altijd een mate van nadruk moeten hebben. Dit geeft aan dat je het belang van het onderwerp waar je over spreekt niet uit het oog verliest. Variatie in je toon aanbrengen is dus wel belangrijk, maar verlies daarbij nooit de kern van je toespraak uit het oog.
  4. Elke stilte in een debat zou als belangrijk aan moeten voelen. Omdat in een debat het oreren zo centraal staat, zou elke pauze daarin als zwaar en indrukwekkend aan moeten voelen. [16] De dramatische en krachtige pauzes zijn de pauzes die het langst duren, en die zijn vaak ook het meest succesvol. Ze vinden meestal direct na en voor belangrijke momenten in de toespraak plaats.
    • Als de stiltes niet op de goede manier vallen, dan kunnen deze grote onderbrekingen in een debat een argument echt teniet doen. Zorg dat je de pauze echt op hebt gebouwd, zodat je er langzaam maar zeker als hoogtepunt naar toe werkt. Dan is de stilte welverdiend.
    • Stiltes kunnen variëren in functie, van het onderverdelen van belangrijke punten binnen een paragraaf, tot het nemen van een slokje water. Zorg echter dat je je pauzes niet al te vaak maakt, want je wilt de focus van jezelf en van het publiek natuurlijk niet te vaak onderbreken.
  5. Hoewel het wenselijk is dat je direct bent als je aan het debatteren bent, is het ook belangrijk dat je de controle niet verliest tijdens het redeneren. Maar bij je conclusie aan het einde van het debat, mag je je jezelf best een beetje laten gaan. [17]
    • Ook wel vaak de "uitsmijter" genoemd; zorg dat je eindconclusie de bekende punten van je toespraak bevat, en vergroot ze met een laatste overredingskracht bij je publiek.
    • Je kan dit doen door met een hogere stem te spreken, of je kan wat sneller praten. Je kan ook met je vinger op je borst of been tikken waardoor je jezelf nog krachtiger als orator neerzet, en deze laatste poging om te winnen kan doorslaggevend zijn.
    Advertentie

Tips

  • Als je argumenten zouden overtuigend moeten zijn. Ga niet gewoon punten opsommen; dat wordt al snel saai, en je laat hiermee zien dat je de kunst van het debatteren niet goed beheerst.
  • Maak je geen zorgen als je iets verkeerds gezegd hebt. Verklaar je zelf daarna op een rustige manier nader. Met zelfvertrouwen kun je bijna alles bereiken.
  • Houd in gedachte dat de debatleider zich vooral concentreert op de inhoud en nauwkeurigheid van je redenering. Natuurlijk is het belangrijk dat je goed en natuurlijk spreekt, maar wel met kennis van zaken.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.172 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie