Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een studiegids is een hulpmiddel dat je zelf kunt leren maken om de stress uit het studeren te halen. Wanneer je een leerboek, een ordner vol met aantekeningen en een heleboel huiswerk en werkbladen hebt, dan kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Maar door het leren van een paar opmaaktrucs, op zoek gaan naar de juiste info op de juiste plek, en naar beste vermogen gebruik maken van je zelfgemaakte studiegids, kun je een stuk efficiënter studeren.
Stappen
-
Zorg dat de opmaak past bij de functie. Er zijn veel verschillende studiegidsen, elk met een opmaak passend bij verschillende typen onderwerpen en leerstijlen. Wat je ook aan het doornemen bent, er is een studiegids die niet alleen geschikt is voor het onderwerp, maar ook past bij je eigen onderwerp specifieke behoeften. Organiseer de informatie in de meest gebruiksvriendelijke studiegids die je kunt verzinnen.
- Ben je een visuele student , overweeg dan het gebruik van met een kleur gecodeerde onderdelen in je studiegidsen, of gebruik mindmaps om de leerstof uit te tekenen en het sneller toegankelijk te maken.
- Heb je een meer lineaire manier van denken , organiseer de leerstof chronologisch of alfabetisch, zodat je het een kunt leren en daarna verder kunt gaan met de volgende reeks.
- Als je helemaal op moet gaan in de stof om het te kunnen begrijpen, organiseer je aantekeningen dan in een verhalende vorm, om beter te kunnen studeren. Vertaal wiskundige concepten in een verhaal waar je een connectie mee hebt en organiseer je studiegids vervolgens als een kort verhaal om op te dreunen, zodat je de toepassing van formules kunt onthouden.
- Kun je leerstof snel onthouden , gebruik dan een format dat helpt om efficiënt uit je hoofd te leren, of het nu gaat om het de hele dag door afluisteren van opnames van jezelf (bij. van het voordragen van idioom en definities), of door het maken van indexkaarten om jezelf regelmatig mee te kunnen overhoren.
-
Teken conceptkaarten om de belangrijkste ideeën met elkaar te verbinden en informatie te prioriteren. Een conceptkaart bestaat een weergave van de belangrijkste idee, elk binnen een afzonderlijk kader, welke verbonden zijn met elkaar naar belangrijkheid. Verbind de vertakkingen van geassocieerde informatie afkomstig van de hoofdideeën. Deze methode van het maken van een studiegids biedt een goed visueel hulpmiddel over hoe het materiaal van het onderwerp bij elkaar past om een totaalconcept te vormen.
- Een voorbeeld van een conceptkaart voor een hoofdstuk geschiedenis over de ruimtevaart kan iets zijn als "The Space Race" als hoofdtitel waarna je deze kunt vertakken in afzonderlijke categorieën voor de Verenigde Staten en de Sovjet Unie, met gegevens over specifieke missies, projecten, successen en mislukkingen.
- Een formele outline, zoals je soms moet maken voor het schrijven van een essay, is een voorbeeld van een conceptkaart. Als schematiseren werkt voor jou en de stof op die manier op de voor jou bruikbare manier is gerangschikt, gebruik dit dan om te studeren. Een formele outline kan een excellente studiegids opleveren, maar alleen als je het makkelijk vindt om ze uit te schrijven. Als je gespannen raakt van het maken van een outline, zoek dan een andere oplossing.
- Diagrammen van technische informatie kunnen helpen om processen of procedures die door middel van een reeks gedefinieerde stappen plaatsvinden visueel te presenteren. Deze beginnen met het belangrijkste concept en zijn van links naar rechts geordend in de volgorde waarin ze moeten plaats vinden. [1] X Bron
- Tijdlijnen zijn geschikt voor een reeks van chronologisch gebeurtenissen, meestal gebruikt voor onderwerpen zoals geschiedenis, politiek en biologie. [2] X Bron
-
Gebruik vergelijkende grafieken om de verschillen in kernbegrippen te markeren. Maak studiegidsen met behulp van vergelijkingsgrafieken/-tabellen, wanneer het nodig is een verwante groep ideeën te vergelijken. Je kunt tabellen gebruiken om bepaalde parallellen in de geschiedenis of biologie te ordenen, of om verschillende schrijvers te vergelijken voor een cursus literatuur.
- Bijvoorbeeld, een vergelijkingstabel met verschillende plantensoorten, kan de namen van verschillende planten in verschillende kolomkoppen verzamelen, met het plantenrijk, familie en geslacht in de rijen eronder. Dit zal helpen bij het ordenen van de leerstof voor snelle vergelijking en als naslag.
- Je kon ook gebruik maken van vergelijkingstabellen wanneer je met een literatuurstudie bezig bent, waarbij je de diverse personages in een roman in verschillende kolommen plaatst, met kenmerken of andere informatie in elke kolom. Ook kunnen gegevens uit twee verschillende romans mooi worden georganiseerd in een dergelijke tabel.
-
Maak gebruik van flashcards of conceptkaarten om woordjes te leren. Flashcards worden meestal gemaakt van 5 x 7 inch indexkaarten en kunnen zoveel of zo weinig informatie bevatten als je wilt, maar zijn het meest effectief als je ze gebruikt voor het leren van afzonderlijke woordjes of specifieke concepten. Dit is dan ook de reden dat ze vooral effectief zijn voor het leren van talen en geschiedenis. [3] X Bron
- Schrijf 1 kernbegrip op de voorkant van elke indexkaart en daarna op de achterkant welke feiten je over het begrip wilt vermelden. Blader zelf door de kaarten of maak er samen met iemand anders een quiz van. Om er zeker van te zijn dat je alles goed hebt onthouden ga je naar voren en achteren, te beginnen met de voorkant van de kaart en daarna met de achterkant. Dit werkt vooral goed bij het leren van vreemde talen.
-
Schrijf je eigen proefwerk als studiemethode. Door zelf vragen te verzinnen kun je op een excellente manier vanuit 2 perspectieven de stof die je moet leren analyseren: als je aan het nadenken bent wat goed zou zijn om in de test op te nemen, dan denk je als een leraar en kun je anticiperen op die vragen, dan loop je een stap voor.
- Probeer na te gaan of je proefwerk een multiple-choice test is, open vragen of een essay. Bereid je aan de hand daarvan voor, door vragen te verzinnen van het type waar de test uit zal bestaan.
- Veel leraren zullen bereid zijn om te voorzien in oude versies van de test, als ze beschikbaar zijn, die je kunt gebruiken als studiegids. Schoolboeken bevatten vaak voorbeeld van tests die een uitstekende manier zijn om te studeren. Hoewel het misschien extra stressvolle lijkt om de test meerdere keren te doen, kan het juist een geweldige manier van studeren zijn, en kan het je misschien zelfs een aanwijzing geven welke vragen tijdens het proefwerk gesteld worden.
-
Studeer op meerdere studiegidsen. Maak een studiegids in verschillende formaten, met behulp van de belangrijkste concepten en ondersteunende informatie uit je studiematerialen. Je kunt de gidsen op papier, met de hand of middels een tekstverwerkingsprogramma, spreadsheet of gespecialiseerde studiegidssoftware ontwerpen, om al je informatie in te organiseren.
- Sommige studenten merken dat het opnieuw schrijven van notities en het organiseren van de leerstof in handgeschreven studiegidsen je brein dwingt om een meer fysieke binding met de leerstof aan te gaan, in vergelijking met typen. Hoewel het domweg kopiëren van notities geen effect heeft op het geheugen, zal actief lezen en herschrijven van informatie wel helpen om je retentie te verdubbelen: je hebt de stof eenmaal gelezen en nogmaals tijdens het schrijven van de gids. [4] X Bron
- Vind je het overigens lastig om met de hand te schrijven of gewoon prettiger om met de computer te werken, voel je dan vrij om je studiegids uit te typen en maak het grafisch zo interessant mogelijk. Maak vervolgens er verschillende kopieën van of lees het door met je mobiele apparaat.
Advertentie
-
Vraag aan je leraar over welke stof de test zal gaan. De eerste plek om te beginnen met studeren is door te gaan praten met je instructeur, professor, leraar of klasse-assistent om richting te geven aan je inspanningen en je aandacht te richten op de juiste plek. Als het niet een van de belangrijke onderwerpen is van de les, zorg dan dat je weet welke stof, behandeld tijdens de les en in je huiswerk, opgenomen zal worden in het proefwerk.
- Sommige cursussen zijn cumulatief, wat betekent dat de leerstof en vaardigheden in de les accumuleren in de loop van het semester. Terwijl sommige cursussen wachten met testen tot het einde van de cursus middels een examen, zullen andere cursussen in plaats daarvan de afzonderlijke onderwerpen of hoofdstukken overhoren. Zorg ervoor je leraar te vragen naar de specifieke inhoud van het aanstaande examen waarvoor je aan het studeren bent, en bestudeer alleen dat gedeelte van de stof. #* Wanneer je twijfelt over een studie, benadruk dan het bestuderen van nieuwe informatie of vaardigheden. Terwijl leraren het leuk kunnen vinden om een oude vraag op je bord te leggen om je geheugen te testen, is het waarschijnlijker dat je alleen zult worden getest over de meest recente hoofdstukken, colleges en informatie. De meeste leerkrachten zullen je niet op het verkeerde been willen zetten.
-
Neem je leerboek door en ander lesmateriaal. Afhankelijk van het vak zal de belangrijkste informatie meestal in het leerboek staan en de verdere lesmaterialen. Veel leerboeken zullen de belangrijkste begrippen, vaardigheden en ideeën om te bestuderen al dik gedrukt aangeven of op een andere manier uitlichten, waardoor het uitstekende bronnen zijn voor het maken van een studiegids.
- Herlees materiaal om de belangrijkste ideeën uit te lichten en op te nemen in je studiegids. Ben je aan het leren, dan is het waarschijnlijk niet nodig om elk woord te lezen van een bepaald hoofdstuk. Zoek in plaats daarvan naar de belangrijkste begrippen om te leren en markeer deze informatie om op te nemen in je studiegids. Dit is op zich al een goede eerste stap om de stof voor test door te nemen.
- Ga op zoek naar samenvattingen van elk hoofdstuk en leervragen als aanwijzing welke stof belangrijk is voor je studiegids. Als een leerboek mogelijke vragen bevat of vragen om te contoleren hoe goed je de stof kent, neem deze dan over in je aantekeningen en daarna in je studiegids. Zelfs als de leraar de vragen van een test niet baseert op het leerboek, dan zal het grondig kennen van de leerstof een uitstekende voorbereiding zijn op de vragen van de komende test.
-
Verzamel en "vertaal" de aantekeningen uit de les. Maak een compilatie van al je aantekeningen waaronder ook de hand-outs of ander aanvullend materiaal waar de leraar in heeft voorzien. Afhankelijk van de focus en inhoud van het vak, kunnen aantekeningen even belangrijk zijn als het leerboek, zo niet belangrijker en opgegeven leesmateriaal.
- Soms kunnen aantekeningen die tijdens de les zijn gemaakt rommelig zijn, verwarrend of anderszins lastig om door te nemen, waardoor een studiegids een meer heldere, completere versie wordt van je aantekeningen. Zorg dat je wat tijd overhoudt voor het overnemen, niet woord voor woord, van de belangrijkste concepten en ideeën waar de leraar het over heeft gehad, uit je aantekeningen. Zet deze om naar een beknopte verzameling voor je studiegids.
- Als aantekeningen niet je sterkste punt zijn, vraag dan aan een klasgenoot of je diens aantekeningen mag doornemen. Wees daar dan wel zeer voorzichtig mee en zorg dat je ze op tijd teruggeeft. Als tegenprestatie zorg je er dan voor in de toekomst zelf betere aantekeningen te maken en deze je vriend te laten gebruiken om door te nemen.
-
Zoeken naar aanvullende definities, toelichtingen en bronnen. Soms, bij bijzondere onderwerpen, kan het nuttig of zelfs noodzakelijk zijn om breder onderzoek te doen. Als je notities en tekst niet overtuigend genoeg ervoor zorgen dat je een concept of feit volledig begrijpt, doen dan extra onderzoek om belangrijke termen die je niet begrijpt helderder te maken. Het volledig verkennen van een bepaald concept zal ervoor zorgen dat je een uniek perspectief en begrip ervan krijgt.
- Als je aan het studeren bent voor een eindexamen, zorg dan dat je vorige proefwerken, studiegidsen en hand-outs verzameld. Daar kun je geweldige studiegidsen van maken.
-
Richt je op de belangrijkste concepten in elk hoofdstuk en elke les. Bepaal wat de meest belangrijke onderdelen zijn van een bepaald deel of hoofdstuk en zorg dat je die goed begrijpt, als het moet ten koste van de meer specifieke maar minder belangrijke leerstof. Afhankelijk van het onderwerp kunnen bepaalde details zoals datums, formules of definities belangrijk zijn, maar de vaardigheid of het onderwerp belangrijker.
- Wanneer je aan het studeren bent op wiskunde of natuurwetenschappen , zorg dan dat je de noodzakelijke formules uit je hoofd kent, als dat nodig is, maar maak het begrijpen hoe je die formules moet toepassen het belangrijkste onderdeel van je studie. Begrijp goed hoe je de formules moet gebruiken en wanneer. Het concept achter een bepaalde formule is belangrijker dan de formule zelf. Dit geldt ook voor fysica, chemie of andere natuurwetenschappelijke vakken, waarbij het handig is om te werken met praktische voorbeelden waarbij de stof wordt toegepast op situaties uit het echte leven.
- Wanneer je aan het studeren bent voor Engelse literatuur , zorg dan dat je de namen weet van alle personages kent uit het boek waar je vragen over krijgt, maar richt je vooral op het plot, het belang van het verhaal en andere thema's die in het boek naar voren komen, in plaats van op specifieke details. Als je noodgedwongen moet verwijzen naar "de zus van de hoofdpersoon", mocht je bijvoorbeeld een essay moeten maken, dan maakt het verder niet veel uit, mocht je essay doordacht zijn en goed geschreven.
- Wanneer je aan het studeren bent voor geschiedenis , dan is het gangbaar om veel tijd te besteden aan het leren van belangrijke feiten en woorden, maar het is ook belangrijk om de stromingen van een bepaalde tijd te kennen, en de reden waarom deze feiten belangrijk zijn. Begrijp de relatie tussen alle namen en datums, en je bent nog beter voorbereid.
-
Bepaal welke informatie het belangrijkst is. Comprimeer alle stof in hanteerbare brokken waardoor het studeren een stuk gemakkelijker gaat, in plaats van het weer doornemen van een compleet hoofdstuk. Gebruik dikgedrukte koppen voor de verschillende secties en maak eventueel gebruik van opsommingstekens om dit snel en efficiënt te kunnen raadplegen.
- Identificeer, verklaar en demonstreer de relaties tussen de ideeën en concepten in substappen in je studiegids, of door het groeperen van je studiegids in gekoppelde pakketten informatie die je samen kunt bestuderen. Als je studeert voor een geschiedenisexamen, dan kan het zinvol zijn om alle secties over oorlogen in één studiegroep te plaatsen, of alle leerstof over verschillende presidenten, om te zoeken naar gemeenschappelijke thema 's.
Advertentie
-
Zorg dat er alles in staat nodig om te studeren en sleep het overal mee naartoe. Als je zeker weet dat alles wat je nodig hebt voor je proefwerk in de studiegids staat, dan kun je het leerboek thuislaten en je studiegids overal mee naartoe nemen. Dit is zeker belangrijk voor cumulatieve examens, waarbij je over veel informatie wordt overhoord. Als je dan nog alle verschillende hoofdstukken moet doornemen, dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer, terwijl het doornemen van je grondig gemaakte aantekeningen snel en effectief zal verlopen.
- Haal je studiegids tevoorschijn in de bus, of terwijl je tv kijkt en blader er gewoon wat doorheen. Hoe vaker je af en toe je kennis test, des te beter zal je het onthouden.
-
Markeer moeilijke stof waar je nog even naar wilt kijken voor de test. Als je moeite hebt met het onthouden van een bepaalde formule of het begrijpen van een concept, markeer dit dan in een vaste kleur, zoals blauw, en ga door met het bestuderen van de rest van het materiaal. Wanneer je verder gaat met studeren, begin dan met alles wat in blauw aangegeven is en zorg dat je het geleerd hebt voor de test. Dit kan een uitstekende manier zijn om niet alleen dat te onthouden wat je moet leren, maar ook om een specifiek studiedoel te bereiken.
-
Studeer op meerdere plekken. Sommige studies hebben aangetoond dat verandering van studielocatie kan helpen bij het onthouden van de stof. Met andere woorden, als je alleen maar in je slaapkamer studeert, dan kan het wel eens moeilijker zijn om de leerstof te onthouden dan als je in je slaapkamer, achtertuin of de kantine op school hebt gestudeerd. [5] X Bron
-
Maak een studierooster. Maak je studiegidsen zo snel als mogelijk en houd voldoende tijd vrij om deze goed te bestuderen voor je overvallen wordt door de volgende toets. In de paar weken voor de test deel je je tijd op voor alle verschillende onderwerpen en deelonderwerpen die je moet bestuderen, om er zeker van te zijn dat je genoeg tijd hebt om te spenderen aan elk afzonderlijk onderdeel. Probeer niet alles op het laatste moment te doen.
- Als je last hebt van examenvrees en geneigd bent om in paniek te raken voor een test, dan kan het een uitzonderlijk goed idee zijn om op de zaken vooruit te lopen alvast deadlines in te stellen voor bepaalde hoofdstukken of onderwerpen. Als je weet dat je de eerste twee hoofdstukken deze week moet kennen voor je volgende week verder kan met 3 en 4, dan betekent dit dat je een hele week hebt om je daaraan te wijden, en het niet nodig is om op voorhand in spanning te zitten over wat er in 3 en 4 staat.
- Verdeel je studies in verschillende compartimenten, en richt je maar op een tegelijkertijd. Schakel niet heen en weer tussen 5 verschillende onderwerpen maar rond 1 onderwerp af en ga dan verder met de volgende.
Advertentie
Tips
- Woorden die gemarkeerd worden weergegeven, of definities in studieboeken zijn vaak kernpunten, en goede indicatoren voor studiemateriaal om in je gids op te nemen.
- Houd er bij studiegidsen rekening mee dat elke indeling verschillende sterke en zwakke punten heeft en dat er veel verschillende leerstijlen zijn. Daarom kan het op de juiste wijze aanpassen van een studiegids aan een onderwerp of aan verschillende soorten studiemateriaal, vereisen dat je meer dan 1 notatiewijze gebruikt. Visueel ingestelde mensen, bijvoorbeeld, vinden misschien kaarten en diagrammen handiger, terwijl auditief ingestelde studenten het beste werken met flashkaarten die ze hardop kunnen herhalen.
- Probeer zo beknopt mogelijk te blijven. Vermijd onnodige informatie.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.purdue.edu/studentsuccess/academic/asc/documents/study_guides.pdf
- ↑ http://www.webspirationpro.com/how-tos/create-a-study-guide
- ↑ http://www.usu.edu/arc/idea_sheets/pdf/creating_stdy_guides.pdf
- ↑ http://www.reading.ac.uk/internal/studyadvice/Studyresources/Reading/sta-effective.aspx
- ↑ http://www.artofmanliness.com/2012/01/03/ace-your-exams-study-tactics-of-the-successful-gentleman-scholar/
Over dit artikel
Deze pagina is 4.449 keer bekeken.
Advertentie