Pdf downloaden Pdf downloaden

Je moet misschien tot 10 in het Duits kunnen tellen, omdat je reist, vanwege je werk of gewoon omdat je het leuk vindt. Tellen in het Duits is leer je eins, zwei, drei! Duits is een taal die door meer dan 100 miljoen mensen gesproken wordt, dus het kan zinvol zijn om het een beetje te leren.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Leren hoe je het Duits uitspreekt

Pdf downloaden
  1. Het heeft geen zin om Duitse woorden te leren als je ze niet goed kunt uitspreken. Bedenk je dat Duitsers veel spanning op hun wangen zetten, als ze praten. Om als een Duitser te klinken, moet je je mond op de juiste manier houden.
    • Als je je mond open doet, maak dan een grote 'o'. [1]
    • Zoek naar video's van mensen die Duits spreken, zodat je ziet wat ze met hun mond doen, als ze praten. Duitsers spreken ook sommige medeklinkers en klinkers op een eigen manier uit.
  2. Sommige klinkers klinken hetzelfde, maar anderen worden in het Duits anders uitgesproken. Hou dit in je achterhoofd als je in het Duits probeert te tellen. [2]
    • In het Duits wordt de combinatie "ei" bijna net zoals in het Nederlands uitgesproken, maar meer als 'ai'. Het woord "drei" (spreek uit: 'drai') betekent bijvoorbeeld 3. "Frei" ('frai') betekent 'vrij'.
    • De klinkercombinatie "ie" wordt hetzelfde als in het Nederlands uitgesproken. Een makkie: het Duitse woord voor het cijfer 4 is…"vier"!
    • De klinkercombinatie "eu" wordt in het Duits uitgesproken als 'oi'.
    • Als je een umlaut boven een klinker ziet, wordt die anders uitgesproken. [3] Het Duitse woord voor 5 heeft een umlaut: "fünf". De ü moet met ronde lippen als een lange 'uu' worden uitgesproken: 'fuunf'.
  3. Ook de medeklinkers worden in het Duits in sommige gevallen anders uitgesproken.
    • De medeklinker "v" wordt hetzelfde als in het Nederlands uitgesproken: "vier". [4]
    • De medeklinker 's' wordt in het Duits aan het begin van een woord als een 'z' uitgesproken, zoals in "sieben" (7).
    • De letter 'r' wordt aan het einde van een woord heel licht, zoals in 'uh' uitgesproken. De 'r' is ook licht als hij in het midden van een woord staat. Leg je tong tegen je verhemelte als je hem uitspreekt. [5]
    • Dus het Duitse woord voor 4 is "vier", met een lichte 'r' op het einde: vieah. Als een woord met de medeklinker 'z' begint, wordt die als 'ts' uitgesproken.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Tellen in het Duits

Pdf downloaden
  1. Om "eins" uit te spreken, zeg je 'ai', maar voeg je 'nz' toe. Het is vrij gemakkelijk om tot 10 in het Duits te tellen, nu je weet hoe je een paar belangrijke klinkers en medeklinkers uitspreekt.
  2. In het Duits wordt "zwei" uitgesproken als 'tsvai.' De "zw" wordt niet als een Nederlandse 'zw' uitgesproken, maar meer als een 'tsw'-klank.
  3. Spreek het uit als 'dgai', met een keel-'r'.
  4. Let hier vooral op de 'r' aan het eind. Spreek het woord uit als een Hagenees: 'vieah'.
  5. Zeg geen "foenf," maar "fuunf" vanwege de umlaut.
  6. Gebruik hier een 'z'-klank. Spreek uit als "zecks."
  7. Spreek uit als "ziebhen." De 's' aan het begin van een woord klinkt als een 'z'.
  8. Spreek het uit zonder de Nederlandse keel-g, als "ahkt."
  9. Spreek uit als "noyn."
  10. "zehn." Vergeet niet de Duitse regel dat een 'z' aan het begin van een woord als een 'ts'-klank wordt uitgesproken, dus spreek uit als "tsehn."
    • Je moet misschien ook weten hoe je het woord voor nul in het Duits zegt, nu je 1 tot 10 onder de knie hebt. Nul is "null," maar wordt uitgesproken als "noel."
  11. Nu je de Duitse uitspraak onder de knie hebt en weet hoe je tot 10 moet tellen, wordt het tijd om door te gaan! Makkie.
    • Zet, als je van 13 tot 19 telt, het woord "zehn" achter elk cijfer om aan te geven dat je er tien bij hebt opgeteld. Dus, "neunzehn" is 19 en "achtzehn" is 18, en zo verder. "Elf" wordt precies hetzelfde uitgesproken als in Nederland en 12 is "zwölf." Umlaut op de 'o', dus niet uitspreken als 'tswolf', maar als 'tswulf'. [6]
    • Twintig is "zwanzig." Om verder te tellen dan 20, moet je eerst het Duitse woord voor het tweede cijfer nemen, dan "und" zeggen en dan "zwanzig." Dus, 21 is "einundzwanzig" (de 's in "eins" vervalt.) Volg hetzelfde proces om 22 te zeggen. Het woord voor 22 is "zweiundzwanzig." En zo verder tot en met 29.
    • Volg hetzelfde proces tot 100 aan toe. Vervang "zwanzig" door de woorden voor 30 ("dreißig" - de ß is "ss" in het Duits en wordt als een gewone 's' uitgesproken, 40 ("vierzig" - uitgesproken "vieahtsig'), 50 ("fuunfzig"), 60 ("sechzig"), 70 ("siebzig"), 80 ("achtzig"), en 90 ("neunzig"). Het Duitse woord voor 100 is "(ein)hundert" (spreek de 'd' als een 't' uit en de 'u' als 'oe')
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Manieren om Duits te leren

Pdf downloaden
  1. De kracht van het internet is dat het makkelijker dan ooit is om geboren sprekers van buitenlandse talen te vinden om mee te oefenen. Dit geldt ook voor het Duits.
    • Op verschillende taalsites wordt je online met geboren sprekers gematcht. Op sommige sites hoor je de uitspraak als je met je cursor op een letter gaat staan. [7]
    • Kijk naar YouTubevideo's van mensen die Duits spreken, inclusief van 1 tot 10 tellen, zodat je de woorden hoort voordat je ze uit probeert te spreken. [8] Sommige sites gebruiken muziek en liedjes om kinderen en anderen te leren tellen in het Duits. [9]
  2. Duits wordt veel gesproken op scholen en universiteiten. Het zou niet veel moeite moeten kosten om, als je in een redelijk grote stad woont, een cursus bij jou in de buurt te vinden. Kijk anders online. [10]
    • Je zou jezelf kunnen opnemen, terwijl je in het Duits tot 10 telt en het later afspelen. Zo oefen je de uitspraak het beste.
    • Door te reizen of te wonen in Duitsland vergroot je je spraakvaardigheden natuurlijk het meeste. Een buitenlandse taal constant spreken met geboren sprekers, is de allerbeste manier om het onder de knie te krijgen.
    Advertentie

Tips

  • Probeer de cijfers uit je hoofd te leren: eerst de eerste vijf, daarna de laatste vijf.
  • Duitse cijfers krijgen geen hoofdletter, behalve als je er een zelfstandig naamwoord van maakt, zoals in "De drie ..", of in het Duits "Die Drei .."
  • Als je echt verder wilt kunnen tellen in het Duits, moet je misschien een privéleraar of taalsoftware overwegen.
  • Je komt ook een heel eind met steekkaarten.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 7.399 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie