Pdf downloaden
Pdf downloaden
Tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd, wordt haast altijd veroorzaakt door onjuiste gebitsreiniging. Als goede gebitsverzorging niet effectief is, dan kun je deze technieken proberen om zelf van tandvleesontsteking af te komen. Toch is het altijd het verstandigst om naar de tandarts te gaan; de tandarts kan de situatie op waarde schatten, en een geschikt behandelplan opstellen.
Stappen
-
Weet wat de symptomen van tandvleesontsteking zijn. Tijdens de vroege fases kan gingivitis haast ongezien door het leven gaan. Als de tandvleesontsteking verergert, en zich ontwikkelt tot parodontitis, dan zijn de symptomen meestal:
- Bloedend tandvlees na het tandenpoetsen
- Gevoelig, gezwollen tandvlees dat meestal roder is dan normaal
- Aanhoudend slechte adem (halitose)
- Terugtrekkend tandvlees
- Diepe pockets tussen de tanden en het tandvlees, waardoor de tanden los gaan zitten
-
Begrijp hoe tandplak problemen veroorzaakt. Voedsel dat tussen het tandvlees blijft zitten vormt, in combinatie met bacteriën, plak (plaque). Dit is een kleverig laagje dat het tandvlees irriteert, en ervoor zorgt dat het gaat bloeden.
- Dit kleurloze, kleverige laagje bevat voedselstoffen, bacteriën en speeksel, en hecht zich aan de tanden boven en onder het tandvlees. Hierdoor kunnen tandvleesontsteking en tandbederf ontstaan. De tandplak verhardt zich namelijk binnen 24 uur, waardoor er tandsteen ontstaat. De schade is dan al aangebracht—alleen een tandarts kan het tandsteen verwijderen. Deze 'besmette korst' groeit elke dag, en zorgt ervoor dat het tandvlees gaat ontsteken.
- Het is daarom belangrijk om elke dag, koste wat kost, het tandplak te verwijderen. Zo voorkom je dat je tandvleesontsteking krijgt. Maar poetsen alleen verwijdert de plak helaas niet helemaal.
-
Ken de niet-operatieve opties. Voor de meeste behandelingen voor tandvleesontsteking is een tandarts nodig. De ontsteking in de kiem smoren is echter al het halve werk. Als je een milde ontsteking hebt, dan kun je deze niet-operatieve behandelingen overwegen:
- Professionele reiniging. Je tandarts zou je aan kunnen raden om je tanden en tandvlees tweemaal per jaar professioneel te laten reinigen, om zo te voorkomen dat de tandvleesontsteking zich kan ontwikkelen. De tandarts zal zowel de tandplak als de tandsteen verwijderen. Deze worden weg geschraapt, en vervolgens worden de ruwe plekjes gepolijst.
- Schrapen en polijsten. [1] X Bron Net als professionele reiniging wordt deze methode toegepast onder een plaatselijke verdoving. Plaque en tandsteen worden weggeschraapt (schrapen) en ruwe plekken worden gladgestreken (polijsten). Deze procedure wordt meestal gedaan als de tandarts vaststelt dat tandplak en tandsteen onder de tandvleesrand verwijderd moeten worden.
-
Weet wat de operatieve oplossingen zijn. Ernstige tandvleesontsteking of parodontitis moet waarschijnlijk operatief verholpen worden. Deze operaties kunnen uitgevoerd worden:
- Een flap-operatie. Bij een flap-operatie word het tandvlees, onder plaatselijke verdoving, losgemaakt en opzij gehaald. Hierdoor worden de wortel van de tanden en kiezen en de rand van het kaakbot goed zichtbaar en bereikbaar, en kunnen tandplak en tandsteen makkelijk verwijderd worden. Vervolgens wordt het tandvlees weer rond de kiezen en tanden vastgehecht.
- Bij flap-operaties worden meestal ook aangetaste stukjes weefsel verwijderd. Er wordt een gaasachtig stofje tussen het bot en het tandvlees geplaatst, waardoor het weefsel zich zal uit zichzelf zal herstellen. Ook zal het eigenlijke bot hierdoor beter in staat zijn om zich te herstellen.
- Indien nodig wordt het kaakbot bijgewerkt, zodat het aangetaste bot een nieuw platform krijgt om in te groeien. Hierdoor komen de tanden steviger in het tandvlees te zitten.
-
Help jezelf. Ongeacht wat er in de tandartsstoel gebeurt, het is wat er in de badkamer gebeurt dat dat het succes van jouw behandeling bepaalt.
- Weet dat de meeste thuismiddeltjes, zoals zalfjes en crèmes, de symptomen van de ontsteking slechts aanpakken. Zo gaan ze de irritatie en zwelling tegen. De tandplak en tandsteen die gingivitis en parodontitis veroorzaken pakken ze niet aan.
- Het terugdraaien en voorkomen van tandvleesontsteking draait allemaal om de dagelijkse bestrijding van tandplak. In de meeste gevallen houdt dat in dat je het echt in eigen hand hebt. Elke dag goed poetsen is een goed begin, maar daarmee ben je er nog niet.
-
Gebruik een monddouche. Dit is een effectief instrument om tandvleesontsteking mee te voorkomen, en wordt door tandartsen aangeraden om de dagelijkse tandplak te verwijderen. Het tandplak wordt door middel van een krachtige waterstraal van de tanden en tussen de pockets in het tandvlees vandaan gespoten. Hierdoor worden voedselstoffen en bacteriën tussen de tanden en het tandvlees weg gespoten.
- Onderzoek aan het UNMC College of Dentistry, Lincoln geeft aan dat de monddouche, in combinatie met tandenpoetsen, een goed alternatief voor flossen is om het bloeden te beperken, tandvleesontsteking te voorkomen, en plak te verwijderen. [2] X Betrouwbare bron PubMed Central Ga naar de bron Er zijn verschillende soorten monddouches op de markt. De meest voorkomende is de elektrische variant van Waterpik. Ook zijn er draagbare modellen van andere merken, zoals Panasonic, verkrijgbaar.
- Sommige tandartsen raden nog steeds aan om flossen. Het gebied waar de ontsteking zit is 4 tot 10mm diep. Het flossdraad zal echter slechts tot 2-3 mm komen. De vraag is daarom hoe het flossen tandvleesontsteking tegen kan gaan.
- Een monddouche, of waterflosser, heeft als bijkomstig voordeel dat het, anders dan flossen, een fijne ervaring is die je elke dag zult willen herhalen. Ook duurt het slechts vijftien seconden.
Advertentie
-
Weet dat de meeste van onderstaande stappen onbevestigde thuismiddeltjes zijn. Het is voor je gebit het beste om regelmatig naar de tandarts te gaan, en de volgende middeltjes alleen in combinatie te gebruiken met het door artsen aanbevolen advies. Gebruik onderstaande middeltjes niet als vervanging voor de gebitsverzorging.
-
Probeer orale probiotica. Orala probiotica bevatten 'goede' bacteriën die de natuurlijke balans van de mond helpen herstellen. De balans aan bacteriën in de mond wordt namelijk in de war gebracht door de orale desinfectans die men in mondwater en tandpasta vindt.
- Sommige orale probiotica bevatten de bacterie Lactobacillus reuteri, dat ook in borstmelk en speeksel te vinden is. Deze bacterie wordt, in combinatie met andere behandelingen, met name aanbevolen bij non-operatieve behandelingen. [3] X Betrouwbare bron PubMed Central Ga naar de bron
-
Probeer co-enzym Q10. Dit helpt vetten en suikers om te zetten in energie. Naast dat het gebruikt wordt om diabetes en congestief hartfalen te behandelen, wordt het ook ingezet om tandvleesonsteking tegen te gaan. [4] X Bron
-
Probeer een mondspoeling met peroxide. Een mondspoeling die waterstofperoxide bevat is antibacterieel en desinfecteert. Ook helpt het ontsteking te bestrijden, en irritatie te verminderen. De stof wordt werkzaam als het in aanraking komt met een enzym dat zich in de mond bevindt.
-
Gebruik een mondspray met corsodyl. Corsodyl mondspray is een krachtige spray die chloorhexidine digluconaat bevat—en heeft daarmee antibacteriële eigenschappen die tandplak tegengaan. [5] X Betrouwbare bron National Health Service (UK) Ga naar de bron Corsodyl mondspray wordt ook gebruikt in de behandeling van pijn die veroorzaakt wordt door mondzweren, infecties, en ontstekingen in de mond.
- Een dergelijke mondspray kan gebruikt worden als het tandenpoetsen moeilijk/pijnlijk wordt, zoals na een operatie. Pas op dat je het niet in je ogen of oren krijgt.
-
Probeer een gengigel gel. Deze gel bevat hyaluronzuur, dat ook in het lichaam te vinden is, en wordt gebruikt om bepaalde wondjes te helen, en de aanmaak van nieuw weefsel te bevorderen. [6] X Bron Voor het beste resultaat breng je de gel aan voor het slapengaan.Advertentie
Tips
- Gebruik de monddouche bij voorkeur vlak voor het slapengaan.
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://www.perio.org/consumer/non-surgical-periodontal-treatment
- ↑ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16305005
- ↑ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3084569/
- ↑ http://www.uofmhealth.org/health-library/d04523a1
- ↑ http://www.nhs.uk/medicine-guides/pages/MedicineOverview.aspx?medicine=Corsodyl%20spray
- ↑ http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1062-HYALURONIC%20ACID.aspx?activeIngredientId=1062&activeIngredientName=HYALURONIC%20ACID
Over dit artikel
Deze pagina is 8.881 keer bekeken.
Advertentie