PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Uitzoeken of de diamant die je hebt gekocht echt is kan heel spannend zijn - wil je het zeker weten? De meeste nieuwsgierige leken wenden zich tot een professioneel juwelier om het uit te laten zoeken. Maar je hoeft geen detective te zijn om de echte van de neppers te onderscheiden. Een beetje licht, wat water of een warme adem en een vergrootglas zijn alles wat je nodig hebt. Ga verder naar Stap 1 voor aanvullende details en informatie over de wonderschone wereld van de diamant.

Methode 1
Methode 1 van 5:

Gezette diamanten thuis testen

PDF download Pdf downloaden
  1. Hou de steen voor je mond en verspreid de damp van je adem zoals je bij een spiegel doet. Als het gedurende een paar seconden wazig blijft is het waarschijnlijk een nepdiamant. Een echte diamant verspreidt de warmte meteen en zal niet snel beslaan.
    • Het kan handig zijn om een steen waarvan je weet dat deze echt is naast de verdachte steen te houden en de damp van je adem over beide stenen te verspreiden. Je kan dan zien hoe de echte steen helder blijft terwijl de nepsteen gewasemd blijft. En, als je dit herhaaldelijk doet, zie je hoe de condens bij de nepsteen toeneemt. De wasem wordt bij elke uitademing groter terwijl de echte steen nog steeds schoon en helder is.
  2. Een echte diamant wordt doorgaans niet in goedkoop metaal gezet. [1] Stempels in de zetting die aangeven dat het echt goud of platina betreft (10k, 14k, 18k, 585, 750, 900, 950, PT, Plat) zijn een goed teken, terwijl een 'C.Z.-stempel' (Cubic Zirconia) juist verraadt dat de binnenste steen geen echte diamant is. [2]
  3. Gemijnde diamanten hebben meestal kleine onvolkomenheden of vlekjes ('insluitsels') die je op deze manier kan zien. Kijk of je kleine vlekjes van mineralen ziet, of kleine kleurverschillen. Beide tekens duiden erop dat je met een echte, maar imperfecte, diamant te maken hebt.
    • Zirkonia en diamanten die in een laboratorium zijn gecreëerd (die gewoonlijk wel bij alle andere testen een positief resultaat behalen) hebben geen onvolkomenheden. Dat komt omdat ze in een steriele omgeving zijn gegroeid, in plaats van in het laboratorium dat Moeder Aarde heet. Een steen die te perfect is is meestal nep.
    • Het is echter wel mogelijk dat een echte diamant vlekkeloos is. Gebruik onvolkomenheden dus niet als de doorslaggevende factor om te bepalen of je diamant echt is of niet. Sluit vervalsing eerst uit met behulp van andere tests.
    • Merk op dat in het laboratorium gekweekte diamanten normaal gesproken ook geen imperfecties zullen hebben, omdat ze ook in gecontroleerde omgevingen worden geproduceerd. Diamanten van edelsteenkwaliteit die in een laboratorium worden gekweekt, kunnen chemisch, fysisch en optisch identiek (en soms superieur) zijn aan natuurlijk voorkomende diamanten. Dit vermogen om de kwaliteit van 'natuurlijke' diamanten te overtreffen heeft tot grote bezorgdheid geleid bij degenen in de gedolven diamantsector die intensief hebben gelobbyd om in het laboratorium gekweekte diamanten te onderscheiden van 'natuurlijke diamanten'. In het laboratorium gekweekte diamanten zijn 'echt', maar niet 'natuurlijk'.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 5:

Niet-gezette diamanten thuis testen

PDF download Pdf downloaden
  1. Diamanten hebben een hoge 'brekingsindex' (dit betekent dat ze het licht dat er doorheen schijnt ver afbuigen). Glas en kwarts hebben een lagere brekingsindex wat inhoudt dat ze minder schitteren, ook wanneer ze goed geslepen zijn, omdat de brekingsindex een inherente fysieke eigenschap is die niet veranderd kan worden door het mooi slijpen van een steen. Door goed naar het brekingsvermogen te kijken zou je moeten kunnen bepalen of je te maken hebt met een echte of een nepsteen. Hier zijn wat manieren om dat te doen:
    • De krantenmethode: Hou de steen ondersteboven en leg hem op een stuk krant. Als je de krant door de steen heen kan lezen of als je vervormde zwarte vlekken ziet is de steen waarschijnlijk geen diamant. Een diamant zou het licht zo scherp afbuigen dat je de letters niet kunt zien (tenzij het slijpen van de steen opzettelijk buiten proportie is gedaan, in dat geval kunnen de letters van de krant door een echte diamant heen gelezen worden).
    • De stiptest: Teken met pen een kleine stip op een stuk wit papier. Plaats je diamant die nog niet gezet is op het midden van de stip. Kijk van bovenaf naar beneden door de diamant. Als je steen geen diamant is zal je een cirkelvormige reflectie zien in de steen. [3]
  2. Die van een echte diamant zijn meestal zichtbaar in grijstinten. Als je regenboogweerkaatsingen ziet heb je te maken met ofwel een diamant van lage kwaliteit ofwel een nepdiamant. [4]
    • Kijk in plaats daarvan naar gefonkel. Een echte diamant fonkelt veel sterker dan een stuk glas of kwarts van dezelfde afmeting. Hou er een stukje glas of kwarts naast ter vergelijking.
    • Verwar gefonkel niet met reflectie. Fonkelen heeft te maken met de glans of intensiteit van licht dat gebroken wordt door hoe de steen is geslepen. Reflectie heeft te maken met de kleur van het licht dat gebroken wordt. Let dus op intens licht, en niet op gekleurd licht.
    • Er is een steen die nog meer schittert dan een diamant: moissaniet. Deze synthetische steen lijkt zo veel op diamant dat zelfs juweliers het moeilijk vinden om ze uit elkaar te houden. Om het verschil te kunnen zien zonder speciale hulpmiddelen kun je de steen dicht bij je oog houden. Schijn dan met een zaklampje door de steen. Als je regenboogkleuren ziet is dat een teken van dubbele straalbreking. Dat is een eigenschap van moissaniet, maar niet van diamant.
  3. Omdat diamant een hoge dichtheid heeft zal hij zinken. Een nepdiamant drijft aan de oppervlakte of halverwege het glas.
  4. Verhit een verdachte steen 30 seconden lang met een aansteker en gooi hem dan in een glas koud water. Zwakkere materialen zoals glas of kwarts zullen door de snelle temperatuurswisseling van binnenuit breken. Echte diamant is sterk genoeg om deze test te doorstaan.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 5:

Een diamant laten testen door een professional

PDF download Pdf downloaden
  1. De dichte, gelijkmatig verspreide kristallijne structuur van een diamant zorgt ervoor dat deze warmte snel verspreidt; echte diamanten worden dus niet snel heet. De test duurt ongeveer 30 seconden en wordt vaak gratis gedaan. Deze manier van testen beschadigt de steen niet, in tegenstelling tot sommige andere methoden.
    • De warmtetest werkt volgens hetzelfde principe als de laatstgenoemde thuistest met temperatuurswisselingen. In plaats van te zien of de steen kapot gaat wordt echter gemeten hoe lang de diamant zijn temperatuur vasthoudt.
    • Als je je diamant professioneel wilt laten testen, kijk dan online om een gerenommeerde juwelier bij jouw in de buurt te vinden.
  2. Veel juweliers hebben speciale hulpmiddelen om een diamant snel van een moissaniet te kunnen onderscheiden. [5]
    • Met een traditionele warmtetest kun je geen onderscheid zien tussen een moissaniet en een echte diamant. Zorg dat de test met een elektronisch apparaat wordt uitgevoerd, en niet met een warmtetest.
    • Als je thuis vaak diamanten test kun je een combinatietester online of bij een speciale edelstenenwinkel kopen.
  3. Leg de diamant ondersteboven onder een microscoop. Beweeg de steen voorzichtig heen en weer met een pincet. Als je een beetje oranje glinstering van de facetten af ziet komen kan de diamant eigenlijk een zirkonia zijn. Soms worden onvolkomenheden in een diamant ook opgevuld met zirkonia. [6]
    • Voor het beste resultaat moet je een microscoop gebruiken die 1200x vergroot.
  4. Diamanten kunnen worden herkend door zeer minieme verschillen in gewicht, omdat een zirkonia ongeveer 55% meer weegt dan een diamant van de zelfde vorm en maat. [7] Gebruik een karaatweegschaal of precisieweegschaal om de betreffende steen te vergelijken met een echte diamant.
    • Je kunt deze test alleen maar accuraat uitvoeren als je een diamant hebt waarvan je zeker weet dat hij echt is van ongeveer hetzelfde formaat. Als je dat niet doet is het moeilijk om zeker te weten of het gewicht klopt.
  5. Veel (maar niet alle) diamanten laten een blauw licht zien onder ultraviolet of blacklight. Een matig tot sterk blauw licht duidt dus op authenticiteit van de diamant. Het ontbreken van blauw licht duidt echter niet op namaak; sommige diamanten fluoriseren niet onder uv-licht. [8] Een beetje groenige, gelige of grijze gloed kan erop duiden dat het om een moissaniet gaat. [9]
    • Door een uv-test kun je de mogelijkheden verkleinen, maar laat je conclusies niet alleen maar van deze test afhangen. Zoals hierboven genoemd gloeien sommige diamanten wel en anderen niet onder uv-licht. Ook worden sommige nepdiamanten behandeld met een vloeistof zodat ze wel gloeien onder een uv-lamp. [10]
  6. Echte diamanten zijn niet zichtbaar op een röntgenfoto. Terwijl glas, vierkante zirkonia en kristallen allemaal lichte radiodichtheid eigenschappen bezitten is diamant radiolucent.
    • Als je een röntgenfoto van je diamant wilt laten maken zul je hem naar een professioneel laboratorium moeten brengen.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 5:

Diamanten van andere stenen onderscheiden

PDF download Pdf downloaden
  1. Sommige diamanten zijn gecreëerd in een laboratorium of zijn synthetisch maar zijn strikt genomen toch 'echte' diamanten. Ze kosten een fractie van wat gemijnde diamanten kosten en hebben (grotendeels) dezelfde chemische verbindingen als 'natuurlijke' diamanten. Het vaststellen van de verschillen tussen een natuurlijke en synthetische diamant voert te ver voor dit artikel en kan het best gedaan worden door een deskundige.
  2. Diamant en moissaniet zijn moeilijk uit elkaar te houden. Het is moeilijk om het verschil te zien, maar moissaniet glinstert iets meer dan diamant en geeft een dubbele straalbreking. Als je een lichtje door de steen heen laat schijnen en het geeft meer kleur en meer glans dan een diamant waarvan je weet dat hij echt is, zal het een moissaniet zijn. [11]
    • Diamant en moissaniet hebben een zeer overeenkomstig thermaal geleidingsvermogen. Als je alleen een diamanttester gebruikt zal het 'diamant' aangeven terwijl je in werkelijkheid moissaniet hebt. Het is belangrijk om elke steen te testen die 'diamant' aangeeft bij een diamanttester of moissaniettester. Het beste is om gewoon een gecombineerde diamant-moissaniettester te gebruiken.
  3. Witte topaas is een andere steen die door een ongetraind oog wat op diamant kan lijken. Een witte topaas is echter veel zachter dan diamant. De hardheid van een mineraal wordt bepaald door zijn vermogen om te krassen, of om er andere materialen mee te bekrassen. Een steen die andere stenen kan bekrassen zonder zelf krassen op te lopen is hard (en andersom voor zachte stenen). Echte diamant is een van de hardste mineralen ter wereld, dus let op of er krassen op de facetten van jouw steen te zien zijn. Als er hier en daar krassen op zitten is het waarschijnlijk witte topaas of een andere zachte steen.
  4. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is een saffier niet altijd blauw. Deze steen bestaat zelfs zowat in elke denkbare kleur. De witte soort, meestal doorschijnend, wordt veel gebruikt als vervanging voor diamant. Deze steen heeft echter niet het scherpe, sprankelende contrast tussen de donkere en lichte plekken die diamant wel heeft. Als jouw steen een beetje troebel of 'ijzig' is, betekent dat dat het contrast tussen de lichte en donkere plekken niet zo groot is; het is dan waarschijnlijk een witte saffier. [12]
  5. Zirkonia is een synthetische steen die veel op diamant lijkt. De makkelijkste manier om zirkonia te herkennen is door de kleur, of door de 'vurige' glans. Zirkonia heeft een oranje gloed, waardoor je hem makkelijk kunt identificeren. Het is kunstmatig van oorsprong waardoor het ook wat 'doorzichtiger' is dan diamant, waar vaak wat minieme vlekjes of gebreken inzitten.
    • Zirkonia heeft ook een groter spectrum aan kleur als er licht op geschenen wordt. Een echte diamant heeft een reflectie en fonkeling die grotendeels kleurloos is, terwijl een zirkonia een gekleurde glinstering kan projecteren. [13]
    • Een veel uitgevoerde test om te bepalen of een steen een echte diamant is, is door er glas mee te bekrassen. Als de steen het glas kan bekrassen zonder zelf krassen op te lopen, zou het een echte diamant zijn. Maar zirkonia van goede kwaliteit kan ook glas bekrassen, dus deze test is niet waterdicht. [14]
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 5:

Bewijs krijgen dat je diamant echt is

PDF download Pdf downloaden
  1. De meeste juweliers zullen hun eigen taxateurs inhuren, maar sommige consumenten willen liever een onafhankelijke partij in de arm nemen. Als je in een steen wilt investeren of nieuwsgierig bent naar een steen die je al hebt wil je wel zeker weten dat de steen eerlijk en accuraat getaxeerd wordt.
    • Een taxatie houdt twee basisstappen in: eerst de steen in kwestie identificeren en evalueren, en dan de waarde bepalen. Als je zoekt naar een onafhankelijk taxateur is het het beste om er eentje te kiezen die afgestudeerd is in edelsteenkunde, en die de edelstenen niet zelf verkoopt. Dan weet je zeker dat je een eerlijke taxatie krijgt.
    • Als je een diamant ter beoordeling naar iemand anders brengt, zorg er dan voor dat het iemand is die vertrouwd wordt in de gemeenschap. Het is een goed idee om een juwelier te kiezen die de steen ter plekke voor je beoordeelt, in plaats van via een website.
  2. Naast dat je moet uitvinden of de steen echt is kan een goede taxateur ook allerlei vragen over de kwaliteit van je steen beantwoorden, zodat je zeker weet dat je niet afgezet wordt. Dit is vooral belangrijk als je de steen al gekocht of geërfd hebt. De taxateur moet je kunnen vertellen:
    • of de steen natuurlijk of kunstmatig is
    • of de steen wel of niet gekleurd is
    • of de steen een behandeling heeft ondergaan
    • of de steen overeenkomt met documentatie die je van de verkoper hebt gekregen.
  3. Wat voor tests je ook gedaan hebt, de beste manier om met zekerheid te zeggen of een diamant echt is is door het papierwerk te controleren en met de taxateur te praten. Certificering verzekert je dat de steen door experts is 'goedgekeurd'. Bewijs is vooral heel belangrijk als je de steen koopt zonder hem eerst te bekijken, zoals van internet. Vraag dus om een certificaat.
    • De beste manier om de echtheid van een diamant te controleren is door hem te laten certificeren door een organisatie zoals het Gemological Institute of America. Als er een locatie bij je in de buurt is kun je je diamant rechtstreeks naar hen toe brengen of je kunt hem door een professionele juwelier uit de zetting laten halen en hem vervolgens naar de GIA sturen.
  4. Het certificaat moet van een erkend certificeringsorgaan zijn (bijvoorbeeld GIA, IGI of HRD) [15] of van een onafhankelijk taxateur, maar nooit van een verkoper.
    • Een certificaat geeft veel informatie over je diamant, zoals het karaatgewicht, de afmeting, verhoudingen, kleurgraad, zuiverheidsgraad en hoe hij is geslepen.
    • Een certificaat geeft ook wel eens informatie die je niet van een juwelier zou verwachten, zoals:
      • Fluorescentie , oftewel de hoeveelheid gloed die de diamant afgeeft onder een uv-lamp. [16]
      • Glans , of hoe glad het oppervlak is.
      • Symmetrie , of hoe de tegenoverliggende facetten elkaar perfect spiegelen.
  5. Als je zeker weet dat de diamant echt is, of je het nu door een taxateur of een laboratorium hebt laten bepalen, neem je je steen mee naar een organisatie die hem kan registreren. Dan weet je zeker dat je een echte steen hebt, en kan nooit iemand hem ongemerkt verwisselen.
    • Elke diamant is uniek. Nieuwe technologie maakt het mogelijk om een 'vingerafdruk' van je steen te laten maken. Registratie kost vaak minder dan 100 euro en het kan van pas komen als de verzekering daar om vraagt. Als een gestolen diamant met jouw vingerafdruk ergens in een database opduikt kun je hem makkelijk opeisen als je de juiste papieren kunt laten zien. [17]
    Advertentie

Tips

  • Geniet van je sieraad. Doet het er echt toe of je diamant echt is of niet als je het draagt? Als zelfs deskundigen voor de gek gehouden kunnen worden dan kun je je afvragen of je je er over op moet winden. Alleen wanneer je koopt of verkoopt is het belangrijk om te weten of de steen uit de grond of een laboratorium komt.
  • Als je besluit om de steen door een onafhankelijke juwelier te laten taxeren kun je rekenen op een bedrag van ongeveer 45 euro. Zorg ervoor dat je de steen niet uit het oog verliest omdat men je steen zou kunnen verwisselen met een nepsteen. [18]
Advertentie

Waarschuwingen

  • Er is geen manier om voor 100% vast te stellen dat je diamant echt is tenzij je een certificaat hebt. Als je een verpand stuk koopt, iets van een kraampje op een markt of een stuk via een website neem je een risico.
  • Test geen diamant door iets er tegen aan te schuren, ook niet om op te scheppen. Als het echt is zal je het niet krassen maar je kan er wel onbedoeld voor zorgen dat de diamant breekt of dat er een stukje afbreekt. Diamanten zijn weliswaar hard maar ook broos, niet sterk. [19] Ook kun je beter niet krassen omdat veel namaakstenen heel hard zijn en tegen krassen kunnen. Als het een namaakdiamant is en je maakt er wel krassen op beschadig je onnodig een sieraad dat er precies als een diamant uitzag.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 72.923 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie