Pdf downloaden
Pdf downloaden
Aambeien zijn opgezwollen aderen die uitwendig of inwendig rondom de anus voorkomen. Ze ontstaan door verhoogde druk op de aderen in het bekken en de anus, en kunnen veroorzaakt worden door obstipatie, diarree, en druk uitoefenen bij de ontlasting. Het kan lastig zijn om er in je eentje achter te komen of je last hebt van inwendige aambeien, maar er zijn een aantal signalen en symptomen waar je op kunt letten.
Stappen
-
Let op als je merkt dat je bloed verliest tijdens de ontlasting. Je ziet dan bijvoorbeeld wat bloed op het toiletpapier of in de toiletpot. Dit is het meest voorkomende signaal dat er sprake is van een inwendige aambei.
- Bloed of slijm in je ontlasting kan ook een symptoom van een andere ziekte zijn. Het kan duiden op darm- of anale kanker. [1] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron Ga naar je huisarts als je last hebt van een van deze symptomen.
-
Let op of je het gevoel hebt dat je anus niet leeg is, zelfs na je ontlasting. Veel mensen die last hebben van inwendige aambeien zeggen dat ze het gevoel hebben dat de ontlasting nog niet klaar lijkt te zijn. Dit komt waarschijnlijk doordat de uitstekende aderen van een aambei lijken op ontlasting in de anus.
-
Wees je ervan bewust dat een inwendige aambei misschien uit de anus kan komen. Misschien voel je een inwendige aambei die uit de anus steekt als je het gebied rondom je anus schoonmaakt. Het ziet er dan uit als een roze stukje huid dat uit de anus steekt. [2] X Bron Dit wordt ook wel een prolaps genoemd, en dat kan leiden tot het verliezen van ontlasting. Als je last hebt van een prolaps, dan kan dat zorgen voor wat ongemak, maar het wordt meestal niet als pijnlijk beschreven.
- Inwendige aambeien zijn niet pijnlijk omdat er op die plek geen pijnzenuwen lopen.
-
Houd er rekening mee dat je een inwendige aambei zou kunnen hebben als je het risico ervoor loopt. Hoewel aambeien meestal veroorzaakt worden door teveel druk tijdens de ontlasting, kunnen ze ook veroorzaakt worden door zwaarlijvigheid, door het tillen van zware spullen, en door zwangerschap. Tijdens een zwangerschap is er een verhoogd risico op aambeien vanwege het gewicht van de baby en de extra druk die dat veroorzaakt op de aderen in de onderbuik. [3] X Betrouwbare bron FamilyDoctor.org Ga naar de bron
-
Je kunt aambeien waar je niet veel last van hebt zelf thuis behandelen. De meeste inwendige aambeien kun je zelf thuis behandelen, door meer vezelrijk voedsel te eten en meer water te gaan drinken. Hierdoor wordt de ontlasting wat zachter en wordt de ontlasting ook meer gestimuleerd, waardoor de ontlasting makkelijker zal gaan. Daardoor wordt ook de inwendige druk verlicht, die anders meer aambeien zou kunnen veroorzaken. [4] X Betrouwbare bron PubMed Central Ga naar de bron
- Eet meer vezelrijke voeding of neem een supplement met vezels erin. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking op als je kiest voor het nemen van een supplement.
- Drink genoeg water zodat je niet uitdroogt en zodat je ontlasting zachter wordt. Je kunt het beste 9 tot 13 kopjes vocht drinken per dag. Dat staat gelijk aan ongeveer 6 tot 8 glazen water. [5] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
Advertentie
-
Neem contact met je huisarts op als de symptomen niet snel verdwijnen. Als je denkt dat je een inwendige aambei hebt, en merkt dat het niet weggaat door een paar dagen meer vezelrijk voedsel en water te nemen, maak dan een afspraak met je huisarts. Je huisarts kan dan vaststellen of je inwendige aambeien hebt, of dat er iets anders aan de hand is.
- Bereid je op het onderzoek bij de huisarts voor door je symptomen op te schrijven, een lijst met vragen die je aan je huisarts wil stellen te maken, en om te blijven proberen om je stoelgang te verzachten.
- De meeste aambeien zijn niet pijnlijk, en je herkent ze omdat je wat helderrood bloed door je rectum komt.
-
Vraag om een medisch onderzoek. Een arts kan vaststellen of er sprake is van inwendige of uitwendige aambeien door een rectaal onderzoek te doen. Je huisarts kijkt tijdens dit onderzoek naar je anus, zodat hij of zij de aambei(en) kan bekijken en de ernst ervan kan beoordelen.
- Zorg ervoor dat de arts het onderzoek doet met een vinger. Dat houdt in dat de arts je rectum onderzoekt met een vinger van zijn hand waar een steriele handschoen omheen zit.
-
Wees erop voorbereid dat er misschien nog meer onderzoeken nodig zijn. Als de rectale bloeding niet door een aambei veroorzaakt wordt, dan zal je huisarts waarschijnlijk een uitgebreide test aanraden, bijvoorbeeld een sigmoïdoscopie of een colonoscopie. Dit is nodig omdat een rectale bloeding een van de symptomen van darmkanker is. [6] X Bron
- Tijdens de sigmoïdoscopie wordt het rectum en het lager liggende deel van de dikke darm onderzocht, terwijl met tijdens de colonoscopie naar het hele darmstelsel en het rectum kijkt. [7] X Bron Voor beide onderzoeken geldt dat de arts een slangetje in je anus moet aanbrengen.
- Een anoscopie en endoscopie kunnen ook dienen om inwendige aambeien te diagnosticeren. Tijdens een anoscopie brengt de arts een dun verlicht slangetje ongeveer 7 cm diep in je rectum. [8] X Bron Een endoscopie lijkt erop, maar het slangetje wordt dan vaak dieper in de darm of het rectum ingebracht. [9] X Betrouwbare bron MedlinePlus Ga naar de bron
-
Zorg dat je een medische behandeling krijgt voor de aambeien. Een medische behandeling van inwendige aambeien is misschien gênant en onprettig, maar is als het goed is pijnloos. Een medische behandeling van een inwendige aambei kan inhouden: [10] X Betrouwbare bron Harvard Medical School Ga naar de bron
- Ligatie: het aanbrengen van een rubberen ring rondom de aanzet van de aambei, zodat daar geen bloed meer kan stromen.
- Het injecteren van een chemische substantie waardoor de aambei kleiner wordt.
- Uitbranden: het uitbranden van de aambei.
- Chirurgie: het chirurgisch laten verwijderen van de aambei.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/basics/symptoms/con-20029852
- ↑ http://www.webmd.com/digestive-disorders/tc/understanding-hemorrhoids-basics
- ↑ http://familydoctor.org/familydoctor/en/diseases-conditions/hemorrhoids/causes-risk-factors.html
- ↑ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072651/
- ↑ http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256
- ↑ http://www.medicinenet.com/hemorrhoids_piles/page2.htm
- ↑ https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/colonoscopy.html
- ↑ http://www.cancercenter.com/treatments/anoscopy/
- ↑ https://medlineplus.gov/endoscopy.html
Over dit artikel
Deze pagina is 2.380 keer bekeken.
Advertentie