Dit artikel is bijdragen van Rebecca Tenzer, MAT, MA, LCSW, CCTP, CGCS, CCATP, CCFP . Rebecca Tenzer is eigenaar van en hoofdpsycholoog bij Astute Counseling Services, een privépraktijk voor therapie in Chicago, Illinois. Ze heeft meer dan 18 jaar klinische en onderwijservaring in de geestelijke gezondheidszorg en is gespecialiseerd in het behandelen van depressie, angst, paniek, trauma, rouw en interpersoonlijke relaties. Daarbij maakt ze gebruik van een combinatie van cognitieve gedragstherapie, psychodynamische therapie en evidence-based practices. Rebecca heeft een bachelordiploma in sociologie en antropologie behaald aan de DePauw-universiteit, een masterdiploma in onderwijswetenschap aan Dominican University en een masterdiploma in sociaal werk aan de Universiteit van Chicago. Ze is lid geweest van het AmeriCorps en is tevens professor in de psychologie. Rebecca is opgeleid tot cognitief gedragstherapeut, gecertificeerd klinisch traumaprofessional, gecertificeerd rouwverwerkingsspecialist, klinisch angstbehandelingsprofessional en gecertificeerd behandelaar van compassiemoeheid. Ze is lid van de Cognitive Behavioral Therapy Society of America en The National Association of Social Workers.
Je wilt klaarstaan voor iemand die fysieke pijn heeft, maar wat kan je zeggen via de app om te helpen? Nou, er zijn verschillende dingen die je kunt doen om hem of haar op te beuren en te steunen met maar een paar tikken op je scherm. Wij hebben een grondige lijst manieren samengesteld om via de app iemand die fysieke pijn heeft op te beuren. Lees door om die persoon zich beter te helpen voelen!
Stappen
-
Een simpel “ik denk aan je!”-appje kan al veel betekenen. Dit laat de persoon weten dat je om hem of haar geeft en het beste voor hem of haar wil. Als je iets stuurt, zeg dan dat hij of zij niet hoeft te reageren -- soms voelen mensen die pijn hebben zich gestrest en verplicht om anderen updates te geven (en je wilt hem of haar niet nog meer stress geven). [1] X Bron Probeer:
- "Hé! Ik wou je even laten weten dat ik aan je denk en hoop dat je niet te veel pijn hebt."
- "Ik denk aan je! Je hoeft niet te antwoorden, ik wou gewoon dat je dat wist 💙"
- "Voel zeker geen druk om te reageren, maar ik wou gewoon even zeggen dat ik het beste voor je hoop en een je snel herstel toe wens!"
Advertentie
-
Soms wil iemand die pijn heeft alleen maar gehoord worden. Vraag hem of haar hoe hij of zij zich voelt. Dit geeft hem of haar de optie om erover te praten, als hij of zij dat wil, of gewoon van onderwerp te veranderen. Hardop zijn of haar pijn uiten kan opluchting bieden en geeft jou een beter begrip van wat hij of zij doormaakt en voelt. Probeer:
- "Hé! Hoe voel je je vandaag?"
- "Hoe erg is de pijn? Ik hoop dat het snel beter wordt!"
- "Gaat het al wat beter?"
-
Iemand die pijn lijdt kan zich als een last voelen door om hulp te vragen. Haal die druk van hem of haar af en bied je hulp aan. Een open-eindige "Hoe kan ik helpen?" geeft de persoon de kans om te vertellen wat hij of zij nodig heeft. Als hij of zij het niet zeker weet, biedt dan iets specifieks aan, en vraag of dat goed zou zijn.
- "Ik weet dat je veel pijn hebt. Wat kan ik doen om het iets makkelijker voor je te maken?"
- "Ik kan boodschappen voor je ophalen zodat je niet naar de supermarkt hoeft. Zou dat je helpen?"
- "Ik zou graag willen helpen, als dat kan. Wat als ik langskom en schoonmaak terwijl jij uitrust?"
Advertentie
-
Het is nooit fijn om in bed te liggen met een blessure of pijn. Het kan veel invloed hebben op de rest van iemands leven. Misschien moest de persoon wel een vakantie afzeggen of een oppas aannemen vanwege de blessure -- dit zijn moeilijke keuzes, en erover praten toont dat je begrijpt hoe serieus de situatie is. Probeer iets als:
- "Ik weet hoeveel je uitkeek naar je skivakantie. Dit is echt heel naar voor je!"
- "Een gebroken been is vast zoveel lastiger om mee om te gaan wanneer je drie honden hebt."
- "Ik hoop dat je migraine snel voorbij gaat. Je werk klinkt alsof het je al genoeg hoofdpijn geeft!"
-
Mensen ervaren verschillende emotionele reacties op fysieke pijn. Hierdoor kunnen ze zich boos, gefrustreerd, somber, of pessimistisch gaan voelen. Toon medeleven voor zijn of haar gevoelens zodat hij of zij zich begrepen en gesteund kan voelen. Ook al raad je verkeerd wat zijn of haar gevoelens zijn, kan dit een mogelijkheid bieden voor meer uitleg. Probeer:
- "Je voelt je vast zo gefrustreerd over het ongeluk."
- "Ik weet dat je je nu vast helemaal vreselijk voelt. Het spijt me zo dat dit is gebeurd."
- "Ik weet dat het heel frustrerend voor je is wanneer je rug je weer problemen geeft. Hopelijk is het dit keer niet té erg."
Advertentie
-
Soms kan te veel positiviteit averechts werken. Als iemand gewond is of een moeilijke tijd doormaakt, heeft hij of zij mogelijk gewoon iemand nodig om zijn of haar hart bij te luchten zonder "zo erg is het ook weer niet" of "denk gewoon aan het positieve" te horen. Laat deze persoon klagen, en maak duidelijk dat je het eens bent wanneer hij of zij iets zegt als "dit is vreselijk!" Reageer met dingen als:
- "Het is echt vreselijk dat je zoveel pijn hebt, het spijt me zo."
- "Wauw, dat is echt 100% waardeloos."
- "Dat klinkt afschuwelijk ☹️ wat erg voor je!"
-
Een simpele afleiding kan wonderen verrichten voor pijnverlichting. Als iemand thuis zit met pijn, haal zijn of haar gedachten er dan af met spannend nieuws, een nieuwe muziekvideo, of iets anders waar hij of zij enthousiast van zal worden. Zorg er wel alleen voor dat hij of zij afgeleid wil worden, en luister als hij of zij steun nodig heeft of gewoon wil praten.
- "Heb je die nieuwe foto's van de James Webb Space Telescope gezien?! Ze zijn geweldig!"
- "Omg, je zult nooit raden wie ik net gezien heb."
- "Je MOET gewoon luisteren naar deze podcastaflevering. Hier is de link!"
Advertentie
-
Laat hem of haar lachen met een grap over het versnellen van zijn of haar herstel. Een grappige opdracht (als, "Je kunt maar beter weer snel helemaal gezond zijn!") laat hem of haar weten dat je wil dat hij of zij zich zo snel mogelijk weer beter voelt. Humor kan hem of haar opbeuren, en het idee van afspreken geeft hem of haar iets om naar uit te kijken! Stuur iets als:
- "Voel je snel weer beter! En dat is geen suggestie, dat is een bevel 😜"
- "Opgelet allemaal, dit is uw kapitein. Alle gewonde vrienden zijn verplicht onmiddellijk te herstellen!"
- "Voor het weekend moet je weer 100% oké zijn, of anders!"
-
Humor is het beste medicijn! Lachen kan stress- en pijnverlichting bieden, en somberheid wegjagen. Stuur iemand die gewond is memes, leuke GIFs, hilarische TikToks, grapjes, of gekke selfies om hem of haar aan het lachen te brengen. Hij of zij zal waarderen dat je aan hem of haar dacht, en zich beter voelen na even te hebben gelachen.
- Tag hem of haar in grappige posts op sociale media. Wees niet bang om te veel te sturen -- voor iemand die zich niet goed voelt is het juist lief!
- Raad hilarische series of films aan die hij of zij kan kijken terwijl hij of zij op de bank ligt en niet uit kan gaan.
Advertentie
-
Verhalen zijn een goede manier om medeleven te bieden zonder advies te geven. Vertel over een tijd toen jij (of iemand die je kent) een gelijksoortige blessure of pijn heeft gehad. Je vriend kan wat handige tips krijgen en zich minder alleen gaan voelen met de pijn. Houd het wel kort zodat je de aandacht niet naar jezelf trekt. [2] X Bron Begin je verhaal met:
- "Dat doet me denken aan die keer toen ik een paar jaar geleden mijn been brak."
- "Zoiets is ook bij mijn oom gebeurd. Hij moest een paar weken herstellen maar hij is er doorheen gekomen!"
- "Wil je horen wat ik heb gedaan toen ik mijn rug bezeerde?"
-
Een compliment over de beheersing of optimisme van iemand die pijn lijdt kan veel betekenen. We weten allemaal hoe het is om om te gaan met pijn of een onverwachte verwonding, dus vertel hem of haar dat je onder de indruk bent van hoe hij of zij ermee omgaat. Dit geeft hem of haar iets om zich goed over te voelen terwijl hij of zij herstelt. Zeg dingen als:
- "Je lijkt zo optimistisch te zijn! Ik zou zo depri zijn, lol"
- "Ik bewonder echt hoe je zo de moed erin houdt."
- "Het is echt indrukwekkend hoe je zo kan blijven lachen terwijl je dit allemaal meemaakt."
Advertentie
-
Door over zijn of haar aandoening te lezen kan hij of zij wat behulpzame tips krijgen. Het laat ook zien dat je aan hem of haar denkt en wilt helpen! Stuur een link door naar een artikel over pijnverlichting of een blogpost door iemand die hetzelfde meemaakt. Alles wat validatie biedt voor wat hij of zij doormaakt of hem of haar helpt zich minder alleen te voelen is een goede optie.
- Stuur artikelen of video's die advies bieden over omgaan met pijn, steun bieden aan mensen met een specifieke blessure of chronische conditie, of mensen bespreken die een verwonding of pijn hebben overleefd.
- Lees of kijk het helemaal voor je het doorstuurt om er zeker van te zijn dat het op je vriend van toepassing is.
-
Telefoongesprekken zijn een persoonlijke manier om beter te begrijpen wat deze persoon meemaakt. Ze zijn ook validerend voor de persoon die pijn lijdt, omdat telefoontjes laten zien dat je bereid bent tijd te investeren in hem of haar. Stuur van tevoren een appje om erachter te komen of de pijn of blessure voorkomt dat hij of zij kan bellen of voor een camera kan zitten. [3] X Bron
- "Kan ik je straks bellen? Ik wil horen hoe het met je gaat."
- "Laten we vanavond FaceTimen! Kan dat voor jou?"
- "Ben je aan een telefoontje toe?"
Advertentie
-
Als je je vriend niet in het echt steun kan bieden, plan dan een online afspraak in. Plan een FaceTime- of Zoomavond om op afstand te verzekeren dat het goed met hem of haar gaat. Jullie kunnen zelfs workshops, online lessen, of andere zelfzorgactiviteiten doen. Dit is fijn voor de persoon die pijn heeft omdat hij of zij thuis kan blijven in een houding die geen extra pijn geeft. Plan dingen als:
- Samen via een videogesprek een serie of film kijken.
- Een videogame-avond.
- Een virtuele happy hour of maaltijd.
-
Het is belangrijk om je vriend te laten weten dat je voor hem of haar klaarstaat terwijl hij of zij herstelt. App om te zeggen dat je er bent als hij of zij advies wil, of gewoon iemand nodig heeft om te luisteren en medeleven te bieden. Schat continu in hoe je hem of haar het beste kunt helpen gedurende zijn of haar herstel. Stuur berichten als:
- "Ik ben er altijd voor je, wat je ook nodig hebt. Laat het me gewoon weten!"
- "Als je mijn advies wilt, zeg het dan maar! Anders kun je je hart altijd bij me luchten."
- "Ik sta altijd voor je klaar!"
Advertentie
Gerelateerde artikelen
Bronnen
Over dit artikel
Was dit artikel nuttig?
Gerelateerde artikelen
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van wikiHow!
Je vindt dan elke week handige handleidingen in je inbox.
Meld me aan!