Pdf downloaden Pdf downloaden

Vleermuizen zijn nuttige en interessante zoogdieren. Ze houden de populatie nachtinsecten onder controle, zoals muggen, motten en kevers. Het is natuurlijk ook leuk om ze door je tuin te zien fladderen. In dit artikel leer je over het gedrag van vleermuizen en hoe je zelf een huisje voor ze kunt bouwen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Vleermuisgedrag leren begrijpen

Pdf downloaden
  1. Er zijn twee hoofdsoorten vleermuizen en ze hebben elk hun eigen uiterlijk en eigenschappen. [1]
    • Vleermuizen die in een gematigd klimaat leven in Europa en Noord-Amerika behoren tot de Microchiroptera-familie (dit zijn kleine vleermuizen). Ze zijn klein (wat eerder een overeenkomst is dan een onderscheidende eigenschap), en hebben over het algemeen een korte neus of bek, kleine ogen en grote oren.
    • Megachiroptera is de ondersoort waartoe de grotere vleermuissoorten behoren. Ze komen voornamelijk in tropische regio’s voor, van Australië tot Zuid-Azië en het Middellandse Zeegebied. Deze soorten hebben een langere snuit en lijken volgens sommigen zelfs op een rat of hond. Daarom worden sommige soorten die in Australië en Zuidoost-Azië voorkomen “vliegende vossen” genoemd.
  2. Als je vleermuizen wilt aantrekken, kun je dat het beste doen door voedsel aan te bieden. [2]
    • De kleine vleermuizen die vooral in een gematigd klimaat voorkomen, vliegen ’s nachts en maken gebruik van echolocatie om vliegende insecten te vinden. Insecten maken het grootste deel uit van hun voeding. Als je geen insecten in je tuin hebt, kun je moeilijk vleermuizen aantrekken.
    • Grotere tropische varianten leven vooral van fruit en nectar. Ze zoeken gedurende het jaar naar rijpende vruchten en bloeiende planten.
  3. Alhoewel voedsel het belangrijkste middel is om vleermuizen aan te trekken naar een plek, hebben ze ook onderdak nodig. Het soort onderdak verschilt per soort.
    • Kleine insectenetende soorten leven meestal in grotten of in een holle boom. Ze kruipen dicht tegen elkaar om warm te blijven. Omdat ze van afgesloten ruimtes houden, zou je ze kunnen overtuigen in een speciale vleermuizenkast te gaan wonen.
    • Vliegende vossen en andere grote soorten die fruit eten leven vaak in groten getale bij elkaar in een relatief klein stukje bos. Vanwege de stank, de geluidoverlast en de ravage die een paar duizend van deze vleermuizen bij elkaar veroorzaken, worden ze meestal als een plaag gezien die bestreden moet worden. [3]
  4. Als je vleermuizen naar je tuin wilt lokken, moet de omgeving aan hun behoeften voldoen. Stel jezelf de volgende vragen:
    • Is er een plek waar de vleermuizen kunnen vertoeven of uitrusten? Zo niet, dan komen er geen vleermuizen in je tuin wonen.
    • Hebben ze er te eten? De meeste vleermuizen die tuinen bezoeken zijn insecteneters. Als er geen insecten zijn, omdat die met insecticiden zijn bestreden, trek je geen vleermuizen aan.
    • Zijn er omstandigheden die vleermuizen ontmoedigen naar je tuin te komen? Veel insectenetende vleermuizen maken tijdens het jagen naar insecten bijvoorbeeld gebruik van een combinatie van echolocatie en passief luisteren. Als je in een lawaaierige buurt woont, kunnen die soorten niet goed jagen en blijven ze dus weg. [4]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Voorbereiding voor het bouwen van een vleermuizenkast

Pdf downloaden
  1. Een vleermuizenkast hoeft niet groot te zijn, maar bij het uitzoeken van een plek moet je met een paar dingen rekening houden.
    • Hang de kast op een hoogte van 4,5 meter, op een plek waar klimmende roofdieren niet bij kunnen.
    • Hang de kast op een plek die het grootste gedeelte van de dag zonlicht krijgt.
  2. Een vleermuishuisje verschilt in alle opzichten van een vogelhuisje. Dit zijn de belangrijkste kenmerken:
    • Bij vogelhuisjes zit de opening aan de voorkant, vleermuizenkasten hebben een smalle open onderkant. De ingang en de binnenkant van de achterkant zijn voorzien van gaas, waar de vleermuizen met hun klauwen in kunnen klimmen.
    • De vorm is niet vierkant (zoals bij de meeste vogelhuisjes), maar breed, redelijk hoog en plat. Dit onderkomen is niet voor één vleermuis of een paar, maar minstens een dozijn. Ze kruipen altijd in groepen bij elkaar. Op grond van onderzoek naar gedrag wordt aangeraden om afmetingen aan te houden van minstens 35 cm (breedte), 9,5 cm (diepte) en 50 cm (hoogte), waarbij en nog 13 cm wordt toegevoegd aan de achterwand bij de ingang, zodat de vleermuizen iets hebben om zich aan vast te klampen.
    • Zorg voor ventilatiegleuven in het onderste gedeelte van de zijkanten. Vaak zitten er veel vleermuizen op elkaar in de kast, waardoor er veel warmte en CO2 vrijkomt, wat de kast al gauw onbewoonbaar kan maken.
  3. Dit is het belangrijkste gereedschap:
    • Een paal (optioneel) om de kast op te zetten wanneer die klaar is.
    • Timmerhout, inclusief watervast gemaakt multiplex van 2 cm.
    • Gaas.
    • Schroeven (verschillende groottes).
    • Schroevendraaier.
    • Zaag.
    • Nietpistool.

    Waarschuwing: Vleermuishuisbouwers bekleden de binnenkant van de huizen vaak met plastic gaas om de vleermuizen te helpen zich aan de muren te hechten. Als het gaas echter begint los te laten als gevolg van onjuiste installatie of kromtrekken van het hout, kunnen vleermuizen erin vast komen te zitten. Om deze reden raden veel experts op het gebied van vleermuishabitats aan om in plaats daarvan groeven in het hout te snijden. [5]

    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Een vleermuizenkast bouwen

Pdf downloaden
  1. Het grootste stuk vormt de achterkant van de vleermuizenkast. Denk er voor het in elkaar zetten van de kast aan om in de voorkant en de zijkanten gleuven aan te brengen die voor ventilatie dienen.
    • De ventilatiegleuven mogen niet wijder zijn dan 6,5 mm. Als de gleuven groter zijn, kan er te veel koude lucht binnenkomen. Als de gleuven wijder zijn dan 1,25 cm, kunnen kleine vogels zich in de kast nestelen, waardoor de vleermuizen wegblijven.
    • Het dak moet groot genoeg zijn om vanaf boven de achterkant tot een paar centimeter voorbij de voorkant de kast af te dekken. Je kunt het dak met een hoek van 90 graden op de achter- en voorkant zetten. Als je een schuin dak van 30 graden wilt maken, heb je een groter stuk nodig. Je kunt ook het dak, de voorkant en de achterkant aan één kant schuin afzagen, zodat ze goed op elkaar passen.
  2. De grootste plank wordt de achterkant van de kast. Niet het gaas op zijn plaats.
    • Snijd eventueel het gaas op maat. Het moet iets kleiner zijn dan de plank, omdat de rand waar de achterkant, de zijkanten en het dak tegen elkaar komen te liggen vrij moet blijven. Het gaas moet wel tot aan de onderrand van de plank komen.
    • Je kunt ook groeven toevoegen aan andere binnenoppervlakken en het gebied rond de ingang om het gemakkelijker te maken voor de vleermuizen om te klimmen en zich eraan vast te klampen.
  3. De onderkant moet alleen aan de voorkant vastzitten en smal genoeg zijn om de achterkant niet te raken wanneer je de kast in elkaar zet. Laat een openingsgleuf over van 2 cm, zodat de vleermuizen via de onderkant de kast in kunnen.
  4. Boor eerst de gaten voordat je de schroeven erin draait. Gebruik minimaal 2 schroeven per kant.
  5. Boor weer eerst de gaten en schroef vervolgens het dak op de zijkanten en de voor- en achterkant. Gebruik minimaal 2 schroeven per kant.
  6. Door het vleermuishuisje te verven of te beitsen, wordt het door een extra laag voorzien en blijft het hout langer goed.
    • Verf geen stukken waar je groeven hebt toegevoegd, omdat de verf de groeven zal vullen en ze onbruikbaar maakt voor de vleermuizen. Je kunt na het snijden van de groeven nog wel kitten.
  7. Je kunt het huisje tegen de muur schroeven, maar het beste kun je het van een bevestigingssteun voorzien die het op zijn plaats houdt en waardoor je het makkelijk kunt verplaatsen. Als je het huisje aan een paal wilt hangen, maak het dan eerst vast aan de paal voordat je deze in de grond zet.
    Advertentie

Tips

  • Vleermuizen migreren om een winterslaap te houden. Wanneer ze gestoord worden in hun winterslaap, wordt hun metabolisme actiever. Hierdoor nemen hun vetreserves af en kunnen ze gevaar lopen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Je kunt naar vleermuizen kijken, maar raak ze niet aan en jaag ze niet op. Vleermuizen blijven meestal op afstand van mensen en vallen niet aan. Maar als je te dicht bij ze in de buurt komt, kunnen ze bijten.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.476 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie