Pdf downloaden Pdf downloaden

Als het je nog niet eerder overkomen is dat een favoriet kledingstuk verpest is door een vlek, beschouw jezelf dan als geluksvogel. Vlekken kunnen een duur kledingstuk vervroegd met pensioen laten gaan als je niet weet hoe je ze goed kunt aanpakken. Als je de pech gehad hebt om een vlek te maken op een kledingstuk, dan zijn er een paar belangrijke manieren om je pech om te draaien. De volgende stappen zullen je de kans geven om kledingvlekken aan te pakken en ervoor te zorgen dat je kleding smetteloos blijft.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Voorbehandelen om vastzetten te voorkomen

Pdf downloaden
  1. De labels zullen vaak bruikbare informatie geven over hoe je vlekken kunt verwijderen uit een bepaald kledingstuk. Aanvullend zal de informatie op de label je ervoor behoeden dat je je kledingstuk verkeerd behandelt of beschadigt door verkeerde wastechnieken.
  2. Voor je begint met wassen, laat je de kleding altijd voorweken en houd je de vlek nat met gebruik van koud water. Dit zal voorkomen dat de vlek opdroogt, en zich daardoor "vastzet" en moeilijker te verwijderen wordt.
    • Als het mogelijk is, houd dan de vlek volledig ondergedompeld in water.
    • Als het onmogelijk is om de vlek onder te dompelen, druppel het dan nat met water. Wrijf nooit, door de vlek te wrijven kan het zich verspreiden over de stof, waardoor je een nog grotere vlek krijgt dan je al had.
  3. Bij de meeste vlekken zal warmte het vastzetten van de vlek versnellen. Vermijd daarom om het bevlekte materiaal in de buurt van warmtebronnen of in direct zonlicht te leggen, en gebruik alleen koud water en oplossingen wanneer je het behandelt.
  4. Ga niet krachtig op de stof drukken of hard wrijven. Je wilt voorkomen dat je de vlek dieper in de stof trapt, onder het oppervlakteniveau.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

De juiste vlekkenverwijderaar kiezen

Pdf downloaden
  1. Het soort textiel waar de vlek op zit zal het soort oplosmiddel bepalen wat nodig is om de vlek te verwijderen. Labels op het kledingstuk zal gewoonlijk aangeven wat voor textielsoort het is en de juiste wasmethodes, maar ga anders te werk gebaseerd op het soort textiel dat het lijkt.
  2. De beste oplosmiddelen voor katoen zijn commerciële wasmiddelen (zoals Biotex) en lichte zuren (azijn). Hoewel bleek veilig gebruikt kan worden op witte katoenen stoffen, is het erg scherp en kan het de kleren beschadigen. [1]
  3. Wol kan geweekt worden, maar alleen als je het vlak neerlegt, aangezien het gevoelig is voor rekken en vervormen. Zorg ervoor dat je alleen wolveilige wasmiddelen gebruikt; zuren of bleek kan wol ruïneren. Breng het wollen kledingstuk zo snel mogelijk naar de stomerij voor professionele vlekverwijdering. [2]
  4. Synthetische stoffen zijn kledingstukken gemaakt van vezels als acryl, nylon, olefin, polyester en andere. Om veilig te zijn kun je het beste standaard wasmiddelen gebruiken bij deze stoffen, tenzij anders vermeld op het label. Probeer geen huismiddelen, omdat deze het plastic dat in dit soort stoffen gebruikt is kunnen oplossen en beschadigen. [3]
  5. Zijde is een erg lastige stof om vlekken uit te verwijderen, en moet behandeld worden met buitensporige zorg. Zijde onderdompelen in koud water kan voorkomen dat de vlek gaat vastzetten, maar zorg ervoor dat je bij zijde niet plaatselijk gaat reinigen. Als individuele watervlekken opdrogen, kunnen ze permanente verkleuring veroorzaken.
  6. Water is bij vrijwel elke textielsoort veilig om te gebruiken, maar het is vooral handig om te voorkomen dat het vastzet. Het kan het effect van verfvlekken redelijk verminderen (haarverf, lipstick enz.), maar heeft een lange weektijd nodig om effect te hebben op vetten of oliën. Waarschijnlijk heb je voor de meeste vlekkenverwijdering een sterker schoonmaakmiddel nodig dan alleen water.
  7. Zout kan effectief zijn als het op een vlek gestrooid wordt om de vlek eruit te trekken. Dit kan effectief zijn op diverse vlekken, waaronder bloed, rode wijn en andere. [4]
  8. Waterstofperoxide kan handig zijn om pigmentvlekken te verminderen, zoals die van lipstick en gras. Maar, het werkt niet erg goed op vet. [5]
  9. Chloorbleek is alleen op witte stoffen veilig om te gebruiken, en over het algemeen alleen op katoen.
  10. Wasmiddel is heel effectief tegen de meeste vlekken, vooral tegen vetvlekken en olievlekken, zoals die van voeding. Daarnaast is wasmiddel veilig te gebruiken op de meeste textielsoorten, maar controleer het label van de bevlekte kleding en het soort wasmiddel dat je gebruikt nog steeds extra goed.
  11. Milde zuren zijn fantastisch om lijm en plakbandlijm te verwijderen en ook voor lichte vlekken van koffie, thee en gras.
  12. Gebruik glycerine bij inktvlekken en verfvlekken. Glycerine trekt vlekken uit stoffen en zit vaak in commerciële "vlekkenstiften".
  13. Terpentine is het beste voor gebruik op vetvlekken zoals die van teer, verf, asfalt en machinevet. Terpentine kan alleen gebruikt worden op sterke stoffen.
  14. Enzymenreinigers worden veel gevonden in commerciële schoonmaakmiddelen, veilig voor gebruik bij anorganische vezels zoals katoen. Deze schoonmaakmiddelen worden veel gebruikt voor het verwijderen van organische vlekken zoals bloed, zweet, eigeel, urine enz. [6]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

De vlekkenverwijderaar aanbrengen

Pdf downloaden
  1. Het aanbrengen van een absorbeermiddel, zoals zout, kan de vlek uit je kleren halen. Leg zout, baksoda, talkpoeder, of maïzena bovenop het bevlekte deel en laat het daar vijftien minuten liggen. Haal het daarna weg en spoel uit.
  2. Draai je bevlekte kledingstuk binnenstebuiten, zodat de vlek van je weg gedraaid is. Breng dan de door jou gekozen vlekverwijderaar aan op de achterkant van de vlek. Het oplosmiddel zal het doorweken en de vlek naar het oppervlakte van de stof drukken.
  3. Leg de bevlekte kant van de stof op een plat vel keukenpapier. Hierdoor kan het oplosmiddel de vlek uit de stof drukken op een ander absorberend oppervlakte. De substantie die de vlek veroorzaakt zal dan de stof kunnen verlaten. [7]
  4. Om je oplosmiddel de kans te geven te werken, moet je het kledingstuk met de voorkant naar beneden een uur lang op het vel keukenpapier laten liggen. Maar, laat de stof niet opdrogen, anders zal de vlek zich vastzetten, daarmee al je moeite tenietdoend. [8]
  5. Nadat je alle voorgaande stappen hebt afgemaakt, doe je je kledingstuk direct in de wasmachine of was je het grondig met de hand. Hiermee zul je alle oplosmiddel en de vlek helemaal wegspoelen uit het kledingstuk, jou achterlatend met een onbevlekt kledingstuk.
    Advertentie


Waarschuwingen

  • Onthoud, was en droog je kledingstuk nooit tot je geprobeerd hebt de vlek eruit te krijgen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.169 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie